Minden ami Action cam. A topic célja megbeszélni a kamerákról a technikai dolgokat, bemutatni kiegészítőket (legfőképp a házilag barkácsoltakat), felvételi módokat, stb.
Legismertebb típusok:
GoPro HD HERO SD 960 1080
DRIFT HD X 170
Contour HD GPS
Oregon Scientific ACT
VIO POV
Figyelem! Ez a topic nem az elkészült videok bemutatására szolgál!
Köszönöm a segítséget, amúgy Kerékpározáshoz lesz használva. A telefonszámod elkérhetném, mert ahogyan olvastuk, úgy látjuk elég profi vagy ebben? Felhívna a párom, mert lenne pár szakmai kérdése, amit ha leírna elég hosszú lenne.
Eladó GoPro HERO3 Black Edition és LCD Touch Screen minden tartozékával!! Gyakorlatilag új ( 2x használva..) garanciás, a 220 volt áruházban lett vásárolva 2013.06.05 -én. Ár: 120.000 Ft. Csak egyben eladó!!
Sajnos nem írtad, hogy milyen területen és milyen céllal használod, így csak általános tanácsokat tudok írni, leginkább a saját tapasztalatom alapján. Értem ezalatt, hogy nem tudom, mennyire komoly utómunkát szeretnél csinálni, mennyire van szükséged a szuperlassítás funkcióra, stb.
A felbontás szerintem 2 esélyes, vagy 1080, vagy 720. Ha jól állsz memóriakártyával, meg kell a jobb minőség, akkor 1080. Ha szűkösebb a kapacitás, akkor elég jó minőségű a 720 is, én évekig dolgoztam abban.
Ide tartozik az fps beállítása is, ez a szuperlassításokhoz kell, ha nem akarsz ilyet, akkor 25fps. Ha szeretnél, akkor 1080 mellett 50/60fps lehetséges, a 60-hoz azonban NTSC-re kell állítani a kamerát. Ennél még nagyobb lassítás is elérhető 720-ban.
És ugye van még a képszög, ami WIDE/MEDIUM/NARROW, a Wide az alapbeállítás, ez majdnem 170fokos halszem jellegű. A másik 2 ennél szűkebb, ezekhez ajánlott a wifi+telefonos app a precíz beállításhoz, én wide módban nem szoktam kontrollálni, elég jól be lehet lőni "vakon" is.
A fénymérést tudod SPOT-ra váltani, de akkor minden esetben a kép közepét nézi, így a szélek lehetnek túl sötétek, vagy túl világosak.
Az NTSC/PAL mód alapból PAL, de ha 50 helyett 60fps-t akarsz, akkor NTSC-be kell állítani. Jelentősége igazán csak közvetlenül tv készülékhez csatlakoztatva van.
Az Upsidedown akkor használatos, ha fejjel lefelé van rögzítve a kamera, de ezen lehet utómunka közben is javítani, persze, az időigényesebb.
A White Balance-t szerintem hagyd alapbeállításon, a lehetőségek csak kontrollált fényviszonyok mellett adnak nagyobb színhelyességet.
A Protune bevallom őszintén, én még sosem használtam, nem is próbáltam.
A Wifit meg érdemes kikapcsolva hagyni és csak arra a rövid időre bekapcsolni, amikor valóban szükséged van rá, mert nagyon sokat fogyaszt.
Este írtam egy hosszabbat, de ez a buzi indexmotor megint eltűntette és most látom, hogy nincs meg. MAjd ha lesz időm napközben, megpróbálom újra összeszedni.
Segítsetek :) A héten vettem egy Gopro Hero3 Black Editiont amit már ki is próbáltunk (a városban). Nagyon jól működik minden, csak jó lenne finomítani a dolgokon (gondolok itt színek, minőség, stb) csak ami szerintem tök gáz, hogy nincsen fenn a neten sehol egy olyan magyar videó ami töviről hegyire elmagyaráz mindent, hogy hogyan kell beállítani. Amit kérnék, hogy akinek ez a fajta Gopro-ja van és szerzett már tapasztalatot, tudást vagy esetleg tud valamilyen a világ elől elrejtett videóról ami mindent mutat, akkor az megírná :)? Sokat segítene vele :)
Köszi a tippeket!Azt hittem már senki se fog válaszolni.
