Keresés

Részletes keresés

VenA Creative Commons License 2008.03.10 0 0 32034
Ugy nez ki nem vagyok terhes. :) Elvileg 2 nap mulva kell megjonnie, de mar nem erzem rosszul magam. Valahol orulok neki, de egy picit azert szomoru is vagyok. :)

szisszi Creative Commons License 2008.03.10 0 0 32033
jajj, ezen jót nevettem :DDDDD
Előzmény: strawberry05 (32023)
VenA Creative Commons License 2008.03.10 0 0 32032
:DDD
Előzmény: guccica (32031)
guccica Creative Commons License 2008.03.10 0 0 32031
hát persze. de ők már etették/ittak volna. persze cumiból...
Előzmény: VenA (32026)
jasbal Creative Commons License 2008.03.10 0 0 32030
:) nem vagy az. drukk a bőgyogyihoz!
Előzmény: csacskamacs (32028)
VenA Creative Commons License 2008.03.10 0 0 32029
Bolcsohalalrol:

A csecsemő hirtelen és teljesen váratlan halála, melynek okát a halál utáni alapos vizsgálattal sem lehet egyértelműen kideríteni. Nevezik bölcsőhalálnak is, mert alvás közben szokott bekövetkezni. A hirtelen csecsemőhalál a leggyakoribb halálozási ok csecsemőkorban. Leginkább az első négy hónap alatt, rendszerint ősszel, télen és kora tavasszal szokott bekövetkezni.

A bölcsőhalál okai

Nem ismerjük a bölcsőhalál alapvető okát, okait. Az orvosok és kutatók szerint nem egy tényezőben, hanem a tényezők együttes meglétében kell keresni az okot. Ilyen tényező lehet pl. egy anatómiai rendellenesség az agyban, egy immunrendszeri rendellenesség, vagy anyagcsere- és szívritmuszavarok. Ha egy babánál az előbbi okok egyike párosul a következő körülmények valamelyikével – hason fekvés, túl sok széndioxid, vagy cigarettafüst belélegzése, légúti fertőzés vagy túlfűtött helyiség, túlöltöztetettség – akkor nagyobb a csecsemőhalál kockázatának lehetősége.

A legújabb elméletek és kutatások:

Agyi rendellenesség: Egyre több bizonyítékot találnak a kutatók arra, hogy a bölcsőhalálban meghalt babáknál a légzést és a felébredést irányító agytörzs működése nem volt megfelelő. A babák általában érzékelik, ha nem jó a levegő vagy túl sok a szén-dioxid, de az agyi rendellenesség esetén talán nem rendelkeznek a védelmi mechanizmussal.

Hiba az immunrendszerben: Elvégzett kutatások szerint a bölcsőhalál-veszélyeztetett babák immunrendszere a normálisnál több fehérvérsejt és fehérje termelését idézi elő. Ezek a fehérjék kapcsolatba kerülhetnek az aggyal, ami megváltoztatja a pulzusszámot és a légzést az alvás alatt, illetve a baba ettől nagyon mély alvásba kerülhet.

Anyagcsere-rendellenesség: Anyagcsere-rendellenséggel született babáknál sokkal nagyobb a bölcsőhalál kockázata. Például ha nem rendelkeznek egy bizonyos enzimmel, akkor a zsírsavak szerkezete nem megfelelően fog kialakulni, ami a légzés és a szívműködés hirtelen leállását okozhatja.

A kutatások szerint a fiúk veszélyeztetettebbek, mint a lányok, és a bölcsőhalál jóval gyakrabban fordul elő szociálisan hátrányos helyzetű családokban és bizonyos népcsoportoknál. A bölcsőhalál oka tehát még nem ismert, további kutatások szükségesek.

