ahh az előbb írtam részletesen csak a elveszett elküldés közben
Szóval, El Nido anno nekem nagyon tetszett tavaly júniusban, most viszont mindenki azt mondja hogy ellepték a túristák
Bohol (3 napja voltam): Alona beach - ultragáz tele német túristával, drága is - szar is, még a merülést is kihagytam pedig az elvileg jó árban volt Anda - sokkal nyugisabb, talán túlzottan is Loboc - Nuts Hutsban szálltam meg, onnan jó csillagtúrázni motorral, nekem nagyon bejött a hely a dzsungelben
Oltások: hepa A, B mindig jó bármilyen országban, akinek nincs adassa be malária nincs
Biztosítás: valaki kérdezte pár hete hitelkártyához kapcsolódó 2 hónapig worldnomads.com igéretesnek látszik, de még nem próbáltam
üdv, aksika (FB-on írok blogot ha vkit részletesebb leírások érdekelnek, lentebb betettem a linket)
Köszi a választ. Igen, első körben ezt az oldalt találtam meg, aztán az utazaselott.hu-t, ahol írták, h nincs kötelező... de azért biztos ami biztos rákérdeztem itt is! (egyik kollégám mesélte, h Brazíliában az oltási igazolvány jobban érdekelte a reptéri munkatársakat, minthogy van-e útleveled...)
@2151 void theNewOneLC!
köszi a tippeket, most olvastam utánuk. szerintem mind2ből szerzek be a holnapi nap folyamán.
600 pezót azért, mert kiváltottuk a 10 napos turisztikai kártyát (nem tudom, hogy pontosan mi a neve) amivel a látványosságokat lehet látogatni, programokon lehet részt venni. Nekünk a hajókiránduláskor is kérték, de ott már nem kellett természetesen újra kifizetni. Medúzákkal mi is csak Palawanon találkoztunk az A túrán, nektek ott sem volt? Mázli :))
Banaue-ban hol fogsz megszállni, illetve mennyit bír el a költségvetésed?
Egy csodás hely, ahol mi voltunk:
Native Village Inn
Ide vigyetek meleg ruhát és eső ellen védelmet. Mi 5 napot töltöttünk ott és egy percre nem sütött ki a nap. Szitáló pára (vagy épp átúszó felhők) eső annál gyakoribb volt. Reggel 16 fok, 60% páratartalom az normális. A kimosott ruhák, száradni kitett törölközők, stb. nem száradtak meg 5 nap alatt. :)
Buszra is ajánlom a plédet, mert megy a légkondi és hideg van, függetlenül a kinti hőmérséklettől (különben párásodik a busz ablaka). Amikor mi utaztunk elromlott, aztán álltunk bő fél órát, amíg motorral érkezett valaki, aki megjavította...
Én nem adattam be oltást. Elkezdtem pecsétviszgombát (ganoderma) és Protexint enni. Ha nem eszel gyanús helyeken, nincs nagy kockázat.
Én négy hetet voltam, semmi gondom nem volt, csak az itthonról vitt influenzám erősödött ki a végére, az is a hegyekben a hideg miatt és a tengervíz se volt valami meleg. Éppen egy éve.
De ezt neked kell eldönteni. Nekem az oltás tűnt nagyobb kockázatnak.
Szerintem élnek azok vadon még, bár nem tudok erről adatokat. De, hogy mekkora eséllyel lehet őket megtalálni, hát.. némelyiket a rezervátumban sem volt egyszerű észrevenni. :)
Én úgy tudom, hogy a földrengés volt a legutolsó csapás szegényeknek, azóta már tényleg csak néhány maradt a szigeten. A whale shark watchingot is be fogják szüntetni egyesek szerint 2017-ben.
A barátnőm mesélte, hogy néhány évvel ezelőtt még nem voltak rezervátumok, hanem házaknál voltak az állatok összegyűjtve. Akkor lehetett velük játszani, kezedbe venni, fejedre tenni, stb. A látogatók nagyon élvezték, de a majmok nem, mert ők éjszakai állatok, így csak stresszesek lettek, összezavarodtak. Ezért gyűjtötte össze őket a kormány rezervátumokba. Én is sajnálom, hogy nem lehet kézbe venni őket, de teljesen meg is értem.
Bohol szigeten találkozhatsz "T.a.R.S.I.E.R." feliratú autókkal is. Nem árt tudni, ezegy segélyszolgálat:
Telephone and Radio System Integrated Emergency Response
nem tidom, hogy melyikre érkezel és honnan érkezel. Nekünk a 3-ashoz és a 4-eshez volt szerencsénk, de egymástól messze vannak. (nem egy épület, belső busszal is kb 7-10 perc volt) A 3-as -4-es között van transzferbusz, a 3-as terminál legvégében, leghátul kell keresni, a legelső 5.30-kor megy a 4-esre...
nincs kötelező, nem kell igazolvány. azt adatsz be amit jónak látsz. "nagytudású" konzuli szolgálat szerint: "Hepatitis A és B, diftéria-tetanusz, polio, veszettség, agyhártyagyulladás elleni védőoltás javasolt, ezért kérjük, keresse fel háziorvosát vagy egy oltóközpontot két hónappal az utazás előtt. Malária elleni gyógyszer szedése szintén ajánlott. A maláriához hasonló tünetekkel járó dengue-láz szintén szúnyogcsípéssel terjed, elsősorban az esős évszak ideje alatt jelent veszélyt, védőoltás nem áll rendelkezésre, ezért érdemes az üzletekben országszerte könnyen és olcsón megvásárolható szúnyogriasztó termékek használata. Láz esetén javasolt haladéktalanul orvoshoz fordulni."
betegség amire a legnagyobb esélyed van az a megfázás a klímától vagy a hasmenés az idegen baktériumoktól.
Új vagyok a fórumon, némi segítségre számítok tőletek!
melyek azok az oltások, amelyek elengedhetetlenek egy Fülöp-szigeteki utazáshoz? /van-e valamilyen kötelező? Kell-e oltási igazolvány?/ Mik azok a betegségek, amik egy európait a legjobban fenyegetnek? /talán ti ezekkel a dolgokkal jobban tisztában vagytok!/
Igazándiból ezügyben meg vagyok kicsit csúszva, március elejére tűztem ki egy 2 hetes utazást Turkish Airlines-zal, és a tervezgetések hevében ezt a részét eléggé a végére hagytam.
:) Holnap reggel feltöltöm a következő részt is, összesen 3 részből fog állni, az utolsóban benne lesz részletesen minden költség is, ha valakit ez érdekel.
osszbenyomas? lassan megyek, szoval - foleg praktikus dolgokrol - irhatnal roviden:) Boracay-Bohol (Alona Beach, Anda)-Palawan (PP, Port Barton, El Nido) a terv