Hát nekem meg pont vele volt rossz tapasztalatom. Gyorscseretalpat kerestem még egy régebbi állványfejhez, benéztem oda is. Lekezelő volt, elutasító, mitakarok, van neki de nincs kedve elővenni, úgyse lesz megfelelő, stb. Bedobtam egy nevet, hogy ki ajánlotta a helyet, rögtön stílusváltás. "Ó és hogy van....?" Aztán végülis találtunk cseretalpat és még "kedvezményt" is kaptam. De úgy léptem ki az ajtón, hogy én ide legközelebb csak akkor jövök be, ha minden kötél elszakadt már.....
Voltam az Alkotmány utcában a szervízben. Fél órával a kiírt nyitási idő előtt voltam, de mégis bejutottam. :-)
Elmondtam, hogy mi a problémám, ő elmondta, hogy valószínűleg nem fog tudni segíteni, de ha van kedvem vigyem be az objektívet, megnézni. Végül úgy döntöttem, hogy nem eröltetem a javítást. Nekem korrektnek tűnt a mester. Mondjuk az a cserélős javítás azért elég gázos...
(Eleve úgy került hozzám az obi, hogy tudtam a hibájáról. Kipróbáltam, hogy eldöntsem: így is jó lesz, vagy javíttatom, vagy visszaadom. Végül a visszaadás mellett döntöttem.)
A mi céges objektívünket aminek szétesett a belseje oda vitték javítani. 18-55/3.5-5.6 ... még első generációs cucc. Javítás menete a következő volt. Fogta az objektívet... eltette. Fogott egy használt, de jó állapotút... lekaparta róla a gyártási számot és azt adta oda. Ez volt brutto 25ezer Ft . Két dolog miatt nem félek nyilvánosan leírni :-)
1.: az eredeti termék eredeti doboza megvan a cégnél- és az összes kb 70.000 foto is, melyben benne van az obi sorozatszáma az exifben
2.: az új obiról hiányzik a gyártási szám... és azóta a képek exifében változott a gyártási szám is.
Ettől még lehet jó szakember és megbízható is, de ezt azért furcsának találom javítás gyanánt- meg drágának is.
Horváth Laci, az Alkotmány utca Barbakán felöli végén van az üzlete. Kicsit rapszódikus a nyitvatartás, de precízen dolgozik. (10-12 és 14-16 között talán?)
Mert akkor a túl világos részek kiégnek, meg a szenzor se szereti. Ha leblendézném lehetne hosszabban exponálni, de akkor csak a legfényesebb csillagok útja látszódna, így gazdagabb a kép. A mecseknádasdi fotó, ami a Perseidákkor készült az 92 perc (30mpes expók 30mp szünetekkel). Amúgy már ~20 perc alatt meglehet a teljes kör, mert az egyik csillag elindul és a másik meg utoléri az előző kezdőpontját - így válik folytonossá. Minél hosszabb a folyamat, annál vastagabbak lesznek a körök. Általában nagylátóval célszerű ezeket csinálni, egyrészt mélységélességi okokból, másrészt meg úgy többet lehet mutatni az égből.
Ja és persze felhő nélküli csillagos éjszakán, újhold környékén. A telihold fénye elnyom mindent.
Alacsony érzékenység, tág blende (esetleg kicsit leblendézve, a körülményektől is függ), és 8-10 perc (ezt megismételni 3-4x, aztán összemosni a rétegeket).
Vagy magas érzékenység (ISO4000 fölött), tág blende, és 30mp körüli záridő - ezt ismételgetni 30-40 percig (vagy ameddig jólesik), és a végén összemosni a rétegeket. Utóbbira példa itt.
Ez állandó jellegű, vagy gombnyomásra történik? Mert a programozható gombhoz én az AF-lockot szoktam beállítani, azt szoktam meg az F4s-el. De ha állandó, akkor nincs több kérdésem, és tényleg csak nem találtam meg. (:
Jó, az a kép az tényleg király, de azért az nem olyan kevés fényben készült. Egy dolog, ha az ember fölcsavarja az érzékenységet, "mert miért ne", meg egy másik amikor indokolt a használata, mert különben nem tudnál értékelhető képet csinálni. (:
Szívesen aludnék én is a kastélyban, ha meghívnál. :P Ott amúgy is nagyobb a sikerélmény, nyugodtabbak arra a vadak meg a vidék is szebb. Jó az a hely, na. (:
Más szerencsétlen gyereke meg boldog. Én lefényképezem, így én is boldog leszek. Hol itt a gond? :D
Pacalpöri még mindig kimarad. A műzli helyett mostanában joghurt van reggelire. (: