Nem hallgattam meg, de egy nagyon érdekes interjú összegzést olvastam az Inforádió oldalán.
Nagy Laci nyilatkozott és elszólta magát a Mocsai szavaira reagálva. Ezek alapján olyan szar is van a palacsintában, amire nem gondoltunk. A lényeg, hogy Mocsai kijelenti, hogy nem fekszik nekünk a spanyol vonal. Erre NL visszavágva elmondja, hogy ezt a felvetést nem is érti, mert mi a skandináv (!) stílust nyomtuk a válogatottnál.
Na erre varrjunk gombot!
Az egész klubkézilabdát körülveszik a spanyol edzők, meg pont Nagy Laci hívta a stábba Chemát (amúgy helyesen), nem mellesleg ő is Barca játékos volt, erre skandi filozófiát akart átverni a csapaton. Érti ezt valaki? Ezek alapján akkor a fő agy nem is Chema, hanem Tord Ellingsen az erőnléti edző? Ő nagyon villogott még egy FB posztban a torna előtt. Ugyanakkor bennem pont itt vetődött fel a túledzettség kérdése a csapat szereplése kapcsán.
Mocsai először elhatárolódott mindentől, mintha köze nem lenne az újabb méretes buktához...(haha, huszonéve elbaltázta az olimpiát F.Á. mindenáron tolásával, azóta hol spotfényben, hol háttérből korifeuskodik a kézilabda körül. Tudálékos önmegvalósító alak. )
Nem kell három, kettő vagy öt edző.
Egy de az lásson a pályán legyen mersze kirakni a túlhájpolt lógósakat és lehetőséget adni az arra alkalmasoknak.
Mindegyik sikeres csapatnál így van ez. Ilyen egyszerű. Erre épülhet minden más.
Ja, Jesse Owens meg az olimpiára sem kvalifikálná magát, nem hogy négy aranyat nyerne. Meg mondják azt is, hogy az Aranycsapat ma az NB2-ben is elvérezne. Csak hát mindig az adott időszak ellenfeleinél kell(ene) jobbnak lenni.
Igen de egy külföldi szöv.kapot, nem segítenek úgy a klubok, mint egy hazait. Innentől előbb utóbb meg van pecsételve a sorsa, nem szólhat bele semmibe mert mi "jól csináljuk fiú, ne magyarázd már meg nekünk."
Az előző két világversenyen meg azért voltunk jobbak, mert nem volt elvárás, így ekkora nyomás sem mint most. A lányoknál ugyan ez van. Nem tudom 25, 30 éves játékosoknál ezen lehet-e még változtatni, valamilyen szinten biztos.
"...Hiába mondja ki azt amit egyébként itt is sokan, ha nincs meg az igazi akarat hogy tanuljunk a nálunk sikeresebbektől....."
Az h a magyar kézilabdaedzők jó része a Mocsai által irányított TF-tanszékről került ki az utóbbi húsz évben korántsem jelenti azt h 1) a tanáraik mind Mocsaitól betanult szövegeket mondtak nekik és kértek számon tőlük (egyetemi oktatóknak óriási tanítási szabadságuk van, ahova én jártam egyetemre ott teljesen különböző elképzelésű/irányultságú tanáraim voltak angol irodalomból például) és azt sem h 2) miután befejezték a TF-et és elkezdtek dolgozni utána már nem képezték tovább magukat. Most, az internet korában....?
Ezért amit Mocsai dominanciájáról mondasz az edzőkre nézve, a 2000-es években teljesen életszerűtlen és hihetetlen.
Ellentmond ennek az is h női up-ban nyolc éve már h átálltunk a magas/robusztus játékosokról a tempohandball-ra, teljesen máshogy kézilabdázunk mint Róth Kálmán idejében. És ezek az up-edzők ugyanúgy a TF-ről, Mocsaitól kerültek ki, mégis tudtak váltani. Szóval.....
Így kevésbé látszik a magyar kézilabda valós ereje, ami válogatott szinten nincs előrébb, mint 10-20-30 éve.
Nemhogy nincs, mind a női, mind a férfi szakág is gyengébb lett. Az élmezőnytől jelentősen nőtt különbség és egyre többen előznek be bennünket. 10 éve pl ki hallott a portugálokról, akik most már egyértelműen előttünk vannak? És most már itt van Hollandia is.
Igy marad hogy olyan játékosokat termel a Mocsai fele magyar rendszer akik nem alkalmasak arra amit szeretnénk látni.
De ezt elfedik a TAO-milliárdok, amiből meg lehet venni a legjobb külföldieket az arra érdemes kluboknak. Így kevésbé látszik a magyar kézilabda valós ereje, ami válogatott szinten nincs előrébb, mint 10-20-30 éve.
Szerintem az az ág sokkal gyengébb. (Svédek a kakukktojás) majd a Norvégkon ellen lesz érdekes bár azt el is engedhetik a Spanyolok akkora előnyük van.
Nem védencem, de tényszerűen nem igaz, hogy csak az rúghat (dobhat, haha) labdába a magyar kéziben, aki a tanítványa, embere, stb. Nevekkel cáfoltam is ezt.
Azt pedig SENKI sem vitatja, hogy a képzéssel gondok vannak, én az említett (hamis) állításoddal vitatkoztam.
És attól még, hogy az alapanyag korlátozott, ettől még belőlük is ki lehetne hozni többet, ezt éppen ez a stáb bizonyította az elmúlt években.