Keresés

Részletes keresés

_percy_ Creative Commons License 2015.03.16 -1 0 805

Igen, gondolkodom hogy elviszem a Tannoyokat, hátha akad egy olyan csövi ami végre képes meghajtani őket... (az érzékenységük rendben van az 92dB, az alacsonyfrekvenciás impedanciájuk a rossz hír a csövik számára :-) )

Előzmény: btamas70 (803)
krizsi_l Creative Commons License 2015.03.16 0 0 804

Ahogy elnézegettem a használható hangkarok ára nem csak a Ft- USD árfolyam elszállásából következően szállt el :(. Az SME309-től felfele már annyi pénzbe került amennyi csak számtan példákban van.

Előzmény: btamas70 (803)
btamas70 Creative Commons License 2015.03.16 0 0 803

"Nekem pl. sokkal jobban tetszene egy SME Model 30/2"

Annyi pénzért biztos lehet rajta zenét hallgatni, mégis, szerintem az SME-nek inkább a hangkar az erőssége, konkrétan a 3009/IV-estől kezdve. Habár ez sem ilyen egyszerű, a maga nemében kitűnő 309 (vagy a hosszabb 312) nem válik be bármiféle futóműhöz.

Előzmény: _percy_ (791)
krizsi_l Creative Commons License 2015.03.16 0 0 802

Kedves trióda kedvelő Sorstársak !

Közeledik a 2015 évi találkozónk ideje, melyet a már hagyományosnak tekinthető

Kisszékely, vadászház helyszínen

2015 április 11-én, ismét szombaton, tartunk, 9-18h óráig

Szívesen látunk mindenkit, aki trióda végcsöves erőstőt hallgat, vagy csak érdekli az a hangzásvilág melyet ezek a csövek közvetítenek, szeretne hasonló érdeklődésű audiofülekkel találkozni.

Szokásainknak megfelelően a szabadon választott programok mellett ismét lesz szervezett is. Előtérbe kerül analóg láncaink egyik súlyponti eleme:

a step up trafó

Csöves phono fokozataink előtt szívesebben, és sokak szerint eredményesebben is, alkalmazzuk mint a félvezetős pre-pre előerősítőket. Várhatóan 5-6 trafót fogunk tesztelni, a magas szintű gyáriaktól a reményeink szerint még magasabb szintű sk készítettekig. Pravicini, AN, PPI, Discus és még remélhetőleg néhány darab összejön addigra.
Ellenpontként lesz félvezetős pre-pre és teljes phono fokozat is. A találkozó tematikájával ez nincs konfliktusban, hisz csupán a végerősítőknél követelmény a trióda végcső.

Ezúton is kérek mindenkit, hogy más erősítőt ne hozzatok. Sem más csövest, félvezetőst, vagy éppen triódának kötött több rácsosat.

A teszt helyszíne szokásainknak megfelelően a tetőtéri nagyterem lesz. A hangsugárzó új színfoltként Discus diy társunk AMT driveres két utasa. Hozzá illő erősítőt a helyszínen választunk.
Lemezjátszónak viszem a már többször is szerepelt sajátomat. Jó lenne, ha ennél nívósabbal tudnánk tesztelni. Megtisztelő lenne, ha valaki tudna egyet rendelkezésre bocsátani.

Szokás szerint a kisszobákban szabad a gazda. Igyekezzünk megtölteni őket, így kérem, hogy nem kis áldozatot vállalva otthoni rendszeretek elemeit hozzátok el erre a napra. Forrást, erősítőt, hangfalakat. Igyekszem segíteni abban teljes láncok tudjanak összeállni, ehhez az kell, hogy időben írjátok meg ki mit tud, szándékozik elhozni.

Délelőtt igény szerint svédasztalos hideg, kora délután meleg étkezést, üdítő italokat, kávét biztosítunk.  A távolról érkezők igénybe vehetik a vadászházi szállást és étkezést.

A találkozó részvételi díja 1000 Ft mely tartalmazza a helységek használatát, takarítást, fűtést.

