A tőkeelhalást - ahogy van_Persil is írja - agomba okozza, nem vírus.
Az aranyszínű sárgaság fitoplazmát vírus okozza (ezt terjeszti az amerikai szőlőkabóca), de annak más a tünete.
A tőke vírusos leromlását okozhatja vírus (vírusos tőkeleromlás), annak ízköz-rövidülés meg vékonyodó hajtások is a tünetegyüttes részei - ezt a vírust a talajban élő drótférgek terjesztik (vektor).
Ha valaki permetezni akar a következö napokban: reggel kilenc után már neki se álljon a perzselésveszély miatt. Csakis éjszaka ill. hajnalban (este 8-tól reggel kilencig) alkalmas a hömérséklet a permetezésre, de belterületen ilyenkor tilos berregö géppel dolgozni, kivéve, ha a helyi rendelet megengedi.
Melyik amerikai kabóca? Mert van kettő is. Az amerikai szőlőkabóca egy fitoplazmát terjeszt (aranyszínű sárgaság, de annak más a kórképe), az amerikai lekekabócáról eddig nem hallottam, hogy vektora volna a tőkeelhalásnak (ami nem vírus, hanem sok gombafaj (akár 70!) közös eredménye).
Bizonyossággal csak egy laborvizsgálat tudná kideríteni a valódi okot. Mindenesetre én nem gatyáznék velük, hanem kiimporítanám azokat a beteg tőkéket.
Köszönöm az íráscímet, hasznos volt elolvasni. Én is vírusos tőke-elhalásra gyanakszom, hogy ezen belül melyik betegség tette tiszteletét nálam az rövidesen kiderül. Feláldozok két tőkét. Mindenesetre igen kellemetlenül érintett, hogy az ilyen betegségek érintettségében a Cserszegi fűszeres – egy táblázat szerint – első 10 szőlőfajtában benne van. Az ívközök vonatkozásában amit kérdeztél: a fajtára jellemzően rövidek, de nem mások az egészséges tőkékhez viszonyítva. Atka kizárva ez okból is. Mint írtam, kertemben megjelent az amerikai kabóca, őrá gyanakszom mint vírus terjesztőre. Szomszédom parlagon hagyott kertjét említettem szenny+vírus+baktérium+kártevő+rágcsáló telepét. Árulja a házat az özvegy, talán ez megoldást hoz valamelyik unokámnak, aki örökli tőlem a házat és a kertet. Nyomozok tovább, ha valakinek van észrevétele szívesen fogadom, időnként beszámolok majd az aktuális helyzetről. Nem nyugszom addig míg ki nem derül – egzakt módon – hogy mi a baj.
Én inkább kezdődő tőkeelhalásra gyanakszom. Ha az ízközök normál méretűek, akkor pláne (mert az atka is produkálhatna ilyesforma tünetet, de ott drasztikusan rövidülnek az ízközök):
Wuxal levéltrágya nem? Hat úgy is, ha a gyökerekhez juttatod? Lehet, hogy tényleg érdemes lenne valami levéltrágyával megkínálni a leveleket. Jó a wuxal, de volt, aki a Zöldítő komplexet javasolta.
De igen erősen, kötött agyagos a talaj. Tegnap próbaképpen adtam vasoldatot két tőkének, hogy mit szól hozzá. Egyébként tavasszal kapott minden lugas tőke (95 db) 1dl Wuxal kombit+2dl vizet+1 dl keserűsó oldatot dréncsőbe a gyökerekhez. Abban van valamennyi vas is. Kíváncsi vagyok, hogy a tiszta vasoldatra hogy reagál. Félek, hogy ez nem elemhiány, bár az lenne.
Sziasztok! Mit tanácsoltok, mivel permetezzek? 2 hétig nem voltam itthon. Az ősszel ültetett Zalagyöngyén találtam. Moldova, Palatina, Fanny, Pölöskei jól bírja, azokon semmi.
Én akkor nem csodálkozhatok minden vélelem nélkül pusztult igy ki több Cserszegi tőkém... De jobb kivágni, hátha többi egy darabig megussza.... Virusokak (legalábbis mások ezt irták, de én is utánanáztem). Még igy is van több tőke, amely egészséges. Egyébként itt-DNY-i száraz oldal
szépen diszlik a Cserszegi fűszeres, igaz apró szemű minden öntözés nélkül.
