Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Ősszel ültetett cseresznyefa levelén megszáradt rágásnyomokat láttam, de rovart nem láttam a leveleken. Ma reggel meg lett a kártevő: Mivel menjek rá? Agrokén és Mospilan van itthon.
Íme 2 sikeres avalyi cserkószemzésem /a kavics sajnos nem jött össze/ ,ezen kívül még a Józsi bától kapott Alexből is van egy.Így elmondható,hogy cserkóból csak egyel kevesebb sikerült,mint őszibarackból.Ez az előbbire nézve örömteli,de az utóbbira nézve nagy égés :) ...:(.
Egy oldalág akkor lesz teherbíró, ha úgy indul ki a fa törzséből mint a hüvelykujjunk a karunk-középsőujjunk vonalából, ha szétterjesztjük a tenyerünket. Nem úgy, mint a mutató, gyürűs és kisujjunk. Később nem baj, ha felkanyarodik, az már sohasem fog lehasadni, elég, ha 20-30 cm úgy áll. Ezért én vízszinteshez közeliként indítanám.
Az lesz majd, de a Mospilanom még bontatlan, az Actara maradékát szeretném elhasználni. Mondjuk igazad van, mert ez mehetne a nemsokára belevéltetvesedő zöldségekre, hogy a full virágzásban lévő cseresznye inkább a méh-barát Mospilant kapja.
A 2992. sz. hozzászólásomban feltöltött cseresznyefa jelenleg így néz ki. (04.20-i fénykép)
A ledörzsölt részt jó alaposan bekentem fagéllel, és úgy döntöttem adok neki egy esélyt, nagyon szépen megindult metszés után mint látható a 1,5 éves kisfa virágzott is. A fajtája Katalin cseresznye.
Dobok fel még pár képet a szomszéd cseresznyefájáról szintén 20-án készült kép.
Rengeteg virág van rajta, remélhetőleg sok termés is lesz. Június 20-a után érik én Germersdorfinak tippelem, de egyáltalán nem vagyok benne biztos.
A hangya nem rágja magát a növényt (kivéve az érett cseresznyét), hanem vagy a levéltetveket "buzerálja", vagy vadászik. Jól tudom? Akkor az Actara nem hiszem, hogy sok hatással lesz rá, mert elsősorban felszívódó szer, kisebb részben érintőméreg.
Ha jól vezettem le, akkor tartósan védekezni növényvédő szerrel nem lehet ellene, mert mindig van utánpótlás a hangyabolyban.
Az eres idejen a legbosszantobb a hangyak tevekenysege, amikor megragjak a termest is. Tavaly beszereztem egy speci ragasztoszalagot, amit ilyenkor harom csikban egymas felett feragasztok korben a fa torzsere. Ezen nem tudnak atmenni a hangyak, beleragadnak. Ha csak az ilyen maszo rovarok ellen akarsz vedekezni, akkor ez olcso es jo bio megoldas.
Felszívódó rovaröló szerrel (pl. Actara) célszerű lepermetezni a lombját, ha nem virágzik. (Ha virágzik akkor meg kell várni a sziromhullást, addig gyakorlatilag nem lesz baja.)
Üdvözlök mindenkit! Segítséget szeretnék kérni, egy barátomnak van kb. 4 éves cseresznyefája, az idén tapasztalta először, hogy a törzsén korzóznak a hangyák, a levelek fonákján apró fehér színű petéket lehet látni. Minek a jelei ezek és mivel kellene permetezni?
Ja és a kontakt szer (pl. Karate) már másnap nem ér semmit, lehet(ne) ismételni, a cseresznyelegyek pedig folyamatosan napokig, akár egy hetekig másznak elő a földből...! Rohadt jó a túlélési taktikájuk. 10-15 nőstény egy egész fát hazavág, nálam a sárga papírok 100-200-at megfogtak és mégis... :-(
Általában egy szem cseriben egy kukac van, még erre is gondolt aki kitalálta őket! Ezek a nyomorultak megjelölik a megfertőzött szemet, hogy a következő légy tudja, ez már foglalt...
Bocsánat, lehet, hogy ezeket már itt sokszor leírtátok, ez esetben elnézést a helyfoglalásért. Csak új vagyok ezen a fórumon és megpróbáltam hasznossá tenni magamat. :-)
Még nem kell védekezni. Itt is írták, hogy borsó nagyságú mérettől, amit azzal egészítenék ki, hogy a kései fajtáknál még egyet, a színesedés kezdetén is célszerű ismételni. Az utóbbit időzíteni, mert innentől az érés sebessége már eléggé időjárásfűggő és legalább 14 napot várni kell a fogyasztásig.
Érdemes Mospilan-t (elsősorban ezt ajánlom), vagy Actarat használni, ezeknél az eü. várakozási idő 14 nap.
A cseresznyelégy sárgapapíros megfigyelése és ritkítása látványos dolog, de tapasztalatom szerint csak elvben működik. Nálam tavaly hihetetlen mennyiséget fogtak a lapok, mégis kukacos volt a cseresznyém (a második permetezés kimaradt).
Idén a permetbe Dimilin-t is keverek, amire a tippet a Növényvédelem fórumban kaptam. Meglátjuk, a tavalyi év kudarca után.
Ha nem felszívódó szert használsz, hanem kontaktot, akkor napközben kell permetezni, lehetóleg a déli órákban. A cseresznyelegyek ilyenkor aktívak, ekkor van esélyed hidegre tenni a nagyobb részüket. Én ezzel kapcsolatban kicsit szkeptikus vagyok, mert egy megmenekült nőstéyn légy 150-200 cseresznyeszemet tesz lakottá, másrészt délben nem ér rá az ember, harmadrészt nem is egészséges, ha meleg az idő.
Ugy látom hogy hajlik a fa tengelye. A levágott oldalhajtás csonkja (2-5 cm) egy fix pont a mellé vert karónál. Azért ajánlottam a csonk karónak támasztását, hogy jól ki lehessen egyenesítenia fát. Én műanyagos aluminium dróttal szoktam kötözni.
Jó, hogy lefényképezted! Én azt az oldalhajtást visszavágnám 2 rügyre és tennék mellé egy karót úgy, hogy a csonk érje a karót, a többi részt pedig 8-as kötéssel hozzákötözném, hogy egyenes legyen a törzs. Aztán várnám, hogy hajtson minden irányba és amikor a leghosszabb hajtaás 40 cm.es, akkor mindet felére vágnám.