Nézd én leírtam azt a receptet amit kaptam. Nagyjából követtem is. Olaj vélhetőleg a krémesség miatt is kell de nyilván a dinszteléshez is szükséges. A só ízlés dolga nekem is kevésnek tűnnik de ha belegondolsz hogyan fogod felhasználni akkor nincs jelentősége hiszen ha belerakod egy pörkötbe vagy gulyáslevesbe akkor majd megsózod az ételt ízlés szerint....ha rákened pl pirítósra akkor is lehet még sózni...a cukor ecet kombináció az egyszerűen simít az ízén....de majd eldöntöd....a lényeg hogy nem árt passzírozni...a paprikahéjjal kellemetlen dolog találkozni a kész ételben de a maggal is😂
Na én nem bonyolítom. Húsos kápia és pritamin kimagozva, darabolva, sózva a fazékban ronggyá párolódik. Ezután turmix vagy botmixer selymesre keveri egy perc alatt. Aztán addig rotyog, amíg kellően sűrűnek találom. Vagyis nincs benne ecet, sem olaj, csak a paprika meg a só. Egy régi képet találtam.
A pici üveg tartósító nélkül készül, de amikor már csak nagyobb (2 decis) üvegeim vannak, akkor teszek bele egy kis tartósítót, mert annyi nem fogy el egyszerre. Régebbi képet találtam.
A 2kg paprikához kellett a 2 dl olaj? Ja, és az ecetet is bele tetted? Az vajon miért kell? És hány százalékos? Az 1 kanál só nem kevés 2 kg paprikához? Azért kérdezek ennyit, mert más receptektől jelentősen eltér ez. Egyébként nekem is szándékomban van át tekerni a paradicsom passzírozón. :)
Na én hogyan változtattam a recepten...olajon megdiszteltem a parikát...utána tettem bele sót így nyilván eresztett levet ami nem gond...nem ragad le...kb 1 órát főztem közben beleraktam a többi fűszert... próbáltam pépesíteni de nem nagyon sikerült...vártam amíg kihűl...aztán beleraktam a passzírozóba....hát ilyen krémes lett...szolidan csíp...finom....bár ez ízlés dolga....ja üveg 5 percig fejre fordítva aztán száraz dunszt...kb ennyi
Akkor légyszíves, had jöjjön az a recept! :) Meg persze az elkészítés módja is! Mert én is tettettem már el sóban, de jobban örülnék egy ilyen igazi krémes állagú cuccnak. :) Tehát ha lehet, lépésről lépésre. :)
Úgy tervezem, hogy telerakom az üveget megpucolt répákkal, és felöntöm annyira sós vízzel, amilyennel egy levest főznék. Aztán beleteszem a befőző automatába. Megnézem a mellékelt táblázatot, ha találok benne répát, csinálom aszerint, ha nem, akkor megnézem, mihez hasonlít, vagy beállítom maximumra és 20-30 percig dunsztolom. Lényeg, hogy steril legyen, aztán majd fő tovább a levesben. Ha kibontva azt tapasztalom, hogy megpuhult, akkor meg majd később teszem bele.
Persze. Értem. Látod hogy mi is az ajándék nektarinból csináltuk.....mondjuk nálunk volt őszbarack....már írtam ....39 üveg befőtt lett belőle.. a gyerek imádja ....ez a lényeg....
Kell hozzá 35 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 sütőpor (vagy másfél, a filmen nagyobb adagot használ, mint az itteni, én kipótoltam egy kis szódabikarbónával), csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, 3 alma.
Másfél adagból lesz két tepsivel. Lehet bele mazsolát is rakni, én raktam. A másfél adagba 4 tojás került és 2 sütőpor. A videóban még megszórják fahéjas cukorral, azt elhagytam, mert nem szeretem, ha porcukros a felület.
Én már csak a chilizselét tervezem...persze savanyítok még káposztát is de ugye az nem saját venni kell igaz a chilit is. .. aztán majd kiderül mi lesz még a kertben ...talán paprika
Gyorsan főztem egy nagy adag lecsót amíg van paradicsomom. Paprikát vásárolnom kellett, sikerült is közé keverni némi csípőset, még mindig ég a kezem. Nem tudom az unokák mit szólnak majd hozzá. Tavaly magunknak nem is főztem mert annyi maradék volt, most belehúztam. Fele megy a középső lányoméknak. Csak nekik sajnos, csak ők vannak itthon.
Maradt ki vagy 4 kiló paradicsom. Paradicsomlé, ketchup már van elég. Most akkor sűrített paradicsom készült. Felfőztem, passzíroztam, szűrőbe tett ruhán lecsepegtettem, kis üvegekbe tettem, most dunsztolom. Ha jól emlékszem amikor legutóbb ezzel a módszerrel csináltam akkor lábosban főztem fel és szárazdunsztba tettem.
A kicsöpögött léből megittam vagy másfél litert, nagyon jól esett. Még a maradékot is megiszom ma.
Nagyon szép. Persze. Nem szabad 5 literesbe rakni. Illetve lehet csak kinyitás után át kell rakni kisebbe....én felforraltam a felöntőlevet hagytam amíg kihűlt aztán bele a fazékba tűzhely stb. És ott hagytam kihűlni....ez így egyszerűen volt megoldva. .
Végre sikerült egy képet készítenem az idei "alkotásról" és megmutatni. Összesen két 1,7 literes üveggel lett, mert nem is állt több alkalmas paprika a rendelkezésre. (Az idei évben szemben a tavalyi évvel, nagyon gyengén teremnek a paprikáim. Lassú elvontatott növekedés és kevés paprika a jellemző.) Tanultunk a tavalyi hibáinkból. Most heggyel lefelé igyekeztünk berakni a paprikákat az üvegbe, de mint írod is hegyes mivoltuk következtében ez nehézkesebb volt. Azért többé-kevésbé sikerült talán. A két alkalommal forró lével felöntés melegdunsztolást alkalmaztuk. Majd meglátjuk. A harmadik probléma tavaly az volt, hogy az 5 literes üveg igen nagynak bizonyult. Ilyen lett: