szia...én tavasszal vettem akkor 20 centis volt most 70.nyáron szabadban volt félárnyékban és mindig esővízzel locsoltam...remélem be tudom rakni a képet....szeintem nem egy kényes növény....bár a magja nekem nem kelt ki...de 500-ért vettem a növényt amikor már nem akartam a maggal kisérletezni...
Én is szeretnék, legalább 10 éve egy ilyen növénykét, de olyan ára van, hogy nem adhatok ki érte ennyi pénzt, taormina kint vette egy árleszállításkor (megmentette) Én is szívesen megmentenék egy ilyen növénykét, gondolom Te is!
Először is köszönöm a válaszokat. Akkor most még átrakjam fűtetlen szobába a gardéniafát vagy várjam a tavaszt? Rappaiékról: nekem laikusnak egy csoda volt, amit ott láttam, velem nagyon rendesek voltak.
Nem kell visszaolvasnom,annélkül is tudom és ez így van jól.Ahogy írtad nekünk volt az a bizonyos Nálunk is megtermő,azután később kezdtem összegyűjteni a kertészeti újságból a néha megjelenő cikkeket,itt találkoztam először Lovas K.tollából az ausztrál gardéniafával,mint "gyógynövénnyel" és nagyon megörültem amikor Zombáról hazahoztam az első példányt.Hát az már bizony jópár éve volt.Akkor még nem volt Brico,Starkl, stb.Csoda volt számunkra a zombai gyűjtemény és minden évben az ösz- szerakott zsebpénzemmel egyszer leutaztunk és előre összeírtam mire futja. Az is igaz akkor még látványosabb volt a gyűjtemény mint ma-ma inkább áruda jelle- gű,igaz nem könnyű akkora gyűjteményt fenntartani.Kénytelenek olyan tömegárut gyártani amiből fenn lehet tartani.A magunkfajta őrültekből nem lehet megélni.
Én nem azt mondtam , hogy ne kérdezzenek , hiszen én sem úgy születtem , hogy mindent tudtam , pusztán azt nem szeretem ha egyből az eladót szidja , mert baj van a növénnyel , holott pont az ellenkezőjét tette a növénnyel , mint amire szüksége lenne. Ha tudok mindig mindenkinek segítek , visszaolvashatsz , de.....
Dorka,ez is érthető,ugyanis a Citrus Mitis v.kalamondin pont az a citrusfaj amit arra találtak ki,hogy szobában tartható citrus is legyen,annak az optimális teleltetési hő- foka 12-18 fok,míg a citrusok zömét ennél jóval alacsonyabb fokon célszerű teleltetni. A tahiti lima is bírná ezt a hőfokot,az viszont magasabb páratartalmat ígényelne,mint ami egy szobában létezik.Valószínű ezért dobálta le a leveleit.Ha más baja nincs,ezt tavasszal kiheveri.
Hát ebben egyetértünk.Szidják,szidják de csak ott találnak meg ritkább növényeket és kérdezem én a nagyáruházakban vásárolt növényekből vajon több éli túl? Nem valószínű.Az lenne jó,ha beleszerettek egy növénybe,előbb érdeklődjetek vagy itt vagy szakirodalomban nézzetek utána az igényeinek:talaj,fény öntözés,hőfok, teleltés stb.És mindjárt kevesebb kudarc érne benneteket.Bár nekem lett volna annak idején ilyen lehetőségem ,mint ez a fórum is pld.
Tanulság: azember dec.-ben nem vesz növényt. Minden környezetváltozás sokkot okoz nekik, ilyenkor meg pláne. Képzeld el, egy jó kis párás, világos növényházból be a fagyos kocsiba, utána meg a meleg, sötét, száraz szobába!
Szia Csabi !Nekem van streliciám,tavaly már 5 v.6 virágot hozott.Ebből ítélve megfele- lőek a tartási körülmények.Igaz nem lakásban van hanem növényházban,ahol 5-10 fok körül ingadozik a hőmérséklet télen,igaz,ha a nap kisüt akkor felszökhet,de azt hiszem e növénynél is a fényviszonyok fontosabbak mint a hőfok.Ahonnan vettem egy tövet annak idején,ott fóliasátorban voltak kiültetve,ahol még a 0 fok sem volt a ritka,de a fény viszont maximum volt és ott is gyönyörűen virágoztak.A lényeg tehát szerintem annyi fényt adni neki amennyit csak tudsz és ne teleltesd magas hőfokon.Talaj szem- pontjából sem válogatos,viszont a virágzó korban fontos szerintem a megfelelő táp- oldatozás.Azt is jó tudni,hogy türelmes embernek való a magról nevelés,ugyanis 5-6 éves korban kezdd csak virágozni.Az is fontos,hogy megfelelő méretű dézsa kell neki, ha eléri a virágzó kort.Még annyit a fényigényhez-egyik barátom évekig vesződött vele lakásban,de sosem hozott virágot a kevés fény miatt.Nem könnyű növény ez tény.
Miért szidjátok örökké a Rappaiékat , főként olyankor ha nyilvánvaló tartáshibáról van szó? Én rengeteg növényt vettem tőlük és soha nem volt semmi gondom velük. Csak , hogy tudd , amit nem direkte tőlük veszel , hanem másik kertészetből , nagyon nagy az esélyed , hogy az is Zombáról származik.
Itt is üdvözöllek!Mit értesz fűtött hely alatt?Mert lehet,hogy éppen az a baja. Tudod a téli fényviszonyok mellett jobb,ha a növény alacsonyabb hőmérsékleten van ha nem tudod a megfelelő fényt biztosítani számára.A gardéniafám évekig telelt pár fokon semmi baja nem volt,bár a fény nem sok volt,de a hűvös tartás,minimális öntö- zés mellett áttvészelte a teleket és tavasszal ment ki az udvarra árnyékos helyre. (a tűző napot nem igazán kedveli,megég)Szépen terem évek óta.Most szerencsésebb, mert a melegigényes növények helyére került,ahol már sokkal jobbak a fényviszonyok is,de a hőfok itt sem több 10 foknál.Viszont már gyönyörűen virágzik.A száraz szoba- levegőn,annak ellenére eldobálhatja a leveleit,hogy ausztrál növény.De ne aggódj, már lassan jönnek a hosszabb nappalok,több fény ami a kertészek és kedvencei számára a megújulás ideje.
A Rappaiéktől már kérdezted? Mindig kacérkodom, hogy vegyek tőlük valamit, de nem túl jó a hírük... Egyébként a citrusoknál ez gyakran előfordul, de én is aggódom, hogy mi lesz a tahiti limette-tel, amit még jól vissza is kell majd metszenem, hogy emberi formája legyen. A citrus mitis meg ugyanolyan körülmények között virul...
Tanácsra lenne szükségem hozzáértőktől. Az ausztrál gardéniafámat december legvégén vettem Rappaiéktól, már szinte az összes levelét ledobta és nem látom rajta, hogy pótolni szeretné. Fűtött helyen van, nem éri közvetlen nap, hetente locsolom. Vettem egy görög narancsot is, az fűtetlen helyen van, de ledobta az is a leveleit (mindet!). Kiheverik tavasszal ezt? Előre is köszi a segítséget.