A következő 2-3 hétben 24 új rózsám érkezik. Annyira várom a jövő tavaszt. Bár most még van néhány virágom (az Árpádházi Sz. Erzsébeten huszonvalahány bimbó - de hamarosan jönnek a fagyok), már most kezd hiányozni a kert.
Ó értem. Nem a zöldre gondoltam, mert nem lesz olyan a mag mint az alany. Inkább azzal szeretek kísérletezni, hogy ahogy beporozza a még a virágokat és nem tudja az ember hogy melyiket melyikkel és azok genetikailag mégis hogy néznek majd ki, nos ezzel szoktam "szórakozni", hogy vajon milyen lesz az új színe.:o)
Azt nem tudtam, hogy viaszosan kell szedni. Úgy érted amikor narancssárga vagy piros a bogyó?:o) Akkor ezért nem kelnek ki a kapott bogyóim..:o(
A zöld rózsa magjára gondolsz, vagy úgy általában rózsamagra? A helyzet az, hogy azzal már elkéstél szerintem. Nagyon fontos az időzítés a magszedéshez. Viaszérésben kell magot szedni, és el is vetni, másképp nem fog kikelni, de ha sikeres is a vetésed, az új rózsád más lesz, mint az anyanövény volt. Dugványozással vagy szemzéssel lesz ugyanolyan növényed. Én egyébként nem igazán hagyok csipkebogyót, folyamatosan levágom az elnyílt virágokat. Ha valamin esetleg mégis van, az ilyenkorra már érett. Nem jó vetni. Nem kel ki.
Ha lennének eladó rózsamagjaid így ősszel, szívesen vennék:o) Nem nagyon szokott kikelni, vagy megmaradni, de engem elszórakoztat:o) Szeretek kísérletezni. Szóval ha lenne, szívesen vennék..o)
Én novemberben még levágom vázába vagy temetőbe az utolsókat. Akkor már nemigen hajtanak olyan mértékben, hogy gondot okozna. November közepe vége felé vágom vissza kicsit a túl hosszúra nőtt ágakat is, hogy a szél és a hó kevésbé károsítsa a tél folyamán.
Én is nagyon ritkán készítek csokrot. Ezt azért, mert megkért a szomszéd gyerekek anyja, hogy adjak a srácoknak néhány szálat osztálydíszítésre, ballagásra. Temetőbe szoktam vinni időnként. Furcsa módon, az asztalra vázába, hamarabb veszek a piacon, néniktől virágot :-) Nem is értem miért alakult így, hiszen a vágással növekedésre, virágzásra serkentjük.
Hát valahogy így... Nem igen vágok már le róluk semmit, hacsak nem utcai és gátolja a közlekedést, vagy az állatok letörik, esetleg vázába az utolsó szálat. De tényleg összességében nem bántom őket már tavaszig.
Azt olvastam egy cikkben, hogy ilyenkor már az elszáradt virágokat se vágjuk le a rózsákról, hogy ne serkentsük őket új hajtások növelésére. Ti hogy csináljátok?