Legyen ez egy olyan topic, ahol nem az utazási és szállásfoglalási lehetőségek dominálnak, hanem azokról az élményekről, szépségekről, emlékekről írunk, amik arra készettek minket, hogy Olaszország elkötelezett rajongóivá legyünk. Legyen az a szép táj, a művészetek, a hegyre épült csodás kis városok, vagy Róma..., esetleg a finom fagyik vagy egy emlékezetes hangulat, szóval minden, amire ha visszaemlékezünk, akkor összeszorul a szívünk és nagyon vágyunk újra átélni a régi emlékeinket!
És legalább annyira szeretnénk ezt az érzést másokkal is megismertetni.
Csak nem az Egy kis Itália oldalt olvasod te is az FB-n? Azóta bakancslistás nálam Udine. Imádom azt a nőt, élmény olvasni a leírásait. Mintha Olaszországban lennél.
Mi az utóbbi 10 évben majdnem mindig szeptemberben utaztunk, meleg nyár van kánikula nélkül, és a tenger is kellemesen langyos még. Most a járvány miatt nem mertük őszre halasztani az utazást, ki tudja, lesznek-e megint lezárások, korlátozások. A tavalyi év kimaradt, erős elvonási tüneteink voltak, tutira akartunk menni. Utaztunk, amint lehetett.
"Belegondolni sem merek, milyen társadalmi robbanásokat, és feszültséggócokat szülne az szinte bárhol Európában, ha azok után zárnak le mindent hogy majdnem mindenkit belezavartak az oltakozásba olyan okkal hogy azért oltakozz, hogy ne kelljen lezárni... "
Mélységesen egyetértek!
Mondjuk ettől függetlenül sajnos bármelyik országból (élen persze Magyarország) kinézem hogy megint jön a bezárkózás, így egy gyors utazást azért már csináltam (nehogy úgy járjak mint tavaly szeptemberben...) de az én igazi időszakom mindig is a tavasz és az ősz (nincs már akkora forróság, kevesebb ember, kedvezőbb árak, persze azt kicsit sajnálom hogy a tenger sem annyira meleg már de valamit valamiért :) Szeretnék szeptemberben majd 2 év után ismét Szardíniára (és Korzikára) utazni, nagyon remélem hogy nem lesz akadálya.
Brescia felé melyik útvonalat választanátok? Én úgy láttam Szlovénián keresztül (Gorzián át) kicsit rövidebb az út, viszont mi szeretnénk Udinében megállni, ami onnan kis kitérő akkor, viszont ha Ausztrián keresztül megyünk, akkor pont Udinén is átmennénk. Ráadásul ha jól látom, olcsóbb is lenne, mert az osztrák 10 napos matrica 9,50 EUR, míg a szlovén 1 hetes 15 EUR, ha jól tudom. Erősítsetek meg! :)
Plusz még Auszria mellett szól, hogy ott a Sinopharm-ot elfogadják, így csak nekem kéne teszttel indulni és tesómék kint ingyenesen is megcsinálhatnák a tesztet. (Az osztrákoknál ingyenesen csinálnak több helyen PCR és antigén tesztet.) Bár nem tudom, érdemes-e ezzel variálni, mert az meg plusz idő kiesés.
Pontosan! A kint élő, turizmussal foglalkozó ismerősöm írta, hogy:
"Az egész EU-ban az a cél, hogy a védettséggel rendelkezők utazhassanak. Akiknek van green pass-a az kvázi oda megy ahova szeretne. Olaszország nem fog lezárni semmit sem, ezzel fogják kordában tartani azt, hogy jön a Ferragosto, a nagy olasz szabadság időszak, s ezzel az intézkedéssel kvázi normálisan lehet majd szabályozni a belső helyek limitáltságát."
Kisebb változtatások még lehetnek, de nyár végéig lezárni nem fogják a határokat, ez volt a green pass lényege, erre készült. Ezért (többek közt) oltatta be magát, aki beoltatta.
Azzal tisztában vagyok, hogy sokminden történhet, sőt annak az ellenkezője is, de abban hogy augusztus végén szigorítanak, sok logika nincsen. Az ún. 4. hullám most van felfutóban Olaszországban is, ha szigorítani akarnak mostanában kell hogy megtegyék, annak semmi értelme hogy akkor teszik ezt meg amikor már majdnem mindenki be van oltva...
