Köszönöm az infót! Elég türelmetlenek voltunk így elsőre, plusz még tapasztalatlanok, már erjedt a sör, mikor a vonatkozó szabályokat tanulmányozni kezdtük. Ez sem tiszta még most sem, hogy palackban lágerezni, vagy még a hordóban (jobbanmondva úgy olvastam, hogy mindkettő létező megoldás). Eszerint az élesztő kitart "éheztetve" is annyi ideig, hogy a palackban hetekkel később is előállítsa a széndioxidot.
Figyeljétek mert még lehet ,hogy csak a zajos erjedés ment végbe a palackozás előtt én 2 hetet minimum várok de van ,hogy 3 hetet palackozás előtt. Az elején volt,hogy hamar palackoztam és szökökút volt mikor nyitottam meg robbant is üvegem. A szénsavhoz kell minimum 1 hét de inkább több. Hetente érdemes kinyitni eggyet és figyelni.
Ez megnyugtató, kösz. Mondjuk a másik dolog, hogy az élesztő döntő része értelemszerűen a hordó alján maradt, nem is akartam, hogy abból a palackokba jusson valami...
Hát a kotyogás, ami a második naptól végig megvolt, mindenesetre leállt, még a diacetil tesztet is elvégeztük, nem volt gond. A balling 11,5-ről 3-ra ment le. Ekkor palackoztunk, a fecskendős cukoroldatos, pontos módszerrel. Ekkor még nem hűtöttük az élesztő működési hőmérséklete alá két napig, gondoltam ott folytatja, ahol abbahagyta, de nem...
Két nap alatt - főleg 12-13 fokon - nem képes leerjeszteni a palackozócukrot. Legalább egy hét kell neki, de inkább több. Ilyen alacsony hőmérsékleten főleg.
Kb. tíz napja főztük le a fiammal első sörünket, az ajánlások ellenére egy lagert. Pompásan leerjedt, jó íze volt már akkor, kb. egy hét után. 4 g/0,5 l cukor ment az üvegekbe, és két napot kapott még úgy 12-13 fok körüli hőmérsékleten. Azóta 3-4 fokon van tartva (két napja), egyet kinyitottam most, és kevés a széndioxid, meg a hab. Működik a lager élesztő ezen az alacsony hőmérsékleten (leírás szerint 9-22 fok, FERMENTIS SAFLAGER S-23), vagy adjunk neki inkább 10 fok fölötti hőmérsékletet még egy darabig? Vagy már kinyírtuk...? Az üveg alján van némi lerakódás, nem sok.
Annyi még, hogy a palackba fejtéskor a lefejtő cső végére rákötöttem azt a finom lyukú komlóforraló zsákot, amit küldtek az alapszettben, lehet nem jutott át elég élesztő?
Remélem érthető voltam, kösz előre is a hozzászólásokat!
Következő sörömnek a Házi sörfőzde könyvből a Witbiert (190. oldal) néztem ki, azonban Wyeast 3944 Belgian witbier élesztőt sehol se találtam. Safebrew S33-at vagy Safebrew T-58-at tudnék szerezni, ezek közül működne szerintetek valamelyikkel a Witbier?
Van pár kimaradt Cascade fajtájú komlópalántám, illetve felszedhető gyöktörzsem. Palánta 800, gyöktörzs 500 Ft/tő. Személyesen átvehető Kecskeméten, vagy az utóbbit postázni is tudom a vevő költségére.
Búza sör már leerjedt ,a kölsch is valószínűleg. Ha 20l volt, 1.072 akkor 2 zacskó kell az élesztőből. Mind két stílushoz nagyon magas az OG . Kölsch-nek még kb. egy hónap lágerezés is kellene. Sörtervezőt használtál ? Mennyi volt a számított IBU ?
Kölsch fokok: OG (február 22): 1.072; február 28: 1.030; március 04: 1.024; március 08: 1.022; március 16: 1.018; március 20: 1.018
Búza: OG (február 29): 1.072; március 10: 1.014; március 16: 1.012; március 20: 1.012
A szoba hőmérséklete végig 18-20 °C között volt/van. A mai mérésnél úgy látom, nem változott. De létezik, hogy ilyen sokáig tart az erjedés? (az első söröm 10 nap alatt leerjedt) Úgy szoktam még megnézni, ha megreked a kotyogó, hogy az erjesztővödör tetejét lenyomom. Ilyenkor a kotyogón kijön minden, és megnézem, hogy fél-egy nap múlva újra púposodott-e.
Idén kezdtem el a s9rfőzéssel foglalkozni. Az első söröm januárban egy IPA volt, igen jól is sikerült, el is fogyott hamar. Most viszont gondban vagyok: február 22-én és 29-én főztem egy-egy adag sört (egy világos + egy búza), és még mindig nem fejezték be az erjedést!
A hozzávalók a következők voltak:
Világos: Bohemian Pilsner maláta, Saaz komló és Kölsch élesztő
Búza: Búzamaláta, Premium Pils, Carapils, Mittelfrüh komló és Safsale-WB szárazélesztő.
A búza másnapra beindult, a Kölsch csak két nap múlva. Egészen két hétig a sörök nagyon finomak voltak, nem volt velük semmigond. Viszont gyanúsan sokáig erjednek, és kb. 1 hete egyszerűen elromlott az ízük, valami kellemetlen keserűséget érzek bennük. Pedig nagyon kevés komlót használtam (direkt, mert az IPA elég durva lett és most direkt lágyabb sört akartam)!
Tehát kérdezem, hogy szerintetek normális, hogy még mindig erjednek? Mitől keseredhetett meg? (nem ihatatlan, de nem kellemes és gyakorlatilag elrontotta). Amúgy a színűk szép. De palackozni még nem merem, és az erjesztő fedelét sem akartam még felnyitni.
Otthoni munkavégzés melletti tevékenység pl. sörfőzés.Kinek mi a terve? Én 17C Wee Heavy -in gondolkodom. Ötletek maradékok felhasználására : törköly ,kenyér sütéshez , kekszhez, kutyakekszhez, élesztő a vödör aljáról ,kelt tészták(vigyázni kell a nagyon komlósokra mert át mehet a komló aroma, élesztő mosással talán nem). Más ötletek?
Köszi, kipróbálom.Átfejtettem a főzés előtti napon egy adagot,az alját befőttes üvegbe töltöttem, tettem bele egy 2 evőkanál száraz malátát, elég erősen "dolgozni" kezdett.Úgyhogy evvel beoltottam az új főzezet.Elég gyorsan beindult a kotyogó,majd meglátjuk milyen lesz a végeredmény.
Úgy alakult, hogy ezt most lepalackoztam így és meglátjuk mi lesz belőle. A következő stoutomhoz jobban felkészülök, és lehet hogy azt két három felé szedem kísérletezni.