már ne haragudj, de wulfin építette a első minősített PH-t, r0226, unisignál,halaloszto,bediii kivitelezők ha jól tudom... peterch, kissunk, jesu,unimatrix, johannes, memorix,MZ/Y, Axioma és még sorolhatnám felépítették a házukat sőt van aki elkezdte a másodikat és jócskán belevájták magukat a dolgokba... nem nevezném őket se amatörnek se olyanoknak akik nem próbálták azt am iről beszélnek, illetve nem osztották volna meg a gyakorlati tapasztalkataikat is az elméleti elgondolásuk után....
EPS-t alapba????? Én úgy tudtam hogy oda csak XPS-t lehet mert az EPSnek nincs akkora nyomószilárdsága... Ezért lett nálam "csak" 15cenit... ha tudtam volna akkor én is beteszek feleennyiért 25EPSt...
Az oldalsó höszigetelésnél az átlapolást úgy érted, hogy 2db 5cm-es táblát egymás mellé felragasztasz, majd ezek illesztése elé teszed a következő réteg táblát?
Ha igen, akkor így valóban lehet néhol rés/lyuk. Nincs esetleg olyan xps tábla, ami nútos vagy egymásra ráfedős? Az ezt kiküszöbölné nem?
Miért az üvegtéglát nem lehet átfúrni mint az Ytongot?
Nálam végülis nem lett üvegtégla... Igy is érdekesen néztek rám, kezdtem 30as elemmel, majd 35öst kialkudtam, végül 40est kaptam :) Ezek után úgy gondoltam elég lesz ha a lábazatott leszigetelem. A gázszámlámmal meg vagyok elégedve, a hőérzet pedig meg van. A ház sarkán sem hidegebb a kő, vagy a parketta mint a szoba közepén. Egy helyen van hőhidam... a teraszajtóknál...kb 20-25centis sávban előtte... de még nincs befejezve a terasz teljesen. Ha belesz akkor szerintem az is megszünik vagy legalábbis mérséklődik.
25cm=5*325Ft mivel ez 2szer van nekünk ezért 2*5*325*130(alapterület)az ~500eFt, a szigetelés + az XPS oldalra.
Amúgy valaki kérdezte a lemez alapot, ugyan erre a házra a lemez alap 2 millióval került volna többe és alulról csak 25cm szigetelés lett volna.
Nekünk is a célunk a PH minősítés, és végig PH alapján lett tervezve.
Ezért is került egysor Ytong alulra, hogy megszakítsuk a hőhidat.
A vasak se futnak végig, ha nem 1 vas van az Ytong és a zsalukő között, és külön vas indul az ytong és a PKC elemek között.
+a hőhidak elkerülés végett van technológiai fólia mindig az EPS és a beton között.
Eddig a hőkamarás felvételek alapján nem jött ki hőhid.
Amire figyelni kell ez a hőkamerából deült ki, hogy az XPS táblákat szorosan kell összenyomni oldalt a lábazaton.
1-2 helyen nálunk volt 1-2mm hézag, és hiába fúlytam ki alacsony tágulású PURhabbal, ez látszik a felvételen, bár az átlapolt XPS rakás azért ezt kárpotolja, de a felvételen látszik.
Ez tista sor, csak pár éve ezeken a kérdésen már sokkal nagyobb guruk is átrágták magukat és sokkal több megoldás is született, és egy rakat csomoponti rajz is van fent meg ár összehasonlítás, sőt hőtani számitás is, csak rá kellene keresni. Csak azért írom mert régebben sokkal többen rá voltak cuppanva a témára és nagyon ki lett vesézve és ezekben az esetekben szerinte sokkal jobb rákeresni és visszaolvasni a topikokat, mert több szempont ütközött amik ráadásul nem sötétben tapogatózók hanem "szakértők" témában járatos, kivitelezők építtetők, szigetelők feszültek egymásnak. Nem rosszalásból írtam, csak arra akartam utalni hogy több és értékelhetőbb infót is összeszedhetnétek ha elolvasnátok topikokkat-PH, Hőszig, épkölts...
Azért "lovaglolunk" ezen a kérdésen, mert ez is egy érdekes pontja a hőszigetelt ház építésének.
Lemez alapra, polisztirol teknőbe sem mindig érdemes, vagy lehet építeni a házat.
A bentmaradó polisztirol zsalus építkezés egyik szimpatikus pontja a földrengésállóbbság.
Félek, ha üvegtégláról indítom a falat, kevésbé dolgozik együtt a vasalt aljzat és a falak.
Továbbá az is érdekes kérdés, mennyire sarkallatos ez az egész "ügy"?
Ha minősítés a végcél, akkor nincs kérdés.
De, ha nem akarja valaki minősíttetni a házát akkor matekozhat
Költség megtakarítási szempontból 10cm-nél többet nem tűnik valaha is megtérülőnek beépíteni.
De ha egyszer meggondolod -kiderül, hogy kevés- baromira nehéz volna jelentősen növelni a padló hőszigetelését.
Komfort érzet szempontjából még neccesebb, hiszen kicsi energiákkal szeretnénk fűteni, ami nem biztos, hogy kellemesre tudja melegíteni a fal tövében, sarokban a padló hőmérsékletét.
E miatt utólag bosszankodni, szintén vacak dolog lenne.
Szóval aki még csak az előkészületek fázisában tart, az szeretné alaposan kivesézni, körüljárni a kérdést.
Na, az anyagot nagy nehezen megtaláltam (nem jutott eszembe az üveghab szó), de a múltkori árlistát nem. Találtam viszont egy másikat, ami téged igazol (feltéve,hogy jól gondolom, hogy ezt a cuccot csak a 15cm-es betonmag alá kell tenni).
Mondjuk nekem kb. 65m kell, de mégsem 1,5 milla. Így már kezd tetszeni (gondolom a sávalap és a lemezalap közötti árrés ennél azért több lenne (240nm)).
bocsi nem kifejezetten neked szólt csak beírtam.Ez a 15+áfa nem tudom honnan van, nem hiszem hogy duplájára emelkedett volna az ára egy év alatt... Én tavaly kaptam 34méterre valami 350000forint körüli összeget szállítással, ha megtalálom beírom a céget ha érdekel, de nem ígérek semmit hogy meg van-e...
Én is megtaláltam valamelyik nap azt az anyagot, amit te is említesz, de a 40cm széles falazat alá tehető 10cm vastag elemek folyómétere 15 ezer + áfa és kicsit elrettentett.
nem nagyon értem miért kezdtetek el lovagolni ezen a kérdésen ennyire.... annak idején is az üvegtéhla mellett maradtunk mint megfizethető hőhídmegszakító. És akkor máris nincs gond a lábazattal.... valami 8-10ezer volt métere ha jól emlékszem a 10centisnek amit a betonalá be lehetett tenni a legalsó elembe. Az miért nem jó? Akkor elég a lábazatra az a 10-15centi, padlóba 15, a fal meg olyan amilyenre ki hogy szeretné- ha csak nem PHról beszélünk, de az másik topik gondolom....
Van arra nézvést körülbelüli érték, hogy egy jó megoldású sávalap és egy baucell szerű lemezalap megoldás nm ára kb. mennyi?
Kapott már valaki mindkettőre árajánlatot, amiből ez esetleg tudható?
Amúgy értem én a két dolog közötti szigetelőképesség-beli különbséget (sávalap hőhidasabb, de olcsóbb, lemezalap jobban szigetelhető, de drágább), de mennyire valós veszély a 80-90cm mélyen lévő talajból felhűlés a sávalap esetében?
Akkor a rétegrended a szobák közepén (alulról kezdve)
- talaj
- tömörített kavicságy
- techn. fólia
- 8 cm szigetelést tartó beton vasalva
- talajvíz és talajpára elleni szigetelés
- 25 cm EPS100(150?)
- techn. fólia
- 8 cm szerelőbeton vasalva
- 25 cm EPS100(150?)
- tech. fólia
- 8 cm aljzatbeton vasalva
- kiegyenlítő réteg
- burkolat
Tényleg nem kötekedni akarok, de szerintem ennek az ára erősen megközelíti az XPS kelyhes lemezalap kivitelezés árát és bonyolultabb is, miközben valamennyi hőhíd még mindig marad. Nem látom értelmét a plusz 25cm EPS-nek, és egy réteg betonnak.