Keresés

Részletes keresés

TTNora Creative Commons License 2014.05.29 0 0 5693

Az Egyesület standján sok kiállítási darab lesz, és sok-sok megvehető lea. Ami biztos, hogy a legtöbb szeretettel megépített sátor lesz! :-D

Előzmény: pippoka (5692)
pippoka Creative Commons License 2014.05.29 0 0 5692

Tervezem de nem biztos , hogy összejön. 

Szép lesz a leander stand?

Előzmény: TTNora (5689)
pippoka Creative Commons License 2014.05.29 0 0 5691

Komposztba is lehet tenni, persze, mértékkel, jó kálipótló.

Előzmény: tunderlala-3 (5688)
ZsuR Creative Commons License 2014.05.29 0 0 5690

Mmmm... a fahamu az jo, ha a lugos kemhatas jo a novenyeknek.  Rozsaszinu lesz tole a hortenzia.  

Sullivan offered advice for using wood ashes as a soil or compost amendment:

• Protect yourself when applying wood ash. Use the same precautions you would use when handling household bleach, another strongly alkaline material. Wear eye protection and gloves. Depending on the fineness of the ash, you may want to wear a dust mask.
  • Do not use ash from burning trash, cardboard, coal or pressure-treated, painted or stained wood. These substances contain trace elements, harmful to many plants when applied in excessive amounts. For example, the glue in cardboard boxes and paper bags contains boron, an element toxic to many plant species at levels slightly higher than that required for normal growth.
  • Do not use ash on alkaline soils or on acid-loving plants.
  • Do not apply wood ash to a potato patch as wood ashes may favor the development of potato scab.
  • Do not apply ash to newly germinated seeds, as ash contains too many salts for seedlings.
  • Do not add ash with nitrogen fertilizers such as ammonium sulfate (21-0-0-24S), urea (46-0-0) or ammonium nitrate (34-0-0). These fertilizers produce ammonia gas when placed in contact with high pH materials such as wood ash.

Sullivan ajánlott tanácsot a fa hamu , mint a talaj vagy komposzt módosítás :

Védje meg magát alkalmazásakor fa hamu . Használja ugyanazt óvintézkedéseket akkor kezelésénél alkalmazandó háztartási fehérítő , egy erősen lúgos anyag. Viseljen védőszemüveget és kesztyűt. Attól függően, hogy a finomság a hamu , akkor azt szeretné, porvédő maszkot .

Ne használjon hamut égő szemetet , karton , szén vagy nyomás kezelt , festett vagy festett fa. Ezek az anyagok tartalmaznak nyomelemeket , káros a sok növény alkalmazva túlzott mennyiségben . Például , a ragasztó és a kartondobozok papír táskák bórt tartalmaz , olyan elem , hogy sok mérgező növényfaj szinteken valamivel magasabb, mint a normális növekedéshez szükséges .

Ne használja hamu lúgos talajon vagy sav - szerető növények .

Ne alkalmazza a fa hamut egy burgonya folt a fa hamu is kedveznek a burgonya varasodás .

Ne alkalmazza a hamu az újonnan kicsírázott magvak, a hamu túl sok só a palánták .

Ne adjon hamut nitrogén műtrágyák , például ammónium -szulfát (21 -0-0 - 24S ) , karbamid ( 46-0-0 ), illetve ammónium -nitrát ( 34-0-0 ) . Ezek a műtrágyák ammóniagáz termelnek , amikor érintkezésbe hozzuk a magas pH- anyagok, például fa hamu.

TTNora Creative Commons License 2014.05.29 0 0 5689

Mi nyáron szoktunk csak kemencézni, bográcsozni, annyi a hamunk.

Egy komposztálós előadáson voltunk, ahol a szaki azt mondta, hogy mértékkel szabad a komposztba is rakni. A sok hamu viszont tönkreteheti tényleg.

Jön valaki hétvégén Fehérvárcsurgóra? Ma voltam segíteni az egyesületnek sátrat állítani. :-)

http://www.programturizmus.hu/tdestination-europai-disznoveny-kertmuveszeti-napok-nemzetkozi-kiallitas-vasar-karolyi-kastely-fehervarcsurgo.html

tunderlala-3 Creative Commons License 2014.05.29 0 0 5688

nekem azt mondták, hogy fahamut sehová... kukába... oda való.

merthogy én is érdeklődtem, mivel nekünk nagyon sok képződik télen a fűtési szezonban, hogy kiszórhatom-e a kertbe az ágyásokra, mert látom sok helyen, hogy csinálják... és azt mondták, hogy ne. én meg hiszek annak, aki mondta, inkább nem kockáztatok.

Előzmény: TTNora (5687)
TTNora Creative Commons License 2014.05.29 0 0 5687

mármint a hamu nem jó a rózsák közé? 

Előzmény: tunderlala-3 (5686)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.05.29 0 0 5686

én a rózsákra sem szórnám, engem egyértelműen lebeszéltek róla, nehogy kiszórjam a kertbe... de te tudod...

Előzmény: TTNora (5685)
TTNora Creative Commons License 2014.05.29 0 0 5685

A csigazabált területektől messzebb esik a hortis rész, nem lesz gond a hamuval.

Előzmény: tunderlala-3 (5682)
ZsuR Creative Commons License 2014.05.29 0 0 5684

En is!  Mind az egy! :))  Hat megszamoltam oket egyszer - es 50 dollar darabja... es itt a kertesz ultette... szoval... szep! :))

Előzmény: TTNora (5681)
ZsuR Creative Commons License 2014.05.29 0 0 5683

En nem vagyok ugyes - a hortenziak azok.  Ha lelog az aga... es jo a fold alatta, nem lehet mast tenni, mint szaporodni :)).

Előzmény: TTNora (5679)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.05.29 0 0 5682

a hamu lúgosítja a talajt, nem biztos, hogy pont a hortenziáknak jó lesz... meg amúgy sem... mi kandallóval fűtünk, de a hamu mindig a kukába megy.

Előzmény: TTNora (5680)
TTNora Creative Commons License 2014.05.29 0 0 5681

pfff, remélem, a miénk is így fog futni 

Előzmény: ZsuR (5677)
TTNora Creative Commons License 2014.05.29 0 0 5680

A hamu jó ötlet, köszi! Olvastam is már róla, most hogy mondod...

Előzmény: pippoka (5676)
TTNora Creative Commons License 2014.05.29 0 0 5679

Ősszel, a becsomagoláskor vettük mi is észre, hgoy legyökerezett egy horti ág, azt átvittük anyósom kertjébe (szomszéd), és megmaradt hajt nála (arról írtam a múltkor, hogy a száraz teteje is beindult végül).  Szóval már mi is majdnem olyan ügyik vagyunk, mint a Te kerted, hogy magától szaporodnak a hortik. :-D

Előzmény: ZsuR (5675)
TTNora Creative Commons License 2014.05.29 0 0 5678

Meg a napi locsolástól a a csigapor is elolvad. :-(

Előzmény: tunderlala-3 (5674)
ZsuR Creative Commons License 2014.05.28 0 0 5677

Futo hortenzia...

pippoka Creative Commons License 2014.05.28 0 0 5676

Grillezés után maradt fahamut szórtam valamelyik évben a rózsa köré, mert ette a csiga. Hatásos volt, de mindig frissre kellett cserélni. Mérget ne tegyél ki megeszik a sünik  meg a rigók a mérgezett csigákat.

Előzmény: TTNora (5671)
ZsuR Creative Commons License 2014.05.28 0 0 5675

Varom a kepeidet!!!  En is belevagtam - nekem csak harom virag van rajta - mert az egyik viragot eltakartak az agak.  Aztan ovatosan... 

Tegnap rendezkedtem a hortenziaknal - meg altalaban gazoltam.  Az ido szep volt, de esos, mara lehules, es meg tobb eso.  Gondolom megmaradnak az atultetettek.

Volt sok kisgyerek hortenzia, arrabb vittem oket nagy foldlabdaval... remelem megmaradnak.

Előzmény: TTNora (5672)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.05.28 0 0 5674

szórd körül csigaporral. de mintha neked lenne cicád, ugye? akkor nem jó...

tunderlala-3 Creative Commons License 2014.05.28 0 0 5673

hiába volt enyhe a tél, a fagy idén nem árthatott volna nekik, viszont egyetlen egyszer esett egy kis hó, tartott pár napig, és annyi volt a csapadék egész télre... egész egyszerűen kiszáradtak szerintem, még szerencse, hogy alulról azért elkezdtek hajtani.

úgyhoyg erre figyelni kell ilyen száraz teleken, hogy amikor pluszban van, néha meg kell őket locsolni.

DE... jó híreim vannak, tegnap megvizsgáltam őket tüzetesebben, és dacára az április végi visszametszésnek, mindegyiken vannak bimbók, úgyhogy juhéééé, lesznek makró virágok is a nyáron, nem is gondoltam volna. ezek szerint ezekre sem igaz, hogy augusztusban szabad utoljára metszeni őket:)

a tölgylevelűn már nagyon szépek a bimbók, viszont nálam a bugásokon még nincs egyetlen bimbó sem, őket is néztem.

