Én sem akarom elkiabálni, a lenti hozzászólás az én gondolatom volt. Ugyanakkor ennek ellentmond, hogy (azt hiszem) az MKB zárolt számláról az ÁFÁt-t befizetik. Azt hiszem, ez volt benne a múltkor kiküldött levélben, bár ezt meg kellene néznem. Szóval, szerintem ezt senki meg nem mondja most pontosan, talán majd jövő év elején.
Ráadásul mivel előleget fizetünk, ezért a teljes vételárra vonatkozik. Végszámlát is csak a végén kapunk, ezt sugalmazza csaboc idézete is. Azaz milliónként 20.000 Ft.
Egyébként az új képek fent vannak.
"Amennyiben a Vetelar teljes megfizeteseig a vonatkozo jogszabalyok modosulnak, jelen pont AFA-ra vonatkozo rendelkezeseinek automatikus modosulasat vonja maga utan"
Szoval szerintem igen,ha a 25% 23%-ra modosul,akkor a felepitmeny reszre eso osszegbol kapunk vissza mivel erre 25%-ot szamoltak a jelenleg hatalyos jogszabalyok alapjan.A telekhanyadra eso osszeg meg targyi adomentes ha jol tudom.Ez nem ugyanaz mint a 0%-os afakulcs amit 5%-ra akarnak modositani.
Igen! Adtak egy ártáblázatot is és ha jól emlékszem ott is ezek a számok szerepelnek:
48,84,129e+Áfa. (Értelemszerűen a megfelelő KW-okhoz) Bár ezt most csak sacc mert fejből mondtam.
Reggel elkezdtem filózni, hogy állam bácsi meg akarja változtatni az Áfa-kulcsokat. Ha jól tudom ez érintheti a lakás árát is ha megváltoztatják. Tud valaki erről pontos infót?
Betévedtem az MKB honlapjára, és mintha csökkent volna a hitelkamat: 3.5% + 1.75% kezelési költség az aktuális értékek az engem érintő konstrukcióban (forrásoldali támogatás, 5 éves kamatperiódus).
Utananeztem a dolgoknak.Akkor a tisztanlatas vegett:
A 26/1995. (VII. 25.) IKM-et hatalytalanitotta a 47/2002. (XII. 28.) GKM rendelet amely 2003. jan. 1-tol lepett hatalyba. Ebben az van amit Nogyogyasz irt.
Idezet a rendeletbol,kiemelve a lenyeges reszek:
3. § (1) A csatlakozási díj mértéke a meglévő
a) kisfeszültségű hálózatra történő csatlakozás esetén - a névleges áramerősségek együttes
összegét alapul véve, az (5) bekezdésben foglaltak kivételével - 3000 Ft/A; b) közép/kisfeszültségű transzformátorállomáshoz történő közvetlen kisfeszültségű
csatlakozás esetén 12 000 Ft/kVA;
c) középfeszültségű hálózatra történő csatlakozás esetén 10 500 Ft/kVA;
d) nagy/középfeszültségű transzformátorállomáshoz történő közvetlen középfeszültségű
csatlakozás esetén 9500 Ft/kVA.
(2) Az (1) bekezdésben felsorolt díjak általános forgalmi adót nem tartalmaznak. (3) Meglévő nagyfeszültségű hálózatra történő csatlakozás esetén - a rendszerhasználó
szempontjait is figyelembe vevő - a legkedvezőbb és leggazdaságosabb csatlakozási módban,
valamint a csatlakozási díj mértékében a hálózati engedélyes szerződésben állapodik meg a
rendszerhasználóval. A szerződés megkötésében a villamosenergia-kereskedő, illetve a
közüzemi szolgáltató közreműködhet. A hálózati engedélyes által kérhető díj mértéke nem
haladhatja meg a szükséges és tényleges beruházási költség 70%-át, kivéve erőmű és
közvetlen vezeték csatlakozásának esetét.
(4) Az erőmű az (1) bekezdésben meghatározottaktól eltérő mértékű csatlakozási díjban is
megállapodhat a hálózati engedélyessel. Abban az esetben, ha a hálózatbővítést és a
csatlakozó-berendezést a hálózati engedélyes létesíti, és az kizárólag az erőmű csatlakozását
teszi lehetővé, csatlakozási díjként legfeljebb a beruházás aktivált értéke, ha azt nem
kizárólag az erőmű csatlakozása érdekében létesíti, akkor annak arányos része kérhető.
