Lúdtakarmányozással kapcsolatban kérdeznék. Van 3 toulouse-i (vagy legalábbis annak mondott) ludam. Nyáron jól el legelgettek a kertben, de télire behoztam őket a városba, itt vannak tavaszig. Búzát kapnak főleg, meg kevés kukoricát. Gondoltam adni kellene nekik valami zöldtakarmány-féleséget, mert igazából a füvet szeretik.
Mondta egy ismerős, hogy lucernaszénát adjak nekik, de jó lenne hallani valaki szakmabelit is a témában. Köszi előre is!
Ha fűnyíró kell, akkor kecske, vagy bárány. A kacsa annyira legázolja a területet, hogy még fű se fog nőni. A liba meg a gyökerét is kicsipkedi a fűnek, az se lesz hosszan tartó. Továbbá a liba és kacsa trágya olyan erős, hogy kiégeti a füvet. No meg a liba válogatós, nem eszik meg mindenféle füvet.
Segítséget szeretnék kérni. Van egy kb. 800 nm-es területem, amit idén nem fogok tudni megművelni, de szeretném hasznosítani. kb. 1/3-a be van füvesítve. A többi tavaly veteményes volt, ill. gyümölcs fák vannak ezen a területen. Állattartással van tapasztalaton, csirkét keltettem már és 10 db még most is kint kapirgál a kertben. Nyulaim vannak még (1 bak 3 anya), de más haszonállattal nincsen tapasztalatom. A cél az lenne, hogy "nyírják" a füvet, rendbe tartsák az a területet. A kertben a csirkékkel együtt lennének napközben, de külön ólat tudok biztosítani éjszakára. Libát vagy kacsát javasoltok erre a célra (vagy vegyesen) és hányan férnének el kényelmesen ekkora területen? Lehet őket együtt tartani? Köszönettel: WI
Nézd meg hogy szemesek-e a tokglik.Ha okés akkor az a lényeg hogy a gyüjtési időszakban ne fázzanak meg a tojások.Ilyenkor be kell szedni mert még bőven mínuszok vannak.Ezért érdemes kettőt megjelölni azt ott hagyni hogy ne keressen másik tojóhelyet.A többit mindíg beszedni amikor lejön a fészekről,mehetnek gépbe vagy megvárod a jóidőt.De nyilván 2 hét után már a kelési esélyek romlanak..
Remélem nem vezettelek félre mert nem ez a szándékom :) Nekem ezzel a technikával szokott sikerülni.De lesz majd aki beleköt ebbe a pár sorba annak szebb jövőt kívánok!
Sokban függ a fajtától, hogy merre vagy, és eladóként mennyire tudod felverni az árat, vevőként pedig mennyire tudnak lehúzni.
A 300-500 ft egy átlag ár, persze a ritkább, drágább fajták tojásai ettől többe kerülhetnek. Alatta már a minőséget kérdőjelezem meg, felette pedig az ár:érték aránya sztem nem kifizetődő, tekintettel, hogy 7 napig jár a gép mire megtudod, hogy van-e esély libára, és még ~22 nap míg megtudod, hogy lett-e libád. Aztán még 1 hét mire kiderül, hogy a kikelt jószág selejtes, vagy van esélye egészségesen felnőni.
"Nem kívánok senkinek én egyebet ! mindenkibe bújjon egy kis szeretet táncot járjon az öröm a lelkében ne legyen a búbánat a szívében öröm érje új évben az otthonát virágcsokor díszítse az asztalát nem kívánok senkinek én egyebet mindenkibe bújjon egy kis.. szeretet ! " :-))
sziasztok, júniusi néma kacsám elkezdett tojni, totál amatőr vagyok, lehet valamit kezdeni a tojásokkal? gondolom nagyon hideg van keltetéshez. meddig lehet a tojásokat tartani, hogy még keltethetők legyenek? köszönöm a válaszokat előre is. van egy eladó szép színes gácsérom ha érdekel valakit. illetve tojás, ha nem tudom hasznosítani itthon.
Ezek a kacsák sem tápot sem vitamint nem kaptak soha.Kis korukban kukorica darát kaptak csalánapritékkal ahogy a mamám csinálta anó,aztán kis búzát is meg szotyit daláltam a kukoricához még,serdülő korukban pedig csak szemes kukoricát és szotyolát kaptak de mellette egész nap a legelőn gilisztáztak, talán attól indultak be annyira,hogy nem bírta a csontozatuk.Az érdekesség még az, hogy öt kacsából csak háromnak lett kissé ilyen a szárnya a másik kettőnek meg a hasonló korú libáknak semmi baja.
Én a túlzott fehérjebevitelről tudtam. A vitaminos részt hol olvastad?
Saját elgondolásom szerint, ha hirtelen kapja a sok fehérjét és szénhidrátot a fejlődési szakaszban, a csont és ízületek nem bírják a fejlődési lépést tartani és ez okozhat problémát. De szívesen olvasnék egy !nem wikipédiás! szakirodalmat is!
Az lenne a kérdésem tisztelt víziszárnyas tenyésztők-tartók ,hogy az "angyalszárny "mitől alakul ki,és öröklődik -e,vagy mit lehet ellene tenni?Három magyar kacsámnak van enyhén ilyen szárnya.
Hali! Szép ez a kacsa. Nálam ritka volt az a magyar kacsa amelyik elült,de volt rá példa. Több éves kacsázásom alatt azért azt tapasztaltam hogy,hogyha csak párban tartottam kacsát azok tettek elülési hajlandóságot ha nem szedtem el a tojást. Általánosságban viszont ritka ha a kacsa elül. Szin ebben nem befolyásol mint képeden is látni de a vadas formák talán még jobban örzik az ösztönt,vagy a szász kacsa keverékek.