Belegondolni sem merek, milyen társadalmi robbanásokat, és feszültséggócokat szülne az szinte bárhol Európában, ha azok után zárnak le mindent hogy majdnem mindenkit belezavartak az oltakozásba olyan okkal hogy azért oltakozz, hogy ne kelljen lezárni...
Reménykedem, hogy azt a hetet még megvárják a durvább szigorításokkal, mert mi pont Ferragasto napján (15-én) indulunk. Szerintem az olaszok nagy része is akkor tájban fog nyaralni menni. Én azt látom logikusabbnak, hogy azt mindenképp megvárják, sőt inkább azt, hogy aug. végéig még várnak, mert az augusztus a legforgalmasabb hónap, ez a vendéglátás számára óriási bevételt jelent. Én úgy hallottam, hogy ez a green pass kötelezettség lesz egész nyár végéig. Azt el tudom képzelni, hogy még néhány dologra kiterjesztik vagy esetleg visszahozzák a maszk viselést. Reméljük ennél komolyabb nem lesz.
Egyetértek. Nincs okunk lemondani jelen pillanatban. Mi oltva vagyunk és ott is magas az átoltottak száma. Ennyi erővel itthon is megbetegedhetsz, ha zsúfoltabb helyen vagy vagy bármikor.
A beutazási feltételek meg nem változtak. Teszt kell és kész. Annak lehet esetleg hátránya most, aki sok múzeum látogatást tervezett és keleti vakcinája van, de ennyi.
Olaszországban nagyon magas már az átoltottság, az első oltást a teljes népesség 62 %-a már megkaptam, mind a kettőt 47%, naponta még mindig 5-600 ezer embert oltanak, így augusztus végére a teljesen beoltottak száma is megközelítheti a 70%-ot.
Tartok tőle, mi ettől akkor még nagyon messze leszünk..
Anglia különösebb korlátozás nélkül vészelte át a 4. hullámot, és most teljes nyitás után is csökkenek a számok.
Spanyolországot sem nagyon hatja meg az olasz fertőzési számok sokszorosa sem.
Ingyenes tesztet nem nagyon találsz már, PCR tesztet készítő labort is nehéz találni, viszont a gyorstetsztet 35 euroért megcsinálják a magánlaborok, két órán belül emailban elküldik az eredményt, angol nyelven is. Én augusztus 18 után már nem mernék nyaralást tervezni Olaszországba.
Abban segítsetek kérlek, aki jártas benne, hogy a parkolásnál, ha fizetős, a díjat online kell fizetni vagy ez hogy megy most? Csak szeretnék felkészülni ezekre. Pl. nem tudom, egyáltalán érdemes-e kp-t váltani, mert azt hallottam, hogy már nincs egyáltalán kp forgalom, a múzeumi jegyeket is online kell megvenni a helyszínen. Azt tudom, hogy az autópályán a fizető kapuknál lehet kártyával fizetni, csak a parkolást nem tudom. :)
A szálloda tutira tud teraszon vagy szobában reggeliztetni, de ha nem, legfeljebb nem ott reggeliztek, hanem két házzal arrébb, valamelyik kávézó teraszán. Őszintén szólva mi néha még sajnáltuk is, hogy a szállodában a szobaárban van a reggeli, mert a dóm előtti kávézóban nagyon is gusztusos reggeliválaszték volt.
A lenti levelezés után most letöltöttem a "TousAntiCovid" alkalmazást, ami ugyan francia, de ők sem fogadják el a sputnyikot, sőt ők még annyira sem. És láss csodát beolvasta az alkalmazás, nem utasította el, kiírta hogy "valid" mentsem el mutassam fel a kódot ha bárhová megyek... Persze ott van hogy "sputnik" de beolvasta és nem írja ki rá hogy "invalid"!
Nem értem az olasz app-ot, több helyen megjelent hogy a san marinoi állampolgároktól elfogadják ezt a vakcinát. Akkor az ő kódjukat hogy olvassa be?
