Keresés

Részletes keresés

Tótikám Creative Commons License 2020.04.19 0 0 26814

Érdekes hogy az utóbbi időben kezdésnek ezen a döcögő fórumon mindenki lágert főz. Sajnos az eredményről senki sem számolt be. Hátha most .

Tótikám Creative Commons License 2020.04.19 0 0 26813

Hasznos lehet ha már láger, Lager method brülosophy .

Előzmény: The Rocketeer (26812)
The Rocketeer Creative Commons License 2020.04.19 0 0 26812

Köszönöm az infót! Elég türelmetlenek voltunk így elsőre, plusz még tapasztalatlanok, már erjedt a sör, mikor a vonatkozó szabályokat tanulmányozni kezdtük. Ez sem tiszta még most sem, hogy palackban lágerezni, vagy még a hordóban (jobbanmondva úgy olvastam, hogy mindkettő létező megoldás). Eszerint az élesztő kitart "éheztetve" is annyi ideig, hogy a palackban hetekkel később is előállítsa a széndioxidot.

Előzmény: lacci40 (26811)
lacci40 Creative Commons License 2020.04.17 0 0 26811

Figyeljétek mert még lehet ,hogy csak a zajos erjedés ment végbe a palackozás előtt én 2 hetet minimum várok de van ,hogy 3 hetet palackozás előtt. Az elején volt,hogy hamar palackoztam és szökökút volt mikor nyitottam meg robbant is üvegem. A szénsavhoz kell minimum 1 hét de inkább több. Hetente érdemes kinyitni eggyet és figyelni.

Előzmény: The Rocketeer (26809)
The Rocketeer Creative Commons License 2020.04.16 0 0 26810

Ez megnyugtató, kösz. Mondjuk a másik dolog, hogy az élesztő döntő része értelemszerűen a hordó alján maradt, nem is akartam, hogy abból a palackokba jusson valami...

Előzmény: öreg_néne_b (26808)
The Rocketeer Creative Commons License 2020.04.16 0 0 26809

Hát a kotyogás, ami a második naptól végig megvolt, mindenesetre leállt, még a diacetil tesztet is elvégeztük, nem volt gond. A balling 11,5-ről 3-ra ment le. Ekkor palackoztunk, a fecskendős cukoroldatos, pontos módszerrel. Ekkor még nem hűtöttük az élesztő működési hőmérséklete alá két napig, gondoltam ott folytatja, ahol abbahagyta, de nem...

Előzmény: lacci40 (26806)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.04.16 0 0 26808

Szoktam sütni fagyasztott élesztővel. Kiolvasztom és teszi a dolgát...

Előzmény: The Rocketeer (26807)
The Rocketeer Creative Commons License 2020.04.16 0 0 26807

Tehát palackozás után, hány fokon tartsuk, és meddig? Élhet még az élesztő, most hogy lehűtöttük pár fokra két napig?

Előzmény: Hank Evans (26805)
lacci40 Creative Commons License 2020.04.16 0 0 26806

Nem lett korán palackozva? Ha jól értem 10 napja főztétek. Lesz abban szénsav bőven szerintem vigyázzatok vele.

Előzmény: The Rocketeer (26804)
Hank Evans Creative Commons License 2020.04.16 0 0 26805

Két nap alatt - főleg 12-13 fokon - nem képes leerjeszteni a palackozócukrot. Legalább egy hét kell neki, de inkább több. Ilyen alacsony hőmérsékleten főleg.

Előzmény: The Rocketeer (26804)
The Rocketeer Creative Commons License 2020.04.16 0 0 26804

Sziasztok!

 

Kb. tíz napja főztük le a fiammal első sörünket, az ajánlások ellenére egy lagert. Pompásan leerjedt, jó íze volt már akkor, kb. egy hét után. 4 g/0,5 l cukor ment az üvegekbe, és két napot kapott még úgy 12-13 fok körüli hőmérsékleten. Azóta 3-4 fokon van tartva (két napja), egyet kinyitottam most, és kevés a széndioxid, meg a hab. Működik a lager élesztő ezen az alacsony hőmérsékleten (leírás szerint 9-22 fok, FERMENTIS SAFLAGER S-23), vagy adjunk neki inkább 10 fok fölötti hőmérsékletet még egy darabig? Vagy már kinyírtuk...? Az üveg alján van némi lerakódás, nem sok.

