Cseh László, a 400 méteres vegyesúszás és a100 m hát Európa-bajnoka nyolc napja Balatonfűzfőn jobb lábfején középcsonttörést szenvedett. Első pillanatban úgy tűnt, befellegzett a 18 éves tehetség olimpiai szereplésének, de az operáció messze a várakozáson felül sikerült, és a Bp. Spartacus úszója úgyszólván nem is esett ki a felkészülés ritmusából. Cseh szombaton is edzett a Margitszigeten, s a gyakorlás befejeztével a masszőrszobában nyilatkozott. "Nem fáj az operált jobb lábam, a legkritikusabbnak tartott pillangóúszás delfintempója is megy. Érdekes módon a legtöbb gondom a hátúszás lábtempójával akad."
1. orvos nem vagyok, így ehhez érdemben nem tudok hozzászólni, de végülis mi baja származhatna belőle? lehet hogy naív feltevés, de ez végülis "csak" egy lábközépcsont. remélem érted mit akarok ebből kihozni :-P
lehet, hogy még 2 Olimpia benne van, de azt látjuk, hogy mostanában már a 20 év körüli úszóké a főszerep, szóval szerintem most van a legideálisabb korban. na meg az utóbbi pár éve már erről az Olimpiáról szólt, szerintem ha most megmondták volna neki, hogy ebből később baja lesz, akkor is rábólintott volna, és ment volna edzeni.
állították, hogy a törés előtt veszett jo formában volt... kíváncsi lennék, ebből mennyi maradt meg, illetve hogy ez a sérülés mennyire vetetette vissza a 'lendületét'...
jah és mégvalami. nagyon tetszik a mai NS-ben megjelent cikk. sajnos mennyire igaz...
1. Nem lehet hátránya később ebből az erőltetett, felgyorsított gyógyulási folyamatból Lacinak? Elvégre óriási dolog egy olimpia, mindent megtenne érte egy versenyző, de Laciban még életkora folytán még min. 2 olimpiai ciklus benne van. Ugye, nem sínyli meg ezt a mostani expressz gyógyulást a lába?
2. Most, a kezelés alatt kaphat-e bármilyen gyógyszert, figyelembe véve a doppinglistát? Vagy itt is be -más sportágakhoz hasonlóan- be lehet jelenteni az nemzetközi úszószövetségnek bizonyos gyógyszerek kényszerű használatát előre, igazolva a mostani kórképpel, hogy ebből ne legyen gond majd Athénben?
Csütörtökön eltörött a lábközépcsontja, pénteken megoperálták, illetve összecsavarozták a törött csontot, vasárnap hazaengedték, hétfőn pedig már edzett is a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszoda tornatermében Cseh László, a Bp. Spartacus vb-ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok úszóklasszisa.
Öt nappal első pillanatban - az athéni olimpián történő indulás szempontjából - végzetesnek tűnő sérülése után már vízbe is ugorhat a magyar olimpiai küldöttség kedvence. Hétfő hajnalban erősítő edzéseket végzett a 18 éves fiatalember, majd a gimnasztika befejeztével, amikor a többiek a nyitott 33-as vízébe ugrottak, ő még hazaautózott édesapjával Halásztelekre. Kedden azonban már úszni is fog az egyik legnagyobb magyar olimpiai éremesélyes. "Lacika - mert mi csak így hívjuk őt - hihetetlen akaraterővel készül a folytatásra, egyetlen pillanatra sem adta fel az athéni indulás reményét" - mondta Turi György, Cseh edzője. "Azt nem mondom, hogy zökkenőmentesen vissza tud térni a többiek közé, hiszen azért egyrészt három napnyi edzés kiesett, másrészt nyilvánvalóan lesznek fájdalmai, és nem tudja majd úgy terhelni a jobb lábfejét, mint a törés előtt. De bízunk a sikeres folytatásban."