Egyenlőre meg vagyok teljesen elégedve ezzel a kis géppel, annyira penge HD videot készit, hogy megint állhatok neki fejlesztgetni a laptopomat, me néha nem birja a memoria :D
Szoftvert a www.gopro.com oldalról szedj le, az a legbiztosabb. Valamint innen tudod letölteni a gopro studio programot is. A telefonos appokat meg a playstore, vagy itunes valamelyikéről.
Ártani bizonyosan nem fogsz vele, ha akár újra felteszed.
Én biztosan elsőre lemeríteném az akkut teljesen, majd néhány töltés-merítés ciklust lefuttatnék. Tudom, hogy Li-Ion az akkuja, de ártani nem fogsz vele, sosem tudni, mikor használták utoljára, meg közben legalább megtudhatod, mennyit bír az akku és mennyi idő teljesen feltölteni.
Én a wifi backpac-ért tuti nem adnék annyi pénzt, hacsak nem vágják hozzád pár ezresért. Sokat fogyaszt és a távirányító sem nélkülözhetetlen kellék. A wifi jól jöhet, ha ellenőrizni akarsz, de ahhoz okostelefon is kell. Ráadásul pár próbálkozás után vakon is be tudod lőni majd, hogy kb mit fogsz látni a felvételen és a nagylátószög miatt nehéz "nagyon rosszul" beállítani.
Ujoncként kérdezem a szakikat, ugyanis ma vettem egy használt Gopro HD-t rengeteg alkalrésszel, korrekt áron 40 rugóért.
Visszaolvastam vagy 10 oldalt, de nem tudom van-e valami trükkje, érdemes-e szoftvert frissiteni rajta, mik az első teendőim, ha ilyet veszek, miket nézzek meg rajta (azon kivül, hogy nem vészesen karcos minden, és vétel előtt kipróbáltuk az eladóval, majd laptopon visszanéztük a felvételt.)
Bocsi a további hülye kérdésekért, de elkövettem azt a hibát, hogy csak most kerestem rá és találtam meg a forumot -ezt - a témában, igy sorry, ha hülyeségeket, vagy unott közhelyeket kérdezek, -de nézzétek el nekem, mert abszolult kezdő vagyok.
Szóval hirtelen még egy kérdésem. jól értem, hogy a wifi back pack modullal lehet távkapcsolni, és nézni a beállitáshoz is a kamera képét?
Vagy ezt még nem tudja az első Gopró??
És egy nagyon fontos kérdés: segitsetek kérlek, honnan tudok nem virusos szoftvert letölteni hozzá???
Semmi gond, inkább köszi. Ebben a fázisban még az embernek szüksége van tapasztalatokra, tanácsokra, tippekre. Örülök, ha tetszett a videó. Sajnálom, hogy pont az első pár "kör" nincs meg, ugyanis az történt, h öcsém kint a partról véletlenül leállítótta a felvételt telefonon keresztül.-.- Így a legjobb részek nem kerültek rögzítésre. Itt a szörfözés vége felé meg már nem igazán azzal foglalkoztam, hogy minél színesebb legyen a videó. Inkább az érzéssel! ;) A tiéd viszont marha jó lett. Ügyes! Nagyon szép munka! De hát a 7D az 7D! :))
Ez csak a legelső próbálkozás volt. Akkor még semmim nem volt hozzá. A fejpánt is kölcsönkapott volt egy másik szörföstől. Ezért tudtam csak egy "szögből" videózni. A tanácsod, miszerint fullHD-ba vegyek inkább 60fps-sel megfogadom. Én is erre gondoltam miután nem voltam megelégedve a minőséggel és próbaképp feltöltöttem egy 1,5 perces fullHD-s videót. Ott tökéletesen visszajött a jó minősége. Meg hát valljuk be...a 60fps sem kevés! Ha meg tényleg valami olyan manőver, trükk van, akkor arra átlövöm 720p 120fps-re. Filmnézés, mint ötletgyűjtés megvan, mert sok ilyen jellegű videót nézek. És igen, én is valóban sokszor vagyok úgy, hogy "lenyúlom" belőle a zenét! :)) Amúgy...tudtok esetleg Magyar, direkt vágás/szerkesztés/videós blogot/fórumot? Vagy bármi ilyen jellegű dolgot??
Semmi gond, inkább köszönöm! Én még csak, mint laikus vagyok a témában, ilyenkor az ember próbál tanulni, így minden kritika, tapasztalat, információ jól jöhet! Illetve örülök, ha tetszett a videóm. A tiéd viszont kifogástalan. Igaz, egy "cseppet" komolyabb cuccal készült (7D...álom:) )
, de ettől függetlenül nagyon szép munka!! Így tovább! A hegymászósat is szívesen megnézném!:)
vzstrial, semmi gond, inkább köszönöm. Én most még, mint laikus vagyok a témában, éppen ezért minden információ/kritika segíthet! Így köszönöm, hogy elmondtad a véleményed! Örülök, ha tetszett. A tiéd viszont nagyon jól összerakott. Grat hozzá! Igazán szép munka! (a 7D-ről meg ne is beszéljünk...álom...) :)
Ennek a minőségével nincs semmi hiba szerintem. Illetve az látszik, hogy 720-ban rögzítetted, nem 1080-ban és csak felkonvertálva lett 1080ra. De ezzel a világon semmi hiba amúgy.
A film már más kérdés. Ha jó windsurf-ös videót szeretnél, akkor szerezz be még számtalan kiegészítő/rögzítő elemet, hogy minél több helyre, változatos szemszögekből mutathasd meg. A fejen kicsit unalmas. Fel kell tenni az árbóc tetejére (megfelelő biztosítással), a bum végére, a deszka orrára, a leghátsó papucsra, stb és akkor igazán érdekes filmet tudsz belőle vágni. Az meg pláne segít, ha vmi jó zenét választasz, nekem általában azzal több idő megy el, mint a vágással. Egy jó zene félsiker, sokkal könnyebb jó zenére, ütemre megvágni vmit. És ha rám hallgatsz, felejtsd el a 120fps-t, tedd 1080/60-ra, ehhez bőven elég az is. És ne sajnáld az idődet, csinálj a haverokról, vízben olyan felvételeket, mikor melletted/feletted ugratnak/fordulnak/trükköznek, menj hozzájuk már-már végzetesen közel és azokta vedd fel 120fps-sel, az látványos lesz! :)
És javaslom, nézz minél több extrémsport filmet, nagyon sokat lehet belőlük tanulni, ötleteket lopni, én még néha zenét is szoktam...
Bocs, hogy belevau:) Avid-ot olvastam, talán Media Composer, de majd Bad válaszol bővebben.
Nem tudom mi a bajod evvel a videóval:) Nekem tetszik. Az első lassítás talán egy picit túl hosszú volt, de utána végiggondoltam, és valószínű én is ennyit hagytam volna :)
Én hegymászni vittem el magammal, lassan megvagyok a végleges videóval, ha érdekel bedobhatom ide. Első tapasztalatom, hogy ha fejen rögzíted néha elkerülhetetlen, hogy ide-oda rángassad a képet, ami engem pl. elég zavar. De amikor a sziklán vagy nem azon gondolkodsz, hogy lassabban mozgassad a fejed.
Ha kritika, és ez tényleg a jövőre nézve tanács, hogy törölgessed néha meg a tokot :) engem csak azok a rohadt vízcseppek zavartak.
Én viszont Final Cut Pro X-et használok (mac-es), így renderelésben nem tudok segíteni. mov-ot amit kiad bőven 4-5ször annyit foglal mint mondjuk egy m4p, vimeo-ra raktam már egy videót, igaz azt Canon EOS 7D-vel rögzítettem de oda pl a MOV-ot raktam fel, 5 perc és közel 500 mega lett a videó, épp belefértem a napi limitbe :) Meg 500 megánál többet nem is tudsz feltölteni az ingyenes fiókkal.