(5) Nem kérhető csatlakozási díj a) a meglévő kisfeszültségű elosztóhálózatra csatlakozó új rendszerhasználótól, vagy
többletkapacitást igénylő rendszerhasználótól, ha a fázisonként igényelt névleges
áramerősségek együttes összege (azaz az új csatlakozási igény, vagy a már meglévő és a
többlet igény összege) nem haladja meg a 32 A-t; b) a rendszerhasználótól a fogyasztási helyre megkötött, e rendelet hatálybalépésekor már
érvényben lévő közüzemi vagy hálózati csatlakozási szerződésben meghatározott,
rendelkezésre álló teljesítménynek megfelelő hálózati kapacitásért;
c) az ideiglenes csatlakozást kérő rendszerhasználótól abban az esetben, ha igényének
kielégítése a közcélú hálózaton nem tesz szükségessé beruházást;
d) az erőműtől, ha a hálózati engedélyessel egyeztetett és a villamosenergia-ellátási
szabályzatoknak megfelelő csatlakozó-berendezést saját beruházásban valósítja meg.
(6) Ha a kisfeszültségű hálózatra csatlakozó új rendszerhasználó, vagy többletkapacitást
igénylő rendszerhasználó fázisonként igényelt névleges áramerősségeinek együttes összege
meghaladja a 32 A-t, csatlakozási díjat csak a 32 A fölötti rész után kell fizetnie. (7) A külön jogszabályban meghatározott különböző díjszabások szerint vételező
rendszerhasználók csatlakozási díjának mértékét a díjszabásonként felszerelt legnagyobb
névleges áramerősségű túláramvédelmi készülék alapján kell megállapítani.
"Ha Ön a villamos energiát háztartási célra kívánja igénybe venni, és a teljesítmény meglévõ közcélú elosztóhálózatról kielégíthetõ, akkor a 26/1995. (VII. 25.) IKM rendelet alapján 25 A teljesítményhatárig nem, ezen felül a hivatkozott rendelet értelmében 2.000,-Ft/A hálózatfejlesztési hozzájárulást kell fizetni."
Az általad említett valószínűleg a módosított rendelet már, de itt is van egy kitétel:
"Társasházi lakás esetén az igényelt teljesítmény kiadásához (25 Amper felett) a közös képviselõ hozzájárulása szükséges, melyet közüzemi szerzõdésünk "Nyilatkozat" pontjába kell bejegyezni."
Max. 32A ingyenes, felette 3000 Ft + 25% ÁFA amperenként. A szövegben nem találok olyan kitételt, hogy ezt a teljes igényre vagy csak a 32A feletti részre kellene fizetni.
Ti azt hiszitek hogy ilyen nagyvonaluak? Ahh nem kell hasraesni!
Csak olvassatok el az ELMU hirlevelet ami a juniusi villanyszamlatokkal jott.
XXXX/YYYY szamu kormanyrendelet kimondja hogy 2003. januar 1-tol a kozuzemi villanyszolgaltato a lakossagi fogyasztoknak a tavalyi 25A az az 5,5kW (P=U*I (majdnem Ohm torvenye), vagyis 220V*25A=5500W) helyett 32A-t az az 220V*32A=7040W -ot koteles teritesmentesen nyujtani a villamos halozatra csatlakozoknak.
Ugyhogy EZ NEM AJANDEK!
Aztan a plusz amperek utan. Ja kb azszem annyit kell fizetni amit csaboc ir, de a reszletekert nezzetel meg a www.elmu.hu -t aztan irjatok meg nekem is hogy ott mit irnak, mennyi a plusz csatlakozasi dij amperekent.
Szerintem majdnem a max teljesitmenyt erdemes bekotni, mert 10 evvel ezelott sem volt annyi villamos fogyaszto mint most, es mi lesz 10 ev mulva? Na akkor en nem szeretnem ujrahuzni a villanyvezeteket a lakasban.
Hmmmm.... belegondoltam ebbe és tudok eccerre ennyi mindent csinálni :))
Meleg van kint ezért bekapcsolom a klímát és felteszek egy levest főni, közben azért mosok is hogy haladjak és miután épp fürödtem a hajamat is meg kell szárítanom! Sőt még hallgatom mellé a hifi-met.... nah erre mit mondasz? :))És a hűtőm persze megy....
Nem tehetek róla de ilyen multi-funkcionális vagyok.... :)
Nem tudom mennyit fogyaszt a villanytűzhely, de csak az egyidejű használattal lehet gond, amikor a sütés-főzés mellé elindítanád a mosógépet, miközben megy a klíma, és épp hajat szárítasz ;-)
Ez a 7 kW most valami akcio miatt van ha jol tudom.
