Keresés

Részletes keresés

Bee4175 Creative Commons License 2013.01.14 0 0 419

Köszönöm a sok hasznos tanácsot! Egy ideig még növesztem, cserépben, de nem valószínű, hogy ki akarom ültetni a kertbe :) Szép napot!

Előzmény: Gábor 35 (418)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.01.12 0 0 418

Na akkor megmarad:) Hagyd most ott ahol van. Ha tudsz egy kis több napfényt adni az se lenne rossz(nehogy megnyúljon és amikor kirakod megégjen) és ha lehet a hőmérsékletet is csökenteni...(persze már nem sokkal...:)).

Az átültetés és műtrágyázás pedig attól függ, hogy te mit szeretnél....egy törpét vagy pedig egy komolyabb fát....

Előzmény: Bee4175 (417)
Bee4175 Creative Commons License 2013.01.12 0 0 417

Sziasztok! Lemértem a kis "bonsai" olajfát. Cseréppel együtt kb. 50 cm-es, a cserép pedig alig 20 cm magas és 20 cm átmérőjű. És a pontos hőmrsékletet is megmértem, nem 10, hanem 15 fok. De szerintem az sem rossz. Fény van. És most láttam, hogy mintha jönne egy icike picike új hajtás. Akkor talám mégsincs nagy baj. :) Ahogy írtátok tavasszal (március kiviszem) a locsolással pedig óvatos leszek! Ha cserépben van, milyen gyakran ültetitek át, vagy tápozzátok? Köszönöm a segítségeket! Majd referálok!

Előzmény: Gábor 35 (416)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.01.11 0 0 416

3 éve nyáron kaptam 2 olajfát (oblica) horvátból. Kint voltak szépen nőttek. Nagyon későn vittem be öket a garázsba ahol kb 13 fok volt. Az a nagyon késő azt jeleni hogy még nem voltak  kemény fagyok de a november elejei két három éjszakán tartó -3 -4 megcsipte. Na most mikor bevittem rá kb 3 hét múlva elkezdte dobálni a levelét....tél végére már tők kopasz volt a garázsban....Csak az ágvégein maradtak levelek mint valami pamacsok...Amikor kihoztam őket nyárra gyönyörüen
helyrepofozták magukat....és azóta nem csináltak ilyet:)

sztori 2.

Van egy kis vacak fám(szintén olajfa). Rajta kisérletezek ki dolgokat...PL..:oltás, permetszer, stb...Nyáron kint napozott jól elvolt, sokat nőt. Tél közeledtén  beraktam a lépcsőházba...ott kb 14-16 fok van. Ilyenkor persze kicsit szokot dobálozni de nem annyira erőssen...sőt csak a szemétből veszem észre, hogy hullik a levele:). Pont az összenövesztéses oltást akartam kipróbálni még most tél elején, hogy tavaszal a többire rászabadíthassam ezt a módszert.... Ezért bevittem a lakásba 23-24 fokra, hogy beinduljanak. Tudtam, hogy sokkot fog kapni a száraz levegőjű hirtelen melegtől de azt is, hogy miután megkopaszodott új hajtások lesznek rajta és a régiek is beindulnak....

sztori 3.

Két éve nyáron szintén kaptunk egy 'oblicát'. Na most ő már mikor megjött át lett ültetve (sajnos virágföldbe.Nem én csináltam...:))
Az egész őszel nem csinált semmit pedig amint átültetünk egy olajfát rá 2-3 hét múlva be kellene indulnia...Már ez gyanús volt nekem...Kicsit sokáig marad kint -3-5 ....aztán 5 fok garázs...dobálózás semmi....Tavaszal kiültetés ....és totális levélhullás.....Teljessen kopasz volt. Na az a növény még őszre sem csinált semmit, totál pusztulásnak néz ki. De a kérge még zöld és látszik, hogy van benne vitalitás... Szóval most őszel kiástuk és vissza a garázsba...Jövőre folyt. köv.
(Tudom, hogy ezzel, hogy megbolygattam a gyökerét meg a kis nyári vegetációját kárt okozam neki, de sokkal kevesebb esélye lett volna a mínuszokkal szemben)

A konzekvenciát mindenki vonja le maga. Az én tapasztalatom az, hogy a külföldről bejött növényeknek kell 1 vagy 2 év mire beáll az életciklusuk megszokják a meleget a klímát és a pince hőmérsékletét...ezzel szemben akit már itthon szaporítunk magunknak arra már nincs sok gond...:) 

Előzmény: pulipáta (415)
pulipáta Creative Commons License 2013.01.11 0 0 415

enyén amit behoztam 10 fok körül van. száraznak találtam kapott kis vizet egyből levélhullással válaszolt...