Ez egy olasz oldal: hoteleket nem említi. A legtöbb szállodában ugyanúgy lehet reggelizni a teraszon, de kötve hiszem hogy ahol nem ott ne oldanák ezt meg. Sőt a végén azt is leírja hogy nyitott medencénél nem kell, tehát ha pl. egy hotelnek van medencéje azt is használhatod.
Mindenkinek aki azon gondolkozik hogy lemondja: Én nem tenném! Mi sokkal szarabb helyzetben leszünk mert a franciák még szigorúbbak ott még egy teraszra sem ülhetsz ki aug.1-től de végiggondoltam és még így is sokkal jobban megéri menni mint maradni. Ahogy itt is írta valaki Olaszország egy nyitott múzeum, bárhol sétálni már önmagában élmény, kikapcsolódni, strandolni, kirándulni ott még mindig sokkal jobb mint a túlárazott, zsúfolt Balaton vagy egy wellness szálloda ahol már 1000x voltál. Más a levegő, mások az ízek, az élmények. Arról nem beszélve hogy más az írott szabály és más a gyakorlat főleg az olaszoknál... ;) Azért ebben is lehet bízni!
Csak jussunk ki, a többit megoldjuk!
(bár az tényleg bizarr hogy idén beoltva nehezebb utazni mint tavaly oltás nélkül...)
Freyya: nekem a hatákonysága vagy hiánya nem szempont mivel át is estem és oltást is kaptam, de utazáshoz hiába kapok a két ruszki után egy pfizert, azzal nem lesz uniós kártyám... ezért felelne meg nekem az egydózisos johnson...
Olajosné: vidámparkok a tömött sorok miatt jöhetnek szóba (mondjuk a gardalandban ezt megoldották digitális sorbanállással egy plusz applikációval...)
Gyorsan átfutottam az olasz oldalakat még 1x és mivel olaszul sajnos nem tudok a google fordítóra hagyatkozva ezt találtam, hova kell a green pass:
"Bármely létesítmény által nyújtott, vendéglátóipari szolgáltatások beltéri asztalnál" - akkor a szállodai reggelihez is... :( De írok a szállodának, hátha válaszolnak.
"Úszómedencék, úszóközpontok, edzőtermek, csapatsportok, wellness központok, akár a szálláshelyeken belül is, beltéri tevékenységekre korlátozódva;"
"Gyógyfürdők, tematikus és vidámparkok;" - akkor a tengerparti strand green pass nélkül is mehet. Mondjuk a vidámparkot nem igazán értem, az főleg szabadtéren van...
A szállodák megoldják. Tavaly nyáron tesómék voltak kint szállodában, akkor például úgy oldották meg a reggeliztetést, hogy mindenkinek felvitték a szobába. Étlapot csináltak a szokásos svédasztal kínálatából, és előző este le kellett adni, mikor és mit szeretnél enni. Egy másik helyen, ahol volt tetőterasz, ott meg oda tették ki a reggeliztetést a szokásos terem helyett.
Vektorvakcinára nem ajánlanak másik vektorvakcinát, de szerintem két szuptnyik után egy pfizer is tökéletes lesz a célra. Lényeg, hogy ne a sinopharmot válaszd. :)
apró öröm az ürömben, és inkább csak a későbbiekre lehet fontos, hogy elvileg oltástól számított 6 hónap múlva lehet majd kérni házidokkertől "plusz" oltást... és egy egydózisos johnson megoldaná ezt az uniós greenpass problémát azoknak akik nem utazhatnak a meglévő oltásukkal... (de fax tudja mi lesz még akkor)
én fix meg fogom próbálni ezt kierőszakolni, bár ki tudja mi lesz addig, de szeretnénk majd ősszel is utazni meg síelni is menni...
szállodákról nem igazán írtak, ergo sztem nem is tartozik bele a most bekorlátozott körbe... (ennyire nem akarnak kitolni magukkal úgy látszik, mert sokmindent belelapátoltak a felsorolásba, de a hotelről sehol se írtak, pedig elég fontos közhírré tenni, lenne ha ott is szigorítanának)
szóval becsekkolni biztos be tudsz főleg, hogy lesz a határátlépéshez egy 48órán belüli teszted és az már igencsak vicces lenne ha utána 2 naponta teszteltetnének, hogy lemehess reggelizni?!?!?!
de ahogy sunny is írta, egy emailt megér...
a strand szintén nem tiltott, nem is lehet, mert nyilvános hely, azt csak kijárási korlátozással lehetne tiltani...
