Keresés

Részletes keresés

andi005 Creative Commons License 2013.03.03 0 0 3313

Taormina! Nagyon sajnálom a növényeid,sajnos nem tudom mi lehet a baj,de én is így jártam a magnolia grandiflórámmal tavaj,sajnos ő nem élte túl.

Szerintem ugyan az a probléma,legalább is hasonlóak voltak a tünetek,nagyon sajnáltam már négy éves volt.Remélem sikerül kiderítened mi a bajuk,és orvosolni tudod!

Előzmény: taormina001 (3312)
taormina001 Creative Commons License 2013.02.28 0 0 3312

Azóta se látott senki ilyen betegséget? Nekem azóta majd minden ilyen börlevelü növényen fölütötte a fejét, és 2 Cameliám már bele is pusztult. A Leandereken is látom, meg a Stephanotison is. Jó lenne már tenni valamit ellene.

Előzmény: taormina001 (3294)
zildi Creative Commons License 2013.02.19 0 0 3311

köszönöm, szeretek kisérletezni, és főleg szeretem látni, amikor a mag kikel és fejlődik

Előzmény: artamira (3310)
artamira Creative Commons License 2013.02.19 0 0 3310

Én még nem vetettem magról, de itt egy hasznos link, ha megszeretnéd próbálni:

http://gazigazito.hu/?modul=oldal&tartalom=502730

Sok sikert hozzá.

Előzmény: zildi (3309)
zildi Creative Commons License 2013.02.18 0 0 3309

az elmúlt évben magokat gyűjtöttem egy csodálatos magnolia bokorról. Úgy olvastam, hogy magról ültetett növény majd csak 10-20 év múlva hoz virágot. Ennek tudatában szeretném elültetni és a módját illetően szeretnék segítséget kérni. Ha valaki kisérletezett magról nevelt növénnyel, kérem segítsen

artamira Creative Commons License 2013.02.11 0 0 3308

Nekem sem mindegyik oltvány, sőt (talán csak a genie az) és a 2. évtől már azok is virágoztak.  Bár azt nem tudom, hogy magoncok voltak, vagy bujtások, mert sokan igy is szaporítják. 

Mindenestre egy kis turbó csak jót tehet neki. Rododendron tápot adsz neki most kora tavasszal azt garantáltan szeretni fogja.

Nem szokott sárgulni a levele év közben? Mert ha klórozisos, az megint nem tesz jót a virágzási kedvének. A rodi táp erre is jó mert savanyítja a talajt és vasat is tartalmaz. Illetőleg a jó öreg vasgálicos tavaszi beöntözéstől biztos jobban érzi magát.

Előzmény: tutenhamoon (3307)
tutenhamoon Creative Commons License 2013.01.24 0 0 3307

Akkor az enyém magonc! Azért nem virágzik még :-( Pedig már nálam van vagy négy éve!

Előzmény: artamira (3306)
artamira Creative Commons License 2013.01.16 0 0 3306

Az oltványoknál az oltás helye még sok évig elég csúnyán látszik.

Előzmény: tutenhamoon (3305)
tutenhamoon Creative Commons License 2013.01.16 0 0 3305

Kérdésem az lenne, hogy hogyan lehet megkülönböztetni a magoncokat és az oltványokat?

Sisi9 Creative Commons License 2012.12.14 0 0 3304

Nagyon szépen köszi a segítséget! :)

Előzmény: artamira (3303)
artamira Creative Commons License 2012.12.13 0 0 3303

Ha hideg helyen áll, már pedig ott kell állnia, akkor elég kb. havonta egyszer, csak hogy ki ne száradjon. De viz ne álljon az alatta lévő tálcában.

Savanyú tőzeget kell az ültetőföldjébe keverned. Mivel valószinúleg nem savanyú a talaj felétek sem ( sajna Magyaország területének csak egész kicsi hányadán savas )

Én úgy ültettem a  magoliáimat, hogy kb. 1 méter átmárőjű körben kb. 70-80 cm mélyen kitermeltem a földet, majd hozzákevertem 1 vödör érett szervestrágyát és kb. 4 vödörnyi savanyú tőzeget és igy raktam vissza a földet, ebbe ültettem.

Nagyobb gazdaboltokban árulnak nagy bálás ( 300 l) baltikumi savanyútőzeget (ph3,5 - 4) kb. 2500-3000 Ft-ért, de ennyi azért nem kell egy növény alá.

Ezért írtam korábban, hogy az ültetésre kell egy kis pénzt és energiát áldozni, de utána viszont kárpótolni fog az  évről évre hatványozottabb virágzásával.

Első évben rendszeresen locsolni, főleg nyáron, lehetőleg esővizzel, utána, már max a nyári aszályos kánikulákban, de én már akkor sem szoktam az enyéimet.

