Keresés

Részletes keresés

evodia2010 Creative Commons License 2017.08.18 0 0 179

A som az alapból vadsom, ha nincs neve. :)

Az oltott növényeknek nevet adnak.

A vadsom meg (vad) "fajtaazonos" minden bizonnyal.

Előzmény: diospyros (175)
evodia2010 Creative Commons License 2017.08.18 0 0 178

Ekkora (vad)somnak szerintem is teremnie kellene. A méhek/rovarok járják a virágzatát egyébként. Nálam is kb 6-8 év kellett a terméshez, de eleinte nehéz észrevenni a kevés virágot, bár korai a virágzása. Én azt gondolom - az áfonya alapján is - hogy a bogyósoknál a nemesített "felfújt" gyümölcsök nem hozzák ugyanazt az ízt és beltartalmat, mint a vad, tehát a vadnak is lehet létjogosultsága.

Más téma: van többféle szibériai mézbogyóm, de úgy látom locsolás ellenére sem bírja a klímánkat. Mintha megégnének a levelei nyáron, pedig tavasszal nagy lendülettel megindul. Elég apró a termése és savanykás, de jópofa (lenne) azért...

Előzmény: zsorsz (162)
Amita13 Creative Commons License 2017.08.18 0 0 177

Biztos, hogy sok a magonc, főként az ilyen "vad" növények esetében. Én a somnál, illetve fekete és fehér eperfánál (szederfa, ki hogy ismeri) biztosan azt kaptam. Pedig ha legalább dugványok lettek volna...

Mondjuk azt nem tartom korrektnek a faiskolák részéről (főként a webáruházasnál), hogy nem írják egyértelműen oda, hogy magonc, vagy oltvány. Pl. az eperfák esetében így igen nagy esélyem valami nem túl jó termésű növényre... Gondolkodom is erősen, hogy nem várom meg, mi lesz rajtuk, hanem megpróbálom átoltani vagy szemezni őket. Csak az tart vissza, hogy a szakemberek azt írták itt a fórumban, hogy nem tartozik a jól szemezhető, oltható növények közé. Na, én meg ennyire rutinos nem vagyok, őszibarack, szilva, körte az megy, de azok nem túl nehezek. :)

Előzmény: diospyros (175)
Amita13 Creative Commons License 2017.08.18 0 0 176

Persze, hogy nem haragszom, sőt! :) Köszönöm válaszod! Amúgy végül is ideje van, nekem tetszik mint bokor is, ha nem is terem (még), csak jó lett volna valami kis kóstoló már róla. Kapja az őt megillető időt, előbb-utóbb csak terem. :)

Előzmény: Kevin 90 (174)
diospyros Creative Commons License 2017.08.17 0 0 175

"sajnos" sok magonc csemetét is árulnak a kertészeti árudák.

pl. itt van mindjárt a 990 ft-os kerti berkenye, nem hiszem, h oltvány.

vagy a sima "húsos som".

amit tudok, h magonc, pl. jujuba (ziziphus jujuba), nem akar teremni, míg az oltványaim már

"régen" teremnek. vagy láttam magonc indián banánt is (asimina atriloba).

persze ezek olyan különleges növények, a fószer örül, ha egyáltalán kap ilyet,

vagy (inkább) hasonlót... :)

nem is sejti, h fajtái is vannak. ezek többnyire már oltottak.

pl. paw-paw esetében csak én ismerek legalább fejből húszat,

pedig nem vagyok nagy "szegényember banán"-ja májer.

[ok, hogy a fajták is egyszer magoncok voltak, csak szelektálták őket,

de azért nem kellene szegény vevőt orosz rulettbe keverni, kis, nagyon kis

eséllyel még jó vagy jobb fát is kaphat]

Előzmény: Kevin 90 (173)
Kevin 90 Creative Commons License 2017.08.17 0 0 174

Tudom a kérdést nem nekem tetted fel ,de gondoltam nem haragszol meg ,ha én is válaszolok! ;-)

Az ,hogy a somod mikor fog teremni az elég sok mindentől függ mint pl. az életkorától ,környezeti tényezőktől, a genetikájától. Feltételezvén ,hogy magoncról van szó én úgy gondolom ,hogy nemsokára termőre fordul ,de természetesen ehhez a megfelelő környezeti feltételek ha megvannak akkor az sokat segít! A legtöbb ivarosan szaporított gyümölcsfajnak 6,8,10 (vannak fajok amelyeknek 15-20 év is kell) év is kell mire ezek termőre fordulnak. A te somod kb. 6 hat éves lehet szóval már elvileg lassan termőkorú lesz a somod így már a termését is meg kell mutassa az elkövetkezendő években.

Előzmény: Amita13 (161)
Kevin 90 Creative Commons License 2017.08.17 0 0 173

Tudtommal a faiskolák csak oltványt árulnak a fajtazonosság megőrzésének érdekében. Dugvánnyal én még nem találkoztam. Azt ,hogy a te fád oltott e vagy sem azt könnyedén megtudhatod ,ha megnézed a fád törzsét pár cm el a föld felett kell lennie az oltásnak. Persze ,ha a föld alá került akkor nem fogod látni. Egyébként mint azt említettem szinte biztos ,hogy oltványok a fáid. 

Természetesen lehet a somot is magról(ivarosan) szaporítani ,de az ily módon szaporított csemeték értéke bizonytalan pl.: lehet ,hogy a termés kisebb lesz, mag aránya változik stb. Természetesen arra is van esély ,hogy egy a szülőjénél jobb tulajdonságokkal rendelkező magonc születik ,de ennek az esélye csekély.

Előzmény: zsorsz (172)
zsorsz Creative Commons License 2017.08.17 0 0 172

Hogy mezei-e,ha majd terem akkor derül ki(egyértelmű),esetleg át lehet oltani.

Előzmény: Amita13 (170)
zsorsz Creative Commons License 2017.08.17 0 0 171

A magról szaporításnál fontos,a gyümölcs félérett legyen,épp szinesedjen!Az érett 10-15% ered,a félérett 70%(ha jó lemlészem.

Előzmény: Amita13 (170)
Amita13 Creative Commons License 2017.08.17 0 0 170

Ja, így oké! Persze, lehetnek dugványok vagy bujtás is.

Amit az előző hozzászólásodban írsz, hogy a magoncok is olyanok, mint a szülő, az viszont érdekes. Végül is akkor magról is lehet jó fajta, ha az anyanövény az. Kíváncsi leszek az enyémre, ha végre terem, bár gyanítom, az a mezei "húsos som". :)

Előzmény: zsorsz (169)
zsorsz Creative Commons License 2017.08.17 0 0 169

Közben eszembe jutott,vannak az ivartalan szaporítások,félfás dugvány,bujtás,stb.Ki tudja a faiskoláknak mi éri meg legjobban?

Előzmény: Amita13 (167)
zsorsz Creative Commons License 2017.08.17 0 0 168

Én akkor erre nem figyeltem,tényleg nem tudom.A Jolico-t a sógoréknál vettem,rá volt írva Jolico,kész...a Szlovákoknál detto.Azóta jó pár magonc(amik a bokor alatt csak úgy spontán kinőttek)terem és a termésben nem látok külömbséget,tehát nem vadult vissza.

Előzmény: Amita13 (167)
Amita13 Creative Commons License 2017.08.17 0 0 167

Ööö... Amiket betettél, fajtanévvel, Devin, Jolico stb... azok akkor hogy fajtaazonosak? Eddig úgy tudtam, ez csak oltással, szemzéssel lehetséges. Gondolom, nem magoncok a tieid sem. 

Előzmény: zsorsz (165)
zsorsz Creative Commons License 2017.08.17 0 0 166

Az 1.kép a legprofibb,látni, a sor is kezd füvesedni,szüretkor a gyümi ne a földre potyogjon(gondolom Én).

2-es még alakulóban,de a törzset magasabbra hagytam volna.

Előzmény: diospyros (158)
zsorsz Creative Commons License 2017.08.17 0 0 165

Oltványok? Fogalmam sincs  az enyémek milyenek.Elültettem őket...terem vagy nem terem,ez itt a kérdés....

Előzmény: Amita13 (164)
Amita13 Creative Commons License 2017.08.17 0 0 164

Köszi! Megmondom neki is, aztán remélem megijed, és tavasszal valamit mutat. :) A gally jó ötlet, de remélem, van a közelünkben is valahol (falu, erdővel körülvéve).

Az oltott fajták amúgy előbb termőre fordulnak? Mert akkor lehet kap egy-két társat. 

Előzmény: zsorsz (162)
zsorsz Creative Commons License 2017.08.17 0 0 163

Jó képek.De a 3. kép mutatja az elrettentő példát,magas fű(a fűnyírást pont szüretre kellene időzíteni),az alja nincs kitisztázva és ez a kézzel szedés?!

Előzmény: diospyros (158)
zsorsz Creative Commons License 2017.08.17 0 0 162

Ha már ekkora,illene teremnie. Ha tavasszal esetleg virágozna,vad som ágakat (porzónak)vÍzbe tegyetek mellé!

Előzmény: Amita13 (161)
Amita13 Creative Commons License 2017.08.17 0 0 161

Látom, nagyon jó vagy somban. :) Kérdezhetek? Egy normál (kertészetből vett, de noname, nem "fajta") som kb. mikor lesz termő? 4 éve vettük, akkor olyan 50 cm volt, azóta kb. két méteres, idén látom rajta hogy olyan bokor formát kezd ölteni, szélesedik (eddig inkább felfelé tört). Virág viszont még mutatóban sem volt rajta tavasszal. 

