Többeknek válaszolva: kb. '2 éves, és van vagy 7-8 m, nemigazán lehet mérni, mert össze-vissza tekereg. Tavaly virágzott először, és vsznü elég ritka, h. ez történt, mert pl. van olyan orchis ismerősöm, aki már minden hazai meg egy csomó külf.-i gyűjtőnél járt, de nem látott még ilyet. Pl. a prágai bot. kertben van egy akkora, h. benőtte az egész üvegház tetejét, és még nem virágzott. Nálam egy amolyan télikert-szerüségben van, sok napot kap, és most is van rajt bimbó. Ja és termés nincs rajt, nem poroztam meg, hogy a termés ne szivja a tövet.
Látom orchideákban is profi vagy,mert azért nem semmi ezt megvirágoztatni én is úgy voltam ,mint Art ur méterekben mérhettem csak virágozni nem akart,azután meg kötni még véletlenül sem.Neked már hozott termést? Ehhez is gratula Neked.
Ha már a vaniliánál tartunk: mi kell a virágzásához, netán a terméséhez? Van jónéhány méterem belőle, immár öt cserépben. Fut-szalad-gyarapodik, de most már valami ilyesmit szeretnék látni élőben, mint a fotódon!!!
OK, nekem még nem volt szabadgyökerűm, csak azt írtam, amit olvastam/hallottam. Bene László pl. nagyon sokat mérgelődött miattuk, pedig neki rokon hozta, és valószínűleg pontos előírások alapján.
Csatlakozom Jozsóhoz, megbízható, lelkiismeretes kereskedőtől kell vásárolni, ha csak egy mód van rá. Konkrét kákis tapasztalatunk: kollégáimmal négy szabadgyökerű csemetét vettünk tavaly (Choccolatino és Vaniglia fajtákat), és mind megeredt. A sors fintora, hogy az enyém a leggyengébben, de a tél előtti becsomagoláskor épek és egészséges voltak a hajtásai annak is.
Az egyik csomagküldőnél kapható kisméretű, ismeretlen fajtájú, dupla ennyibe kerülő csemetével szemben biztosan az erős szabadgyökerűt kockáztatnám meg, ha már ismerem és bízok a kereskedőjében.
Kalézolunk,kalézolunk!A szabadgyökerű és konténeres fa régi viták alapja,szerintem meg nem mindegy hol,melyik faiskolában.Nálunk négy van az egyiktől még ingyen sem szívesen hoznék el növényt.Ezek képesek úgy szállítani a csemetéket,hogy felszórják a platóra és 100 km-ről minden takarás,csomagolás nélkül szállítják hóban,szélben. Ugye nem kell ragozni,mennyit ártanak,ráadásul otthon cimkézték fel a fákat. A legsatnyább,szinte gyökér nélküli csemetéket becserepezik és következő évben,mint előnevelt dézsást,drágábbért teszik ki.Egyszerűen döbbenetes! De van olyan is aki a kényesebb facsemetéknek bérel télre tárolóhelységet (fóliasátrat) és ott tárolja télen ezeket.Tavasszal nem kér érte többet és azonnal visszatakarja a csemeték gyökerére a takaróföldet,ha egyet kivesz közülük.Ezek apróságok,de ebből már látszik,hogy ki az aki lelkén viseli a növényei sorsát.
Köszönöm a kimerítő választ,így már bátran bele merek vágni a káki ültetésbe.Az írásodat biztos ami biztos,elmentettem,hogy ne kelljen később keresgélnem.
Még annyit a választáshoz,hogy érdemes a másik két ilyen témával foglalkozó fórumon visszakeresned,mert mindegyik fajtáról vannak vélemények bőségesen-hámozd ki a számodra fontos szempontok alapján.Nekem ez a három fajta bőségesen elég ill. most kaptam egy tavalyi oltványt(ismeretlen,hatalmas gyümölcsű),így nem szándékozom többet beszerezni.A Rojo Brillanténak azért örültem mert,nem kell loty- tyadt puhára érnie,még félig keményen is finom volt és nem húzott.A Vaniglia volt az első,az meg ízlett elsőre,az Athén nekem inkább aszalva volt nagyon finom.Ez amit most kaptam,egyenlőre név nélküli,hatalmas gyümölcsei miatt tetszett meg,ez viszont nem áll el sokáig,gyorsan el kell fogyasztani.Hát mindnek van előnye is hátránya is. Fontos még a téltűrésük,de mivel csak pár éve vannak nem igazán mérvadó a véleményem.
Természetesen ilyenkor nem is szabad kiültetni,csak a fagyok elmúltával.Addig nyugod- tan tárolhatod garázsban,pincében.Minimálisan öntözni inkább csak nedvesen tartani. Ahogy az idő enyhül ki lehet rakni konténerestől az udvarra,ha erre van lehetőséged v.akár erkélyre-esetleg ha ismét kemény fagy lenne visszateszed éjszakára. Az ár szerintem nagyon jó,főleg ha ekkorát adnak érte. A kiültetéshez,ha elfogadsz tanácsot: -nem mindegy a helykiválasztás,ha van rá lehetőség,akkor azért próbálj meg védett helyet keresni számára.Első télen célszerű télre takarást biztosítani számukra. -az ültetőgödör előkészítése sem utolsó szempont.Én mindig gondosan előkészítem az ültetés előtt a helyüket.Legalább 80x80x80 cm-es gödör(én közel köbmétereset készítek).Mindig van előkészített,komposztált marha,kecsketrágya,csaknem földdé érlelt.Jóval ültetés előtt elkészítem a gödröt,majd félig visszatöltöm az alaposan fel- dúsitott talajt,keverek bele NPK műtrágyát,talajfertőtlenítőt,majd alaposan beöntözöm és letakarom egy db fóliával(esetleg szétvágott müanyag zsák)Legalább 2-4 hétig így marad,csak utánna ültetem be a fát. Mi értelme van?A talajfertőtlenítést nem kell magyarázni.A talaj erőteljes feldúsítása ill a fa aláaknázása trágyával azért hasznos,mert később már csak felületi trágyázást lehet tenni,így viszont az induló csemete,sok energiához jut és így kihasználom a fiatalkori növekedési erejét.Pár éves körtefáim is hatalmasat nőttek és termést pro- dukáltak,míg ugyanezek a szomszédban 8-10 éves korban érték el ugyanezt. Hidd el megéri,éveket nyersz vele.Sok sikert!
Köszönöm a válaszokat....Jozsó,ezek a kákik 140-200 cm-ek és 3950-be kerűlnek,Szerinted ez jó ár?Van még egy másik fajta is,ez a choccolatio,ezt is ismered?