Gábor 35 Creative Commons License 2013.01.11 0 0 414
Biztos, hogy 10 fok körül van? Mert kicsit hamar kiszárad. Ha viszont melegebb akkor megvan a magyarázat..:). Az a lényeg, hogy most hagyd ott ahol van.
Előzmény: Bee4175 (412)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.01.11 0 0 413
Megváltozott a klímája. Ilyenkor természetes, hogy ledobja a levelét. Amint kicsit melegebb lesz vagy mikor érzi a tavaszt újból kihajt. Az öntözéssel csak csinyán. A legjobb ha csak akkor ha a főld felső rétege kiszáradt. Jut eszembe mekkora az a bonsai?
Előzmény: Bee4175 (410)
Bee4175 Creative Commons License 2013.01.11 0 0 412

Szia, köszi a választ. Egyébként a lakás alsó szintjén tartom, ahol 10 fok van kb. nem fűtjük annyira és közvetlenül az ablak előtt van. Nincs kicsi cserépben, de tényleg sokat kell öntözni, mert nagyon hamar kiszárad. Igazából nem is bonsai szerintem, csak úgy hívták, csak egy kics csemete cserépben. Üdv!

Előzmény: aBaluuuu (411)
aBaluuuu Creative Commons License 2013.01.11 0 0 411

Nekem is dobálta a bándzáj a leveleit de aztán helyrejött. Szerintem ezügyben a bonsaiosokat kérdezd. Öntözni 2-3 naponta kell mert igen pici a földjük.

Amúgy az olajfa szerintem nem bírja szobában. Bár azt nem írod hogy hol tartod.

Előzmény: Bee4175 (410)
Bee4175 Creative Commons License 2013.01.10 0 0 410

Sziasztok, segítséget szeretnék kérni egy nálam tapasztaltabb olajfa tulajdonostól. Nyáron külföldön vettünk egy olajfa kis bonsait (cserepes). Tél elejéig vígan éldegélt a teraszunkon, még bogyókat is hozott. De a tél miatt aggódom, próbáltam hűvös helyre behozni, fény is van, de elkezdte ledobálni a leveleit. Remélem, hogy nem lesz baja.. Öntözni hogy kell télen? Van valami ötletetek, nagyon nem szeretném elveszíteni... Előre is köszönöm!

aBaluuuu Creative Commons License 2013.01.02 0 0 409

S szállítási költségre leszek még kíváncsi.

Előzmény: Gábor 35 (408)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 408

A 7 eurós az kicsi lesz. Érdemesebb lenne a 12 eurós. Az kb. akkora mint a képen van. Az első aglandaou nekem is tőig kifagyott és abból hajtott vissza. Többet már nem fagyott le tőig csak egy az ágvégek szoktak kicsit elfagyni...és az is szerintem nem a januári -15 től hanem a novemberi és tavaszi fagytól.

Előzmény: aBaluuuu (407)
aBaluuuu Creative Commons License 2013.01.02 0 0 407

Köszönöm a tanácsot. Azért írok nekik majd hogy mekkora növényt küldenek 7euróért. Bár ezen az oldalukon http://www.agrumes-baches.com/baches/0/boutique/60980/olea_europea.htm van egy kép amivel igen elégedett volnék ha ekkora növényeket küldenének.
A dmkertből rendeltem egyszer aglandaou-t de az pici volt mint a fizetésem. Egyébként a dmkertes Miklós azt mondta hogy ő is kiültetett egy nem túl nagy példányt és visszafagyott neki tövig és mikor ásta ki akkor látta hogy gyökérről hajtott volna neki szóval nem makkant meg teljesen de megpiszkálta az ásóval így vége lett.

Előzmény: Gábor 35 (405)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 406

frangivento alias 'cipressino'. Az olaszok hivják csak 'frangivento'-nak. A nemzetközi szinonimája a 'cipressino'.

Előzmény: pulipáta (404)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 405

Sziasztok B.U.É.K. mindenkinek!

Egyértelmű, hogy a nyertes a 'bouteillan'.

Utánna 'aglandaou'.

Én kiprobálnám a 'verdale'-t, mert sokszor találkoztam vele oldalakon és itt is azt irják hogy korai fajta.

Látok fantáziát a 'glory'-ban de el kell mondjam, hogy még életemben nem hallottam róla. Semmilyen leirást nem találok róla valószinűleg valami kis helyi fajta lehet. Mondjuk azt el kell mondani ha annyira jó lenne akkor jobban elterjedt

az is lehet hogy új fajta...