Előzmény: zsorsz (152)
Kevin 90 Creative Commons License 2017.08.17 0 0 160

Valószínűleg az volt! Elvégre nekem is vannak házi berkenyéim és tanulmányozgattam is ,hogy milyen a level miben különbözik a többi sorbus faj levelétől és én azt tapasztaltam ,hogy a madárberkenye levele sötétebb zöld az állásu és az alakjuk is kicsit külömbözik. A barkóca berkenyére meg még csak nem is hasonlít a levele mint azt írtad is. Olvastam valahol nemrégiben ,hogy az erdészek szorgalmazzák a telepítését és lehet épp ennek az eredményét láttam! :))

Persze még így is lehet ,hogy tévedek és valami más volt ,de majd idővel amikor már teremnek a fák ,akkor majd kiderül az igazság!

Előzmény: diospyros (154)
isai Creative Commons License 2017.08.17 0 0 159

Nem télen fagyott ki, hanem a májusi fagyok idején. Akkor sajnos a többi gyümölcsfa és a szőllő is lefagyott, de aztán kihajtott. Rendkívüli időjárás volt. Ezért csodálkoztam a somon, amit éppen azért vettem, mivel a terület fagyzugos.

Egyébként ősszel szabadgyökeres fát vettem, de már kb. 30 cm-es zöld hajtása volt.

Előzmény: diospyros (155)
diospyros Creative Commons License 2017.08.17 0 0 158

pár som ültetvény kép:

diospyros Creative Commons License 2017.08.17 0 0 157

rengeteg jó kép a somról a pinterest-en

https://www.pinterest.pt/search/pins/?q=cornus%20mas&rs=typed&term_meta[]=cornus%7Ctyped&term_meta[]=mas%7Ctyped

(meg persze a google-n is, de ezek kicsit más találatok)

diospyros Creative Commons License 2017.08.17 0 0 156
diospyros Creative Commons License 2017.08.17 0 0 155

kemény tél volt, az biztos, de tény, hogy nem kellett volna hogy kifagyjon, bírnia kellett volna.

fiatal növény volt?

a mindig kicsit túlozó

http://egzotikusdisznovenyek.hu/node/538

mínusz 30 fokra teszi a télállóságát :)

Előzmény: isai (153)
diospyros Creative Commons License 2017.08.17 0 0 154

biztos az lehetett, de jó!

ha szeldelt volt a levele ("szárnyasan összetett), akkor az lehetett(nem barkócaberkenye, amit talán jobban ültetnek az erdészek, a sorbus torminalis levelei juhar-szerűek.)

a madárberkenye levelei hasonlóak, de azokat minek ültetnének irtásra?

nem drága a csemetéje (de ez gondolom magonc) 990 Ft webáruházban, nagyobb tételben meg gondolom 600 ft, az erdészek meg maguk szaporítják, 0 Ft :)

http://www.novenyshop.hu/termek/sorbus-domestica-hazi-berkenye

Előzmény: Kevin 90 (151)
isai Creative Commons License 2017.08.17 0 0 153

A Jolico kényességéhez csak annyit, hogy tavaly tavasszal az előző ősszel ültetett Jolico kb. 30 cm-es hajtásai úgy lefagytak, hogy az egész növény elpusztult.

zsorsz Creative Commons License 2017.08.16 0 0 152

Nem tudom. Mindig ellenálló növényeket próbáltam beszerezni. A Titus,Devin az aszályos idő alatti locsoláson kívül semmi mást nem igényel és sszépek,teremnek. A Jolico csak sárgul,senyved.

Előzmény: diospyros (149)
Kevin 90 Creative Commons License 2017.08.16 0 0 151

Apropó egy kis érdekesség! A minap voltam a Mátrában , gondoltam elmegyek túrázni Kékestetőre és láss csodát tényleg igaz az hogy a som(cornus mas) őshonos növényünk! Én nem számoltam ,hogy mennyi fát/bokrot láttam ,de ha 30 at legalább nem láttam akkor egyet sem!:)) És mindegyik szinte roskadozik a termés súlya alatt annak ellenére ,hogy a talaj elég silány és árnyékban is van a legtöbb. Sajnos még nem volt érett teljesen ,de azért szedtem egy fél kilót és megpróbálkozok lekvárt csinálni ebből a kevéske somból! :)) 

És még egy apróság! A túraút amin mentem áthalad egy írtáson is. Ebben még alapból semmi érdekesség sincs tudom ,de amit ott láttam abban igen! Csemeték voltak ültetve ,vörös fenyők illetve ,ha a szemem nem csalt akkor sorbus domesticakat azaz házi berkenyéket is telepítettek elvétve a írtásra! Amikor először megláttam egy ilyen csemetét nem is akartam hinni a szememnek és arra gondoltam ,hogy talán ezek valami más sorbus faj pl. Madár Berkenye ,de szerintem nem más ,mert a levele alapján házi berkenyéket láttam! :))) 

Kevin 90 Creative Commons License 2017.08.16 0 0 150

Igen. Mindenképp érdemes előre gondolkodni! Egyébként ki tudja mi lesz 50 év múlva én is csak poénból írtam. :-) 

Apropó arra én is kíváncsi lennék ,hogy zsorsz mit ért azalatt ,hogy a Jolico kényes. Talán betegségre, kártevőre? Vagy valami másra?

Előzmény: diospyros (148)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!