Javult a lábam, s ha mindent rendben találnak nálam, kedden ismét vízbe szállhatok - jelentette ki szombaton az athéni olimpia legesélyesebb magyar versenyzői között számon tartott Cseh László, Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes úszó, akit csütörtökön műtöttek meg a Sportkórházban lábközépcsonttöréssel. A főigazgató főorvos, dr. Berkes István által elvégzett sikeres operációt követően a Bp. Spartacus kiválósága mankó segítségével ugyan, de már járkál. Sőt, rá is támaszkodhat sérült jobb lábára, amelyet gyógytornával igyekeznek mielőbb megfelelő állapotba hozni. Olyanba, hogy Cseh Lászlónak mégse kelljen lemondania athéni érmes álmairól... "Fáj még a fémlappal megerősített törött rész, de elviselhetően. Így ha semmi bonyodalom nem jön közbe, a jövő hét elején, valószínűleg kedden újból elkezdhetem az edzéseket. Persze csak fokozatosan, mert eleinte szó sem lehet még fordulók gyakorlásáról, a fokozatos visszaszoktatás most a legfőbb feladat"- mondta a szerencsétlen sérülését szerdán, a balatonfűzfői edzőtáborban egy véletlen mozdulat következményeként elszenvedett úszó, akit várhatóan vasárnap engednek haza a kórházból. "Sokkal jobban van Lacika, ezáltal mi magunk is" - foglalta össze a lényeget Kiss László szövetségi kapitány. "Óvatos bizakodással várjuk a jövő hetet, mert azt még nem tudni, mikortól lesz újból terhelhető. Ami a lényeges most, hogy minden stimmeljen a hét eleji vizsgálatoknál, jól gyógyuljon a sebe, s vízbe mehessen ismét."
Kezdjük a legfontosabbal: Cseh László jobban van. Sokkal jobban. Pénteken már gyógytornázott a Sportkórházban, ami viszont ennél is fontosabb, rá tud állni a műtött jobb bokájára (mint ismeretes, szerdán eltörött a lábközépcsontja).
Rá állt, és nem érzett különösebb fájdalmat, pontosabban csak annyit, amit egy műtét után éreznie kell. Jobban érzi magát (lelkileg is), és úgy néz ki, hétvégén már otthon, Halásztelken pihenhet. És így arra is van esély, hogy hétfőn, vagy legkésőbb kedden csatlakozhasson a Balatonfűzfő után hétfőtől a Margitszigeten tréningező úszóválogatotthoz. Turi György, Cseh edzője is nyugodtabb valamelyest. "Különösebb fájdalma nincsen, így pedig van remény arra, hogy ha csak fél órára is, de a jövő hét elején bemenjen a vízbe. Érzem rajta, hogy bizakodó, így nekem is annak kell lennem. Kétségtelen, én is a harcra készültem, a maximumra, arra, hogy legyőzzük Michael Phelpszet. Most viszont mindent át kell értékelnünk. A harctól távolabb kerültünk, most más a feladatunk. Fel kell állnunk és a jelenlegi körülmények között kihozni a maximumot. Hogy az mi lesz, ma még nem tudni"– mondta a Bp. Spartacus vezetőedzője. Turi nem tagadja, hatalmas erőt ad a munkához az az aggódó szeretet, ami a baleset óta szinte kézzel tapintható. Mint elmondta, csak nála vagy húsz természetgyógyász jelentkezett, hogy ingyen és bérmentve segítenek. Volt aki egy csodakenőcsöt ajánlott, más egy speciális kúrát. És vagy harminc gyógyászati segédeszközöket gyártó cég is jelenkezett, mondván: elősegít-hetik a gyógyulást. Turi megköszönte a segítséget, de ő továbbra is a Sportkórház szakembereiben bízik. Akik szerint Cseh jövő héttől ismét rendesen tréningezhet. Bár ott tartanánk már…
Jobbulást kívánok neked, és remélem , hogy teljesül az álmod, és amiért dolgoztál eddig és sikerül kimenned az Olimpáről, de azért vigyázz magadra, és az egészségedre, mert az fontosabb.
ez egyszerűen nem lehet igaz, komolyan mondom, hihetetlen... hogy lehet valaki ennyire peches?! az aranyesélyei így szerintem teljesen elszálltak, de azért reménykedjünk vmi "szépben"...
Borzalmas dolgokat tud produkálni a sors: szerdáig Cseh László az egyik legbiztosabb magyar olimpiai éremesélyesnek számított, akár az aranyérem megszerzése sem tűnt elképzelhetetlennek a 18 éves vegyesúszó számára - még ha napjaink legnagyobb sportolójával, a csodaúszó amerikai Michael Phelpsszel kellett is megküzdenie. A kulcsszó - sajnos - a szerdáig. Szerdán ugyanis Balatonfűzfőn - ahol a válogatott keret edzőtáborozik - egy rossz lépés következtében kifordult a fiatal világklasszis jobb bokája, a lábfej alácsavarodott, és egy lábközépcsont eltört Laci lábfejében.
Csütörtök reggel abban a pillanatban nyilatkozott a Bp. Spartacus úszója az [origo]-nak, miközben idősebb Cseh László, az édesapa - valaha maga is világklasszis hátúszó - éppen a Sportkórház felé szállította fiát gépkocsival az elkerülhetetlen műtétre.
