Nagyon kevés 2/3-os többséget igénylő törvényünk van, és azok a demokratikus államberendezkedés alapjait érintik, pl. az önokrmányzatiságot, a médiát vagy a hadsereget. A törvények 99%-a feles törvény, így pl. egyszerű többséget igényel a költségvetés, az adótörvények, a köztisztviselői és a közalkalmazotti törvény, jórészt feles törvényekkel szabályozható társadalombiztosítás, feles törvény rendelkezik olyan intézményekről, mint az MNB, és így tovább. De olyan alapvető jogszabályokról is feles törvényekkel dönt az OGY, mint a ptk vagy a btk.
Ja az lehet hogy most ez a helyzet, de a választásokkor nem ez volt. És egy demokráciában el kell fogadni ezt. Az más kérdés hogy saját maguktól kellene elhúzniuk a búsba, de sajnos erre nincs sok esély, önzőbbek ők annál vagy ..... ide akármi behelyettesíthető.
Akkor mire szükségesek a kétharmados törvények, ha nem gazdasági jellegű dolgokra? Ugyanis minden mindennel összefügg, nem lehet csak úgy kiragadni egyvalamit és kijelenteni hogy ez nem gazdasági kérdés...
A lemondás a feltétele, természetesen az új választás kiírása mellett, hogy konstruktív légkör alakulhasson ki egyáltalán.
Akik itt összefogásról ejtenek szót, azoknak tudni kell, hogy egy 1%-os SZDSZ és 14%-os MSZP nem rendelkezik azzal a legitimitással, amit tárgyalófélként el szeretne magából fogadtatni.Ezen a hamiskodáson kell elsőre túllépni, mert a másik fél nyilvánvalóan hülyének nézésén keresztül nem vezet út semmilyen megoldáshoz.
A kétharmados törvények elsősorban nem gazdasági jellegű dolgokat szabályoznak, így tévhit*, hogy azok megváltoztatása szükséges az ország rendbetételéhez.
Az egyes törvényeket, különösen a gazdasági jellegűeket, nem lehet önmagukban értékelni. A kormánynak van egy komplex elképzelése, az egyes törvények ennek részét képezik. A kormány többségére alapozva ezt keresztül tudja vinni. Az ellenzéknek más az elképzelése, ezért nem szavazza meg.
Ha a kormány nem képes biztosítani elképzeléseihez a többséget, feláll és átadja a helyét. Új választás jön, ami remélhetőleg biztosítja a kormányképes többséget.
Ha ez sem lehetséges, akkor hosszú és bonyolult alkudozás kezdődik.
Ne haragudj, de ez csak kifogás. Persze nem szólhatnak bele sokmindenbe, de LEGALÁBB ne akadályozzák, illetve szavazzák meg a kétharmados törvényeket. Ha nem is értenek vele együtt, de ha jó az országnak jó akkor MINDENKÉPPEN. Ja és nem kell emiatt feladni az ellenzéknek semmit, nyugodtan kritizálják továbbra is a kormányt. De ha baj van akkor legyen már az ország érdeke fontosabb mint a párté, vagy netán a vezéré...
Az sem baj nekik ha az ország belehal, a lényeg hogy ők nem engednek.
Emlékeztetnélek rá, hogy az Alkotmány szerint az országot a komány kormányozza. Ha képtelen rá, s minden politikai, erkölcsi legitimitását elvesztette, akkor fel kell állnia, s át kell adnia a hatalmat. Hogy a hatalomátadás hogyan, kinek történik (szakértői kormány, új választás stb), az részletkérdés. Az ellenzék hatalomgyakorlására semmiféle lehetőség sincs. A Hazafias Népfront típusú konstrukció a többpárti parlamenti demokráciában nonszensz.
Annyi kitetellel, hogy nem tudjuk mik a valodi tervei Gyurcsanynak, es mik a valodi tervei Orbannak, mert hazudnak reggel, delben, es este, az elso, hogy hatalomban maradjon, a masik, hogy oda keruljon.
Azert tegyuk hozza, hogy ha en akarnam rendbe tenni az orszagot, akkor nagyon meggondolnam, hogy valasztasok elott mit, es hogyan kommunikaljak le a terveimbol. Mert egy mostani kiados gyogyterapia reszletei meg Chuck Norrist is nyusziva valtoztatnak.
Hát nem értem Gyurcsányék miért nem csináltak már valamit. Teljesen bénák. nem odavalók. Orbánék viszont még még mindig a 13. nyugdíjat és a 13. fizetést szajkózzák. Tegnap hallottam a reformszövetséggel való tárgyalás után. Ha véletlenül az idén lennének előrehozott választások, és tovább ezt akarnák, még az IMF is megtagadhatja a maradék hitelt. Akkor nemcsak 13. nem lesz, hanem 11. és 12. sem. Természetesen a jelenlegi kormány a bűnös, nem az ellenzék!!! De az ellenzéknek illene valami fogódzkodót adni, hogy mi lesz a jövőben. Nem fogódzkodó a 13. akármi és az egyoldalú adócsökkentés. Ha magyar választó volnék, akkor tudnám, hogy a Gyurcsányékat biztosan nem választanám, de senkiben nem látom, hogy valóban Magyarország javát akarná. Inkább hatalmi harcot látok.