A szakértők azonban egyetértenek abban, hogy nagyobb a bölcsőhalál kockázata akkor,
ha a baba hason alszik,
ha túl puha ágyon vagy matracon alszik,
ha testvérnél már történt bölcsőhalál,
ha a baba túl van öltöztetve, vagy túlfűtött szobában alszik,
ha a baba koraszülött vagy kicsi a születési súlya,
ha a baba cigarettafüstöt is kénytelen belélegezni,
ha az anya a terhesség alatt dohányzott vagy kábítószert fogyasztott,
ha az anya nem vett részt terhesgondozáson,
ha az anya még serdülőkorú,
ha a család rossz körülmények között él.

Új módszerek – Hogyan csökkenthetjük a kockázatot?

A kórházból történő távozáskor fogunk kapni egy hosszú listát, mely a gyermekkel kapcsolatos fontos tudnivalókat tartalmazza. Van a listán egy utasítás, mely így hangzik: Alváskor a babát mindig a hátára fektessük!

A kutatók hollandiai, angol és amerikai kutatásokra alapozva 1992 óta adják ezt a tanácsot. Felmérések igazolják, hogy egyre több szülő fekteti gyermekét alváskor a hátára, és ez felére csökkentette a bölcsőhalál-előfordulások számát.

Az újdonsült szülőknek sok új dolgot kell megtanulniuk. Az ismeretek legnagyobb részét saját tapasztalatainkon keresztül szerezzük meg, mégis jó, ha bizonyos dolgokkal már korábban megismerkedünk: ilyen témák a baba biztonsága, új szerepünk, mint szülő, vagy a gyermekneveléssel kapcsolatos félelmek. Az alvással és a bölcsőhalál kockázatának csökkentésével kapcsolatban az alábbi tanácsok segítenek:

Néhány jó tanács, mely csökkenti a bölcsőhalál kockázatát. Érdemes ezt a listát kinyomtatni és a baba ágya fölé akasztani.
Terhességgondozás: Rendszeresen járjunk terhesgondozásra, ügyeljünk a helyes táplálkozásra, ne dohányozzunk és ne fogyasszunk kábítószert!
Ágy: a kiságyban kemény matracot használjunk, hogy a baba ne süllyedjen el. Ne használjunk bolyhos takarót, vastag paplant, cumit és báránybőrt. Vegyünk ki az ágyból minden puha plüssállatkát és párnát!
Testhelyzet: A babát mindig hátára fektetve altassuk! A baba úgy fog ebben a helyzetben maradni, ha betekerjük egy takaróba. Hogy meg tudja vigasztalni magát, kis kezeit helyezzük a szájához!
Hőmérséklet: Ne legyen túl meleg a baba szobájában. Állítsuk be a hőmérsékletet úgy, hogy az számunkra is kellemes legyen, és ne öltöztessük túl a babát éjszakára!
Ellenőrzések: Rendszeresen vigyük a babát orvosi ellenőrzésekre és a kötelező védőoltásokra!
Tiszta levegő: Ne dohányozzunk a baba mellett és a szobájában sem!
Szoptatás: Ha lehetséges, szoptassuk a babát. Számára ez a legegészségesebb.
A hason fekvés ideje (csak a jelenlétünkben!): Ha a baba ébren van, fektessük a hasára, így fognak erősödni karjai és vállizmai. Fektessük le a padlón a játszós takarójára, vagy a járókába, és tegyünk mellé érdeklődését felkeltő játékokat.
csacskamacs Creative Commons License 2008.03.10 0 0 32028
jaj de marha vagyok, hiszen publikus a mail címem!
Előzmény: csacskamacs (32027)
csacskamacs Creative Commons License 2008.03.10 0 0 32027
Sziasztok!

Ha új fórum nyílik nekem is küldjetek majd róla infot! Páran tudják a mail címemet!
Iwiwet sajnos nem tudom megnézni.

Amugy nagyon sajnálom hogy ez történt. De szerintem az is megoldás hogy az ő hozzászólásait nem vesszük figyelembe!
Senki ne reagáljon rá!

Mindjárt indulunk bőrgyógyászatra, remélem tudnak valami okosat mondani majd!