Segítséget kérek a kertemben lévő Cserszegi fűszeres szőlő tőke betegsége miatt. A mellékelt képen látható sárga klorózis-szerű megbetegedés tavaly jelentkezett először. Az idén már több tőkén látható, elsárgulnak a levelek és kicsik maradnak a szőlőszemekkel együtt, a megfogant fürtöket nem fogják beérlelni. Ami még rosszabb, nem lesz beérett vessző. Ha ilyen mértékben romlik a helyzet, 10 év múlva, vagy előbb kipusztul a teljes ültetvény. Én már nem pótolom. 72 éves vagyok, családos gyerekeimet nem érdekli.
Némi háttér infó: utolsó permetezésem VI. 27. Tegnap hónaljaztam, semmilyen hagyományos betegséget nem láttam, kivéve kevés kabóca nyomokat. Először azt hittem a nagy szárazság okozza, ezért két tőkét alapos gyökér-öntözéssel leptem meg június végén, de ezeken sem történt változás. (Az ültetéskori dréncső még benne van). Ami évek óta gondot okoz az egyik szomszéd műveletlen kertje, ott minden van: gaz, cserje, madár ültette fa, korhadt fa. Nyitott padlás ajtó, nyest üdvrivalgás. Reklamálni sem tudok, mert szegény meghalt, az asszonyt meg legyűrte a természet.
Ez engem is érdekelne, h ilyenkor mi a helyzet. Én az ősszel ültettem oltványokat. Sajnos az őzek ellen még nem tudtam védekezni kerítéssel. Szinte 100%-ban megrágták az összes növényt, többször is. Most van olyan hajtás ami kb 15-20 cm és van ami 70. Gondoltam, h ősszel visszametszem mindet alsó 2-3 rügyre a csirkézés előtt és elölről kezdem. Viszont gondolom a folytonos őz kártétel miatt szinte minden rügy megindult. Próbálnak szerencsétlenek növekedni. Kicsit tanácstalan vagyok én is hogy mi legyen. Köszönöm előre is a tippeket!
Hello! Tanacsot szeretnek kerni. Othello szőlőmön kihajtottak a zold hajtason a teli rugyek.az oka gondolom hogy keves honaljhajtast hagytam illetve a leveltragya lehet amit klorozis miatt permeteztem 2x.Mi ilyenkor a teendő? Ugyanis meg csak 4 eves a toke es meg a tokeformalas idoszakaban vagyok es az alsobb rugyek is kihajrottak. Mennyire szamit ez mert ugye ami most kiajt az mar a tavasszal nem fog. Gondolom ezert nem is szabad eltavolitani a mar most kihajtott hajtast es esetleg majd ennek a hajtasnak az also rügyeibol fog hajtani tavasszal a kovetkezo evi hajtas?
Szerintem,kezdjed irtani őket,mielőtt nem lesz gond....én is elkezdtem már.Rámennek az érő fürtökre,gyümölcsökre,de ami a nagyobb baj,hogy a gyökereket is rágják...
Idén a mezei pocok kicsit jobban elszaporodott,egyre több járat van a sorok között.Kezdjek aggódni?.....eddig is voltak minden évben,eddig kárt nem csináltak.
Üdv.fórumozók,ti mire gyanakodtok ezeknél a tüneteknél,én az első két képnél lisztharmatra gyanakszom a másik kettőnél pedig jégverésre vagy perzselésre,szerintetek?
A szőlőm levelén idén megjelent valami "aknafúró állat", cikkcakkos mintázatú járatokat furkál a levélbe. Különösebben nem sínyli meg a levél, zöld marad, de azért érdekelne, hogy mi ez, és hogy kell-e ellene védekezni, és ha igen, akkor mivel.
Sok szer van, ami ... g alatt III-as, felette II-es. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy én nem tudok ilyen szert venni, hiába van zöldkönyvem, mert a nagyker se tart II-est, csak III-ast. Így jártam most az Ortussal.
Sziasztok! Mit tanácsoltok, mivel permetezzek? 2 hétig nem voltam itthon. Az ősszel ültetett Zalagyöngyén találtam. Moldova, Palatina, Fanny, Pölöskei jól bírja, azokon semmi.