TTNora Creative Commons License 2014.05.28 0 0 5672

:-D Mit teszek? Hát, egyelőre gyönyörködöm, én is csak tavaly ültettem. De ha azt mondod, nem árt felfelé terelgetni néhány jól irányzott metszéssel, akkor bátran nekiesem, de most egyelőre nézegetem, mert nagyon nyílik.

Hozok róla friss fotót hamarosan és a Pinky Winkyről is.

Előzmény: ZsuR (5670)
TTNora Creative Commons License 2014.05.28 0 0 5671

De jó, ennek a címnek nagyon örülök! Büszkén viselem! :-D

Igen, láttam, hogy írtad a kiszáradást, alig fogom fel, hogy ez is baj lehet télen?!

Az Annabelle kategóriában még van gondolkodni valóm, hogy óvjam meg a meztelencsigáktól, de a Pinky Winky is tele van már bimbóval. Azt nem szeretik, szerencsére.

Előzmény: tunderlala-3 (5666)
ZsuR Creative Commons License 2014.05.27 0 0 5670

Nalam elsoeves a kuszo hortenzia - es sokkal szelesebb, mint gondoltam.  Ahogy utana olvastam, kellene metszeni, hogy inkabb felfele menjen, es oldalra.  Osszel nem tettem, tavasszal nem tettem - orultem minden rugynek ez utan a tel utan!

Most vagtam vissza par eroteljesen szelessegre dolgozo hajtasokat... 

Te mit teszel?  

Előzmény: TTNora (5658)
anlu2 Creative Commons License 2014.05.27 0 0 5669

Most néztem vissza régebbi képeimet itt az indexen. Elkapott a röhej, mivel 2012-ben a nagy hagyományos hortenziámról mikor felraktam a képet (3517), megjegyeztem, hogy 29 virágja van. Érdekes, hogy idén is ennyi :)))))))

Előzmény: anlu2 (5668)
anlu2 Creative Commons License 2014.05.27 0 0 5668

Helyhiány miatt mindegyik, késöösszel amikor bekerülnek a teleltetöhelyükre van visszavágva. Úgy ahogy sikerül 15-20-30 cm-re. Tavasszal mikor újra levegöre kerülnek akkor meg van egy kis fazonnyírás. Leszedem róluk a télen rászáradt leveleket és mikor már látszanak a hajtások, rügyek, akkor a felesleget még levágom. Mármint az üres fás részt ami a legutolsó rügy felett még van, mert összel csak "ahogy sikerül fajta" metszést alkamazok  ;)

Ezt már hallottam, hogy nem mindegy mikor van visszavágva. Nálam úgylátszik, mindegy. A hagyományosnak a pontos nevét nem tudom, lehet hogy tényleg olyan fajta amelyiknél mindegy a metszés idöpontja.

Előzmény: ReeDonLee (5665)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.05.27 0 0 5667

egyre többet látok, ami virágzik annak ellenére, hogy késő ősszel visszavágják őket. anyut is "leszidtam", miért vágta vissza a nagy tányérvirágú kék hortenziáját, amit tőlem kapott. olyan október végén, novemberben vágta vissza... és megint zugig van virággal:)

a geisha beindult nálad? én azt imádom, tele van bimbóval, annak ellenére, hogy őt is igen erőteljesen vissza kellett vágnom... nem is olyan régen pedig:)

Előzmény: ReeDonLee (5665)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.05.27 0 0 5666

ezennel hortenzia-nagyhatalommá nyilvánítunk:D

óriásiak, gyönyörűek!:)

nálam idén megint zéróról indultak a makrók, szerintem kiszáradtak télen:(

Előzmény: TTNora (5663)
ReeDonLee Creative Commons License 2014.05.27 0 0 5665

Mikor vágod vissza? Tél elején? Én úgy tudom, hogy a makrókat virágzás után lehet visszavágni.

Látom, virágod, az lesz!! Gyönyörűek mind.

Én is tegnap tettem cserépbe egy tányérost, mert a kertrendezés-térkövezés-kerítés miatt áldozatul esett volna.

Előzmény: anlu2 (5659)
pippoka Creative Commons License 2014.05.26 0 0 5664

Nem , ez egy teljesen más fajta, Blu Bird tányéros, tavalyi, csak nálam kiültetve nem kék.

Előzmény: anlu2 (5662)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!