Keresés

Részletes keresés

blicca bjoerkna Creative Commons License 2009.03.09 0 0 36
Ezzel azt akarod mondani, hogy ott nem az emberektől vezsnek el válságkezelésre, hanem más a koncepció? (Olcsóbb lett a megélhetés?)
Előzmény: szutyok (34)
nyugatioldal Creative Commons License 2009.03.09 0 0 35

No meg persze ezt a +20-30-40%-ot ők is elkölthetnék a hazai boltokban.

Előzmény: nyugatioldal (33)
szutyok Creative Commons License 2009.03.09 0 0 34
Itt most nem inflációról beszélünk. Ahogy Demokrapia is írja, nem drágultak számottevően a dolgok Szlovákiában a csatlakozás után. A szomszéd országok lettek a válság miatt jóval olcsóbbak.
Előzmény: blicca bjoerkna (22)
nyugatioldal Creative Commons License 2009.03.09 0 0 33
Ez a haszna annak, ha a magyar devizahitelesek +20-30-40%-ot fizetnek hitel törlesztésként.
Előzmény: cortx6 (26)
szutyok Creative Commons License 2009.03.09 0 0 32
Először is ne csak Magyarországgal hasonlítsd őket, hanem Lengyelországgal és Csehországgal.

Másrészt nem lesz olcsóbb nálunk (lengyeleknél, cseheknél) a tej, az árfolyamgyengülés miatt még drágább is lesz, hiszen a tejüzemnek is van energiaköltsége. A szlovákoknak lesz olcsóbb a magyar / lengyel / cseh tej a sajátjukhoz képest.
Előzmény: Törölt nick (23)
swill Creative Commons License 2009.03.09 0 0 31
Nemsokára megint minket fognak irigyelni.

Ez egyelőre nem így tűnik.
Előzmény: Törölt nick (7)
szutyok Creative Commons License 2009.03.09 0 0 30
Én csak a hírműsorokban hallottam, hogy elsősorban a műszaki cikkeket viszik, de ha igaz, amit írsz, az jó hír nekünk.

Mondjuk a benzin esetében, ha csak a MOL (Slovnaft) nem kavar valamit, ki fognak egyenlítődni az árak.
Előzmény: cortx6 (26)
cortx6 Creative Commons License 2009.03.09 0 0 29

Nekem nem az a pozitívum, hogy rosszul megy nekik!Ennek nem örülök!

Hanem az, hogy nekünk nem várt segítség, bevétel jön!

De ki lehet a szavakat forgatni valóban!:-)

Előzmény: Törölt nick (28)
cortx6 Creative Commons License 2009.03.09 0 0 27

Te ezt szerintem nagyon rosszul látod! Az hogy mi ettől nem kerülünk ki az intenzívről az biztos! Dehogy ők lábadozni nem fognak, arra mérget vehetsz!

Az ipari visszaesésüket tetézi az áfa és jövedéki adó hiánya! Ezt nem tudják

pótolni sehonnan! Míg nálunk ez növeli a bevételt és ha így marad növelni is fogja!

Félre ne értse senki, én nem örülök senki kárának! De a szlovákok rövid időn belül

qrva nagy szarban lesznek, erre majd akkor visszatérünk! Havi szinten járok át, ennek most már komoly jelei mutatkoznak!

Nem beszélve az egyre duzzadó állami költségvetési hiányukról!

Előzmény: Törölt nick (16)
cortx6 Creative Commons License 2009.03.09 0 0 26

Nos én határvárosban lakom Komáromban! Szemtanúja vagyok a vásárlásaiknak!

Szó sincs import cuccokról, vagy legalább is nem az a mérvadó! A kosarakat

figyelve (tesco) kartonszámra viszik a koronás kristálycukrot, a vénusz étolajat,

a lisztet, borok, karton sörök ( ebből van ami import, de ebből is inkább az olcsó magyar) fűszerek, egy-két ruha! Százalékosan a vásárlók aránya hétvégén:

magyar 20%, szlovák 80%.

Még valami! A testvéremnek gyerekruházati boltja van, csak magyar készítőktöl

rendel és viszik a cuccokat , mint az állat! Az ázsia center 20 méterre van az üzletétől, be sem mennek! Nem érdekli őket a kínai melegítő meg ruha, mert a jó minőségű magyar is olcsó neki!