Ne is mondd, borzasztó igazságtalan ez a helyzet nekünk. :(
Én úgy olvastam, hogy a beltéri fedett uszodákra vonatkozik a szabály, a szabad strandokra nem. Javítsatok ki, ha valakinek más infója van.
Ami a szállodát illeti, szerintem ha Ti ott foglaltatok szállást reggelivel, azt mindenképp elfogyaszthatjátok, szerintem ezekkel a dolgokkal nem fognak variálni a szállás adók, de én a helyedbe írnék egy mail-t a biztonság kedvéért a szállásnak (biztosan van elérhetőséged).
Sziasztok! Mi 12-én indulnánk Caorle-ba, nagy dolgokat nem tervezünk, idén minden a pihenésről szólna. Persze Sputnyikkal és Sinopharmmal...
Az Nektek egyértelmű, hogy a green pass a tengerparti strandokra nem vonatkozik, csak a zárt uszodákra, illetve aqua parkokra? A szállodákról olvastatok valamit? Mert ok, hogy az étteremben a teraszra ülünk, de mi van a szállodai reggelivel, ami benne van az árban? Illetve green pass nélkül meg lehet szállni a szállodákban egyáltalán? Még 3 napunk van, hogy bukta nélkül lemondjuk a foglalást. Teljesen tanácstalanok vagyunk... Tavaly ugyanekkor mentünk és egy nagyon jót nyaraltunk. Nem gondoltuk volna, hogy idén beoltva "rázósabb" lesz... :(
"Tegnap a szlovén egészségügyi valaki azt nyilatkozta,és arra kérte állampolgárait, "hogy aki külföldi utazást tervez,az lehetőleg úgy tegye hogy augusztus 15-ig érjen haza" Nekem ebből az jön le hogy komoly szigorítást terveznek."
Én is gondoltam erre. Ezért nem tudom, hogy a mi esetünkben ez az ellenőrzés mennyire lesz szigorú, mert gyakorlatilag minket ezzel eléggé ellehetetlenítenek...szerintem elfogadják majd a papírt biztos.
Az lehet az érdekes kérdés, hogy ha kinnt olyan helyekre akar menni az emberfia (aki érvényes teszttel utazott be uniós vakcina hiányában), ahol ezt kérik, akkor hol és mennyiért tud gyorstesztet csinálni + ha megvan akkor elfogadják-e a papírt amit kapsz, mert az esélyes, hogy az olasz labor nem fogja a magyar eeszt-be feltölteni, hogy abból uniósat tudj generálni...
esélyesen amúgy valszeg nem nagyon fogják nézni és ha mégis akkor a papírt is el fogják fogadni... (a költsége meg az időigénye persze macerát jelent így is)
a sinopharmos és a sputnikos is be tud kerülni az uniós greenpass rendszerbe, mert vannak országok akik beadják és vannak akik el is fogadják...
de ettől nekem elég logikus, hogy ha az olaszok nem fogadják el a nem uniós oltásokat a greenpass keretében, akkor a saját hivatalos ellenőrző appjuk (márpedig ez a verifivac az) se fogja elfogadni...
Ez elég érdekes amit írsz, mármint hogy kiírta sputnyikra hogy érvénytelen. Én a covid control alkalmazást töltöttem le és az kiadta rá a zöld pipát, csak persze ott szerepel a vakcina neve.
Nekem ez úgy volt eddig logikus hogy az alkalmazás azt hivatott ellenőrizni hogy nem hamis az igazolványod és azonosak az adatotok azzal ami a papíron van. Meg is nyugodtam hogyha ellenőrzik kint akkor van rá esély hogy csak ránéz a zöld pipára és nem feltétlenül görgeti le a vakcina típusáig hogy azt is ellenőrizze...
Tehát nem úgy működik hogy van egy egységes eu-s rendszer az igazolványnak akkor van egy egységes ellenőrző app is? Csak a nyelvezete más országonként. Ezek szerint minden ország más applikációt használ a leolvasáshoz?