Az összes többiven én nem foglalkoznék ha már ilyen 'nagyágyúk' vannak az ember kezében....pedig vannak köztük nevesek is (frantoio, lucques, cailletier, oliviere)

egy kis lexikon:

http://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=es&u=http://variedadesdeolivo.com/Sinonimias.php%3FLetra%3DT&ei=k5KsTe34Cc34sgbRm92JCA&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CB0Q7gEwAA&prev=/search%3Fq%3DTORKOLJANKA%2BVOLOSCANSKA%26hl%3Dhu%26biw%3D1280%26bih%3D612%26prmd%3Divns

pulipáta Creative Commons License 2013.01.01 0 0 404

buék nektek!

Én megtudtam hogy az egyik fám valószínűleg Olea e. 'Frangivenito'

az Oázis ezt hozt abe olaszból... 

most kin fagy megfelé majd meglátjuk hogyan viseli, bár a januári -20 mégcsak most fog jönni....

aBaluuuu Creative Commons License 2013.01.01 0 0 403

A második linket áttanulmányoztam én is és tavasszal szeretnék rendelni tőlük.

Van itt pár fajta aminek a fagytűrésére nincsenek adatok de majd írok nekik hogy azokkal mi újság?

Az oldalon  lévő fajták közül Gábor te melyik 3-4et ajánlanád? Van tippem hogy bouteillan, oliviére, aglandau de kíváncsi vagyok a véleményedre.

Ja és boldog új évet kívánok mindenkinek:)

Előzmény: Gábor 35 (402)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.01.01 0 0 402

Köszi..:)

Nagyon értékes segítséget adtál....:)

A másodiktól lehet hogy tudok szerezni tavaszal...

Előzmény: aBaluuuu (401)
aBaluuuu Creative Commons License 2012.12.31 0 0 401
Előzmény: aBaluuuu (400)
aBaluuuu Creative Commons License 2012.12.31 0 0 400

A fahozatalról lebeszéltek hogy nem fér be a kocsiba de bánom.

Szóval az irodalmi dicsőítés szerint a bouteillan a legtélálóbbak egyike?
Még nem futottam át az oldalt de innen lehetne talán rendelni:
http://www.jardineries-jeanrey.fr/boutique/index.php?osCsid=4c97d3adf273c8f0b3f0bc255a570aed&manufacturers_id=10&sort=3a&filter_id=151&osCsid=4c97d3adf273c8f0b3f0bc255a570aed

Előzmény: Gábor 35 (399)
Gábor 35 Creative Commons License 2012.12.30 0 0 399

Szia. Oké szólj. De mindenképpen értesíts ha lesz 'bouteillan'. Ugyanis az a franciák legfagytűrőbbje, magától termékeny és viszonylag korai fajta. Termékeny és ellenáll sok betegségel szemben. Ahogy olvasom az új telepítésű helyeken tökéletessen megállja a helyét, szóval alkalmazkodó fajta. Ideálos lenne a honosításhoz....(én már vagy 3 éve hajkurászom de tök reménytelen)

egy kis 'bouteillan' dicsőítés...

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304423899000199

Előzmény: gáborke (398)
gáborke Creative Commons License 2012.12.30 0 0 398

Én csak annyit tennék hozzá, hogy ha nem szelektált fajtát ültettek ki akkor az itt leírtakhoz hasonlóan főleg a nagy hidegekben sérülni fog a fa, ezért komoly méretet nemigen lehet elérni.

Viszont érdemes lenne próbálkoznotok pl. a 'Hojiblanca' vagy hasonló télállóbb fajtákkal, ezek -18-19 fokig nem is igen sérülnek, megfelelő talajon és tápozással. Ezekből szép nagy fákat lehet nevelni. Ha látok ilyen fajtát a neten szólok esetleg, most tavasszal is volt relative olcsón.

üdv

Gábor 35 Creative Commons License 2012.12.29 0 0 397

Nyár végétől (augusztus elejétől)  csak nitrátmentes (vagy csökkentett nitrát tartalmú)műtrágyát szabad adni. Ezért emeltem ki direkt a 'Lubofos 12' nevű mütrágyát mert az 0% nitrátot, 12% foszfort és ami ősszel a legfontossab 20% káliumot tartalmaz. A káliumtól sokkal ellenállóbb lesz a fagy és a betegségekkel szemben. Ugyanakkor a foszfor és a kálium elősegíti a hajtásérést, fásodást. Ha én nitrátosat dobok rá ősszel akkor hajtásra kényerítem, elkezd hajtani de a fagyokig se nem áll le se nem fásodik be...tehát sokkal súlyossabb fagysebeket (akár végzetes) gyüjtök be....

Egyébként van még egy tippem légbujtásra de az még csak próbálkozás..Csak nyáron derül ki hogy működik-e. Most mindenesetre tök sok fámat ráállítottem erre:) Majd akkor leirom, hogy mi az eredmény..

u.i.:)

Ne ágakat hozz horvátból hanem fát..::))

Előzmény: aBaluuuu (396)
aBaluuuu Creative Commons License 2012.12.29 0 0 396

Én is utánaolvastam a dugványozásnak még pár hónapja. Igen fontos a páratartalom. Horvátból hoztam ágakat de nem sikerült meggyökeresíteni őket.

Gábor kicsit meglepődtem a műtrágyázáson mert sok helyen olvastam a kevésbé fagytűrő növényekről hogy nyár közepe végétől nem szabad adni nekik semmi trágyát, műtrágyát pont a fagyállóság miatt. De ki fogom próbálni amit írtál:)

Visszatérve a fagyalra oltásra annak azért is lehet nagy sikere mert a nadves fagyos talaj nem túl jó a mediterrán növények gyökerének míg a fagyal bírja és tudja mikor kell leállnia a nedvkeringésének.

Hmm ez a légbújtás is jó 5let:) Már csak egy frankó alany növényt kell szereznem:D

Mr.freestyle x ismerősének fája engem is érdekelni fog.

Előzmény: Gábor 35 (395)
Gábor 35 Creative Commons License 2012.12.28 0 0 395

Szia. Mindenképp várj vele még kb 1 újnyi vastag lesz a tőrzse és legalább 2 éves lesz...szóval ne most tavaszal hanem jővő tavaszal tedd ki...És nagyon figyelj a műtrágyázásra (sokat számít)

A szaporításal kapcsolatban pedig ügyi vagy, hogy igy megoldottad. Egyébként érdekes, hogy egy rahedli könyvet elolvastam, videót végignéztem az olajfa dugványozásáról mégis valahogy nem hozta a várt sikert nálam...4 éve dugványozom őket de a legjobb eredményem igy is 4%. Próbáltam tavaszal próbáltam ősszel mégis valami nem stimmelt.... (miniüvegház, pillepalack, vödör homok rajta zacsi ...:) )...

Érdekes, hogy a külföldi oldalak és könyvek 97%- ra irják a dugványozás sikerét. De ez nem mindegyik fajtára igaz. Vannak könnyebben és vannak nehezen gyökeresedő fajták...

egy videó a dugványozásról:

http://www.youtube.com/watch?v=a0uxFYrvF5Q

és egy videó a légbújtásról...

http://www.youtube.com/watch?v=aUmXXEV5J84

folytatása:

http://www.youtube.com/watch?v=C8YjdK_lFrg

parga 010 Creative Commons License 2012.12.27 0 0 394

Tulipata! Másfajta növény magot is tudnál görögből szerezni?Engem ez a fajta fenyő magja érdekelne.Tudom, hogy nem ehhez a topikhoz tartozik ezért elnézést kérek.

parga 010 Creative Commons License 2012.12.27 0 0 393

Üdv Mindenkinek!Egy kis tapasztalatomat szeretném megosztani veletek. 2011.-ben kaptam egy olajfát. kb 1,8 magas. 2012. márciusában, mikor olyan jó idők lettek a teleltetőből kihoztam a teraszra és egy kis alakitó metszés végeztem rajta.Mire észbe kaptam a párom kidobálta, de kettő kb 20 cm ágat kikukáztam.Incit-8ba nyomtam, majd palánta földbe, majd egy ketté vágott müanyag palackba./Szeretek kisérletezni/Mivel azt olvastam, hogy szinte a gyökereztetés sikere egyenlő a 0.-val., vártam.Szepbemberben uj kis levelek jelentek meg rajta. Mind a kettő megfogta,s azóta is szépen fejlődik.tavasszal az egyiket szeretném kiültetni, kiváncsi vagyok mit bir.

Gábor 35 Creative Commons License 2012.12.26 0 0 392

Tökéletes lenne és előre is köszönöm!

Előzmény: Törölt nick (391)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.25 0 0 391

Ha lesz neki belőle oltott,vagy dugványozott,akkor majd feltüntetem itt,hogy mások is lássák,és megadom az elérhetőséget rá,ha így megfelel.

Előzmény: Gábor 35 (390)
Gábor 35 Creative Commons License 2012.12.25 0 0 390

Ez a fa engem is fog érdekelni... ha árulni szeretné akkor vennék tőle....szóval nem bánnám ha összehoznád...:)

Előzmény: Törölt nick (389)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!