Nálam, ha minden igaz beindul augusztustól a kontyos "projekt" . Kérdésem,hogy a kontyos hogyan örökíti a kontyosságot? Illetve a kontyos pár mindig kontyosat hoz??
Képzeljétek, a kb egy hónapja elrepült hím gerlém meg lett. Nem repült messzire többször hallottam a hangját, és most a második szomszédom meg tudta fogni.
Akitől én vettem biztos nem kevert bele balkánit, neki sok gerléje van megkérdezem majd hogy van-e eladó. Nekem még most van az első fióka, őt nem adom el, majd meglátom milyen lesz a következő kelés. Monorra nem járok, ha lesz eladó Debrecenbe kellene érte jönni.
Halihó!Szerintem ebben a kék gerlében tuti van egy csipet balkáni...Anno amikor voltak több generációs balkáni mixeim azoknak volt ilyen hangjuk.Milyenek voltak az ősei ennek a kéknek vagy csak úgy hozzádkerült?Monorra tudsz hozni esetleg a fiaiból v. testvéreiből...feltéve ha vannak!Válaszod előre is köszi.
Emlékszem persze, lehet már akkor is mondtam, hogy az albínónak kicsi az esélye. :) A pink pedig pontosan narancs vagy mandarin és fehér gerle párosításából születhet eredetileg.
Ha a hím a fehér, akkor sokkal egyszerűbb. Fehér hím x narancs/mandarin tojó utódaiból a tojók fele pink lesz. Fehér hím x mandarin gyöngyös tojó lány utódai mind pinkek. Hímek nem lesznek ezekben az esetekben pink színűek.
Ha a tojó a fehér, mint nálad, akkor bonyolultabban jött ki. Fehér hordozó lehetett a hím mandarinod.:)
(A tiszta mandarin hím nemhez kötötten vadas gént hordoz, ha őt fehér tojóval állítjuk párba, a vadas gén dominánsabb a fehérnél, ezért az összes utód vadas és mandarin lesz. Ebből a hím mandarinok fehér hordozók lesznek. Ezért olyan mandarin hímet (aki fehér hordozó) kell párba állítani fehér tojóval, 25% az esélye a pink színű utódnak.)
Elméletben. :) gyakorlatilag a nagyon összekutyult színek bekavarhatnak. De nálad pont kijött. :)
Nem tudom emlékszel-e még. Anno a fehér tojóm volt párba a mandarin hímmel és a mandarin tojóval hármasban mikor még egyben volt az egész. És a triungvirátustól lett 2 fióka (a fehér tojásaiből mert csak ő tojt még akkor) egyik mandarin lett. A másikra azt hittem elbínó lesz a szeme miatt.
Ádámnak igaza van, a narancs világosabb, a mandarin sötétebb, mert a narancs színváltozat a mandarin hígított változata.
Mint a vadas és a szőke esetében. A szőke a vadas hígított változata, világosabb, de hasonló színekből áll.
A narancsnak a nevében is benne van, hogy narancssárgásabb, a mandarin inkább vöröses, mint a tégla. Felénk téglásnak hívják... :D :D ... szerintem máshol meg úgy lehet hogy a sárga a narancsra, a vörös megnevezés a mandarinra utal inkább.
Akartam már többször olyan képet csinálni, hogy narancs és mandarin egymás mellett, de mire kivedlettek, addigra valamelyik mindig elkerült tőlem. :) De nem adom fel. :)
Ja, a gallér és az evezők a mandarin és a narancs esetében lehet fehér és szürke is. :)
Létezik olyan mandarin is, aminek nem lilás a feje és a melle. Elég ritka. Az egyszerű mutációs mandarinnak csak a hímnek lilás a feje, és neki sem annyira, mint a rózsás mandarinok esetében, ami már egy színkombináció (rosy + mandarin). Ez az elterjedt manapság.
Én is úgy tudom, hogy a mandarín erősebb élénkebb színű, mint a narancs. A mandarinnak lilás a nyaka fehér gallérral, míg a narancsnak nem jellegzetes a nyakszín meg szürke a gallér.
De az illető próbált meggyőzően érvelni:D
Miszerint gondoljak már a narancs gyümölcsre milyen erős színe van....
Nem tudom néluk esetleg szürke vagy lila-e a mandarin a boltban, de nélunk az is olyan színű, mint a narancs:D
Izé valaki tegyen már fel képet narancs és mandarin gerléről ha lehetséges. Kicsit képzavarban vagyok ma. Volt itt egy illető és a végén már kezdtem hülyének érezni magam.
Hát én nem tudom mi van az én facebookommal. Van mikor jelzi, hogy van üzenet de semmi új nincs. Aztán van mikor az újjat meg 2 héttel később megjeleníti.... Rühellem.
De most már minden világos. Egyszer csak bele jövök ebbe a színdologba.
Eladó kacagó gerlék! -1 pár narancs (tojáson ülnek) (1500ft) -1 pár Mandarin hím-Szőke tojó (tojáson ülnek) (1000ft) -1 pár Mandarin hím-Fehér tojó (tojáson ülnek) (1500ft) -1 db Narancs kontyos TOJÓ (Tojáson ül..) (1000ft) minimális szem hibával -2 db Vadas hím 500ft/db -1 db fehér valószínű tojó 500ft/db Párokat külön-külön is eladok!
Ha egybe viszed 5000ft és 2db vadas hím is ajándék!!! És az árból is engedek ... Csere érdekel kék kacagóra.
Igen láttam, és írtam is fb-on ... ezekszerint ott ennyit ér az üzenet írás. :) pfffffffff....
Az az ezüstös vadas nem kontyos, ugye? De a szülei igen? Ja nem, most olvastam, hogy csak a tojó kontyos ... lehetséges, hogy lesz kontyos fióka, de kicsi az esélye, 4 fiókából 1, vagy annyi sem. Kisebb, mint 25%.
A színük ... hát, nehéz így, nagyon keverék szín ez az ezüstös vadas is, meg a selyem mandarinról sem tudunk semmit. (vagy igen?)
Mandarin, vadas, babos, esetleg fehér, szőke ha valamelyik hím hordozta... ezekre tippelnék így hirtelen, de kipróbálhatod érdekesség képpen.
Ja, és mutass már képet erről a hímről. :) de ne telefonosat :) megöl a kíváncsiság.
Olyannyira, hogy a sima tollt elneveztem postás ivadéknak:D:D
Láttad a facebookon a mandarin selyem kontyos tojót amit Gyöngyitől akarok venni?
A vadasos ezüstös izé színű selyem hímhez szánom ami az előbb említett selyem pár fia. Szerinted lesz tőlük kontyos utód? Az utódok színére leszek még kíváncsi.