"Most olvasom, hogy a desztillált víz egy kiskanál szőlőlével vagy citromlével milyen egészséges. Én eddig úgy tudtam, hogy a desztillált víz csak addig desztillált víz, amíg valamit nem adunk hozzá, és amikor már beleteszünk valamit akkor már nem az, most akkor tévedtem?"
A desztillát víz abban különbözik a csapvíztől, hogy nincsenek benne az oldott sók.
A gyümölcslevekben igencsak vannak oldott sók, tehát nincs sok értelme gyümölcsléhez desztvizet adni.
Úgy tűnik ebből a leírásból, mintha mazdaznanéknak a tüdeje bírna a kpi funkcióival. Tulajdonképp miért olyan fontos a légzés? Mármint alapvető funkcióján kívűl. Hol láthatom a különbséget (nem helyileg) egy légzőgyakorlatot végző és egy szimplán csak levegőt vevő ember között?
Erre keresem én is a választ. Megfoghatatlan, talán azért, mert a válasz inkább egy érzés, a szívünkkel érezhetjük, gondolatainkkal nehéz definiálni. Honnan jön a bölcsesség? Milyen tartalmak fejlesztik ki bennünk?
Nem könnyű kérdések ezek. Szerintem lehet bölcsnek születni is, de ez nagyon ritka dolog. Az én halálos betegen született kislányom például bölcs volt végtelenül. Bámulatos türelemmel és derűvel élte a maga kis életét, pedig borzalmasan nehéz volt neki. Ezért azt gondolom, hogy van akit a szenvedés bölccsé tud tenni például. Persze egyáltalán nem mindenkit. Tapasztalataim szerint a legtöbb embert inkább gonosszá teszi, ha szenved. Sajnos.
Sajnos magam is tapasztaltam, hogy a kiemelkedő intelligencia nem mindig jár együtt egyéb kiemelkedő személyiségvonásokkal. Sőt! Sokkal többet ér egy átlagosan értelmes, de emberi embert, mint egy szuperintelligens antiszociális alak.
Ez is igaz, viszont az általad említett példa már nem az egészséges populációt gazdagítja többnyire. Ők egyébként eszembe se jutottak, pusztán arra gondoltam, hogy az intelligens emberek ritkán élnek tudás- és adathalom nélkül, viszont előfordul, hogy hiányzik a személyiségükből egynémely hasznos vonás.
Én tudás alatt véletlenül sem szellemi fejlettséget értek, hanem azt az információ-, tény- és adathalmazt, amit az ember az élete során beprésel a fejébe. Szerintem egyáltalán nem biztos, hogy a nagy tudásanyag okossággal és intelligenciával is párosul. Megtanulhatja valaki például a világ összes telefonkönyvét kívülről, aminek következtében ugyan iszonyú sok adatot fog tudni, de se okos, se intelligens nem lesz tőle. Szerintem az okosság és intelligencia nagyrészt velünk született dolog.
Az egész azzal kezdődik, h a pránázás egyáltalán nem ajánlott mkinek, mert egy csomó embernek valóban helyből veszélyes, de még a többieknek sem sétagalopp.
Nekem van egy ultrafutó ismerősöm és nagyon intelligens, persze már futó léte előtt is az volt. Lehet, hogy nem a futók lesznek okosak, hanem fordítva, az okosak előbb-utóbb futni fognak. Másrészről mint mondta volt Z, az intelligencia és a tudás nem ugyanaz.
Ha ilyen fontos a légzés a szellemi fejtettség szempontjából, akkor mostantól iszonyú beképzelt leszek, mert futó ugyan nem voltam soha, de valószínűleg szerencsés genetikai örökségem és kajakos múltam következtében a légzési kapacitásom mérések szerint duplája egy átlagos nőre jellemzőnek, szóval én piszkosul okos bírok lenni. Csak jól titkolom.
Csak kozbe szolok .... Az, hogy vki ilyet ir, hogy a futok egeszsegesebbek, mert a levegobol beszivott prana frissitoen hat, es a futok ugye kapkodjak a levegot, ez a felinformaciok tovabb kombinalasabol adodik.
Ha Hanish vilagosan el tudta volna magyarazni az irasaiban a joga ertelmezeset, amibol ki van ragadva a mazdaznan, akkor ilyen kijelentesek szerintem nem hangozhatnanak el mazdaznan kovetoitol.
A prana tenyleg jo hatassal van az emberre, ha tud aramlani az energia vezetekeken, a nadikon. Huuu, materialistak keretik a fuluket befogni. Az, hogy vki sok levegot vesz, annak meg nincs koze ahhoz, hogy a nadik ki vannak tisztitva. Plane egy futonal, aki nem mozgatja ugy at a testet. Ha mar ilyen elmeleti dolgokat veszunk, akkor szerintem egy sporttornasz, aki minden iranyban rugalmassa es edzette teszi a testet, es ezaltal az energia rendszeret is atfogobban stimulalja, mint a jogaban ugye az aszanakkal, az sokkal jobb eselyekkel indul olyan eredmenyek eleresere, amit a joga tudatossagot novelo haladobb fokozata ad, mint egy futo.
Vagy akar egy uszo is, aki automatikusan megtanulja a teljes joga legzest, plussz a legzes visszatartast, ami ugye szinten elofordul a pranayamaban.
A magasabb tudatossagot es a tisztabb elmet nem a legzes, es a prana adja, hanem a kitisztitott energiavezetekeken keresztul aramlo energia.
A joga azonban azzal tobb a sporttornanal, es az uszasnal, azzal hogy az egeszseges testet meg mas eszkozokkel is tamogatja.
Ha mar sportoknal tartunk, egyebkent en ugy hallottam, hogy az uszas az egyik legegeszsegesebb sport. Masreszrol en a tornat tartom a sportok csucsanak, ami egyszerre kovetel meg a sportolotol erot, hajlekonysagot, es koordinaciot.
Azonban az olyan kijelentesektol tartozkodom, hogy melyik sport adja a legtisztabb elmet. Vagyis, hat, hmm, talan a sakk?? :)