Ja, annyi a fényképről, hogy biztos nem mind virágrügy, mert azok ducibbak, de hátha szerencsés leszel és már lesz 1-2 virág is.

Előzmény: Sisi9 (3302)
Sisi9 Creative Commons License 2012.12.12 0 0 3302

köszi a választ, igazából fogalmam nincs mit takar a savanyú talaj :D de majd itt utánanézek ha már volt téma. Még annyit szeretnék kérdezni, hogy milyen gyakran öntözzem ?? Itt a kép a rügyekről:

Előzmény: artamira (3301)
artamira Creative Commons License 2012.12.11 0 0 3301

Valószínű virágrügy van rajta és tavasszal már virágozni is fog:-), de ha készítenél egy közeli képet a rügyröl akkor tudnék biztosat mondani. A fütetlen szoba tökéletes neki, melegebb nem is jó. Tavasszal ültesd ki nyugodtan a véglelges helyére. Korábban már töbször ki lett tárgyalva, hogy szereti a savanyú talajt és megéri egy kis veszödség az ültetőgödörnél, hogy utána jól fejlődjön és sokat virágozzon.

Előzmény: Sisi9 (3300)
Sisi9 Creative Commons License 2012.12.11 0 0 3300

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni, mivel ma kaptam egy magnolia fát, illetve egy internetes játékon nyertem. Soha nem volt még ilyen fám, viszont már régóta szerettem volna, így remélem megmarad :) Cserépben van, kb. 60cm magas, levelei nincsenek viszont olyan mintha rügyezne.. A kérdésem az lenne hogy mikor lehet kb. kiültetni??, itt olvastam hogy hideg helyen kell teletetni, úgyh. egyelőre betettem az egyik használaton kívül fűtetlen szobába. Ilyenkor milyen gyakran kell öntözni? Elég pici, így is kiültethetem majd vagy várni kell vele pár évet mígy jobban megnő? vagy maradhat évekig cserépben? Nemtudom melyik neki a jobb :(

itt egy kép rola:

xdiat Creative Commons License 2012.11.10 0 0 3299

Sziasztok!

A Susan fantázianevű magnólia felnőttkorában is csak 1,5-2 m magas. Nekem is ilyen van, kis kertekbe ideális.

Én minden évben cserélem körülötte a talajt, plusz tápozom is áfonyának való táppal, ami még tovább savanyítja a talajt.

üdv

artamira Creative Commons License 2012.11.10 0 0 3298

Értem. Most sincsenek rajta kövér virágbimbók, mert a soulangianák nálam már  tele vannak bimbóval, de csak tavasszal nyílnak ki.

Mindenestre, szerezz be rododendron tápot és kora tavasszal a töve köré dolgozd be. Egy kis turbó csak meghozza a virágzási kedvét:)

Előzmény: pupu222 (3297)
pupu222 Creative Commons License 2012.11.10 0 0 3297

szia

szabadba van és sajnos nem tudom milyen fajta kb.4 levele lehetett mikor megvettem most meg egy nagyobb bokor

Előzmény: artamira (3296)
artamira Creative Commons License 2012.11.10 0 0 3296

6 éves és 1,5 méter magas? Miben tartod, cserépben?

Előzmény: pupu222 (3295)
pupu222 Creative Commons License 2012.11.10 0 0 3295

sziasztok

Van egy 6 éves magnoliám( 1.5 m magas, gyönyörü,zöld egészséges levelekkel) és még sosem virágzott mi lehet ennek az oka?

taormina001 Creative Commons License 2012.10.03 0 0 3294

Sziasztok, bocs, ha már láttátok ezt valahol, de mindenhol megpróbálom, hátha valaki látott már ilyet. Meg hát mindenhova mások járnak...

A 12 515-ben föltettem egy beteg Camelialevelet, de sajnos senki se tudta diagnosztizálni, a növény sajnos elpusztult. Tökéletesen ép levelek, amelyeken semmiféle kártevö/elváltozás nem látható, máról-holnapra egyszerüen megbarnulnak és lehullanak. A megmaradt levelek teljesen egészségeseknek látszanak, de egyre több hull le, míg a növény el nem pusztul.

Most nagyon félek, mert két ennél sokkal értékesebb növényen is aggasztó tünetek jelentleznek, de nem tudom, van-e összefüggés a Camelia esete és köztük. Két éves magnolia Grandiflorám, aminek eddig sose volt semmi baja, most így néz ki, és a Kumquatnak is aggasztóan sok levele lehullott, pedig ez neki sem szokása. Nem biztos, hogy a három között összefüggés van, de valami miatt azt gyanítom, hogy esetleg ugyanaz a kórokozó, amely vastag, viaszos levelü növényeket támad meg. Ti hogy látjátok?

Az utolsó képen a legutóbb hozott két levele látható, ami erösen torzult, de erröl se tudom, hogy összefügg-e valamivel.