A elektronikai cikkeknél  behozott cuccokat vásárolnak, ehhez kétség nem fér!

A benzinkutas cimborám (MOL) saccolása szerint 4x annyi benzin és gázolaj fogy

mint 2008 decemberben! A benzin jövedéki adója 41% a gázolajé 34%.

Ez nagyon nagy segítség az országnak, mert némiképpen ellensúlyozza a

gazdasági visszaesés mértékét! Ez egy nem várt segítség onnan, ahonnan nem is vártuk!

Ez a topic nem fikázódás a szlovákokra, hanem megpróbáltam egy kis pozitívumot vinni az egyre gyalázatosabb magyar  hangulatba! Én próbálok örülni minden jó hírnek!

Más kérdés, hogy Fletó majd ezt is elqrja!!!!

Előzmény: szutyok (8)
ayantaqe Creative Commons License 2009.03.09 0 0 25
Ne csak a szomszéd tehene, dögüjön a szomszéd is, mi?
Előzmény: cortx6 (-)
Demokrapia Creative Commons License 2009.03.09 0 0 24
Hát úgy helyes a mondat, hogy az összes szomszéd 20-40%-kal olcsóbb lett, Ausztria kivételével.
Szlovákiában 4% körüli volt az infláció. Kisebb, mint ezekben a szomszéd országogban.
Előzmény: szutyok (19)
blicca bjoerkna Creative Commons License 2009.03.09 0 0 22
Szerinted majd amikor itt is átállunk euróra (majd mondom 10 év múlva) mekkora lesz a drágulás? Túléljük?
Előzmény: szutyok (19)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.09 0 0 21
Pedig az napi forgású cucc, elméletileg már drágulnia kéne.;))
Előzmény: Törölt nick (17)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.09 0 0 20
>>Arra nem gondoltál, hogy pl. aprópénzért fel tudják vásárolni a csődbe jutott magyarok ingatlanjait, ingóságait, cégeit?

A cégeket nem nagyon, az ingatlanokban van ráció.
És mit csinálnak velük?
Áttolják a határon?
Aki vásárolni tud, az többnyire a tehetősebb, kulturált réteg, aki még nem rendelkezik megállapodott életvitellel Szlovákiában. Többnyire nyitottabb, kisgyermekekkel rendelkező, esetleg magyar állampolgárságú gyereket ide szülő .Ezek a gyerekek nem kizárhatóan elég gyorsan vissza is találhatnak a magyar gyökereikhez, hiszen a tótok között általánosan van a felmenők között egy-két magyar.
Ha átköltözik, akkor Szlovákiában keres, de jórészt Magyarországon költ, így jelentős mértékben ide is fizet adót az ÁFÁ-n jövedéki termékeken keresztül.

Előzmény: Törölt nick (3)
szutyok Creative Commons License 2009.03.09 0 0 19
Térjünk. Ne feledd, hogy Szlovákiát pár hónap alatt 20-40%-kal lett drágább, mint az összes szomszédja, Ausztria kivételével.
Előzmény: blicca bjoerkna (13)
lektor Creative Commons License 2009.03.09 0 0 18

amit most zsákszámra visznek a szlovákok azt a magyar kereskedő mindig a régi árfolyamon kapja majd meg? Hamarosan kifogynak a raktárkészletek, aztán oda is lesz az árelőny.

gondolod, hogy a kereskedö megvárja mig a régi áron vett készlete elfogy? szerintem meg árfolyamváltozásra hivatkozva megemeli az árat, hogy még többet kaszáljon.

Törölt nick Creative Commons License 2009.03.09 0 0 17
A vicces az, amikor a tescobol a szlovak dobozos tejet viszik a szlovakok kartonszamra... :-))
Előzmény: Törölt nick (14)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.09 0 0 16
Az a kulonbseg, hogy mi az influenzatol az intenzivosztalyra kerultunk es alig birnak eletben tartani, ok meg agynak doltek, taknyuk-nyaluk osszefolyik, de 2 het mulva mar labadozni fognak....
Előzmény: szutyok (12)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.09 0 0 15
nu, hál ' istennek, döglődik a szomszéd tehene
ősapáink most büszkén tekintenek le ránk, él még az ősi virtus
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.09 0 0 14
>>Semmi. Fickó kiáll és a háta mögött álló, csuklyás Szlopával ráparancsol a tót népre, hogy "Ne Fotyaszt a Matyart!!!".

