Keresés

Részletes keresés

kisharsány Creative Commons License 2007.07.10 0 0 397

Kedves Carolus58!

Arra kérlek - szépen - : most emeld fel szemed a cím alá, és olvasd el figyelmesen a rovat lényegét összefoglaló nehány sort !

Mit ír: azt írja, hogy minden ilyen helynév magyar eredetű ? nem !, azt írja, hogy összefüggés van a topomínák, és a magyarság léte között ? nem ! azt írja, hogy ennek ellenére a TAMANÁ-t tanulmányozók ezt kell vallják ? nem! Csupáncsak egyet állít: ezen topomínák (a mintegy 8-10.000) a Kárpát-medencében kivétel nélkül megtalálhatók. (mellesleg a "magyar" klf.változatban mintegy 30 db)

Na, ezért lövitek azt öngólokat. A TAMANA csak azt takarja, amit fenn írnak: Felfigyelt a számtalan egyezésre, gyűjtögették, s felmutatják: ECCE...! Nem von le következtetést, nem állít semmit, csak felmutat !

Az, hogy normál térképen mit találsz, meg mit nem, az egy dolog, meg kellett volna kérdezni a KUTATÓ-t, hogy egy-egy topominája mit takar, és hol talált rá, milyen forrásban - mert úgy tudom sokhoz hozzáfért.

De Benneteket ez nem érdekel. Benneteket a mutogatás, az "okosság" tart életben.Ez így nem helyes.

üdv.: kisharsány

Előzmény: Carolus58 (391)
Tácsi István Creative Commons License 2007.07.10 0 0 394

Csak azt nem értem, ha már legalább ezerszeresen bebizonyított, hogy a világon, de elsősorban az indoeurópai kultúrkörben a magyar nyelvi eredetű földrajzi és más jellegű szavak tömegesen fordulnak elő, akkor miért nem lehet a végső következtetést levonni.

Mondjuk már ki, és én le is írom, ha minden ősi, az időszámításunk kezdetéig megalkotott fogalom magyar nyelven keletkezett, akkor a magyar nyelv az emberiség ősnyelve, pontosabban annak a legtisztább formájában fenmaradt egyenesági leszármazása.

Ha az előző állítás igaz - a Tamana-jelenség is ezerszeresen bizonyította - akkor ebből egyenesen következik, hogy a magyar nemzet a világ ősnemzete, de legalábbis indoeurópai vonatkozásban.

E kérdésekről a saját kutatásaim összefoglalásaként elkészítettem a honlapomat, ide tartozóan ajánlom a menüsor 9. témakörét.

Kérem, tekintse meg a honlapomat is:
http://web.tvnetwork.hu/~taara

Carolus58 Creative Commons License 2007.07.10 0 0 393
Hát igen, ez egy frappáns és valós összefoglalása a Tamana leggyengébb pontjának...
Előzmény: Törölt nick (392)
Carolus58 Creative Commons License 2007.07.10 0 0 391

Kisharsány,

tényleg ennyire nehéz megérteni, hogy ez CSAK ha MAGYARUL akarom érteni, akkor hangzik MAGYAROSAN??? Én megtettem azt, hogy Tamana térképet régebben melléhelyeztem a mai földrajzi térképeknek. ÉS az esetek hatalmas százalékában még megközelítőleg se úgy hívták a "helyiek" azt a települést, legyen az Fülöp-szigetek, Latin-Amerika, Baszkföld, stb.

ennyire nehéz megérteni, hogy nem bele kell magyarázni és utána kijelenteni dogmaként, hogy márpedig ez magyar eredetű, hanem bizonyítani kellene, hogy MILYEN JOGON tekinted te magyar eredetűnek.

Te most magadnak is rúgtál egy öngólt: bizonyítsd be nekem Csádból felsorolt helynevek magyar eredetiségét, Tegyél bizonyságot a fekete-afrikai történelmi ismereteidről:

Mánfa, Borku és a többi mióta létező toponimiák? Kik nevezték el így?

Én csak ex-has bemondást nem hiszem el, röhögök rajtatok.