Ez az a videó, de nem gopro, ellenben szóltam a srácnak, hogy megvan a cucc mehetünk akár GoPro-val kiegészülve is :)
Igen tudom, pont ezért állítottam 120fps-re, mert tudtam, hogy szeretnék majd az utómunka során lassításokkal is "játszadozni"! A te videód szinte tökéletes. Szép munka!! Én még csak tanulom a dolgot. De így, hogy nem tudom normális minőségben feltölteni, csak elveszi a kedvemet az egésztől! Amúgy te milyen programot használsz? Mert nekem a Vegas-ban az a baj, hogy annyi féle renderelési lehetőséget kínál fel, hogy ha az összeset végigpróbálnám, azokon belül is ugye különböző beállításokkal, rámenne az életem! ( http://kepfeltoltes.hu/view/131004/512262514N_vtelen_www.kepfeltoltes.hu_.png ) Az én videóm ilyen lett (nyugodtan kritizálhatod, abból tanul az ember :) ) :
A 120fps akkor jó, ha lassítani akarsz. Sajna nincs Vegasom, de én speciel azt csináltam, hogy egy kb félperces videóval elkezdtem kísérletezni. Csináltam belőle jópár exportot, különböző settingekkel, majd feltöltöttem őket "privat video"-ként és utána ellenőriztem. Aztán pár kísérlet után kiderült, hogy mi a legjobb beállítás.
És pár nappal később kiderült, a kollégám is valami hasonlót használ, azonban ő nem .mov-ot, hanem .m4v-t exportál, mert neki meg az működött.
Szerencsére a youtube is egyre több formátumot fogad el.
Én .mov-ot, h264-es codeket használok, bitrate-et az egekig emelem, minden minőségi csúszka maximumra húzva, 1980x1024, 16:9.
Sony Vegas-t használok, de annyi renderelési lehetőség van, hogy egyszerűen nem tudom melyik lenne nekem a legcélszerűbb, ha youtube-ra akarom feltölteni a kész (vágott és renderelt) videót?! Igazából a legnagyobb gondot az okozza, hogy ugye a Black tud 720p-ben 120fpst-t. Ez marha jól jön olyan sportoknál, ahol van sebesség (ugye szörf is ilyen), mivel igen részletgazdagon veszi fel az adott mozgást. Csakhogy ott kezdődik a bibi, hogy most akkor, mikor én ezt a nyers fájlt behúzom Vegasba, mégis mire állítsam az alapot? (projectet) Állítsam mindig teljesen ugyanarra, mint amilyen a kiindulási, tehát a nyers anyag volt? Illetve rendereléskor hogyan rendereljem a 120fps-sel készült videót? Sok-sok kérdőjel, választ meg sehol sem kaptam eddig rá...pedig 2-3, mióta megvan, folyamatosan próbálkozom! Előre is köszönöm a segítséged!
Én az Avidből egy h264-es kodekkel szoktam .mov-ot exportálni, azt elég jól elfogadja a youtube. Persze, 1980x1024, a lehető legnagyobb bitrátával, stereo hanggal.
Kérdés, milyen progival vágsz, milyen paraméterekkel húzod be a nyersanyagot?
Nemrég végre sikerült hozzájutnom egy Hero 3 Black-hez...minden tökéletesen működik rajta, lenyűgöző minőséget garantálva pl TV-n visszanézve. Egy problémám lenne vele kapcsolatban. Érdekel a videóvágás világa, így szívesen vágom és szerkesztem a saját anyagaim. Múltkor szerettem volna feltölteni youtube-ra az egyik szörfös, szerkesztett/vágott videómat. Nyilván sikerült is, de a minősége iszonyú gyatra lett!! :S Holott renderelés után még szinte tökéletes volt! (tudom, a youtube konvertálja, ezért minden esetben ront a minőségen) Így az lenne tehát a kérdésem, hogy tudja-e valaki, hogy melyik az a lehető legjobb formátum/beállítás/renderelési forma, amiben célszerű lenne feltöltenem?! Egy tipp, ötlet is sokat segíthet! Előre is köszönöm!