Ekkora (vad)somnak szerintem is teremnie kellene. A méhek/rovarok járják a virágzatát egyébként. Nálam is kb 6-8 év kellett a terméshez, de eleinte nehéz észrevenni a kevés virágot, bár korai a virágzása. Én azt gondolom - az áfonya alapján is - hogy a bogyósoknál a nemesített "felfújt" gyümölcsök nem hozzák ugyanazt az ízt és beltartalmat, mint a vad, tehát a vadnak is lehet létjogosultsága.
Más téma: van többféle szibériai mézbogyóm, de úgy látom locsolás ellenére sem bírja a klímánkat. Mintha megégnének a levelei nyáron, pedig tavasszal nagy lendülettel megindul. Elég apró a termése és savanykás, de jópofa (lenne) azért...
Biztos, hogy sok a magonc, főként az ilyen "vad" növények esetében. Én a somnál, illetve fekete és fehér eperfánál (szederfa, ki hogy ismeri) biztosan azt kaptam. Pedig ha legalább dugványok lettek volna...
Mondjuk azt nem tartom korrektnek a faiskolák részéről (főként a webáruházasnál), hogy nem írják egyértelműen oda, hogy magonc, vagy oltvány. Pl. az eperfák esetében így igen nagy esélyem valami nem túl jó termésű növényre... Gondolkodom is erősen, hogy nem várom meg, mi lesz rajtuk, hanem megpróbálom átoltani vagy szemezni őket. Csak az tart vissza, hogy a szakemberek azt írták itt a fórumban, hogy nem tartozik a jól szemezhető, oltható növények közé. Na, én meg ennyire rutinos nem vagyok, őszibarack, szilva, körte az megy, de azok nem túl nehezek. :)
Persze, hogy nem haragszom, sőt! :) Köszönöm válaszod! Amúgy végül is ideje van, nekem tetszik mint bokor is, ha nem is terem (még), csak jó lett volna valami kis kóstoló már róla. Kapja az őt megillető időt, előbb-utóbb csak terem. :)
Tudom a kérdést nem nekem tetted fel ,de gondoltam nem haragszol meg ,ha én is válaszolok! ;-)
Az ,hogy a somod mikor fog teremni az elég sok mindentől függ mint pl. az életkorától ,környezeti tényezőktől, a genetikájától. Feltételezvén ,hogy magoncról van szó én úgy gondolom ,hogy nemsokára termőre fordul ,de természetesen ehhez a megfelelő környezeti feltételek ha megvannak akkor az sokat segít! A legtöbb ivarosan szaporított gyümölcsfajnak 6,8,10 (vannak fajok amelyeknek 15-20 év is kell) év is kell mire ezek termőre fordulnak. A te somod kb. 6 hat éves lehet szóval már elvileg lassan termőkorú lesz a somod így már a termését is meg kell mutassa az elkövetkezendő években.
Tudtommal a faiskolák csak oltványt árulnak a fajtazonosság megőrzésének érdekében. Dugvánnyal én még nem találkoztam. Azt ,hogy a te fád oltott e vagy sem azt könnyedén megtudhatod ,ha megnézed a fád törzsét pár cm el a föld felett kell lennie az oltásnak. Persze ,ha a föld alá került akkor nem fogod látni. Egyébként mint azt említettem szinte biztos ,hogy oltványok a fáid.
Természetesen lehet a somot is magról(ivarosan) szaporítani ,de az ily módon szaporított csemeték értéke bizonytalan pl.: lehet ,hogy a termés kisebb lesz, mag aránya változik stb. Természetesen arra is van esély ,hogy egy a szülőjénél jobb tulajdonságokkal rendelkező magonc születik ,de ennek az esélye csekély.
Ja, így oké! Persze, lehetnek dugványok vagy bujtás is.
Amit az előző hozzászólásodban írsz, hogy a magoncok is olyanok, mint a szülő, az viszont érdekes. Végül is akkor magról is lehet jó fajta, ha az anyanövény az. Kíváncsi leszek az enyémre, ha végre terem, bár gyanítom, az a mezei "húsos som". :)
Én akkor erre nem figyeltem,tényleg nem tudom.A Jolico-t a sógoréknál vettem,rá volt írva Jolico,kész...a Szlovákoknál detto.Azóta jó pár magonc(amik a bokor alatt csak úgy spontán kinőttek)terem és a termésben nem látok külömbséget,tehát nem vadult vissza.
