Keresés

Részletes keresés

Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.17 0 0 997

Amit a németek most Hauszwetsche-nek hívnak, az a besztercei? Mert a leírás és a sharka miatti kiveszése nagyon ráillik...

Előzmény: Törölt nick (996)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.17 0 0 996

Szia,

idézet:

A mi besztercei szilvánkat a németek egyszerűen magyar szilvának nevezik, bár a 17. században több magyar szilvafajtát is emlegetnek svájci és németországi kertekben. Így írja le Linné is: Prunus domestica var. hungarica. 1798-ban besztercei vagy vas szilvaként írja le egy híres gyümölcsész, Leibizer János. Ennek a beszterceinek változata a gömöri és a máramarosi nyakas, és a cukorszilva, az Alföldön a nyári aszalószilva. A besztercei fajta valószínű damaszkuszi eredetű, aszalva gyógyszerként jutott el a Római Birodalomba. A középkor végén újraéledt keleti kereskedelem újra behozza Európába és vele együtt más nemes szilvafajtákat, melyeket damaszkuszi néven foglaltak össze. A 16. században már Magyarországon is sokat aszalnak kivitelre. Valószínű, Beszterce volt az a város, melynek vidékén nagyobb mennyiségben termelték és aszalták, illetőleg ahonnan kiszállították. Külföldön a damaszkuszi megnevezés helyébe lépett a magyar szilva, melyet itthon még damaszkuszinak neveztek, Cordus szerint a 16. század közepén. Lippay János egy századdal később írja: „a besztercei vagy magvaváló kék szilva, öreg, hosszúkás, kit az autorok magyarországi szilvának hínak azért, hogy Magyarországon a legjobb és egészségesebb és édesebb terem” (Rapaics R. 1940b: 123 kk.). 

forrás: http://goo.gl/uzGly

Üdv

Előzmény: buga1 (970)
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.17 0 0 995

Debrecenben árulnak Beszterceit és Jojo-t is, de postázást nem vállalnak...

http://www.gyumolcsfa-faiskola.hu/?oldal=2&kat=3

Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.17 0 0 994

Nálunk még a klónjait se árulják a faiskolák. Nincs semmilyen Besztercei, csak külföldi fajták... Fő, hogy Magyarországon vagyunk:)

Jobb fajta Besztercei oltóvesszőt talán házikertekből lehetne beszerezni öreg fákról. Kérdés, hogy megéri-e a sharka miatt. Nálunk sok helyen teremnek kis, ludáj szemű öreg szilvafák. Némelyik eszméletlen finom ízű, az állaga is csodás, zselés, ideális lekvárnak, de legjobb persze frissen enni. De hogy milyen fajták? Fogalmam sincs. Már az se tudja, aki ültette. A külleme és íze alapján simán lehet Besztercei is, meg persze más is.

Itt pl. 2 fajta Beszterceit mutatnak. A környékünkön levők is ilyesmik.

Előzmény: Flanell (993)
Flanell Creative Commons License 2012.11.17 0 0 993

A hagyományos, igazán jó Beszterceit szerintem már vagy 2 évtizede nem lehet beszerezni, csak a nagyobb szemű, kevésbé jó ízű, meg talán betegségeknek ellenállóbb klónt.

Nekem legalábbis ez a véleményem, hogy a Besztercei csak a nevéből él, mint a Stihl.  :)

Gyerekkoromban volt 2 beteges nagy fánk, pár szem termést produkáltak évente, ezek miatt kerestem sok évig jó Beszterceit, de a régiekhez fogható igazán finomat nem találtam. (Aztán le is álltam a projekttel a sharka miatt.)

Előzmény: Ludmilla Love (967)
Flanell Creative Commons License 2012.11.17 0 0 992

Mozo tavasszal a Kioto-t sztárolta (elég sok fajtája van, és nem csak 1-2 darab fajtánként), ebből próbálok majd oltócsapot szerezni.

