Amik az elsődleges és másodlagos gombokat nyomogatják Olyan viselkedést indukálnak, amik figyelmet keltenek. Például bosszantanak, csábítanak, dühítenek, megijesztenek, stb.
Tradíció: Stratégiai mém, ami szerint, ami a múltban volt és bevált, azt hasznos folytatni, beleértve magát a tradíció mémet.
Evangelizáció: Bármely mém, ami explicit módon magában foglalja az utasítást, hogy tovább kell adni előnyben van olyan mémekkel szemben, amik ezt nem tartalmazzák. A Küldetés mémmel kombinálva még hatékonyabb.
Hit: Az olyan mémtől, ami rávesz arra, hogy vakon higgyél benne nehéz megszabadulni.
Szkepticizmus: A Hit mém ellentéte, de hasonló hatása van arra az elmére, amibe be van programozva.
Ismerősség: Ami ismerős, az könnyebben terjed, mivel az embereknek már vannak disztinkciós mémjeik az ismerős dolgokra, így könnyebben észreveszik őket.
Értelme van: Az emberek könnyebben elfogadnak hibás, de értelmesnek tűnő magyarázatokat az olyanokkal szemben, amik helyesek, de nehéz őket megérteni.
forrás:
Memetika: A kultúra fejlődésének egy evolúciós modellje Boda Dezső Fizikai Kémiai Tanszék, Pannon Egyetem, Veszprém Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (iASK), Kőszeg boda@almos.vein.hu 2016. október 12.
Egyik korábbi főnököm szerint három fajta ember létezik. Az orális típus mindig az evésről beszél, ez a kedvenc témája. (A másik két típust inkább nem részletezem.)
"156 felnőtt vizsgálati személy körében kutatták az intelligencia, az agresszióra való hajlam, hangulati zavarok és a fekete humor iránti preferencia összefüggéseit, különböző karikatúrák segítségével. Az eredmények azt igazolják, hogy azoknál az embereknél, akiknek magas a fekete humor iránti preferenciájuk, ez a magasabb szintű verbális és non-verbális intelligenciaszinttel, alacsonyabb agresszivitásra és hangulati zavarokra való hajlammal volt összeegyeztethető. Ellenben azoknál a vizsgálati személyeknél, akiknek alacsonyabb volt a fekete humor iránti preferenciájuk, ez többnyire átlagos szintű intelligenciával járt együtt, viszont hajlamosabbak voltak az agresszióra és hangulati zavarokra."
Azért mert az emberek sokféle istenséget képzelnek, az nem bizonyíték arra, hogy isteni szint ne lenne. Mindegy milyen és hány isten alkotja. De az ellenkezőjére sincs bizonyíték. Magyarul nem tudunk semmit, megy a képzelődés. Legyen az pap vagy természettudós. Bármit állítson bármelyik alaptalanul teszi.
Azért mert az emberek annyi féle istenséget képzelnek az még nem zárja ki azt hogy van isteni világ isteni szint. Teljesen mindegy hány isten van ott. Persze ezt nem állítom, de nem is zárhatom ki.
A számítógépes példámnál maradva, ha a benti giga nagy számítógépben evolválódott lények egyszer csak azon kezdenek gondolkodni, hogy van-e felettük teremtő, meg isten istenségek. Meg mi az idő stb. Akkor belülről nézve ezek semmit nem tudhatnak az isteni világról. Pusztán filozofálhatnak róla. Elvégeznek pár "belső természettudományos" kísérletet és vége. Amíg az istenük, vagy több istenük, szent programozójuk, programozóik nem mutatkoznak be nekik addig csak megy a találgatás, feltevések, vallások sokasága stb.
Szóval az van itt is ami ott lenne agnoticizmus. Kételkedés, tudatlanság a kérdésben.
Esélyes, hogy ez az isten, meg isteni szint egy felesleges ballaszt, de ezt nem tudhatjuk. Téved aki azt állítja, hogy tud valamit. Legyen az pap vagy természettudós. Szerintem.
A húsvét / easter eredetileg Istár, vagyis az asszír és babilóniai termékenység és szex istennőjének ünnepe volt. A szimbólumai - mint a tojás és a nyúl - akkor és most is a termékenység és a szex szimbólumai. A tojásnak és a nyúlnak a feltámadás mítoszokhoz tehát semmi köze. Miután Konstantin úgy döntött, hogy kereszténnyé teszi a Római Birodalmat, Ishtar-t úgy alakította át, hogy Jézust szemléltesse. Ám lényegében, a húsvét továbbra is a termékenység és a szex ünnepe.
A Wicca vallás hívei szerint a természet istennőt, Ostara-t jelképező húsvéti tojást tojó nyúl is szépen plagizálva lett. Ostara (Easter) a termékenység és az újjászületés szárnyakkal ábrázolt istennője volt. Sok változat közül az a legerősebb, hogy télen egy nyúl adott prémet a didergő és szárnyaszegett Ostarának, aki tavasszal nyúl formában, de mégis madárként tojta meg a tojását. Szerintük ez semmivel sem ostobább történet, mint amelyek a judeo-keresztény bibliában találhatóak
Az igaz, hogy Orosz László fejében is van egy, de inkább több hamis dogma, egy hamis mém.
Nem véletlenül hagytam ott a Tényeket Tisztelők Társaságát és a Szkeptikus Társaságba már be sem léptem, bár Hraskó Gábor próbált meg beszervezni személyesen.
Megnéztem én is. Egyiknek se volt igaza. Aki azt allítja, hogy van isten annak nincsenek bizonyítékai. Aki azt állítja, hogy nincs annak szintén nincsenek bizonyítékai.
Én régebben programoztam számítógépbe mesterséges lényeket, rendszert. Evolúcióval szaporodtak, fejlődtek a vírus szerű lények a számítógépben. Egymást ellen harcoltak. Egyre komplexebbek lettek. A gép memóriája adta a határt meg az idő amíg futtattam. "Istent játszottam. "Időt adtam nekik. Leállíthattam, majd ujraindítottam. Áttettem lényeket múltból jelenbe és fordítva, Figyeltem mi történik. stb. Ők kifelé nem láttak semmit.
Simán elképzelhető, hogy az univerzumunk egy ilyen rendszerben van, egy mátrixban. De persze erre semmi bizonyíték. Mondhatjuk azt, hogy felesleges bonyolultság. Ezért nincs igaza egyik vitapartnernek se. Tudományos módszerekkel bentről az esetleges isteni világot nem vizsgálhatjuk, mert nem férünk hozzá. Itt van annak valami értelme amit a pap mondott az időtlen istenségről. Más időben működhet a két rendszer. Az isteni és a teremtett.
Azt mondta Nagy Gergelynek áltudonyos végzettségű teológusnak, hogy értelmes válaszhoz először értelmes kérdéseket kellene tudni feltenni. Nagy Gergely kérdései meg értelmezhetetlenek.
Már nem is vette a fáradtságot, nagyon helyesen, hogy ott a helyszínen részleteiben is elemezzen, hogy mi és miért hülyeség, logikátlan és hát egy magyar zsargon szóval parasztvakítás. Helyette inkább előadást tartott logikából és a tudományos módszertanból.
Nekem mivel a téma egyik szakterületem készítettem azért egy mémképet az egyik Nagy Gergely által felrakott kamu bizonyítás cáfolatára. Mert az emberereknek nehéz átgondolni, nekem meg könnyen meg. Kiemeltem a részletet és így már érthető mekkora a témában az ámítás: