http://www.origo.hu/sport/jegkorong/20111218-magyarroman-himnuszbotrany-egy-csikszeredai-hokimeccsen.html Romániában alaposan felborzolta a kedélyeket, hogy az Euro Ice-hockey Challenge elnevezésű csíkszeredai jégkorongtorna pénteki román-magyar mérkőzése előtt a román válogatott - többségükben magyar nemzetiségű - tagjai némán hallgatták végig a román himnuszt, viszont a magyar csapattal együtt énekelték a magyar himnuszt, és a mérkőzés végén elénekelték a székely himnuszt is, amely spontán módon tört fel a lelátókon. - Én azt mondom, jól tették a fiúk, büszke vagyok rájuk!
ez nyilván egy szerencsétlen helyzet számukra, de nem így kell feloldani. hozniuk kell egy döntést, és amíg az érvényes, addig ahhoz tartaniuk magukat, szimbolikájában is
Ez egy olyan állapot, amit az adott kereteken belül el lehet viselni, de örömnek biztosan nem az számukra.
ez már a végső szerecsenmosdatás
Mert, miért is "mosdatom" őket?
Már csak azért is kérdem, mert a tettük után nem szükséges. Szerintem semmi olyat nem csináltak, amiért "mosdatnom" kellene őket, sőt, nagyon karakánul viselkedtek.
és mégis mi maradna ki karrierjükből, ha nem játszanának a román válogatottban, ha már ennyire meg kell hasonulniuk?
Megint kevered a fogalmakat.
Ez egy kényszer és nem meghasonlás. Ezt még lelkileg el lehet viselni. Ha ezt a kényszert fokozná a román állam azzal, hogy a himnuszt is énekeljék, akkor lehet hogy elérnék a meghasonlás határát...
az összehasonlítás persze nem egyszerű, de a magyar-török és az izraeli-arab erőviszony nagyjából hasonló arányokat jelentett (gazdasági hátteret, demográfiát tekintve - földrajzilag Izrael helyzete ráadásul összehasonlíthatatlanul rosszabb)
nézz már rá a térképre, mekkora Izrael, és mekkora az arab világ
És?
Hol vannak ott a szuperhatalmak, akikkel Izraelnek meg kellett volna küzdenie?
Lehet, hogy nehéz, de próbáld elképzelni, mintha Izraelnek Egy USA erejű ellenféllel kellene megvívnia. Szerintem semmi esélye sem lenne.
A korabeli török-magyar erőviszony nagyjából ilyen volt. Nekünk sem volt esélyünk a törökkel szembe, viszont meg tudtuk állítani őket úgy, hogy csatatérré tettük a saját hazánkat. Ez szerintem nagy hiba volt a részünkről, mert ha lefekszünk nekik, mint a többi szomszéd (románok, szerbek), akkor nem pusztultunk volna el milliószámra...
azonnal kizárták őket a csapatból. de ez nem jó párhuzam, ők nem kérdőjelezték meg az amerikai jelképeket, hanem politikai demonstrációra használták fel azokat
nekem úgy tűnik, ezeknek az idegen tollaknak megfelelt a román válogatott meze (szemben a mi zsidó tudósainkkal, akik köszönték szépen, és nem akartak Auschwitzba menni)
A székelyeknek a román mez egyelőre kényszer.
Mivel kénytelenek Romániába élni és ha játszani akarnak, akkor a román mezt is kénytelenek felvenni. Ez már úgyis egy erőszak rajtuk, a himnuszukat már szerencsére nem erőltethetik rájuk a románok.
A mi zsidó tudósaink - bármennyire fájhat is ez neked - magyarnak vallották magukat. A tudásukat is a magyar iskolákban alapozták meg még akkor is így van ez, ha utána külföldön is folytattak tanulmányokat...
"az, hogy az ellenfél himnuszát énekelték. ilyet nem illik"
Ne tetsd magad ennyire hülyének, nem hisszük el...
A saját himnuszukat énekelték (a Székely Himnuszt) és a magyar állampolgárok (mert bizony vannak köztük) a magyar Himnuszt is (de ez nincs bizonyítva, csak a számotokra testvéri román soviniszták állítják).
mármint az az ország, amely az elmúlt 60 évben háromszor védte meg sikerrel az államiságát, szemben velünk, akik az elmúlt 500 évben egyszer sem tudtuk saját erőnkből?
Azért nem kéne már ennyire nagyképűsködnöd és flegmáskodnod Magyarország sorsával. Tudod a szerencse forgandó. Nekünk az elmúlt kb. 500 évben valóban kijutott. Egy szuperhatalommal kellett élethalálharcot vívnunk kb. 150 évig, ebbe belerokkantunk. Utána is veszélyeztették a függetlenségünket ezért fegyvert fogtunk. Kétszer tiportak le bennünket olyan hatalmak akik lényegesen erősebbek voltak nálunk, de sohasem adtuk fel. Eztán sem fogjuk. Mint mondam, a szerencse forgandó...
Természetesen könnyebb lenne a túllépés, ha a szomszédaink emberszámba is vennék az uralmuk alá került magyarságot. Sajnos nem ez a helyzet és így nehezebb.
Az meg azért enyhe túlzás 8 millió erdélyi románról beszélni. Különösen napjainkban, amikor nagyjából 4 millióval csökkent Románia lakossága. Ennek nagyrészben a kivándorlás az oka, de a népesség is csökken. Az erdélyi románság lassan feléli a kapott javakat, kifogyóban a Ceauseszku éra támogatásának forrásai is, utánpótlás meg nincs, így nekik is nehezebbé válik az élet. A hagymakupolás templomok szaporodnak, ők meg fogynak...