Keresés

Részletes keresés

jaro1979 Creative Commons License 2017.07.26 0 0 21631

Üdv.fóruntársak,tegnap jártam a szőlőben és erre lettem figyelmes,szerintetek ez napperzselés vagy valami más lehet?

van_Persil Creative Commons License 2017.07.25 0 0 21630

Permetezéskor mindig kell(ene) rakni a permetlébe tapadásfokozó/nedvesítöszert. Ilyen pl. a Silwet. Ha van a permetlében tapadásfokozó, akkor jöhet 2 óra múlva a zivatar, a permetszer ott marad, ahova kijuttattad. Ezek a szerek elméletileg léteznek ampullás változatban is. nyilván, plusz pénz, de valamit valamiért.

Én nem ajánlom amúgy az újbóli permetezést, max. egy hét múlva (a permetezéshez képest) réztartalmú szerrel (de nem Curzate és társaival, azaz szigorúan csak kontakt szerrel) permetezz, ha úgy látod, hogy továbbra is támad a peronoszpóra. Addig a friss hónaljhajtásokat vágd/tetejezd le, mert azokat támadja a legkönnyebben.

Előzmény: zlota (21628)
Jani71 Creative Commons License 2017.07.25 0 0 21629

A felszívódó rész már a növényben van. Ha a réz miatt aggódsz, akkor szerintem

szemrevételezéssel eldönthető, hogy kell-e. Persze ebben az esetben kb. kétszeres dózis

megy a felszívódóból. Ha esetleg van sima rézhidroxidod vagy rézoxikloridod, akkor csak azt szórj!

Előzmény: zlota (21628)
zlota Creative Commons License 2017.07.25 0 0 21628

kb 3 napja megírtam nektek -telefonról- hogy megpermeteztem ahogyan mondtátok, de most nézem se híre, se hamva a hozzászólásomnak!

Leírom a lényeget:
Kaptam Curzate R vagy mi a szöszt a szomszédtól akinek még volt elfekvőben.
Ahogyan írtátok reggel korán csináltam a permetezést.

Persze permetezés után 2 órával megjött egy felületet áztató eső.... rá még 2 órára pedig leszakadt az ég.
Ismételjem meg?Mondjuk most napi szinten esik...

Falusi1 Creative Commons License 2017.07.25 0 0 21627

A leírtakat ismételten köszönöm.

Előzmény: van_Persil (21623)
van_Persil Creative Commons License 2017.07.25 0 0 21626

A fürtperonoszpórának is hasonló a tünete, csak szólok... Rothadás lehet molyrágástól is. A foltosszárnyú muslica az érett bogyót keresi, nem a zöldsavanyút.

Amúgy a hártyássszárnyúak elleni rovarölök é.v.i.-je rövid, a Karate Zeoné pl. 5 nap...

Előzmény: Jani71 (21625)
Jani71 Creative Commons License 2017.07.24 0 0 21625

Nézd meg, hogy véletlenül nincs-e a rothadás kiinduló pontján szúrás nyom (erős nagyító)!

Ha van, akkor a bogyót szétszedve keress a szúrásnyom alatt lárvákat! Ha vannak, muslica... :-(

Reménytelen... :-( Max. valami rovarölő, de messzemenően figyelembe véve a várakozási időt.

Ha mindez nincs, akkor rothadás elleni szer.

Amennyiben még ráérne, akkor esetleg szintén felszívódó (Chorus), vagy ha ez nem, akkor Teldor.

Természetesen lehet kontaktot is szórni, de a kórság már a fürtben van...

Van még variáció, de előbb ezt kellene végig zongorázni!

Előzmény: krisa02 (21624)
krisa02 Creative Commons License 2017.07.24 0 0 21624

Sziasztok mivel permetezzem mit ajánlatok?? G.

van_Persil Creative Commons License 2017.07.24 0 0 21623

Felszívódó szereknek fürtmegnyúlástól fürtzáródásig van értelme (rügypattanás-négy/hatleveles állapot-fürtvirágzat megnyúlása-virágzás-kötödés-borsószem nagyság-fürtzáródás-zsendülés-érés) zsendülésben, érésben egyrészt fölösleges, és ezzel kidobott pénz, másrészt szükségtelen és ezzel túlzott környezetmérgezés. A bogyókat ebben a fejlödési stádiumukban felszívódó szerrel megvédeni már nem lehet, a friss hónaljhajtásokat le lehet vágni, ha fertözöttek. A lisztharmat alattomos, mert nem kell neki esö, elég a hajnali páralecsapódás. Ez ellen tenni alapos zöldmunkával lehet, ill. a müvelésmód helyes megválasztásával. Én pontosan azért választottam a módosított Guyot müvelést, mert így kellöen vékony a lombfal, de nincs az a besürüsödés sem, mint ami ernyömüvelésnél jelentkezhet, lévén, hogy a szálvesszö leváltása mindig külön csapról történik, nem kell a tökefejen növö hajtások között skubizni, hogy melyik lesz jó jövöre szálvesszönek. Az idöben elvégzett és megfelelö zöldmunka felerészben megvédi a termést, mert nem engedi befülledni. Erös fertözésnél a permetezési fordulóval le kell menni akár 7 napra, vagy ha a szer leírása engedi, még lejjebb. A két hetet teljességgel el kell felejteni.

Előzmény: Falusi1 (21622)
Falusi1 Creative Commons License 2017.07.24 0 0 21622

Bevallom, hogy a felszívódó szerekkel kapcsolatban az, amit az első mondatban leírtál, nem jutott eddig eszembe. Egyébként nem tanácsoltam senkinek, hogy felszívódóval permetezzen, mert pontosan a tanácstalanságom miatt kérdeztem a Fórumon, az olyan tőlem képzettebb fórumtársak válaszát remélve, mint pl. te.

Ami az időjárást illeti, felénk egész nyáron alig esett. Ilyen aszályos nyár már nagyon rég nem volt és csak a lisztharmattal van bajom a peronoszpórának nyoma sincs.

Köszönöm a válaszodat.

Előzmény: van_Persil (21621)
van_Persil Creative Commons License 2017.07.24 0 0 21621

Ilyenkor már értelmetlen a felszívódó, mert az akkor kell, amikor van olyan hajtás, amit a jövöben kell megvédeni, mert a permetezés idején még nem létezik. De ha te annyira felszívódó szerekkel akarsz permetezni, csináld nyigodtan, csak arra kérlek, másnak ne tanácsold... Ha az idei idöjárás mellett komoly gondod van lisztharmattal, peronoszpórával, akkor valamit csúnyán elrontottál. Nálunk amúgy annyi csapadék volt eddig a nyáron, hogy június elsö hete óta szombaton öntöztem elöször, de a szölöben hibát nem találni. És mindig III-as szerekkel permeteztem.

Előzmény: Falusi1 (21620)
Falusi1 Creative Commons License 2017.07.24 0 1 21620

Milyen szempontból van késő? Ha esetleg a szürtidőhöz, akkor az még két és fél hónap, mivel Cabernetről van szó. Ami pedig a kontakt szereket illeti, ismereteim szerint az csak a megelőzésre jó. Attól tartok, hogy kontakt nem állítja meg a fertőzést.

Előzmény: van_Persil (21617)
szenyor Lopez Creative Commons License 2017.07.24 0 0 21619

Pont a perzselés nem volt teljesen tiszta, hogy mikor történik, de én is ma reggel permeteztem 6 előtt. Még így is szinte percek múlva megszáradt.

Előzmény: van_Persil (21618)
van_Persil Creative Commons License 2017.07.24 0 0 21618

Alapvetöen az éjszakai permetezés a legideálisabb, mert tovább permetlénedves marad a levélzet, de ilyenkor nyáron, amikor nagy a forróság, napfelkelte körül van a leghüvösebb, azaz az ilyenkor kijuttatott szer perzsel a legkevésbé. Mert a kijuttatáskor perzsel, nem napokkal késöbb, de a perzselés tényét esetleg csak napokkal késöbb lehet észlelni. Olyan ez, mint amikor valaki leforrázza magát, elsö nap csak piros a bör, másnapra jön a vízhólyag, utána pár nappal kezd kisebesedni...

Előzmény: szenyor Lopez (21612)
van_Persil Creative Commons License 2017.07.24 0 0 21617

Semmi felszívódó, csakis kontakt... A felszívódó gombaölö szerekehez már túl késö van.

Előzmény: jaro1979 (21615)
van_Persil Creative Commons License 2017.07.24 0 0 21616

Kumulus már csak 25 kg-os kiszerelésben vásárolható. 25 kg(és/vagy l) összmenyiség felett permetezöszer csak méregraktárban tárolható, amihez méregraktár kezelöi engedély (a pontos megnevezést nem tudom) is kell, nem csak a méregraktár bejelentése és engedélyeztetése.

Előzmény: jaro1979 (21615)
jaro1979 Creative Commons License 2017.07.23 0 0 21615

Próbáld meg a Sercadis vagy Falcon +ehhez valamilyen kénes permetszert Thiovit Jet vagy Kumulus.

Előzmény: Falusi1 (21613)
per onoszpora Creative Commons License 2017.07.23 0 0 21614

Nekem tavaly volt ilyen bajom. Rézként adtam, el is vitt mindent. Az egyik unokám miatt nagyon vigyázni kell az EV idővel. Idén virágzás után Qadris és Topas volt. Nyomokban idén is van ilyen fürtöm, de jelentéktelen mennyiségben.