A délelőtti és a délutáni étkezés, üdítő italok, kávé 2000Ft/fő.

A találkozón kívüli vadászházi szolgáltatások árjegyzék szerint igénybe vehetők:

http://gyulajzrt.hu/turisztika_arjegyzek

Kérem, hogy a találkozóval kapcsolatos kommunikációt a krizsi_l kukac freemail hu, vagy másik ismert  email címemen folytassuk. A nem emailben való jelentkezések, megbeszélt dolgok sajnos hamar kiesnek a fejemből.

Kérem, hogy írjátok meg, milyen felszerelést hoztok, és igénylitek-e az étkezést.

A változásokról a szervezés, a jelentkezések előrehaladtával folyamatosan értesítem a már jelentkezetteket és azokat, akik érdeklődést mutattak a rendezvénnyel kapcsolatban.

Üdvözlettel: Krizsi szervező-házigazda

decca Creative Commons License 2014.06.20 0 0 801

Gyere!

Előzmény: n.andras (800)
n.andras Creative Commons License 2014.06.20 0 0 800

Remélem én is meghallgathatom majd...a régi felállás is nagyon tetszett. Majd megmondom a tutit :-)   

Előzmény: decca (795)
decca Creative Commons License 2014.06.19 0 0 799

A "melyik jobb" az itt azt jelenti, hogy melyik tetszik nekem jobban, természetesen.

Nekem nagy örömet jelent, ha érezhetően sikerül közelebb kerülnöm ahhoz a hangzáshoz,

amit keresek. Ezzel nyilván a többségünk így van, különben nem írogatna ide.

Persze a zene a lényeg, amihez nem kell feltétlenül tökéletes hangzás, de azért nem árt...

Előzmény: _percy_ (797)
gleden Creative Commons License 2014.06.18 0 0 798
Ó az a 92 dB ajándék az erősítőmnek, a 2 ohm meg nem ellenfél.
_percy_ Creative Commons License 2014.06.18 -1 0 797

Én nem hajhászom a jobb hangot, hanem elfogadom az amúgy hosszú távon hallgatható rendszerem úgy ahogy van. (világos számomra hogy a továbblépés nagyon drága lenne)

Szerintem ezt a "melyik jobb" kérdést ne nagyon forszírozd. :-)

Olvashattad hogy ezt többen úgy látjuk hogy ez nem eldöntendő kérdés hanem egyéni ízlés és preferenciák dolga. PP-ből, SE-ből és tranyósból is van nagyon jó. Szerintem olyan hogy "legjobb" nem létezik, hisz kinek mi a legjobb, ezt csak az egyén tudja eldönteni nem más valamilyen vezérelvek mentén meghatározni és így előírni a főcsapás irányát.

(bocsi hogy csak beleröff :-) )

Előzmény: decca (795)
dys-cus Creative Commons License 2014.06.18 0 0 796

"Én valami olyasmit olvastam, hogy a trióda jelleggörbéin van egy lineárist jól közelítő tartomány,

aminél jobb nem nagyon van"

De ez igaz, egy-két triódára, de nézz meg egy sugártetróda adatlapját, ami mutatja az UL kapcsolást is, akkor azt látod, hogy az egyenesebb. Ha adsz email címet küldök neked ilyet. A sugártetródát pont ilyen alkalmazásokra fejlesztették ki, aztán Hafler-ő az aki Bigi erősítőjét kitalálta- kitalálta az UL kapcsolást, ami ugye azért ultra egyenes, mert ennél csak görbébb van. Ki is váltották ezekkel a megoldásokkal szépen a triódás egyszerű erősítőket. Aztán Kondo san jött velük elő megint 50 év után, mert állítólag talált egy láda VT4C-t, azaz 211-et, s ebből lett az ongaku.

Előzmény: decca (794)
decca Creative Commons License 2014.06.18 0 0 795

Arzachel hallotta az előző erősítővel a rendszeremet, azt mondta, eddig szerencsém volt, jókat

választottam. "Nem lehet mindig szívni!"

Azóta jelentősen jobb lett a hang.

