Permetezéskor mindig kell(ene) rakni a permetlébe tapadásfokozó/nedvesítöszert. Ilyen pl. a Silwet. Ha van a permetlében tapadásfokozó, akkor jöhet 2 óra múlva a zivatar, a permetszer ott marad, ahova kijuttattad. Ezek a szerek elméletileg léteznek ampullás változatban is. nyilván, plusz pénz, de valamit valamiért.
Én nem ajánlom amúgy az újbóli permetezést, max. egy hét múlva (a permetezéshez képest) réztartalmú szerrel (de nem Curzate és társaival, azaz szigorúan csak kontakt szerrel) permetezz, ha úgy látod, hogy továbbra is támad a peronoszpóra. Addig a friss hónaljhajtásokat vágd/tetejezd le, mert azokat támadja a legkönnyebben.
kb 3 napja megírtam nektek -telefonról- hogy megpermeteztem ahogyan mondtátok, de most nézem se híre, se hamva a hozzászólásomnak!
Leírom a lényeget: Kaptam Curzate R vagy mi a szöszt a szomszédtól akinek még volt elfekvőben. Ahogyan írtátok reggel korán csináltam a permetezést.
Persze permetezés után 2 órával megjött egy felületet áztató eső.... rá még 2 órára pedig leszakadt az ég. Ismételjem meg?Mondjuk most napi szinten esik...
A fürtperonoszpórának is hasonló a tünete, csak szólok... Rothadás lehet molyrágástól is. A foltosszárnyú muslica az érett bogyót keresi, nem a zöldsavanyút.
Amúgy a hártyássszárnyúak elleni rovarölök é.v.i.-je rövid, a Karate Zeoné pl. 5 nap...
Felszívódó szereknek fürtmegnyúlástól fürtzáródásig van értelme (rügypattanás-négy/hatleveles állapot-fürtvirágzat megnyúlása-virágzás-kötödés-borsószem nagyság-fürtzáródás-zsendülés-érés) zsendülésben, érésben egyrészt fölösleges, és ezzel kidobott pénz, másrészt szükségtelen és ezzel túlzott környezetmérgezés. A bogyókat ebben a fejlödési stádiumukban felszívódó szerrel megvédeni már nem lehet, a friss hónaljhajtásokat le lehet vágni, ha fertözöttek. A lisztharmat alattomos, mert nem kell neki esö, elég a hajnali páralecsapódás. Ez ellen tenni alapos zöldmunkával lehet, ill. a müvelésmód helyes megválasztásával. Én pontosan azért választottam a módosított Guyot müvelést, mert így kellöen vékony a lombfal, de nincs az a besürüsödés sem, mint ami ernyömüvelésnél jelentkezhet, lévén, hogy a szálvesszö leváltása mindig külön csapról történik, nem kell a tökefejen növö hajtások között skubizni, hogy melyik lesz jó jövöre szálvesszönek. Az idöben elvégzett és megfelelö zöldmunka felerészben megvédi a termést, mert nem engedi befülledni. Erös fertözésnél a permetezési fordulóval le kell menni akár 7 napra, vagy ha a szer leírása engedi, még lejjebb. A két hetet teljességgel el kell felejteni.
Bevallom, hogy a felszívódó szerekkel kapcsolatban az, amit az első mondatban leírtál, nem jutott eddig eszembe. Egyébként nem tanácsoltam senkinek, hogy felszívódóval permetezzen, mert pontosan a tanácstalanságom miatt kérdeztem a Fórumon, az olyan tőlem képzettebb fórumtársak válaszát remélve, mint pl. te.
Ami az időjárást illeti, felénk egész nyáron alig esett. Ilyen aszályos nyár már nagyon rég nem volt és csak a lisztharmattal van bajom a peronoszpórának nyoma sincs.
Ilyenkor már értelmetlen a felszívódó, mert az akkor kell, amikor van olyan hajtás, amit a jövöben kell megvédeni, mert a permetezés idején még nem létezik. De ha te annyira felszívódó szerekkel akarsz permetezni, csináld nyigodtan, csak arra kérlek, másnak ne tanácsold... Ha az idei idöjárás mellett komoly gondod van lisztharmattal, peronoszpórával, akkor valamit csúnyán elrontottál. Nálunk amúgy annyi csapadék volt eddig a nyáron, hogy június elsö hete óta szombaton öntöztem elöször, de a szölöben hibát nem találni. És mindig III-as szerekkel permeteztem.
Milyen szempontból van késő? Ha esetleg a szürtidőhöz, akkor az még két és fél hónap, mivel Cabernetről van szó. Ami pedig a kontakt szereket illeti, ismereteim szerint az csak a megelőzésre jó. Attól tartok, hogy kontakt nem állítja meg a fertőzést.
Alapvetöen az éjszakai permetezés a legideálisabb, mert tovább permetlénedves marad a levélzet, de ilyenkor nyáron, amikor nagy a forróság, napfelkelte körül van a leghüvösebb, azaz az ilyenkor kijuttatott szer perzsel a legkevésbé. Mert a kijuttatáskor perzsel, nem napokkal késöbb, de a perzselés tényét esetleg csak napokkal késöbb lehet észlelni. Olyan ez, mint amikor valaki leforrázza magát, elsö nap csak piros a bör, másnapra jön a vízhólyag, utána pár nappal kezd kisebesedni...
Kumulus már csak 25 kg-os kiszerelésben vásárolható. 25 kg(és/vagy l) összmenyiség felett permetezöszer csak méregraktárban tárolható, amihez méregraktár kezelöi engedély (a pontos megnevezést nem tudom) is kell, nem csak a méregraktár bejelentése és engedélyeztetése.
Nekem tavaly volt ilyen bajom. Rézként adtam, el is vitt mindent. Az egyik unokám miatt nagyon vigyázni kell az EV idővel. Idén virágzás után Qadris és Topas volt. Nyomokban idén is van ilyen fürtöm, de jelentéktelen mennyiségben.
Nagy érdeklődéssel olvasom a permetszerek alkalmazásával kapcsolatos véleményeket és tanácsot is kérnék. Tegnap már másodszor tetejeztem a szőlőt és kétségbeesve láttam a lisztharmat kezdődő jeleit a fürtökön, ráadásul Cabernet Fr. szőlőn, ami elméletileg rezisztens ellene. A fürtön kívül máshol nyoma sincs és ez altatta el az éberségemet.
Az aktuális permetezést lisztharmat ellen Topassal terveztem, de nem tudom elég erős e.
Ha nem akár atomot is, de ajánljatok valamilyen szert, amit bevethetnék, míg nem késő.
Szerencsére nem ESCA. Az biztos, hogy van rajta peronoszpóra miatti nekrózis.
Nem tudom, a Curzate R engedélye érvényes-e még, de a Zetanil R ( http://www.sumiagro.hu/kategoria/gombaolo-szerek/zetanil-r/ ) ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza. Én ezt (mármint a Curzate R-t régebben, ill. legutóbb a Zetanilt, mert csak azt tudtak adni) használom, ha nagy a gond a peronoszpóra miatt (nálam az idén eddig szerencsére nem kellett), mert ennek a megelözö haás mellett van némi gyógyító hatása (de az elhalt levélrészekkel nem tud mit tenni).