Előzmény: carlos puyol (21597)
Falusi1 Creative Commons License 2017.07.23 0 0 21613

Nagy érdeklődéssel olvasom a permetszerek alkalmazásával kapcsolatos véleményeket és tanácsot is kérnék. Tegnap már másodszor tetejeztem a szőlőt és kétségbeesve láttam a lisztharmat kezdődő jeleit a fürtökön, ráadásul Cabernet Fr. szőlőn, ami elméletileg rezisztens ellene. A fürtön kívül máshol nyoma sincs és ez altatta el az éberségemet.

Az aktuális permetezést lisztharmat ellen Topassal terveztem, de nem tudom elég erős e.

Ha nem akár atomot is, de ajánljatok valamilyen szert, amit bevethetnék, míg nem késő.

szenyor Lopez Creative Commons License 2017.07.23 0 0 21612

Estefelé nem jobb? 

Előzmény: van_Persil (21611)
van_Persil Creative Commons License 2017.07.22 0 0 21611

Ezért kell napfelkeltekor permetezni.

Előzmény: juhosttt (21610)
juhosttt Creative Commons License 2017.07.22 0 0 21610

Az amistar elég jó szer, de talán felesleges volt már ilyenkor atombombával menni.

A chorus is felszívódó, ilyenkor ezt se fújnám már.

A réz-kén kombó bőven megteszi. A teldort csak a fürtzónában alkalmazom. A réz-kénnel vigyázz, mert este is 26-28 fok van most. 

Előzmény: carlos puyol (21603)
woodruff Creative Commons License 2017.07.22 0 0 21609

Amistart virágzáskor használom max 2 alkalommal,utána már többször nem ajánlott.

woodruff

Előzmény: carlos puyol (21603)
van_Persil Creative Commons License 2017.07.21 0 0 21608

A Kupfer Fusilan a hatóanyagát tekintve ugyanaz, mint a Curzate R.

Előzmény: woodruff (21607)
woodruff Creative Commons License 2017.07.21 0 0 21607

Szőlő növényvédelme (június) - YouTube

Nem tudom ez segít-e, de ha figyelmesen végignézed a videót teljesen új vegyszereket ajánl,és,új 2017,technológiával,fűszerezve.

woodruff

Előzmény: zlota (21604)
zsorsz Creative Commons License 2017.07.21 0 0 21606

Nem tudom tudjátok-e a cabrio top-t I-böl-III-ba tették egy nagyon jó hatásos szer. Itt esetleg nem lehetne használni?

Előzmény: van_Persil (21605)
van_Persil Creative Commons License 2017.07.21 0 0 21605

Szerencsére nem ESCA. Az biztos, hogy van rajta peronoszpóra miatti nekrózis.

Nem tudom, a Curzate R engedélye érvényes-e még, de a Zetanil R ( http://www.sumiagro.hu/kategoria/gombaolo-szerek/zetanil-r/ ) ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza. Én ezt (mármint a Curzate R-t régebben, ill. legutóbb a Zetanilt, mert csak azt tudtak adni) használom, ha nagy a gond a peronoszpóra miatt (nálam az idén eddig szerencsére nem kellett), mert ennek a megelözö haás mellett van némi gyógyító hatása (de az elhalt levélrészekkel nem tud mit tenni).

A fodros levelek: passz.

Előzmény: zlota (21601)
zlota Creative Commons License 2017.07.21 0 0 21604

Igen, már várom nagyon, hogy megtudjam mi ellen permetezzek!

Remélem legalább tovább nem romlik az állapota...

Előzmény: Maci_P (21602)
carlos puyol Creative Commons License 2017.07.21 0 0 21603

csak egy két helyen van ennyire kilevelezve de máshol nem találtam ilyen szemet ahol jobban leleveleztem. Ma átnézem újra az egész kertet.

chorus 50 wg m van itthon az nem jó rá? teldorért el kell mennem ha azt ajanlod.

rézzel keverjem?

2 hete fujtam az egészet amistarral.

nem süti a nap egész nap mert vannak gyümölcsfák és azért kap árnyékot is.

Előzmény: juhosttt (21599)
Maci_P Creative Commons License 2017.07.21 0 0 21602

A fényes felületű, fonákja felé vissza sodródó levél vírusgyanúra utal, legalábbis szakirodalom ilyennek írja le a levélsodró víruscsoportot:

http://magyarmezogazdasag.hu/2014/07/15/leggyakoribb-virusbetegsegek-hazai-szoloultetvenyekben

De azért érdemes pár hozzászólást megvárni, hátha összetévesztem valami mással.

Előzmény: zlota (21601)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!