1. Az MSZP hatalmon akar maradni 2. Az SZDSZ legalább a választásokig a parlamentben akar maradni 3. Az MDF legalább a választásokig a parlamentben akar maradni 4. A FIDESZ hatalomra akar jutni
Ennyiből áll a magyar politika
Nekem semmi közöm Magyarországhoz azon kívül, hogy magyar vagyok. Szeretnék már egyszer büszkén nézni Magyarországra. Nekem csak érzelmi okaim vannak erre.
Ez eléggé nem témába illik, de ide írtam. No mindegy!
Igen azt sem értem én sem, de azt sem hogy miért NEM tud az ellenzék leülni a kormánnyal és EGYÜTT találjanak ki egy megoldást az ország fellendítésére, mit fellendítés, kihúzni a xarból, szakadék szélésről stb. Miért nem tudják félretenni a piti kis érdekeiket és ideiglenesen együtt dolgozni? Az sem baj nekik ha az ország belehal, a lényeg hogy ők nem engednek. Hát valaki b---a meg az ilyen politikusokat, és úgy billentsék őket se---be hogy a déli sarokig repüljenek. Kormány és ellenzék egyaránt. Nagyon elegem van már ebből az egészből, nem normális emberek vezetnek egy nem normális országot, a lakosság meg csámcsog, acsarkodik egymással és közben teljesen leépül az egész társadalom. Ajánlom megfontolásra MINDENKINEK.
Pontosabban mit nem értesz? Hogyan maradhat meg a hatalomban egy olyan kormányt, amelyik a gödör alján is görcsösen tovább ás, hogy a teljes pusztulásba vigye az országot?
Én csak egy dolgot nem értek a magyar politikában. Majdnem minden ország hozott valamilyen döntéseket a válsággal kapcsolatban. Szlovákiában több intézkedés már érvényben van a válsággal kapcsolatban. Azt nem tudom jók vagy nem jók az intézkedések, de már működnek. Magyarországnál én tulajdonképpen nem figyeltem meg semmilyen érdemleges intézkedést eddig. Bár lehet csak elkerülte a figyelmemet. Mintha Magyarország állna a legjobban. Nem értem.
Többször írtam már, hogy a szelektív memória a nyugalmas lét titka. Nehogymár egy orbánfil használja pl. az Index keresőjét. Még a végén...
Kezdjük itt Lipcsében épít gyárat a BMW (2001.07.18.): "A helyszínnel kapcsolatos találgatások több mint két éve alatt 250 európai város, illetve régió pályázott a több ezer munkahely megteremtését ígérő beruházás elnyerésére, köztük legalább három magyarországi helyszín is." A következőt Kolín kapta, azután jön Szlovákia. Tatabánya pedig mindet megszívta. Meg a GDP növekedés. De tudom, hogy mindez nem számít, mert gyurcsányahibás. Esetleg még Medgyessy. :)
OK!
Ezt az autógyárasdit le is zárhatjuk, mert ennek semmi köze az eredeti témához, ahhoz hogy mikor és hogyan fordult a kocka a magyar-szlovák teljesítmények összehasonlításában! Csupán azért jött elő, mert egy-két agyalágyult orbánfób ingerenciát érzett arra, hogy nulla tárgyismerettel Orbánra kenje az agonizáló rezsim hétéves ámokfutásának eredményeként létrejött tragikus helyzetünket.
En nem ragaszkodok hozza, csak azt akartam eredetileg jelezni, hogy miert hiheti vki azt, hogy 4 autogyar van Szlovakiaban (sokak szamara nem ismert a PSA-Toyota egyuttmukodes)... csak tul lett ragozva.
Szép is volna, ha lenne még elvakult Gyurcsány hívő, azért az már snassz a legostobább kiskomcsinak is. Mára talán a már zsolti-borsosalma vonal is semleges lett, de persze szakértő.;)))
Az a helyzet viszont, hogy olyan tipikus orbánfóbiával terhelten érvelnek néhányan, hogy rögtön beazonosíthatóvá válik a politikai álláspontjuk.
Noha az is csak egy autógyár, mégha közös vállalkozás is, de ha ragaszkodsz ahhoz, hogy Szlovákiában négy van belőlük, akkor támadt egy ötletem: a PSA –t tekintsük kettőnek, hiszen a Peugeot mellett a Citroen márkanév is szerepel.
Én legalább nem vagyok elvakult hívő,és ezért képes vagyok reálisan nézni a dolgokat,veled ellentétben. Te már úgy viselkedsz,mintha magad lennél a fidesz,és csak abból a szemszögből vagy képes a világot látni és értelmezni,pedig onnan csak tévútra lehet jutni.