Ha van valakinek, aki küldene nekem tavasszal, akkor legyen szíves, szóljon.  :)

Előzmény: Jbori (965)
Flanell Creative Commons License 2012.11.17 0 0 991

A neten azt írják, hogy Szíriából Rómán és/vagy a Balkánon keresztül került Besztercére ez a fajta, már 1522-ből származó írásban is szó esik a besztercei szilváról. Az mondjuk valószínűtlen, hogy fél évezred alatt (aminek többségében az oltást nem ismerték) ne változott volna meg a felismerhetetlenségig.

Az ilyen valahol kialakult tájfajták nem egy mai értelemben vett fajtát jelentettek, hanem egymáshoz hasonló, de sokban különböző szilvákat, amik közül aztán kiválasztották és oltották a legjobbakat a modern korban.

Előzmény: buga1 (970)
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.17 0 0 990

Na akkor nem veszek ilyet.

Előzmény: Csarli1 (989)
Csarli1 Creative Commons License 2012.11.17 0 0 989

Szivattyúkért több pénzt kaptak a svéd bevándorlók. Kék Villám egy Landini Ghibli 90-es. Keveset és apró szeműt termett és eladhatatlan volt a muskotályos. Az írástudók őszibarack fákat vittek el, de amióta GXN-15-ös alanyokat telepítek azóta nem bántsák a fáimat, mert piros levelű fákat nem tudják hova tenni.  

Előzmény: Deryan (988)
Deryan Creative Commons License 2012.11.17 0 0 988

A svédekre gondolsz, hogy tűzifának elvitték vagy rajtahagytad a cimkéket és olvasni tudók vitték el?

Előzmény: Csarli1 (987)
Csarli1 Creative Commons License 2012.11.16 0 0 987

A Kék Villám kihúzta mind a tizet

Előzmény: Ludmilla Love (985)
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.16 0 0 986

Huh, ez nem hangzik jól... Listáról kihúzva. Pedig azt hinné a laikus, hogy egy muskotályos szilva az csak jó lehet. Akkor inkább megpróbálom beszerezni a Besztercei muskotályost, habár nem nagyon árulják sehol.

Előzmény: alfi13 (984)
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.16 0 0 985

Erdő alá? Mit értesz ez alatt?

Előzmény: Csarli1 (983)
alfi13 Creative Commons License 2012.11.16 0 0 984

Nékem van egy debreceni muskotályos de nem igazán kedvelem. A stanley nékem sokkal jobban izlett mig ki nem vitte a sharka.

Csak azért vettem mert melete van egy ringló és annak a porzója, az elmult télen megfagyott a törzs nagyon odavan a fa. Általában keveset termett és mivel vékony a héja a rovarok molyok fő célpontja volt mivel nem nagyon tudtam permetezni (a veteményes kert szélén van) nagyon kevés gyümölcs érett be.

Előzmény: Ludmilla Love (981)
Csarli1 Creative Commons License 2012.11.16 0 0 983

Én kiraktam öket az erdő alá.

Előzmény: Ludmilla Love (981)
buga1 Creative Commons License 2012.11.16 0 0 982

Feladom! Már vagy egy órája próbálom megtalálni azt az oldalt, vagy fórumot ahol a besztercei klónjai voltak leírva,de nem találom. Az Nm122 nekem is rémlik. Üsse kő, az eredeti beszterceit biztosan nem múlja felül.

Előzmény: Jani71 (974)
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.16 0 0 981

Kemény a héja?

A Debreceni muskotályosról írjon valaki lécci!:)

Előzmény: Törölt nick (980)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.16 0 0 980

Nekem ízlett a Bluefree is,ha nem ettem hozzá a héját.amikor jó érett volt kifordítottam a héjából és úgy ettem,úgy jó volt...sajnos a sharka kivégezte.

Előzmény: Ludmilla Love (977)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.16 0 0 979

Vírusrezisztens fajtát nem nagyon találni itthon,hogy a Kuresia mennyire /lesz/ az...majd kiderül,ha itthon is lesz róla komolyabb tapasztalat.

Az lenne érdekes,hogy a kajszit mennyire rontja le a vírusfertőzés /nem biztos,hogy annyira élvezhetetlen lesz ,mint a szilva/...hiába akar az ember egészséges fákat,ha a környéken meg ilyen-olyan betegségben szenvedő fák vannak.Vhogy meg kell tanulni ezeket ellenőrzés alatt tartani...ill. együtt élni vele.