Ez a reakció már megtörtént, ötödikén némileg visszaesett a szlovák roham, lehet átmenetileg elszégyellték magukat.
A bevásárlóturizmus egyébként főleg olyan importcikkeket érintett, amik ha kifogynak a raktárakból, akkor már drága eurón beszerezhetők lesznek, tehát valószínű az árak emelkedése és a különbségek csökkenése, de az valószínű, hogy a magyar műszaki cikkekből lecsökken a raktárkészlet és megnyílik a lehetőség, hogy a kereskedők a következő felmenet új termékeiből vásároljanak be, hiszen cashben állnak, míg szlovák oldali kollégáik árúban.A megjelenő modernebb cuccok tehát a jövőben is jelenthetnek versenyelőnyt.

Az a jelenség viszont továbbra is fennmaad, hogy pl. a magyar pékek átszállítják a kenyeret, mert jobb minőséget olcsóbban adnak és még keresnek is a bolton.
Szerintem a magyar mezőgazdasági termékek számára jó felvevőpiacot fognak jelenteni, persze csak akkor, ha Ficoék nem lépnek valami EU szellemisége elleni dolgot.

A szlovák tejszektort meglehetősen rosszul érintette a csatlakozás, tehát feltehetőleg Magyarországról is kiszorulnak és akár ellentettjébe fordulhat a dolog és mi szállíthatunk tejet, tejterméket Szlovákiába.

Az ingatlan szektorban a szlovákok pozíciói igen jók lettek, mivel a hazai árak forintban történő elszállása valószínűtlen amiatt, hogy vannak várakozások a bedölő hitelek következtében kínálati oldalon megjelenő olcsó tételekre, de az euróban számolt áruk, hirtelen még olcsóbb lett a szlovákok számára. Ezt a 20-25% árcsökkenés már egy eleve a magyarnál jóval magasabb szlovák ingatlanárakhoz viszonyítva jelentős különbségeket jelent, szerintem sokaknak fogja megérni vásárolni, itt építeni.
A magyar építőipari termelést viszont az euróban mért reálértéken számolt ingatlanárak befolyásolni fogják, lesz egy nyomás a gyártói oldal felé, hogy ne emeljék a termékeik árát, vagy legalább is mértékkel.
Előzmény: Törölt nick (2)
blicca bjoerkna Creative Commons License 2009.03.09 0 0 13
Térjünk vissza erre az év végén.
Előzmény: szutyok (12)
szutyok Creative Commons License 2009.03.09 0 0 12
Hát, nekem vannak kétségeim affelől a növekedés felől. Minuszba kerülnek idén ők is, nem annyira, mint mi, de minuszba lesznek.
Előzmény: blicca bjoerkna (10)
T.Howard Creative Commons License 2009.03.09 0 0 11
Én inkább a magyar "csodával" törődnék...
blicca bjoerkna Creative Commons License 2009.03.09 0 0 10
Bizony vége!!
A recesszió miatt sajnálatos módon csak egy számjegyű lesz a NÖVEKEDÉS náluk!

Bezzeg nálunk a pannon puma országában, akiket európa irigyel!!!
Demokrapia Creative Commons License 2009.03.09 0 0 9
Bezony, bezony! Ha huzamosabb ideig lesz alacsony az árfolyam emelkedni fognak az árak Magyarországon.
szutyok Creative Commons License 2009.03.09 0 0 8
Hát ez nem egészen így működik. Gondolod, hogy a sok import cuccot, amit most zsákszámra visznek a szlovákok azt a magyar kereskedő mindig a régi árfolyamon kapja majd meg? Hamarosan kifogynak a raktárkészletek, aztán oda is lesz az árelőny.
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.09 0 0 7
Nemsokára megint minket fognak irigyelni.
MGperY Creative Commons License 2009.03.09 0 0 6
mit fáj az neked.
Dr. Benjamin Justice Creative Commons License 2009.03.09 0 0 5
Csak szeretnétek.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!