Strawberry!
Akkor mehetünk majd húsvét után?
Hogy vannak a lányok?
Marci baba újabban leszokott a nappali alvásról. Ja és 230 gr-t hízott 1 hét alatt tápi kiegészítéssel. Végre beáll a hízása!
Hollét én is ki akarom majd próbálni, tök jó mert itt van a közelben a nagykerük ahová és is bemehetek vásárolni!
VenA Creative Commons License 2008.03.10 0 0 32026
Azzal egyetertek, hogy kinezi a kavet/etelt a szankbol, de nem azert mert ehes. Talan azert, mert kivancsi, mit rak Anya/Apa a szajaba. :D Livia mellett neha nem tudunk enni. Sokszor meg utanoz is minket, mintha O is ragna az etelt. :))
Előzmény: guccica (31986)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.10 0 0 32025
"virtuális népnevelő program, amit az ufók sugároznak a holdról:))" :DD

Én is hasonlóképpen gondolkozom. Szerintem a zárt fórum adatvédelmi okokból lesz jó, oda szívesebben felteszem a gyerekem képét is (és akár a sajátomat is, ha érdekel valakit :).) És ha néhány társunk jobban érzi majd ott magát, az már jó.
Előzmény: strawberry05 (32023)
strawberry05 Creative Commons License 2008.03.10 0 0 32024
Én is utána olvastam a sids-nek: (bölcsőhalál): de a veszélyeztetettebbek ebben is-inkább a fiúk... a lap.hu-nak van erre is külön oldala, szerintem ott minden info megszerezhető, ennél biztos senki nem tudhat többet:)))
Előzmény: Jázmin79 (32015)
strawberry05 Creative Commons License 2008.03.10 0 0 32023
Egyetértek! Az lenne a megoldás, ha figyelmen kívül hagynánk, bár, a múltkor engem is felhúzott a fenyegetéssel való fenyegetőzése, pedig én nem vagyok sértődős, meg hidegen is hagy a dolog, ha egyeseket nem bántana, akkor inkább mulattatna az igyekezete, (meg az, hogy ő talán nem is létezik, csak egy virtuális népnevelő program, amit az ufók sugároznak a holdról:)) de ezen már sajna túlment rég a dolog...
Előzmény: Nanchy (32003)
guccica Creative Commons License 2008.03.10 0 0 32022
azt szedem én is. Ha el nem felejtem..
Előzmény: jasbal (32008)
guccica Creative Commons License 2008.03.10 0 0 32021

Asszem engem is utolért. :-( Csak nekem nincs is miből hulljon. :-(

Ja és ráadásul Tomi is imádja csupálni a frizkóm. :-O

Előzmény: Nanchy (32004)
guccica Creative Commons License 2008.03.10 0 0 32020
Eképpen vélekedek én is. Engem spec abszolut nem zavar..
Előzmény: Nanchy (32003)
guccica Creative Commons License 2008.03.10 0 0 32019

Ne hülyéskedj! Örülök ha előkapom a gépet..nemhogy állványra szerelni. Különben sincs állványa. :-)))

Vaku persze kikapcs ha nem kell. De van, hogy kell..

Előzmény: Nanchy (32001)
guccica Creative Commons License 2008.03.10 0 0 32018

:-) Háát kicsit hangosra sikerült. :-I

No nem baj.. 1 óra is valami..

Előzmény: Nanchy (32000)
guccica Creative Commons License 2008.03.10 0 0 32017
:-))) szerintem kólával kéne indítsunk. Vagy energia itallal. Kávé majd akkor jön amikor a cigit is kinézi az emberek szájából
Előzmény: packages (31989)
jasbal Creative Commons License 2008.03.10 0 0 32016
:)) Emmának is kint van a keze a babakocsiban (kesztyű nélkül), mert mindig markolászik. Én is elrejtem, ha alszik, de kidugja ismét...
Előzmény: manaba (31962)
Jázmin79 Creative Commons License 2008.03.10 0 0 32015

Tényleg kár "morogni". Nem pusztító, inkább bántó :(

Szisszi köszi, igyekeztem. Ez a fejvédő alul is rögzíthető, így nem nyúl ki alatta, ill. nem dobja ki a cummancsot :) Nálunk nincs jó idő :(