Előzmény: Jbori (973)
Maszatka55 Creative Commons License 2012.11.16 0 0 978

Engem is érdekelne néhány szó a Debreceni muskotályosról, mivel szeretem a muskotályos ízű gyümölcsöket. Csak az a baj, hogy a különlegesen finom gyümölcsöknek mindig van valami hátrányuk... Általában hamar kipusztulnak vagy lebetegszenek.

Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.16 0 0 977

Még mindig érdekelne a Debreceni muskotály szilva íze! Hogy kb. milyen, azon kívül, hogy muskotályos. Nálunk csak közepes ízű fajtákat lehet kapni (Cacanska, Stanley, Bluefre), egyedül ez a Debreceni muskotály hangzik érdekesen. De lehet, hogy ez se túl jó... A Besztercei muskotályt biztos nem közelíti meg gondolom.

Még az Althan ringló íze, előnyei és hátrányai érdekelnének! Aki  tud, lécci segítsen! Köszi:)

Előzmény: Ludmilla Love (968)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.15 0 0 976

a csacsakiak.

a korai (rana), a szép (lepotika) és a legjobb (najbolja) a besztercei és a wangenheim keresztezésének különböző szelekciói.

a bőtermő (rodna) a besztercei és a stanley keresztezése

Előzmény: Jani71 (974)
Jbori Creative Commons License 2012.11.15 0 0 975

De köszi hogy írtad egyébként, elhiszem hogy finom és jó, nem voltam eddig tisztában a további jó tulajdonságaival. :)

Előzmény: Törölt nick (969)
Jani71 Creative Commons License 2012.11.15 0 0 974

És egyáltalán melyek ezek a hibridek?

Több helyen lehet ezt olvasni, a faiskolákban (és itt-ott a netes fajtalistákon) is csak a Besztercei Nm 122 van, annak nem is említik (az általam eddig látott oldalakon) a különösebben jó ízét sem! De a toleráns mivoltát sem!

Előzmény: buga1 (972)
Jbori Creative Commons License 2012.11.15 0 0 973

Nem találtam hogy írták volna róla hogy vírus rezisztens, de lehet hogy az? Nála, ahol korán kipusztulnak a fák, és nálam ahol fertőzött a környék ez fontos szempont lehet.

Előzmény: Törölt nick (969)
buga1 Creative Commons License 2012.11.15 0 0 972

Ez egy jó kérdés... Mondjuk attól hogy hibrid, még besztercei marad, de ugyanúgy attól,hogy hibrid lehet más íze is. Bár nem tudom, hogy egy laikus meg tudná-e különböztetni a kettőt...

Előzmény: Ludmilla Love (967)
Jani71 Creative Commons License 2012.11.15 0 0 971

Vírusrezisztenciával csak a Jojo rendelkezik. A többi max. toleráns.

Megnéztem néhány guglis találatot, sehol nem említették bármilyen ellenálló képességét (élőben csak a faiskolákban találkoztam vele a minap említett alkalmakkor).

A többire nem tudom a választ. :-(

Ja, és ma megtudtam telefonon, hogy Tamásiban is van Tuleu gras... :-)

Még nagyon érdekelne a többi fajta is, amit felírtam magamnak, de hát a környéken nincs.

Most menjek el Dánszentmiklósra...? :-(

Előzmény: Ludmilla Love (968)
buga1 Creative Commons License 2012.11.15 0 0 970

A Besztercei szilvának mennyi köze van Besztercebányához? Talán innen származik vagy itt lett kitermesztve?

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.15 0 0 969

Miért csak a fagytűrése jó ?Nálam a legstabilabb fajta,finom,jó állagú,nagyon bőtermő,normális állapotban /vízellátás,ritítás/ korrekt méretű.Évek óta a legtöbbet érő fajtának tartom.

Előzmény: Jbori (965)
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.15 0 0 968

A Debreceni muskotály szilva mennyiben marad el a Besztercei muskotály szilvától ízben?

Vírus ellenálló?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!