En is nylonzsakkal takarom mar a harmadik eve es gyonyoruek! Eloszor levagom, 10-15 centire a foldtol, leitatom a kijovo nedvet papirtorlovel, befujom gombaolovel korben es a tetejen, hagyom 24 orat szaradni. Aztan szinten papirtorlovel befedem, ra egy laza puha gyapotrongyot, rakotom de ugy hogy legyen helye ha esetleg megindul a hajtas elobb mint kepzelem, erre rarakok egy nylondarabot es azt kis korulkotom.
Utana vastagon beszorom fakereggel ugy hogy a plesztiket is takarja egy ujjnyira, korben pedig legalabb 10 centi vastagon, ahol a gyokereket kepzelem. Erre megint jon egy nagy szetvagott sotet nylon szemeteszsak, ezt teglakkal rogzitem a szelein hogy a helyen maradjon. Ennyi! Falevelet sosem hasznaltam mert ez jobb, tavaly enyhe tel volt, amikor lebontottam rola a takarast akkor a hajtas mar 3-4 centis volt, a sotetben kepes volt kijonni. Igazabol nagyon egyszerunek talalom a bananok telelteteset, nyar vegen ultettem ket jo nagy uj hajtast a kert masik reszebe abban a remenyben hogy megkapaszkodtak es belaktak addigra mire azokat is teleltettem......Nagyon oltozteti a kertet es ezentul en is csoportokban hagyom noni es nem valasztom szet mint itt a topikban egy banantulajtol lattam. Az ove igy, hihetetlenul szep volt. Ugy emlekszem Petronikae volt!
Én 20-30 cm-enként karókat szúrtam a földbe,és azokhoz rögzítettem a szalmával töltött zsákokat,tetejére szintén zsákok,és az egészet beborítottam egy nagy nylonnal.
Ezen a helyen ez az első tele, sokat kell még tanulnom banánügyileg, a pálmákat így szoktam teleltetni, igaz oldalához nem teszek fólia zsákokat. csak felűre csap. védelmet
Említettem Neked, hogy amikor betakarod a banánt a törzs körül érdemes hagyni egy levegős üreget. Egy mini fóliasátor ez, ami nem ér a szárhoz. Ha 30cm-re vágtad le, akkor ez legalább ilyen magas, és 30-50cm átmérőjű. Ezt takard körbe zsákokkal vagy szalmával. A belső üreget a föld fűti ezért a zsár teljes magasságában kapja a meleget a földből, ha kellően nagy átmérőben vetted körbe zsákokkal, mert körbe nem tud bejönni a fagy annyira, hogy ott a föld megfaggyon. De ha nincs belső levegős üreg a szár felső része könyen megfagy és ha megindul a rothadás.... Ha kell szalma a takaráshoz szívesen adok. Szombattól otthon vagyok.
Tavasszal mindenképpen írok a teleltetés sikeréről, Kojonótól kaptam a banánfit, ő ajánlotta, hogy minél szélesebben takarjam a talajt körülötte, ezt falevélel töltött zsákokkal oldottam meg.
Szerintem sem fagytak meg a rizómák, ráadásul hó fedte a föld tetejét. Mínusz 1-2 fok lehetett akkor, de a levelei megfagytak december elején. Utána takartam, de szóltak, hogy kevés lesz, majd utána jobban betakartam, megcsináltam a téli védelmet. Majd beszámolok tavasszal.........., én is kíváncsi vagyok.
Én szalmával töltött zsákokkal szoktam körberakni,de a zsákokat állítva raktam,a tetejére szintén tömött zsákok,és az egészet egyszerre betakartam egy nagy nylonnal.
Sajnos az elmúlt tél -22 fokjai még így is kivégezték....A Te takarásoddal,egy kis szerencsével,és nem túl nagy hideggel,talán túlélheti a telet.
Télen ne várj tőle túl sokat. Kevés a fény neki. Majd február végefelé beindul. Ne öntözd túl. Április végén ültetsd ki, de tegyél neki bőven marhatrágyát.
Tavaly ősszel kaptam egy félméteres fagytűrő banánt. Elég szépen hozta a leveleit a lakásban. Kiültettem tavasszal, ott is szépen cseperedett, de nyár végére megállt a fejlődésben, és épp csak vegetált. (Jó igaz az is, hogy nem voltam valami jó gazdája). Behoztam a lakásba ősszel, szépen hozta a leveleit (szinte hetente), de most megállt. Két-három hete az új levélcsúcs egy milimétert sem növekedett. Kéthetente kap tápszert, rendesen öntözöm, mi lehet a baj?
A leveleket valóban jól bele kell tömni, mert különben összeesnek, és még a végén kilóg a törzs teteje! A fóliával nyugodtan csomagold be teljesen, nálam is így van évek óta, a páratartalom belül 95% körül van, de soha nem volt ebből probléma.
ja,még annyit,hogy a leveleket úgy gyúrtam bele,hogy bele is álltam,hogy minnél tömöttebb legyen-jobban izoláljon.éspersze csapadékvédelem,annélkül nem ért volna semmit.
Én is hasonló módon takarom őket,ám nagyobb alapterületen,mert ílyen kicsi hengerben hamar elérik a fagyok a szárat.Én nem engedem a leveleket a szárhoz érni.Most egy papírhenger van körülötte,aztán a levél,tavaly meg agroszövet volt jó sok soron+a levéltömeg.
Köszi! Ha télálló, akkor is kevés lesz neki? Már a leveleket levágtam. Akkor még kitalálok valamit hozzá, hogy a tetején ne menjen be a víz. Tetejére nejlont, de azért az oldalát úgy oldjam meg, hogy tudjon valamiképp szellőzni?? Majd teszek még egy nagyobb ívet köré csirkehálóból, azt is feltöltöm levéllel a tetejére meg nejlont, ami 2 oldalra ér és 2 oldalt szabadon maradna, vagyis oldala a fele védett és a másik fele tud szellőzni. Úgy jó lenne?
Vettem itt angliában egy maurellit még szeptemberben,akkor ki is ültettem.Sikerült alá lovak alól trágyát is raknom..A növény elég kicsi,mindössze fél méter a levelekkel együtt.Sajnos sokat nem nőtt,egy vagy két levelet hozott,egy hete volt az első jelentősebb fagy,az szépen tönkretette a leveleket,de a növénynek egyelőre semmi baja,ahogy nézegetem,tapogatom.A csapadéktól már védem,nehogy szétfagyassza a rajtamaradó eső,hólé.Ha nagyon hidegek lesznek be fogom takargatni agroszövettel.Sajnos nem nagyon látok errefelé maurellit kiültetve sehol,basjoot se sokat,de azt azért itt-ott látni.Kíváncsi vagyok megmarad-e.-:)