szia!azt lehet esetleg tudni, hogy euróban lehet-e fizetni a fizetőkapuknál? Olvastam a neten, hogy 2 KM-et kell fizetni személyautónként, de nem szeretnénk váltani helyi valutát. Köszi!
A zöld nyíl a nagykikötő, a pios A a belváros (nagyjából). A kocsid semmivel sem lesz nygyobb veszélyben mint kishazánkban (mondjuk a készpénzt és a kamerát, mobilt na az anyósülésen tartsd :) ), a távolság 1-1,5 km kényelmesen. ha hétköznap reggel-délelőtt vagytok ott, akkor ott a kispiac is, lehet finomságokat shoppingolni; van nőknek és embernek való is :))) A régi kikötőből a hegy felé kb 3-400 m a kabinos felvonó, ki is van táblázva ha érdekel. A kaja, főleg a porzsenák (Sültek) nagyon finomak, nem is drágák, da ahol ajvár helyett kethupot adnak onnan menekülj; egyébb aljasságokra is képesek.
Újabb kérdésem: Nézegetem a térképet és felmerült bennem, ha Banja Luka felé akarok menni Mostarba, akkor melyik határok a kézenfekvőek?
Udvar- Eszék, utána az A5 pálya, majd az A3 Nyugatnak és Bosanski Brod-nál a Bosnyák határ. Aztán Derventa - Prnjavor - Banja Luka. Ez az utóbbi szakasz narancssárga út a térképen. Jó lesz ez? Vagy van jobb, bejáratottabb útvonal?
Köszi az infókat. A dubrovniki nagykikötőtől akkor be lehet sétálni az övárosba? kb. mennyire van? A kocsi ott biztonságban lesz? És mi alapján fogom megtalálni, van neve a kikötőnek, ami ki lesz táblázva?
Dubrovnikban több van, mit pár óra. Eleve nagyon szép az út, de lassú, a parkolás gyakorlatilag csak a "külvárosban" lehetséges, pl. a nagykikötő környékén és onnan még be kell jutni az óvárosba, de Dubrovnik nem csak abból áll! Érdemes felmenni a város feletti hegyre is a kabinos felvonóval, a panoráma lélegzet elállító.
Sztem a Krka-tól el fogod dobnai az agyad; nagyon szép! és jól is van kitalálva. A Nemzeti Parkba beléphetsz kocsival Lozovacnál; itt egy nagy parkoló van, megveszed a jegyet és busszal visznek le a tavakhoz (több féle jegytípus van, attól függ mit és mennyit szeretnél látni, karsz-e hajózni a tavon?), vagy pedig leparkolsz Skradinban és onnan mész hajóval, ami megint csak látványos.
Én kétszer voltam ott egy-egy fél nap erejéig, de mindig űr maradt bennem, mindig úgy éreztem, hogy nagyon kevés volt az idő.
Skradinban elég sok a szállás és viszonylag olcsó is...
Szia! Bizony, még nincs konkrét terv. Ugye, jön a jövőheti hosszú hétvége, amit még megtoldottunk a keddi szabival is. (csak ketten a Párommal) Hosszú évek óta Görög-fanok vagyunk a családdal, ez asszem nem is fog megváltozni, de elhatároztunk egy Horvát kirándulást. (hamár a fél ország oda megy nyaralni, meglesem, miért is?) Ami biztos: Bosznián keresztül megyünk, Mostarban foglaltunk szállást szombat estére, onnan vasárnap továbbindulunk Dalmácia felé. Innen már nincs tuti terv, de talán a tengerparton elindulunk Dubrovnik úticéllal. Valahol jó lenne egy fél nap strand is, hazafelé talán Krka nemzeti park...
Az éjszakák a mostarin kívül: ahogy sikerül, alapvetően kempingre gondoltam, csak estétől reggelig. --végülis ez már egy terv féleség, ha úgy vesszük. :-)
A lényeg, a szép, hangulatos tájak, sok fotóznivaló. Dubrovniktól kicsit tartok, azt olvasgatom mindenfelé, hogy egy rémálom, és drága a parkolás.
Ha van valakinek valami javaslata, arra a környékre, hogy min ne hagyjunk ki, még nem késő, hogy szóljon!
Pl. Bugojnóban ahogyan mész kifelé a városból, egyenesen Split felé mennél, balra kanyarodva egy kőfeldolgozó telep mellett mész el Mostar felé, tulajdonképpen visszafordulsz a városba! Na ott kezdődik az az ominózus 30 km/h zóna, ahol szinte mindíg vannak fakabátok, és mérnek ezerrel!
Van ott két körforgalom egymás után, volt hogy az egyikben, benn a körforgalom közepén állítottak meg, éjszaka 2-kor!
Vagy pl. amikor a Makljen hegyről ereszkedsz lefelé, a volt Jugoszláv Tito emlékműtől, beérsz Lug faluba, és a nagy kanyarok közül az egyikben biztos ott vannak a rend éber őrei!!!
Sajnos a „fekvőrendőr” által illusztrált Ston-i vásárról lemaradtam és abból a báránysültből nem sikerült falatozni, de a Boszniai-ból már annál inkább. A helyet pontosan nem tudom meghatározni, de az útvonalon legalább négy-öt is volt, ahol roston sütöttek. Mi találomra egy „pecsenye”, vagy valami hasonló feliratú táblánál álltunk meg, ahol a tulaj mutatta meg, hol találjuk a „báránysütödét”. Volt egy nagyobb a Restoran Kovačevič is, de ott csak fotóztunk, nem ettünk.
A „Prigradica” videója remekül szemlélteti az utat, sőt az egyik helyet is.
Egy hét az indulásig és még nincs útiterv? Honnan és hova mentek?
A képek, amit mellékeltem kedvcsinálónak, vagy étvágygerjesztőnek szántam.
minden oke neumban vagyok.neum elott jelen pillanatban nincs bosnyak hatar epitik.az ut udvartol tokeletes volt.ami a legszebb niksicko pivot iszogatok 1,5 markaert.:-))