 

Annyi még, hogy a palackba fejtéskor a lefejtő cső végére rákötöttem azt a finom lyukú komlóforraló zsákot, amit küldtek az alapszettben, lehet nem jutott át elég élesztő?

 

Remélem érthető voltam, kösz előre is a hozzászólásokat!

kiváncsifáncsi90 Creative Commons License 2020.04.16 0 0 26803

Üdv mindenkinek!

 

Befertőződőtt egy söröm. Olyan égettgumi íze lett az erjesztés során, hogy csak na.

Szerintetek használhatom ezt az erjesztővödröt továbbra is, vagy csere?

uni-cum-laude Creative Commons License 2020.04.09 0 1 26802

Szia!

 

Jómagam is Sencor-t használok, 2100 wattosat.

Szándékosan nem szoktam telepakolni, úgy 20-21 liter lé forr benne.

Bírja a forralást (a felfűtés azért nem 2 perc!) és a biztonság kedvéért nem megyek messze, valamint alkalmanként keverintek is rajta egyet-egyet.

Legutóbb a felfűtés után jött még másfél óra forralás. 

Előzmény: meszes7 (26795)
tucsok13 Creative Commons License 2020.04.08 0 0 26801

Ha valakit érdekel:

https://beerporn.hu/program/maradj-otthon-es-fozzel-sort-online-soriskola-1/

 

(nem reklám, csak jó kezdeményezésnek tűnik, és aki pont ráér, meg érdekli a sörfőzés, talán megér néhány esti elfoglaltságot)

ALibás Creative Commons License 2020.04.06 0 0 26800

Hali el meg az ajanlatod?...mert az akkor tuti erdekel

koszontem szepen

Libas

Előzmény: galiba_123 (26794)
Tótikám Creative Commons License 2020.04.02 -1 0 26799

Wyeast  3944 és a YF 207 azonos törzs.

Tótikám Creative Commons License 2020.04.02 0 0 26798

T58 igen, de inkább m21, vagy még inkább YF 207.

Előzmény: Fenya96 (26797)
Fenya96 Creative Commons License 2020.04.02 0 0 26797

Sziasztok!

Következő sörömnek a Házi sörfőzde könyvből a Witbiert (190. oldal) néztem ki, azonban Wyeast 3944 Belgian witbier élesztőt sehol se találtam. Safebrew S33-at vagy Safebrew T-58-at tudnék szerezni, ezek közül működne szerintetek valamelyikkel a Witbier? 

Tótikám Creative Commons License 2020.03.27 0 1 26796

Nem az igazi. Kicsi ,teljesítmény , talán forral, folyamatos keverést igényel,különben leéghet. Ettől eltekintve sokan használják. LIDL / Silvercrest lekvárfőző a célpontban. Eszközök és átalakítások a gondmentes sörfőzéshez.

Előzmény: meszes7 (26795)
meszes7 Creative Commons License 2020.03.26 0 0 26795

Sziasztok!

 

 

Elektromos főzőedényben átalakítás nélkül lehet komlót forralni vagy csak cefrézésre alkalmas?

 

https://www.kamody.hu/sencor-spp-2100wh-befozo-edeny-17197

 

 

https://sorfozokboltja.hu/natursaft-elektromos-fozoedeny-27l-1102

 

 

A Sencor-nál 100+ a hőmérséklet szabályozó!

 

 

Köszönöm!

galiba_123 Creative Commons License 2020.03.22 0 0 26794

galiba_123 Creative Commons License 2020.03.22 0 0 26793

Van pár kimaradt Cascade fajtájú komlópalántám, illetve felszedhető gyöktörzsem. Palánta 800, gyöktörzs 500 Ft/tő. Személyesen átvehető Kecskeméten, vagy az utóbbit postázni is tudom a vevő költségére.

A képen a palánták láthatóak.

Tótikám Creative Commons License 2020.03.20 0 0 26792

Búza sör már leerjedt ,a kölsch is valószínűleg. Ha 20l volt, 1.072 akkor 2 zacskó kell az élesztőből. Mind két stílushoz nagyon magas az OG . Kölsch-nek még kb. egy hónap lágerezés is kellene. Sörtervezőt használtál ? Mennyi volt a számított IBU ?

