Kínából származik a fás szárú bazsarózsa.
Nagy díszértékű 1-2 méter magasra megnövő cserje. Számos változata ismert,úgy színben, mint szirmok tekintetében.
Valóban Dao Jin néven volt, azt is rendeltem. De volt Er Qiao ( vagy Hua Er Qiao ) is a listában, még gondolkodtam is rajta.
És nekem sem teljesen egyforma a 2 tő, az egyiken idén nem lesz virág. Viszont az amelyik nyílni fog, az egyáltalán nem piros, határozottan rózsaszín. Szóval semmi sem biztos. Ebben a vacak időben meg nem nagyon akar nyílni. Mindenesetre eddig 3 különböző virág lett rajta, a 3 évben, amikor nyílt.
Most, hogy ilyen vacak az idő, beleástam magam egy kicsit mélyebben a cirmos bazsarózsa témában.
Hát úgy néz ki, hogy 2 féle cirmos van:
Shima nishiki (japán ) a Szászírisznél elvileg ez van, volt. Piros-fehér cirmos.
Er Qiao ( kínai ) ( Twin Beauty ) na ő kicsit érdekesebb. Lehet tiszta fehér, lehet tiszta piros és lehet tiszta ciklámen, sőt lehet egyszerre többféle virág rajta. Valamint lehet ezekből a színekből váltakozóan cirmos is. Akár minden évben másféle is lehet. Aki a Tündérkertnél vette a cirmost, annak elvileg ilyen kaméleonja lett.
Itt egy oldal angolul, képekkel, mindkét fajtáról, meg valami mese a szépséges ikerlányokról. Ha valakit érdekel.
Imàdom az ilyen történeteket, szép, példaértékű.Anyai nagyszükeim nekem is hasonlóak voltak.
Istvàn, Anita, Sirra! Lassan màr nyugtató kell ezekhez a gyönyörű kèpekhez!!!Csodàlatos színek és formàk. Nagyon szép környezetben vannak a peoniàid Istvàn, a fás részekjel olyan vadregényes.
itt is ítéletidő van. Egyre erősebb a szél. Minden évben volt veszteség, a fásakat mindig ki kell karózni, illetve minden évben pluszkarókat kell kirakni. Reggel már a lágyszárúakat is összekötözgettem. Már ki sem merek nézni az ablakon. A szerencse a szerencsétlenségben, hogy még minden bimbós, ha már kinyíltak volna, biztos szétszedné őket a szél.
Amúgy a kép alapján olyasmi, mint az enyém volt. Mármint a cirmos.
Kelenvölgyi díszfaiskola. De hívd fel őket, mielőtt mennél, mert idénre már eléggé lefogytak, kb 1 hónapja beszéltem velük. Pár nappal a hívásom előtt volt náluk akciós a fás peónia. :-(