Nekem a muszakis azt mondta hogy 3x8A jar ingyen(lenyegeben ez az az 5.5 kW)es hogy ezt erdemes kiboviteni 3x16A mivel suto,fozolap stb lesz.Ennek a ktg-e pedig A-enkent 3eFt,azaz 3 X 8A X 3eFt = 72eFt
Írtam egy hozzászólést, de hálóhiba miatt elszállt:
Az ELMÜ 25A-t, azaz 5,5kW-t ad ingyen, ehhez képest a 7 kW-ban 1,5kW ajándék van.
Egyébként 1 kW plusz 9.000 Ft.
Szerintem az 5,5 és a 7 is elég, csak arra kell ügyelni, hogy 16 A-es belső biztik legyenek az indulóáram miatt.
Ne haragudj lehet nő vagyok meg minden de ezt az áramos dolgot nem értem.... ha eleve villanytűzhelyek vannak akkor hogy járhat csak a 7 ingyen? Meg akkor nem bír el mellé 1 hűtőt 1 számítógépet, 1 tv-t, mosógépet és egyéb háztartási gépeket vagy mi?Hogy van ez?
Nekem csak azert gyanus az egesz, mert a Michael Langer vezerigazgato ur is azt mondta amikor beszeltem vele tavasszal ha valamit nem kersz visszajar penz.
Ilyenkor az van, hogy először finoman érvelsz, aztán rájuk borítod az asztalt :) Valamelyik topikban olvastam olyat, hogy kevesebbet vontak le, ha nem kértél egy ajtót, mintha pluszban kérted volna, de az azért durva lenne, hogy semmit ... vagy arra hivatkoznának, hogy a műszaki leírásban elhagyható tételként csak a laminált lap és a gépesített konyhabútor szerepelt?
hi! régen nem beszéltünk:(
mindennel egyetértek. a múlt héten hívtak fel, hogy leegyeztessem a lehetséges változtatásokat. hát nem igazán szeretnék változtatni. kész házat akarnék, ha lehet!!!!
minden változtatásért fizetni kell, ha jól tudom.
a légkondiról csak annyit, hogy ezeknek a hangját egyáltalán nem lehet hallani, főleg ha külsőleg a falra szerelik. higgyétek el, tudom.
sajnos a jelenlegi klímaviszonyok mellett szinte elengedhetetlen, későbbi beszereltetése szinte milliókba kerül. inkább alapjáratban berakatom.
na üdv
Gabi
De nekem, mint ahogy gondolom masnak is nemcsak az ajto nem kell hanem a korulotte levo fal sem. Nekem pl vagy 2 meter valaszfal nem kell. Akkor odaadjak nekem a 2 meter fal epitesehez szukseges teglat raklapon? Meg adnak egy vodor falfesteket, vakolatot stb?
Hmm Pedro? Ilyenkor mi van amikor a fal nem kell? Azt nem lehet leakasztani.
Mint már írtam ők hívtak, én nem szóltam. Gondolom aug. közepéig mindenkit behívnak és ha kész a minta lakás jöhetnek az igények.
Az ajtót pedig odaadják azzal nincs gond. A hölgy azt javasolta, hogy akasszuk le aztán irány a pince. Valszeg ez lesz. Esetleg kivetetjük tokkal vonóstul, de ezt már úgyis le kell majd papírozni, ezt majd akkor intézzük. De ekkor is megkapod az ajtót.
Ez a visszafizetési ügy nem lesz egyszerű:
- Ha veszel egy tévét és nem kérek a teletextet, akkor nem veszik ki belőle. Bár tudtak, amikor megvetted (vagy megrendelted), hogy benne van és nem veszik ki, nem lesz olcsóbb.
- Veszel egy autót, sok mindent ad ajándékba a márkakereskedő, csak azért, hogy nála vedd meg.
- Amikor aláírtuk a szerződést, nem volt benne, hogy visszafizetnek, az sem, hogy nem.
Én azt az álláspontot képviselem, hogy ez egy nem előre összerakott, egyben vásárolt árult áru. Hozzátudok tenni, el tudok venni, tehát kerülhet többe, kerülhet kevesebbe.
Részemről a következő középút egy elfogadható ajánlat lenne: a be nem épített dolgok árát beszámítják a pluszba kért dolgokba, pl. konnektorok, világítás, drágább parketta, csempe, kád stb. Így végülis a vételár egy ún. minimálár lenne.
A Római kert műszaki leírásában pl. szerepel az ajánlatadási díj, amelyet utána beszámítanak a fizetendő összegbe. Nálunk ilyesmi nem szerepelt egyik papírban sem, és Neked sem emlegették, ez jó jel :)
Anno nekem is azt mondták az értékesítők, hogy amit esetleg nem kérek, annak az árát levonják.