Guccica igen, ezeket olvastam én is. Nem szégyen tanulni :) Sajnálom a sielést :( Alváshoz druk :)

Giantstep köszönöm, ez igazán jól esett :)

Packages a bölcsőhalálról azt hallottam/olvastam, hogy a gyerek belefúrta a fejét a matracba (ezért népszerű a kókuszmatrac, mert légáteresztő, ill. átfolyik rajta minden) és pl. bukott, vagy nem kapott levegőt és megfulladt. Vagy egyszerűen "elfelejtett" levegőt venni. Kis súlyú babákat és lányokat soroltak "veszélyes" kategóriába, ezért vetük meg mikor Norka picúr lett a légzésfigyelőt. Amúgy ez olyan mint a toxémia, azt se tudják 100%-osan megondani, hogy miért van :(((

Norka mindent kinéz a kezünkből, mert meg akarja fogni, szájába akarja venni :)

Nanchy én szóltam! Nekem csúnyán látszott :( Vasat, cinket szedtem, már nő az új hajam és lelassult a hullás. Kitartás!!!

No megyek megpróbálok főzni hehe :) Rakott pöri, nyami :D

Előzmény: Törölt nick (31978)
fnémonika Creative Commons License 2008.03.10 0 0 32014
Szépnapot Mindenkinek:)
szisszi Creative Commons License 2008.03.10 0 0 32013
Drukk a szurihoz :) Mi jövő szerdán megyünk a 4hósra.
Előzmény: Nanchy (32009)
Timcsee Creative Commons License 2008.03.10 0 0 32012
Sziasztok,
igaz, keveset írok, viszont mindig olvasok már az elejétől fogva, úgyhogy légyszi ne hagyjatok ki engem sem az új fórumról.
Medvemenek írtam e-mailt is erről, és publikus az e-mailem.
Köszönöm.
szisszi Creative Commons License 2008.03.10 0 0 32011
csipikének jeleztem, hogy jelentkezem az újra. sajna medveme téged nem ismerlek a wiwen :(
szisszi Creative Commons License 2008.03.10 0 0 32010
Mert csak ez elégíti ki. Egyébként boldogtalan.... a szerencsétlen.
Előzmény: strawberry05 (32005)
Nanchy Creative Commons License 2008.03.10 0 0 32009

Kösz a biztatást. Én multivitamint szedek (hopp a mai adagot be is szedem). Ma meg megkérdem a dokinénit, szedhetek-e A vitamint vagy valamit hajhullásra.

Megyünk a 4 hós szurira. Szegény babám, remélem hősiesen viseli, mint legutóbb (no és nem romlik el utána...).

jasbal Creative Commons License 2008.03.10 0 0 32008
Nekem 1-2 hét után már nem hullott. Én szedem a terhesvitamint. Remélem neked is gyorsan rendeződik.
Előzmény: Nanchy (32004)
jasbal Creative Commons License 2008.03.10 0 0 32007
Nikolbaba: a sapit tesz-veszen vettem :) Itt is van egy: http://www.teszvesz.hu/item322664922_next_sapi_3_6_ho_.html#photo
jasbal Creative Commons License 2008.03.10 0 0 32006

Én is sajnálom, hogy idáig fajultak a dolgok :( És nagyon bosszantó, hogy időről-időre ilyen hsz-ekkel kell telnie a babás topikunknak :(((

Szerintem szóljunk a moderátornak, hogy elmegyünk, ha nem tesznek valamit.

Ha más fórum lesz akkor én sem vagyok iwiw, de tudjátok többen az elérhetőségemet.

Emma nevében köszönöm mindenkinek a dicséreteket :) Dusica: pöttyös a zoknija. Strawberry: Emma olyan jóságra mint a lányaid csak kicsiben :)

strawberry05 Creative Commons License 2008.03.10 0 0 32005
Dehogynem!!! De attól még sajnálom, hogy valaki tönretette itt a hangulatot. Meg nem értem, hogy miért...
Előzmény: Törölt nick (31997)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!