Előzmény: m5ember (26791)
m5ember Creative Commons License 2020.03.20 0 0 26791

Szia!

 

Igaz,ezeket kihagytam.

 

Tehát:

 

Kölsch fokok: OG (február 22): 1.072; február 28: 1.030; március 04: 1.024; március 08: 1.022; március 16: 1.018; március 20: 1.018

 

Búza: OG (február 29): 1.072; március 10: 1.014; március 16: 1.012; március 20: 1.012

 

A szoba hőmérséklete végig 18-20 °C között volt/van. A mai mérésnél úgy látom, nem változott. De létezik, hogy ilyen sokáig tart az erjedés? (az első söröm 10 nap alatt leerjedt) Úgy szoktam még megnézni, ha megreked a kotyogó, hogy az erjesztővödör tetejét lenyomom. Ilyenkor a kotyogón kijön minden, és megnézem, hogy fél-egy nap múlva újra púposodott-e.

Előzmény: Tótikám (26790)
Tótikám Creative Commons License 2020.03.20 0 0 26790

Kicsit a recepteket részletesebben írd le. Fajsúlyt mértél? Biztos hogy erjed,és nem csak az oldott gáz távozik.Erjesztési hőmérséklet?

Előzmény: m5ember (26789)
m5ember Creative Commons License 2020.03.19 0 0 26789

Sziasztok!

 

Idén kezdtem el a s9rfőzéssel foglalkozni. Az első söröm januárban egy IPA volt, igen jól is sikerült, el is fogyott hamar. Most viszont gondban vagyok: február 22-én és 29-én főztem egy-egy adag sört (egy világos + egy búza), és még mindig nem fejezték be az erjedést!

A hozzávalók a következők voltak:

Világos: Bohemian Pilsner maláta, Saaz komló és Kölsch élesztő

Búza: Búzamaláta, Premium Pils, Carapils, Mittelfrüh komló és Safsale-WB szárazélesztő.

A búza másnapra beindult, a Kölsch csak két nap múlva. Egészen két hétig a sörök nagyon finomak voltak, nem volt velük semmigond. Viszont gyanúsan sokáig erjednek, és kb. 1 hete egyszerűen elromlott az ízük, valami kellemetlen keserűséget érzek bennük. Pedig nagyon kevés komlót használtam (direkt, mert az IPA elég durva lett és most direkt lágyabb sört akartam)!

Tehát kérdezem, hogy szerintetek normális, hogy még mindig erjednek? Mitől keseredhetett meg? (nem ihatatlan, de nem kellemes és gyakorlatilag elrontotta). Amúgy a színűk szép. De palackozni még nem merem, és az erjesztő fedelét sem akartam még felnyitni.

Tótikám Creative Commons License 2020.03.19 0 0 26788

Otthoni munkavégzés melletti tevékenység pl. sörfőzés.Kinek mi a terve? Én  17C  Wee Heavy -in gondolkodom. Ötletek maradékok felhasználására : törköly ,kenyér sütéshez , kekszhez, kutyakekszhez, élesztő a vödör aljáról ,kelt tészták(vigyázni kell a nagyon komlósokra mert át mehet a komló aroma, élesztő mosással talán nem).                           Más ötletek?

S.Ati20 Creative Commons License 2020.03.15 0 0 26787

Köszi, kipróbálom.Átfejtettem a főzés előtti napon egy adagot,az alját befőttes üvegbe töltöttem, tettem bele egy 2 evőkanál száraz malátát, elég erősen "dolgozni" kezdett.Úgyhogy evvel beoltottam az új főzezet.Elég gyorsan beindult a kotyogó,majd meglátjuk milyen lesz a végeredmény.

 

Ati

Előzmény: Tótikám (26785)
Molnár Dani Creative Commons License 2020.03.13 0 0 26786

Köszönöm a választ

 

Úgy alakult, hogy ezt most lepalackoztam így és meglátjuk mi lesz belőle. A következő stoutomhoz jobban felkészülök, és lehet hogy azt két három felé szedem kísérletezni.

Előzmény: Tótikám (26784)
Tótikám Creative Commons License 2020.03.13 0 0 26785

Ezt írtam , -erjesztés, átfejtés,következő főzet rá). Csak kérdés WB 06 élesztővel van értelme?

Előzmény: S.Ati20 (26782)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!