Ha találtál a kertedben/szabadban egy rovart, amiről nem tudod, miféle állatka lehet, akkor írj ide, és reménykedjünk, hogy jön valaki, aki tudni fogja!
A sárgabarackfámban 3-4 mm-es lukakat találtam, valamint hosszirányú repedéseket.
A lukak többnyire a kéreg alatti járatokban végződik, azonban az egyik kb 3 cm mély a fa törzsébe is bemegy. Piszkáltam a lukakat dróttal, ahogy olvastam a neten. Ebből a lukból 8 darab ilyen bogár jött ki. Ez a kis kéregszú esetleg? (nézegettem a neten a hasonló képeket de még így sem vagyok benne biztos)
Tényleg érdekes volt. Ültünk a családdal a tanyánkon, egyszercsak a feleségem szól hogy ott egy szitakötő. Mire odanézek csak egy fekete méh szállt el. Aztán rájöttünk, hogy a fűszállal érkező méhike tűnt szitakötőnek. Két méterre ültünk a csigájuktól, vidáman dolgoztak, hordták a füvet. Csak pár másodpercre szállt le amíg eligazította amit hozott, szóval sok idő nem volt megnézni. Aztán odahúzódtam a fényképezővel a csigától egy méterre, és vártam. És nem jöttek. Ahogy visszamentem a családhoz nemsokára előkerült újra. Én most azt tervezem, hogy viszek egy csomó csigaházat hogy segítsek nekik. Homokon nem olyan sok csiga van magától.
Még egyszer köszönöm, ez egy elég érdekes találat lett!
Ezt a kupacot egy kb. egy centis fekete méh vagy légy hordta össze. Egy csigaházat temetett be 3-5 centis fűszál darabokkal. Lefotózni nem tudtam, ha közel mentem nem jött. Igazából rendesen meg se tudtam nézni, csak messziről. Háziméhnél kisebb, fekete valami volt, vörös folttal. Legalább ketten dolgoztak, egyszerre csak egyet láttam de volt hogy pár másodperc alatt jött újra, gondolom egymaga nem fordul meg ilyen gyorsan. Mi lehetett ez?
Köszönöm a tippet! Rákerestem a zsákhordóbogár lárvára és a találat nagyon hasonlít, vagy inkább egyezik. Épp az úttesten szeretett volna átkelni, úgy találtam :)
Jobb lenne, ha a képeket nem egybeszerkesztve tennéd fel, hanem egyenként, kivágva magát az állatot, hogy nagyítható legyen. Nem kell nagyban, úgyis rá kell kattintani, úgy jobb a felbontás.
Zsákhordóbogár, esetleg fészkesbogár lárvájára tippelek, de ez egyáltalán nem biztos. Hol találtad, ha növényen volt, min?
Addig ne bántsd őket, ne kenegesd, az biztos, hogy hasznos beporzó rovar. Ezek a fali lyukakban élő méhek nem agresszívak, szerintem inkább haraphatott, nem szokták használni a fullánkjukat.
Sziasztok tölgyerdőben találtam ezeket a bogarakat. Tömegével voltak! a második képen, pedig valamelyik éjjeli lepkefaj van azt hiszem. Tudnátok segíteni? Előre is köszönöm!