“Egy bácsikám, ki csősz volt s egész évben a Varjúdomi kunyhóban lakott olyan mesét mesélt, amilyen éppen abban a percben eszébe jutott. Az volt a jó, hogy élni kellett, élni a sok szeszélyes mesét. Így csinált nékem hosszú orrot, kedvet ahhoz, hogy éljek úgy, ahogyan ő élt. Mert ő volt, ő meséje minden hőse, a hónapok és magok ismerője, kinek a nap volt kalendáriuma, szél a nagyapja, parázs meg a húga”
Oroszország gyakorlatilag blokád alá vonta Ukrajna azovi-tengeri kikötőit, nyilatkozta Olekszandr Kucra, a donyecki adminisztráció vezetője az Ukrajinszka Pravdának. Kucra állítása szerint az oroszok nem engedik se be, se kihajózni a kereskedelmi hajókat a bergyanszki és a mariupoli kikötőből. Előbbi az ukrán agrárexport, utóbbi az acéltermelés szempontjából kulcsfontosságú kikötő, lezárásuk komoly gazdasági csapást jelent Ukrajnára.
Volodimir Omeljan ukrán infrastruktúrális miniszter tájékoztatása szerint 35 kereskedelmi hajó kényszerül várakozásra, közülük négy Bergyanszkba, 14 Mariuopolba tart, 3 Bergyanszkban, 6 Mariupolban, 8 pedig más kikötőhelyeken vesztegel. "A közlekedés csak az orosz kikötők felé biztosított az Azovi-tengeren, azaz Oroszország blokkolta az ukrán kikötőket" - mondta ő is.
Így 2018 novemberének végén ismét megkeresett minket egy olvasó, hogy szomorú hírt közöljön. Véget ért a soha nem használt csodalift története a Nyugatinál, miután úgy tűnik, befalazták az egész szerkezetet (azt írja, már november 15-én is így volt a lift), hogy most már az apró kis esély se maradjon meg, hogy egyszer majd használja is valaki, ne csak az Index nosztalgiázzon róla hébe-hóba.
Az ötlet a kormánynak is eszébe jutott és Buda déli részén, távol minden tömegközlekedéstől, építeni akarnak egy ilyen kórházat ( persze egy haver telkén ). Amúgy szerintem jobb a mostani helyzet, egy óbudainak nem kell átvergődnie mondjuk Budafokra, ha kórházba kerül a családtagja.
– óriási indulatokat kavart a koraszülöttcentrum bezárása
Hány lélegeztetőgépet lehet venni egy (üresen álló) stadion árából? – Az "elmúlt nyolc év" sportberuházásainak kritikájaként sokszor elhangzó kérdést most épp a Honvédkórház koraszülött intenzív osztályának bezárása tette aktuálissá: bár itt nem lélegeztetőgépekről, hanem szakorvosi bérekről van (lenne) szó, szakmai és szülői szervezetek körében is forrnak az indulatok a már nem is cáfolt lépés miatt."
"Nőtörténeti interdiszciplináris kutatások címmel tartott fórumot az Erdélyi Múzeum-Egyesület november 24-én, A Magyar Tudomány Napja Erdélyben című konferencia keretében. Az eseményen nyolc előadást hallgathattunk meg, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem, a Central European University, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Erdélyi Múzeum-Egyesület és a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár Kolozsvári Gyűjtőlevéltárának munkatársainak és kutatóinak közreműködésével.
Az előadások sorrendjében a történeti szempont volt a rendező elv, így
a koraújkortól a múlt századig különböző női társadalmi szereplehetőségeket, és ezekhez idomuló vagy ezeket átértelmező szakmai- és életút-történeteket ismerhettünk meg....."