Basszus, ti csak szídni tudjátok Maxvalt, közben pedig észre sem veszítek, hogy ugyanazt csináljátok mint ő. Az eltérés az viszont nagy: Ti hinni akartok ebbe a Tamana baromságba, ő meg benneteket gúnyol és saját magát sem veszi komolyan.

Előzmény: kisharsány (390)
kisharsány Creative Commons License 2007.07.10 0 0 390

Kedves Carolus58 !

Csakhogy ne kunérozzátok már szegény pergynt-öt,(bár mindenki olyan leveset eszik amilyet főz), adnék én itt néhány - garantáltan nem spanyolos, meg krétás - példát:

Csád:  MÁNFA, BORKU, ABA, SIÓ, MURA, MANDAKÚTI, CSÁK, ATILA, CHONGOR, HALIMBA, MAGARI, BODOR, ...

Okinawa:  MAGARI, ZENTA, TOMORI, ADA, INOTA, TAMANA ( City)...

A példák elég hosszan folytathatók.  Nos ?

kisharsány

Carolus58 Creative Commons License 2007.07.10 0 0 389

Pergynt,

Tök mindegy, hogy én spanyolos vagyok vagy nem. Megkaptad azt az előnyt, hogy nem hispán területekről kell vitatkoznod, mert ott pillanatokon belül bemattolak.

Te exhasra ütve, egy jó kis borozós krétai laza nyaralást követően, mert hangzásban hasonlít a magyarhoz, bizonyítva látod a toponimiák magyar voltát. A látszat igen csalóka lehet, ha te ezek után nem nézed meg, hogy a toponimia milyen múlttal rendelkezik. Ezzel szívat téged Maxval is és baromira nem esik le neked a tantusz, hogy ugyanannyi a valóságmagja a te állításodnak, mint Maxvalénak. Azaz nulla.

Azért számomra vaskosabb bizonyítékra lenne szükség, minthogy valaki benyom mint a rajzszög a krétai tengerparton és magyarosam dudolja a görög szavakat. Utoljára ilyen halandzsát talán az óvodában vettek komolyan.

Egyébként miért van az, hogy konkrét kérdésekre nem tudsz és nem akarsz válaszolni? Talán összedőlne a papírvár és rossz lenne szembesülni vele?

Feltettem több kérdést már neked, a kultúrált vita része a válaszadás is.

Előzmény: pergynt2 (388)
pergynt2 Creative Commons License 2007.07.10 0 0 388

Hol vagy turtur?!!

"Vajon merre csavarogsz?"

Télleg spányol ez a carollus is?:-))))

Előzmény: turtur (374)
Carolus58 Creative Commons License 2007.07.10 0 0 386

Pergynt,

Nagy tévedésben vagy, mert a helynevekről és NEM helységnevekről beszélünk. Abból csak egy rész az a pár száz krétai település.

A krétai Kampóst is magyarnak hallod, ugye? Maxval meg spanyolnak és jelentésben még speciel neki lesz igaza, mert campo spanyolul mezőt jelent... Látod mennyire becsapos ez a hülye játék, amit te a szavakkal művelsz?

De menjünk mélyebbre:

A Kastelli nevet szerinted kik és miért adták? (speciel ez jól rekonstruálható...)

Ha megfeketednek az ellenkezők akkor is ez KISSZAMOS vagy Kisszemes!!!

Ez most a bizonyítási folyamat volt? Láttam, egyes.

Előzmény: pergynt2 (385)
pergynt2 Creative Commons License 2007.07.10 0 0 385

Krétán az összes földrajzi nevet összeszedve mondjuk van kb.640 helységnév! Abból én kitudok emelni 140 -150 nevet Ez még lottóban se rossz találati arány. nem bizony mert egynegyede.. Kissamost a nyugati parton magyarosnak hallod! Magyarnak hallom nem magyarosnak! Valóban nem jelent görögül semmit ezért aztán adtak neki egy másik nevet, amely KASTELLI azaz kastélyi!

Ha megfeketednek az ellenkezők akkor is ez KISSZAMOS vagy Kisszemes!!!

Előzmény: Carolus58 (383)
Carolus58 Creative Commons License 2007.07.10 0 0 384

Ezt érzik és minden gyalázkodást megér nekik ,hogy megakadályozzák az igazság kiderülését!

Te bizonyítás kérését gyalázkodásnak tekinted???? Eddig azt hittem, hogy kultúrált vita zajlik, ahol te egyáltalán nyitott vagy bármilyen kritikai megfigyelésre. Viszont szerintem most fejezzük be, ha hiába tépem a számat és mutatom neked a gyengeségeit a teóriának.

Előzmény: pergynt2 (375)
Carolus58 Creative Commons License 2007.07.10 0 0 383

Pergynt,

Krétán az összes földrajzi nevet összeszedve mondjuk van kb. 1 millió. Abból te kiemeltél 2-3 tucatot. Ez még lottóban se rossz találati arány... Kissamost a nyugati parton magyarosnak hallod. Speciel nem tudod, hogy jelent-e bármit görögül, nem tudod jelent-e bármit olaszul (velencei birtokban volt), nem tudod jelent-e bármit törökül, vagy esetleg az ókoriakról ne beszéljünk. Nem tudod a város történetét, és kijelented, hogy húú, magyar név!

Vedd már le a rövidlátó szemüvegedet és járjad körbe normálisan a kérdést.

Szabadbattyán péld. kiejthetetlen a németajkúaknak! Ez azért jelent valamit! Ha nem is sokat

Semmit sem jelent. Georgioupoli sem egy leányálom magyarul, pedig az is Krétán van.

Krétán van egyébként Platanias, Vamos, Campos (amit te Kampósra magyarosítottál) és egyéb települések. Nézd meg Maxvalt, erre mit fog mondani. Ő is mondhatná, hogy Ez azért jelent valamit!

A képzelőerőn túl jó lenne bizonyítani is az állításokat.

Előzmény: pergynt2 (371)
Carolus58 Creative Commons License 2007.07.10 0 0 382

Meg ne haragudj rám kedves ecsém,

kéretik egy mostani térkép a toponimiák megjelölésével, valódi nevével. Mert Sió, Balaton csak a te olvasatodban jelenik meg és az állításodat illene bizonyítanod. Uátna léphetünk tovább, vissza a történelmi térképek felé.

Előzmény: turtur (369)
pergynt2 Creative Commons License 2007.07.09 0 0 381
volt
Előzmény: pergynt2 (379)
Kara-Indas Creative Commons License 2007.07.09 0 0 380
Csak így tovább!
Előzmény: pergynt2 (379)
pergynt2 Creative Commons License 2007.07.09 0 0 379

ekszjúzmí, hogy az vagyok számodra!

Boldoggá tesz az aki nem hisz nekem és számára reménytelennek lenni!

Mert akkor tudom, hogy érdemes volz küzdeni!:-DD

Előzmény: Kara-Indas (378)
Kara-Indas Creative Commons License 2007.07.09 0 0 378
Reménytelen eset vagy
Előzmény: pergynt2 (377)
pergynt2 Creative Commons License 2007.07.09 0 0 377

Egyiptomban van egy helység.Úgy hívják HIDFU. Nem messze van a Nílus.

A Tamana valószínű, hogy megemlíti. A mai arab név ez.

Híd is lehetett az akkori Egyiptomban a Níluson?

Elég lenne ennek bizonyítására egy hieroglifa vagy hieroglifa sor!

Ha van akkor nem kellene tovább ragozni a bizonygatást!

pergynt2 Creative Commons License 2007.07.09 0 0 375

"Álljon meg a menet!"

KÖSZI! Mitől lehet legjobban félni? Az igazságtól!!!

Képzeld el ha kiderülne, hogy valóban letezett a magyar őse az ősnyelv?!

Bebukna az egész mondvacsinált tudományuk! Lavina!

Ezt érzik és minden gyalázkodást megér nekik ,hogy megakadályozzák az igazság kiderülését! Milyen könnyű egy facsemetét sárba taposni, s milyen nehéz azt hosszú időn át felnevelni?!!!

turtur Creative Commons License 2007.07.09 0 0 374

Álljon meg a menet!

Úgy nézem, hogy a modik kedvelik maxvalt a "humoros" topikrombolásáért. Legjobb, ha nem ugrasz, és nem válaszolsz napi topikgyilkosodnak. A hülyeségei túlmutatnak saját magán.

Carolus-szal kapcsolatban méginkább visszafogott reakciókra kérnélek, ő ugyanis magát spanyolosnak hirdető valaki. De a spanyoloknak semmi közük a tamanához, hisz koraújkori fejlemény a spanyol más földrészen, így onnét a Tamanába beleszólni aligha lehetséges Amerika felől. Egészen egyszerűen azért, mert ma még nem ismerjük pontosan a magyar-Csendes-óceáni szigetek kapcsolatot. Erről a Magyarország története c. műben nem olvastam semmit. Ha létezhet kapcsolat, feltehetően a még korábbi időben történhetett.

Neked carolusszal semmi vitád nem lehet, mert a fickó a saját kérdéseire sem tud válaszolni, csak téged bosszant vele. Még párszor eldurrantja a caravellás marhaságait, de ezzel ki is fújt.

A tízezer éves vagy régebbi magyar-sundalandi kérdésről fogalma sincs. Hablaty.

Előzmény: pergynt2 (372)
pergynt2 Creative Commons License 2007.07.09 0 0 373
b
Előzmény: pergynt2 (372)
pergynt2 Creative Commons License 2007.07.09 0 0 372
A nyomorult belenéz a görbetükörbe hátha szebnek fog látszani! A síktükör nem jó neki mert elborzad saját látványától! Észre veszi, hogy azért nem is olyan rút a görbetükörben! Ezért mindenkinek ajánlja, hogy csakis görbetükörbe nézegessen!!:-)))
pergynt2 Creative Commons License 2007.07.09 0 0 371

ex-hasból pár helységnevet"

Ezt nem tudom hogy érted, gondolom nem úgy hogy kitaláltam őket, vagy csak úgy a hatás kedvéért hoztam a topikba!

Volt szerencsém ott lenni ezekben a csodás GÖRÖG VÁROSOKBAN, TENGERPARTI ÜDÖLŐHELYEKEN!!!!

Hangsúlyozom görög helyiségek Krétán!

Egy történet ami nagyon felzaklatott ott! Elhatároztam, hogy teljes tisztán magyarul mondom a helyieknek ezeket a neveket! Pl: KISSAMOS görögül kiejtve "kisszamou" Mondom, erre hogy KISSZAMOS egy ottani barátomnak! Semmi gond nélkül visszakérdez, hogy mikor megyünk?

Nem jelentős dolog akinek jó hallása van de egy németnek mint ahogy idehaza is a magyar helységnevek kiejtése kifejezetten nehéz! Szabadbattyán péld. kiejthetetlen a németajkúaknak! Ez azért jelent valamit! Ha nem is sokat

Előzmény: Carolus58 (368)
turtur Creative Commons License 2007.07.09 0 0 369

Meg ne haragudj rám, de lendítsünk a vitán kicsit.

Luzon szigetén a Sió, Balaton helynevek sok más mellett is előfordulnak. Te milyen időbe tennéd az eredetet, ha tehetnéd? Kiegészítő forrásokat találsz a korábban megadottak közt.

Előzmény: Carolus58 (365)
Carolus58 Creative Commons License 2007.07.09 0 0 368

317: Illő megemlítenem, hogy Kréta 150-160 helységneve szenzációs magyar helységnevek is egyben! Van kigyűjtésem. Természetesen az osz esz és görög írás mártásába mártva!

Ez ugye majdnem egy hónapja volt.

Pár napja felsoroltál ex-hasból pár helységnevet.

bizonyítás? SEMMI. Azt mondod, konkrét kérdésre, hogy olvassak el 20 tökéletesen irreleváns hozzászólást.

Nem tudom, lehet hogy ideje lenne felállnod a mellébeszélés asztalától és valami bizonyítékot is letenned a másik asztalnál.

Előzmény: pergynt2 (366)
pergynt2 Creative Commons License 2007.07.09 0 0 367

Mintha totálisan más asztalnál ülnénk"

Ebben sajnos nem kételkedem!:-)

pergynt2 Creative Commons License 2007.07.09 0 0 366
Maxval, fórum, hsz-ek a hangnem, a párbeszédek, a Tamana és én, turtur meg én párbeszédek, vélemények voltak nem pedig egy bizonyítás a krétai helységnevekkel kapcsolatban!!! Ez majd ezután jön, jönne!
Carolus58 Creative Commons License 2007.07.09 0 0 365

Kedves Pergynt,

Az én kérdésem ez volt:

megvizsgáltad, hogy Kréta helyéből fakadóan mikor születtek a nevek? (egyiptomi hatás, föniciai hatás, ógörög hatás, hogy ne beszéljünk a későbbi korszakokról, velenciekről és törökökről...) Meg tudod mondani, hogy mondjuk kr. u. 1000, Kr. születése, kr. e. 1000 környékén e nevekből melyik létezett egyáltalán és milyen formában?

A te válaszod, hogy olvassam el a 317-339-et, mert ott "mindazt amit az előbb írtam igazolni látszanak!"

Te ott írtál egy fantáziamondatot (321), de még a leghalványabb köszönőviszony se fedezhető fel az én kérdéseim és a te korábbi hozzászólásaid között... Mintha totálisan más asztalnál ülnénk... Kérlek, hogy a kérdéseimet próbáld megválaszolni.

Valójában továbbra is ugyanott tartunk, Tanama semmit sem bizonyít, egy nagyon rossz fantáziajáték, amit ti páran véresen komolyan vesznek.

Előzmény: pergynt2 (364)
pergynt2 Creative Commons License 2007.07.09 0 0 364

Kedves carolus!

Azért ha nem esik nehezedre olvasd el a 317-től a 339-es hsz-ig terjedőket amelyek mindazt amit az előbb írtam igazolni látszanak!

Köszönöm!

Előzmény: Carolus58 (363)
Carolus58 Creative Commons License 2007.07.09 0 0 363

Pergynt,

Te Kréta kapcsán, amikor pl. felsoroltad azt a 10-15 toponimiát, megnézted, hogy mikor, milyen körülmények között születtek a mai nevek? Pl. megvizsgáltad, hogy Kréta helyéből fakadóan mikor születtek a nevek? (egyiptomi hatás, föniciai hatás, ógörög hatás, hogy ne beszéljünk a későbbi korszakokról, velenciekről és törökökről...) Meg tudod mondani, hogy mondjuk kr. u. 1000, Kr. születése, kr. e. 1000 környékén e nevekből melyik létezett egyáltalán és milyen formában?

Amíg e kérdésekre nem tudsz választ adni, addig nem állíthatod, hogy azok magyar eredetű, vagy magyaros hangzású toponimiák. Fantáziálgatni lehet, de erre még valós és tartós eredményt nem építhetsz.

Nem kell velem egyetértened, de azért gondolkozz el, hogy ezek a kérdések milyen szinten süllyeszthetik el a Tamanát.

Előzmény: pergynt2 (362)
pergynt2 Creative Commons License 2007.07.09 0 0 362

Köszönöm kulturált válaszod, amellyel természetesen elemeiben itt-ott egyetértek, de összesítve nem!

PL."Maxval a ti tükrötök és amikor rajta kiakadsz, felnyomod a modiknál valójában a ti teóriátok gyengesége köszön neked vissza."

Én valójában nem "kiakadásból bántottam!!"

Sőt amiért a "magamfajta" meg is szólt, hogy mit szorakozok itt e topikban maxvall ."barátommal":-)))

Én nagyon is tudtam, egy határig, hogy miért teszi ezt maxvall!

Mivel ellenkezőleg állításoddal tudom, hogy nincsenek véletlenek! Maxvall csak nerősítette a hitemet ! Amig nem ment át személyeskedő sértő formába és akkor jeleztem is a Modiknak.

Érdekességként annyit, hogy számomra a Tamana(nem tanama) kimerül Kréta tanulmányozásával amelyet nem itthon ülve és nem térképszójátékokat folytatva élőben volt szerencsém tanulmányozni!!!!!!!

De ez már nem biztos, hogy A tamanaizmus dimenziója!

Előzmény: Carolus58 (360)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!