- Hogyan történt a baleset? - Fűzfői szállodánk lépcsőjén. Mindössze tizenöt-húsz centis magasságból léptem le, aláfordult a jobb bokám - ennyi volt az egész. Abban a pillanatban nem is sejtettem, mekkora a baj.
Tényleg: mekkora? - Nagy. Bevittek a rendelőbe, megröntgeneztek, és kiderült, hogy az egyik lábközépcsontom eltört. Természetesen a jobb lábfejemben...
- Miért természetesen? - Mert néhány éve ugyanebben a lábamban, a jobban szakadt el a térdszalagom. Egy ugyanilyen ártalmatlan szituációban. Borzalmas, hogy ami az úszásban óriási előny - mármint, hogy roppant lazák az ízületeim -, az más szempontból állandó veszélyforrás. Tényleg, nem is tudom már, hogyan vigyázzak magamra, talán még akkor is balesetet szenvednék, amikor alszom az ágyban...
- Most hogy néz ki a lábfeje? - Be van gipszelve...
- Ezzel a sérüléssel befellegzett az olimpiai szereplésének? - Talán nem, de akkor is értékes napokat veszítek a legfontosabb időszakban, a formába hozás periódusában. Azt mondják, meg lehet szegecselni a csontot, s akkor pár napnyi fekvés és pihenés után vízbe mehetek, újra kezdhetem az edzéseket. Persze csakis helyi érzéstelenítéssel. Akárhogy is, nem adom fel, de majd csak a műtét után tudok biztosabbat mondani a hogyan továbbról.
Nemsokkal dél előtt meg is műtötték Cseh Lászlót, a beavatkozást Dr. Berkes István végezte. Összecsavarozták a sportoló jobb lábfejében a törött csontot, és 5-6 nap múlva már vízben lehet. Elsőként augusztus 14-én 400 vegyesen áll rajtkőre, azaz van rá esély, hogy addig felépül és talán jó formába is kerül a remek úszó.
A versenyzőt négy számban, 100 méter háton, 200 és 400 vegyesen, valamint a 4x100 m-es vegyesváltóban nevezték az ötkarikás játékokra. Balesete előtt 400 m vegyesen a világcsúcstartó amerikai Michael Phelps legnagyobb vetélytársának számított, s kérdés, hogy sérülése mennyire akadályozza a felkészülé
Ja igen, ezt reggel mondták a TS-ben. Bár ott Turi azt mondta hogy lábközépcsontja (?) eltörött, ezért kell e lapocska. És valóban azt mondta, hogy 4-5 nap múlva vízben lehet. Azt hittem van valami újabb is.
Hát, majd meglátjuk. Mondom:Phelps az esélyesebb, de koránt sem írnám le Cseh Lacit.Benne is több van, mint amit mutat.ÉS soha nem tudni, hogyan időzíti formáját az, aki zsákban szeretné hazavinni az aranyérmeit.Meglátjuk!
Az viszont tuti, hogy Laci jobb úszó (a maga nemében és számában), mint Évi.
ezzel tökéletesen egyetértek. viszont Évi meg -szerintem- van olyan hajtós, hogy bármit össze bírjon hozni...
jah, sokat javult... és Phelps? mekkorát javított már a világcsúcson?! valami eszméletlen nagyot... és sajnos ez még messze nem a max. amit nyújtani tud, szerintem...
ha nem Évi és Lacika képességeit nézzük, hanem az ellenfelekét, akkor szerintem Évi indul esélyesebbként, nekem Phelps legyőzhetetlennek tűnik... de csodák pedig vannak! :-) (és nagyon remélem látunk is ilyenből Athénban...:-)
Ez viszont nem igaz. Lacit nem sokkal verte meg a VB-n, ráadásul azóta Laci sokat javult, és röhögve nyerte az EB-t. Bár kétségtelen, hogy nem ő az esélyes, de nem esélytelen.
Évi negyedik helye pillangóban viszont...no mindegy, ne legyen igazam Évivel kapcsolatban.
Az viszont tuti, hogy Laci jobb úszó (a maga nemében és számában), mint Évi.Igaz, Phelps is nagyobb, mint Klocskova.
Ezért nem bízom benne. Ez nem azt jelenti, hogy enm érdemelne meg egy aranyat, de biztosra veszem (90%), hogy nem lesz arany. Az EB-n sem volt meggyőző, és úszóberkekből tudom, hogy aki jól ismeri Risztov ÉVit, az sem biztos az aranyéremben.Sőt...