Most mondja a drágám, hogy volt néhány napig (talán 3-4) kb -14 fok is:( Akkor is voltak takarva, mert csapadékot is mondtak. De ha nádszövettel vettük volna körbe az is hozzá ért volna sztem a levelekhez. Hiába kötöttük össze spárgával a leveleket, annyira dús volt, h nem lehetett vékony, hegyes levélnyalábot kötni belőle. Meg valóban, amikor volt jan. végén febr elején volt egy pici hó (mintha liszttel meghintették volna az udvart, annyira minimális volt) akkor meg már ki is voltak bontva a kötésből. De akkor már nem volt csak -7 körüli hőmérséklet. .................... Nem voltunk elég gondosak:(((( (fúr is a lelkiismeret) de nincs más hátra: a remény hal meg utoljára. Kíváncsi leszek, mi lesz velük/belőlük. A leveleket mikor vághatom le róluk?
A harmadik képen egy wagnerianus(japán kenderpálma) van. A tieid is tracyk, szerintem fortuneik, s egyértelműen takarás bajuk van. Szerintem nem kaptak csapadékvédelmet, s a levelekre húzott zsák is inkább ártott, mint használt.A jó takarás nem ér hozzá a levelekhez, mert ahol hozzáér, ott fagysérülés keletkezik. Úgy nézem, hogy a levelek nyél felőli része még él, van tehát remény, hogy kihajtanak a pálmák.
Mindenki szerencsés csak én nem? Ilyenek lettek, pedig a törzsük paplannal volt körbevéve, és a leveleikre zsák volt húzva, de csak amikor -10 fok körüli hőmérsékletek voltak, és nappalra lehúztuk. Azt nem gondolom, hogy gombásak lennének.... de bár inkább azok lennének:((( Van még remény? Úgy nézem, a közepei azért élnek. Vagy lehet, hogy nem trachyk?
Nálunk is -12 fok volt a leghidegebb a télen, s minden növény sérülés nélkül telelt. A polikarbonátházban -6 fok volt a leghidegebb, s 22 fok a legmelegebb. Ez utóbbi akkor fordulhatott elő, amikor több napig nem voltunk itthon, s nem volt aki szellőztessen. Mostanra már minden takarást lebontottam, sőt a benti telelőből is kivittem szoktatásra néhány növényt: Phoenix canariensis, cycas revoluta, echinocactus grusonii
Értem. Szerencsére nálam ilyet sosem produkált egyáltalán nem sárgulnak a levelek, így tanácstalan vagyok. Esetleg ha megoldható, hidegebb helyen teleltetném, kevesebb locsolással.
Igazából nem ez a gond. Hanem, hogy a hűvös szuterénben kéthetente locsolom, de a levelei kifakulnak, majd leszáradnak. Vagyis minden évben elölről kezdi a növekedést, ezt szeretném valahogy elkerülni. De a szobában télen növő leveleket azért kell levágni, mert csúnya gyenge és megnyúltak, a szuterénben teleléskor meg azért kell levágni, mert elsárgul, elszárad minden évben.
Csak megerősíteni tudom Kurdilacit. Én is hideg helyen 5 fokban teleltetem, ilyen hőmérsékleten kevés fény is elég neki. Ilyen körülmények között nem hajt megnyúlt csúnya leveleket, mert gyakorlatilag pihen. Havonta egyszer szoktam meglocsolni, víz is csak minimálisan kell neki.
Tavasszal március végén, április elején ki is szoktam vinni a szabadba. Egy hétig a fedett teraszon teljes árnyékban, utána egy hétig olyan helyre teszem, ahol csak délelött éri a nap, ezt követően mehet bátran a teljes napra. Vagyis szoktatni kell a kinti fényhez.
Ha ezeket betartod, akkor minden évben (általában május - június) kibont egy 20- 40 levélből álló szép levélkoronát.
Ha jól értem a problémát, akkor a meleg szobában megnyúlt, etiolálódott hajtásokat hoz a cikász, amik csúnyák és nem is tartósak. A fénytelen, hűvös szuterénben nem hajt ugyan télen a cikászod, de tavasszal kivíve a szabadba, a fejlődő hajtások megégnek, sárgulnak. Nos, ha tényleg ez a probléma, akkor a megoldás a hűvös szuterén, s utána tavasszal nem tűző napra vinni a cikászt, hanem félárnyékban, árnyékban nevelni év közben, s így az új levélkoszorúk zöldek maradnak.
Elvileg lehetne bontani, mert a hosszú távú előrejelzés sem ígér komoly fagyokat. A gond az, hogy egy hétnél tovább egyetlen meteorológus sem lát biztosan, ezért én azt javaslom, hogy várd meg a március elejét. Ha esetleg nagyon zárt a takarásod, akkor az északi oldalon megnyithatod, hogy szellőzzön.
Sziasztok. Már rég jártam erre, de most megint megpróbálkozom egy régi problémát megoldani. Van egy cikaszom kb. 10 éves. Nem tudom úgy teleltetni, h az jó legyen neki, erre szeretnék tanácsot. Tudnám lakószobában, ott ugyan zöld marad, de az újonnan hozott levelek nem tömöttek, hanem megnyúltak még a legvilágosabb helyen is, tehát ahogy kiviszem nyárra, mindig le kell vágni. Ezenkívül van egy kb 13 fokos szuterénem, tehát vmennyi fény van, ahol viszont áttelel, de minden évben az új levélkörök elsárgulnak, leszáradnak, így le kell vágni. Tehát az áprilisi kipakolásnál mindig ugyanott vagyok. Mit javasoltok? Vagy nyugodjak bele, h szépen gyarapodó gumómon max. Két levélkört nézegetek kb. Három hónapig egy évben és kész? Ráadásul most bújnak a saját szedésű magjaimból a fiókák is... Jó lenne vmi megoldás, h szépen fejlődjenek.
Ha jól emlékszem, májusban keltek ki a ciprusok, majd októberig olyan 10 és húsz centiméteresek voltak, most közel fél méteresek vagy annál kicsit nagyobbak lehetnek a kétévesek, idén már szét fogom ültetni őket mert nagyon sűrűn vannak.
Tavaly és előtte vetettem egy balkonládába, szépen keltek, töltsd fel palántaföld és durva homok keverékével, majd nyomkodd le, erre tiszta homokot teríts vékonyan, erre kellene szórnod a magokat, utána megint homokkal szórd le, utána enyhén öntözd be, és lehet várakozni, ne hagyd, hogy teljesen kiszáradjon, de azért ne is tocsogjon a vízben.
Szia!A segítségedet szeretném kérni.Arizóniai ciprus magjaim vannak és el szeretném őket ültetni.Egyenlőre bent csíráztatnám ki.Tudnál tanácsot adni ezek ügyében?
Egy kedves ismerősöm hozott Görögországból egy olajfát a részemre, néhány hete feltűnt, hogy egy kis magonc növekszik alatta, elképzelhető, hogy mandulafenyő lesz?