Tudnátok segíteni?

küf Creative Commons License 2012.09.13 0 0 3293

Köszönöm :).

Nem volt Novobalt ahol szoktam venni, így rhododendron földet kapott. A mulcsot ráteszem még ma.

Előzmény: agicza (3292)
agicza Creative Commons License 2012.09.13 0 0 3292

Név alapján egy sima soulangeana, ami télálló rendesen, ne aggódj miatta. Akkor csak mulcs az ültetőgödör tetejére és locsolás, amíg a csapokat odafent nem nyitják meg rendesebben. Ha kapott savanyú tőzeget ültetéskor, akkor nagy gond - elvileg - nem lehet vele.

Előzmény: küf (3291)
küf Creative Commons License 2012.09.13 0 0 3291

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Pesthidegkúton lakunk, a kertünkben több magnolia is él, kb. 10 éve ültettük az elsőt. Úgy látom, szeretnek itt, nőnek és virágoznak szépen. Bár tudom, hogy tavasszal kell ültetni őket, mégsem bírtam ellenállni, és idén augusztusban megvettem egy hófehéret (Alba Superba), mert azt már régen kerestem. Ki is ültettük, locsoltam eddig minden nap, úgy tűnik jól van. Mivel nem túl sok ideje maradt őszig, szeretném kérdezni, hogy szükséges-e valamilyen védelem neki télen a nyár végi ültetés miatt. Köszönöm, ha válaszoltok.

üdv

Éva

molandi Creative Commons License 2012.09.02 0 0 3290

Megint a segítségeteket szeretném kérni.

Így néznek ki a grandiflórám levelei:

Mi a fene lett velük?

Valami hasonló történt tavaly is, de akkor sztem sok volt a marhatrágya a földjében és kiégett (valószínűleg). Ezek újak, locsolva rendesen voltak, eddig tolták a leveleket kifelé, de most az is leállt. Ez is el fog száradni?

Esetleg ültessem át földcserével? Tőzeg és virágföld keverékében vannak kora tavasz óta, eddig semmi bajuk nem volt.

Van valakinek hasonló tapasztalata?

Köszönöm, ha segítetek!

Szép napot!

lala1955 Creative Commons License 2012.08.26 0 0 3289

Kedves Viktor!  Köszönöm a tanácsot, jól megvasazom őket.

A savasság hiánya nem meglepő, hiszen erdetileg homok volt a helyén, a beültetéskor savanyú kémhatású földet használtam, tavaszonként egy kis marhatrágya mellett savanyú földet teszek ki rájuk. Valamilyen hiánybetegségre gyanakodtam, de főleg ez a pödrődő, csúcsán elszürkülő leveleket nem tudtam mira vélni.

Szerencsére tavasszal millió virágot hoztak, akkor még nem volt látható jele a vashiánynak.

Előzmény: Viktor a kertész (3288)
Viktor a kertész Creative Commons License 2012.08.25 0 0 3288

Ahogy nézem vas vagy Mg nézium hiánya van. Ez azért szokot előrfordulni mert a talaj nem elégé savas bázisú és a tápanyagok nem tárodnak fel a növény számára. Ezért kell vas kelátozni, meg koplex mikor elelemes tápoldattal vagy lombtrágyával kezelgetni. A legjobb ha mindkető mondszert használod. Vegyél
Librel Fe-Lo
 (lombtrágya) és Librel SP 1 kg talajba kell bedolgozni. http://www.gazdabolt.hu/shop/mikroelem-mutragya?content=8&kategoria=101&productPage=10&productView=reszletes&TermekOrder=nev&TermekLimit=10  itt megtudod venni.

Előzmény: lala1955 (3286)
Viktor a kertész Creative Commons License 2012.08.25 0 0 3287

Mint amit feltettél kérédést, hogy a többieknek előbb virágzik az azért van mert oltvány . Az oltványok 5-6 éves korúkba vagy előbb virgoznak mint a magoncok.  

Előzmény: cini64 (3282)
lala1955 Creative Commons License 2012.08.25 0 0 3286

Talán most mennek..

Előzmény: lala1955 (3284)
lala1955 Creative Commons License 2012.08.25 0 0 3285

Kép lemaradt..

Előzmény: lala1955 (3284)
lala1955 Creative Commons License 2012.08.25 0 0 3284

Sziasztok! Olvasgatok korábbi hozzászólásokat, de nem nagyon találtam választ a gondomra.

4.éves fáim vannak, idén tavasszal kis sárga, pödrődő leveleke hozott. Először a húsvéti fagyokra gondoltam, de úgy tűnik utána is hozott ilyen leveleket.

Sok olyan levél van, ami világosabb a többinél, erőteljesen látható az erezetük is.

Tud valaki segíteni, hogy mi ez és mit tegyek?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!