A bakancslistán a Leica kihúzva, azok a darabok amiket főleg érzelmi alapon kerestem már felkerültek a polcra.
Volt már kezemben a Bessa egyik-másik tagja, nem volt kellemetlen a "fogásérzete", és ha a technikai tulajdonságait szemezgetem azt tudom mondani, hogy nem is kellene tőle jobb. Persze mindenkinél máshol rezeg a léc, és más stílusban ugorja át.
A Bessa nekem azt az újdonságot hozza, hogy nem kell fénymérőt használnom, egyben megfoszt egy olyan művelettől ami a fotózás szertartásához számomra szorosan hozzátartozott. A fénymérés folyamata alatt a még képszerkesztést is át lehetett gondolni, finomítani, ez a mai technikából hiányzik (sajnos, és mégsem sajnos...).
nekem volt par bessam, nem mondanam ra hogy bakancslistas. inkabb azt hogy egy jo igaslo, bakancslista egy leica vagy hexar rf, de a bessa pont nem. nyilvan izlesek es pofonk, en mar probaltam az alapjan gondolom.
egyebkent mint gep teljesen jo, priman mukodik minden tokeltes, van pontos fenymero, szep nagy es vilagos kereso (jobb mint barmelyik leica), pontos zar, tavmero, kezzel lehet valtani az obi keretek kozott, sztem ez is sokkal jobb mint a leica fele otomata. konnyu, befuzni, kb mint egy slr, egyszeru. egy baja van, nem szeretheto ugy mint egy leica. hianyzik belole az a filing ami a leicaban megvan. de mint gep nagyon jo. persze vannak nyugjei, eleg muanyagos (bar ezt jol leplezi a massziv gumirozas), a zar femlamellas es e miatt eleg eleset csattan. ezt tetezi, hogy valojaban ket zarja van egymas mogott. ez egy eleg fura tulajodonsaga. a kulsejerol a festek hajlamos leperegni. nekem sokaig megvolt de eladtam (ha meglenne odadnam kiprobalni), neha elgondolkodom hogy talan kene venni egy masikat. en a sima R-t valasztanam, sztem az a legjobb. A modot sosem hasznaltam, cserebe a sima R a legkisebb legkonyebb legegyszerubb (pl ket lr 44-es elemmel 5-6 evig siman elmegy a fenymero). meg az a legolcsobb is, ebayrol eleg jo aron megkaphato.
Az "R" típusból választanám ha nagyon elcsavarná a fejem egy hirdetés belőle. Mindössze csak tervezem a beszerzését, egyenlőre nem kerestem célirányosan, amolyan bakancslistás dolog.
A bessara felmegy minden m39-es obi. a sima bessa-r az LTM-es igy arra csak az M39 csavarosak mehetnek. az R2-tol felfele meg az osszes M bajonettes obi, es adapterrel az osszes LTM.
sztem ilyet azert nem fox talalni mert sajna a g vazak nem olyan jok hogy erdemes lenne ezzel xorakazni, sokkal inkabb forditva mivel az objektivek viszont tutik es tarjak is az arukat.
A kérdés az, hogy a Contax G-1 vázra fel lehet tenni M39-es objektívet. Pillanatnyilag nem találtam adaptert, de a gépet és annak AF rendszerét és a MF-rendszerét ismerve nehéz elképzelni.
Kérdés miért érdemes foglalkozni ezzel az átalakítással, mikor egészen barátságos áron lehet Contax G vázat venni?
Abban már nem vagyok biztos, hogy a Contax vázra fel lehet adapterezni idegen objektívet, mivel ezek nem távmérős gépek, illetve nem a hagyományos optikai távmérővel működnek, és a kézi fókuszálás sem a megszokott. Ha mégis van rá megoldás, akkor jó választás lehet egy ilyen váz.
hat sztem en is ezt mondom. ugy tom leicara a contax g obikat nem lehet feltenni adapterrel sem, ehhez at kell alakitani az objektiv hatuljat, eleg rendesen. vannak ilyenre specializalt megoldasok/emberkek/cegek, pl: http://www.japanexposures.com/lens/
A http://www.kenrockwell.com/contax/g2.htm oldal szerint a Contax G-rendszerű kamera objektív foglalata Contax G. Igyekszem én is keresni a hozzá való adaptert, bizonyos, hogy van, mert sok adapter gyártottak hozzá.
Sziasztok! Nos, ha ez így működik, akkor irányárként. 30 ezer forint összeget mondok, de alkuképes vagyok. Sőt egy jó állapotban levő Sekonic L-208 TwinMate fénymérő csere is érdelek.
Eladó egy mind műszakilag, mind esztétikailag kitűnő állapotban levő Contax G-1 váz. Németországban vásárolt, a Contax Service (Yashica Kyocera GmbH, Eiffestr. 76, D-20537 Hamburg, telefon + 49-40-2515070), kapott egy szoftverfrissítést a váz, így a Biogon 2.8 / 21mm, illetve a Planar 2.0/35mm objektívvel is használható.
Árajánlatot a degenerartfoto@gmail.com email címere, vagy a +36 30/650-4148 számra kérek.
Eladó egy szép-jó Cero Six a legjobb változatból, Zeiss Tessar T, Synchro-Compur, gyári bőr tok. A szokásos halovány távmérőn túl mindene tökéletes, használatra kész.
Általában a legrövidebb záridők halnak meg utoljára ugyanis ahhoz kell a legerősebb feszítés. Szerintem csak tisztítás és nagyon finom olajozás kell. Ha egy záridő működik akkor szerintem a többivel sem lehet nagy baj. (Mondjuk pont Compur záram még nem volt.)
Van néhány központi záras német távmérősöm. Szervízeletlen darabok, többségében Synchro Compur zárral vannak szerelve. Kettő masinánál is találkoztam olyan hibával, hogy csak ötszázadot exponál. A kérdés az lenne, hogy okozhatja-e ezt a hibát az, hogy éveken át ez a záridő volt beállítva és beszáradtak a kenőanyagok a zárban, illetve el van koszolódva?
(Tudom, hogy csak bontás után lehetne kideríteni a hiba okát, de gondolom másnál is fordult elő hasonló hibajelenség.)
Nem távmérős, viszont nem tudom melyik topicban tehetném fel a kérdést. Van esetleg valakinek 126-os filmkazettája amitől megválna? Vagy tudjátok, hogy hol lehetne beszerezni? Tölteni szeretném.
Megtekinthető a reggeli/délelőtti órákban Bp. 4., 15. kerületben, vagy + postaköltség. Korrekt alku (a jóérzés határain belül) belefér pl. egyben mínusz 15%. Email cím publikus.