Előzmény: _percy_ (793)
decca Creative Commons License 2014.06.18 0 0 794

Azért még várnék valami tudományos választ többektől.

Eddig sugártetróda először!

Én valami olyasmit olvastam, hogy a trióda jelleggörbéin van egy lineárist jól közelítő tartomány,

aminél jobb nem nagyon van. Ez nem igaz?

Az elektronika szigorlatom éppen csak hogy sikerült, legyetek elnézőek! :)

Előzmény: decca (779)
_percy_ Creative Commons License 2014.06.18 -1 0 793

Sajnos nem tudtam elmenni. (jeleztem Krizsinek is annó)

A következőn ott leszek!

Tervezem hogy viszek egy igazi félvezetőst a 70-es évek elejéről referenciának :-ppp

Nekem szerencsém volt a rencerrel, mert rátaláltam a nekem tetsző hangképre még idejében. Bár az is igaz hogy azelőtt nemigen volt megfelelő anyagi lehetőségem megvalósítani, de egy kis stúdióban eltötött pár év kárpótolta ezt annó.

Innentől kezdve minden fölös (és nem annyira fölös :-) ) megszerzett anyagi javaimat hanglemezek vásárlására költöttem.

Előzmény: dys-cus (792)
dys-cus Creative Commons License 2014.06.18 0 0 792

A zenét én is szeretem, azért tökölök a rencerrel ennyit, ámbátor amennyit már elköltöttem a csöves erősítőkre, már én is vehettem volna egy gyárit, dehát éltetni kell a társaságot, mert úgylátom tunyulás van HiFi vonalon. Látod milyen jól felhoztam ezt a topic-ot egy beírással! :o)) Triódáson nem voltál.

Előzmény: _percy_ (791)
_percy_ Creative Commons License 2014.06.18 -1 0 791

Nekem pl. sokkal jobban tetszene egy SME Model 30/2, de akkor nem lenne csak pár darab lemezem.

Erről csacsogok. Éééééétöd? :-)

Egy nagyobb teljesítményű csövi tuti meghajtaná a falakat, dehát erre se energiám se félretett anyagi forrásaim sincsenek. Inkább muzsikát hallgatok, mint ilyesmin törjem a fejem.

Előzmény: dys-cus (788)
decca Creative Commons License 2014.06.18 0 0 790
Jó volt az a pp, szerettem, de azért a 300B-met nem cserélném
el vele. Egyszerűen jobb.
Előzmény: dys-cus (789)
dys-cus Creative Commons License 2014.06.18 0 0 789

Hát csak PP. :o))))

Előzmény: Jolida (787)
dys-cus Creative Commons License 2014.06.18 0 0 788

Én nem félek a 2 Ohmtól, ráadásul CFB-s kapcsolás. Az a 50W cső csak megszólaltatná, mert a sztatikus falakat is meglökte úgy, hogy majd kiszakadt a membrán, pedig annak imp. minimuma 1,83Ohm volt. Azé ez az ARC koppincs 30kg ám. :o))) Csúcsba fél kilówattot kiszívja a röfi orrából.

Egyébként meg mindenkinek a sajátja tetszik a legjobban. Még ha sz@r is. Ilyen az élet, mondja a német. :o)

Előzmény: _percy_ (786)
Jolida Creative Commons License 2014.06.18 0 0 787

Ugyanez a (Jolida 202a PP) erősítő lakott Decca kartársnál egy kis (fél év :-) ) időre, mire elkészült az erősítője.

Nem akarta pánikszerűen visszahozni. :-)

Előzmény: _percy_ (786)
_percy_ Creative Commons License 2014.06.18 -1 0 786

Hajajajajjj :)

Érdekesen alakulnak itt a dolgok ahogy látom.

Egyébként valóban félvezetős erőlködőt hallgatok, mert a csövik elvéreztek a hangfalaimon amiket nem fogok lecserélni egy csövi kedvéért :-)

Valóban megvan azoknak is a varázsa, ugyanúgy mint akár a digitális (najó, ezt a részt visszaszívom :pppp ) akár bármelyik analóg forrásnak.

Ez ízlés dolga, így szerintem nem is lehet kijelenteni hogy melyik a jobb, vagy hogy melyik az "egyetlen" és legjobb :-D

Nekem mindkettő tetszik és ha találnék olyan csövit ami rendesen bírja hajtani a hangfalaimat még meg is tartanám.

Egyébként már írtam, Tannoy Profile Plus 638 "dobozokról" van szó. Érzékenységük 92dB, nominális impedancia 6 Ohm, de 50Hz alatt lemegy 2 Ohm alá, amit nagyon nem kultiválnak a csövik. 

Itt írta meg Jolida a tapasztalatait röviden: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=89974122&t=9138415

Annó szépen kiveséztük a témát :-)

Nagyon kellemes volt hallgatni azt a csövit!

Jelenleg egy modifikált, tisztán "A" osztályú Marantz PM78 erősítőt használok mint végfok (kb. 2*35W  leadására képes 6 Ohm-on, immár 15 éve). Nyugalmi teljesítményfelvétele nagyjából 200W úgyhogy ebből a szempontból még nem "fájna" egy csövi sem :-) (bár a folyamatos bekapcsolt állapotban tartásáról már régen leszoktam, kivéve télen :-D )

Előfoknak egy Marantz Esotec SC-8 van bekötve, főleg a korrekt MC előfok miatt.

Nekem tetszik. Soha nem éreztem fárasztónak, hosszú távon hallgatható. Mi más számít? Az lenne a lényeg hogy lámpák világítanak benne, vagy félvezetők izzanak? Szerintem egyik sem, igaz ezt is írtam már párszor.....

Jolida Creative Commons License 2014.06.18 0 0 785

Góliát?

Ha már nagyot kell mondani... :-p

Előzmény: gabocza1 (784)
gabocza1 Creative Commons License 2014.06.18 0 0 784

Mondhattam volna bármelyik elemet...:) a szilícium is elem... egyébként Te vagy a "pongyolább" ezzel a "homokos" dumával...:) A torzításokat inkább hagyjuk...

Előzmény: dys-cus (782)
dys-cus Creative Commons License 2014.06.18 0 0 783

Gallium mi? Mert aztat a gallok fedezték fel. Ménem magyar ásványvízzel szennyeznek? Abban van elég arsenium. :o))

Előzmény: schetl (778)
dys-cus Creative Commons License 2014.06.18 0 0 782

Periódusos renccer, he, érted? Mengyelejev, he? Mond ez valamit annak az egykristályos detektoros fejednek? Nem csak aranyról írtam. :o)

Egyébként a hőtorzítás azért elégsokat megmagyarázhat a kétfajta technika különbözőségére. 

Előzmény: gabocza1 (776)
dys-cus Creative Commons License 2014.06.18 0 0 781

Senki sem akarja, hogy leugassák. De elvileg az az eszköz, amelyiknek a jelleggörbe serege a leg lineárissabb. Az pedig az UL-be kapcsolt sugártetróda szerintem. Az IC-t ne sorold ide, mert az összetett eszköz, tehát azt ebből a szempontból egy erősítőhöz kellene hasonlítani, de minek?

Húúúú, mit kapok én mindjárt. 

Előzmény: decca (780)
decca Creative Commons License 2014.06.18 0 0 780

De nagy lett a csend.

Előzmény: decca (779)
decca Creative Commons License 2014.06.18 0 0 779

Na de most tényleg! ELVILEG, ha eltekintünk minden technikai nehézségtől, mi az ideálishoz legközelebb álló jel erősítő eszköz? (Trióda, pentóda, tranzisztor, IC...?)

Vagy ez hülye kérdés?

schetl Creative Commons License 2014.06.18 0 0 778

Csak a szennyezőanyag, mint a szilíciumnak a gallium pl. ))

krizsi_l Creative Commons License 2014.06.18 0 0 777

Tezsvírem, az szíp!

gabocza1 Creative Commons License 2014.06.18 0 0 776

:))) Mivel is több az arany az szilíciumnál? :)

Előzmény: dys-cus (775)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!