Ööö... Amiket betettél, fajtanévvel, Devin, Jolico stb... azok akkor hogy fajtaazonosak? Eddig úgy tudtam, ez csak oltással, szemzéssel lehetséges. Gondolom, nem magoncok a tieid sem.
Köszi! Megmondom neki is, aztán remélem megijed, és tavasszal valamit mutat. :) A gally jó ötlet, de remélem, van a közelünkben is valahol (falu, erdővel körülvéve).
Az oltott fajták amúgy előbb termőre fordulnak? Mert akkor lehet kap egy-két társat.
Jó képek.De a 3. kép mutatja az elrettentő példát,magas fű(a fűnyírást pont szüretre kellene időzíteni),az alja nincs kitisztázva és ez a kézzel szedés?!
Látom, nagyon jó vagy somban. :) Kérdezhetek? Egy normál (kertészetből vett, de noname, nem "fajta") som kb. mikor lesz termő? 4 éve vettük, akkor olyan 50 cm volt, azóta kb. két méteres, idén látom rajta hogy olyan bokor formát kezd ölteni, szélesedik (eddig inkább felfelé tört). Virág viszont még mutatóban sem volt rajta tavasszal.
Valószínűleg az volt! Elvégre nekem is vannak házi berkenyéim és tanulmányozgattam is ,hogy milyen a level miben különbözik a többi sorbus faj levelétől és én azt tapasztaltam ,hogy a madárberkenye levele sötétebb zöld az állásu és az alakjuk is kicsit külömbözik. A barkóca berkenyére meg még csak nem is hasonlít a levele mint azt írtad is. Olvastam valahol nemrégiben ,hogy az erdészek szorgalmazzák a telepítését és lehet épp ennek az eredményét láttam! :))
Persze még így is lehet ,hogy tévedek és valami más volt ,de majd idővel amikor már teremnek a fák ,akkor majd kiderül az igazság!
Nem télen fagyott ki, hanem a májusi fagyok idején. Akkor sajnos a többi gyümölcsfa és a szőllő is lefagyott, de aztán kihajtott. Rendkívüli időjárás volt. Ezért csodálkoztam a somon, amit éppen azért vettem, mivel a terület fagyzugos.
Egyébként ősszel szabadgyökeres fát vettem, de már kb. 30 cm-es zöld hajtása volt.
ha szeldelt volt a levele ("szárnyasan összetett), akkor az lehetett(nem barkócaberkenye, amit talán jobban ültetnek az erdészek, a sorbus torminalis levelei juhar-szerűek.)
a madárberkenye levelei hasonlóak, de azokat minek ültetnének irtásra?
nem drága a csemetéje (de ez gondolom magonc) 990 Ft webáruházban, nagyobb tételben meg gondolom 600 ft, az erdészek meg maguk szaporítják, 0 Ft :)
A Jolico kényességéhez csak annyit, hogy tavaly tavasszal az előző ősszel ültetett Jolico kb. 30 cm-es hajtásai úgy lefagytak, hogy az egész növény elpusztult.
Nem tudom. Mindig ellenálló növényeket próbáltam beszerezni. A Titus,Devin az aszályos idő alatti locsoláson kívül semmi mást nem igényel és sszépek,teremnek. A Jolico csak sárgul,senyved.
Apropó egy kis érdekesség! A minap voltam a Mátrában , gondoltam elmegyek túrázni Kékestetőre és láss csodát tényleg igaz az hogy a som(cornus mas) őshonos növényünk! Én nem számoltam ,hogy mennyi fát/bokrot láttam ,de ha 30 at legalább nem láttam akkor egyet sem!:)) És mindegyik szinte roskadozik a termés súlya alatt annak ellenére ,hogy a talaj elég silány és árnyékban is van a legtöbb. Sajnos még nem volt érett teljesen ,de azért szedtem egy fél kilót és megpróbálkozok lekvárt csinálni ebből a kevéske somból! :))
És még egy apróság! A túraút amin mentem áthalad egy írtáson is. Ebben még alapból semmi érdekesség sincs tudom ,de amit ott láttam abban igen! Csemeték voltak ültetve ,vörös fenyők illetve ,ha a szemem nem csalt akkor sorbus domesticakat azaz házi berkenyéket is telepítettek elvétve a írtásra! Amikor először megláttam egy ilyen csemetét nem is akartam hinni a szememnek és arra gondoltam ,hogy talán ezek valami más sorbus faj pl. Madár Berkenye ,de szerintem nem más ,mert a levele alapján házi berkenyéket láttam! :)))