Egyszerű, gyökeres vesszőket 6-8 éve telepítettek. Szervezkedő valszeg ismeri azt a részt nagyjából tudja mit mikor ültettek. A 2-3 éves roskadozik mert amikor berakódott még nem volt ilyen gyilkos hőség, de most szenved
"6-8eves gyökeres vesszővel telepitett ültetvényeket lattam délelőtt, amiről hullik a levél, 2-3eves ültetvény mellett menten el, terméstől roskadozva, de a fürtök kínlódva. "
Hogyan lehet 6-8 éves vesszökkel telepített ültetvény 2-3 éves? És hogyan veszed észre a különbséget?
Hogyan tud valami egyszerre roskadozni és kínlódni?
A szőlő akkor ad szépen ha letérdel előtte az ember.
A tűző napon szereti ha a gzadája árnyékában hűsölhet.
:-))))
Az meg hogy majd mi fogja bírni a klímát? Senki sem lát a jövőbe. Én sose telepítenék sima vesszőt, csak oltványt. Ez az első szelekció, ami megrostalja majd az ültetvényeket. A késői érésű fajták bevédése költségesebb, időigényesebb+ a reszkír a jégverés kapcsán. A koraiakat gyakorlatilag már lehet szedni. Hétfőn a nagybanin az irsait és a nerot is árulták.
6-8eves gyökeres vesszővel telepitett ültetvényeket lattam délelőtt, amiről hullik a levél, 2-3eves ültetvény mellett menten el, terméstől roskadozva, de a fürtök kínlódva. Nagyon sok "jó" példa van a rosszra, de a tutit nehéz megmondani! Szerintem.
Agyagos,kötött talajom van.Most van kb.50 fám,egyenlőre jol türik az aszályt.Egyáltalán nincsenek öntözve,a mult éven ültettem kb 12 körtefát,vad körte alanyon,hogy minnél mélyebre gyökerezzen,vagyis kötött talajba ezt az alanyt is javasolták.Amik rávannak oltva az sozó,meg arabitka körte,ugyvannak beállitva,hogy rezistens fajták,ja voltak valamikor amikor még volt rendes klima.A szilvafával állando probléma a monillia,az alma még ugyahogy elvan,a birs is,van nekem ez a cydora robusta birs ami még talán a legjobban birja.A körte állandoan atkás a nagy melegben jo sok atka van rajtuk.Van még üres helyem,azért gondoltam szőlőre,mert azt legalább tudnám árnyékolni,nem sütné annyira a nap,kérdés csak az,hogy mennyi vizet igényel a szőlő és hogy melyik fajták fogják birni a klimaváltozást.
Köszi! Mindenképp várok, legyen már egy rendes éve. Sajnos az alanyát nem ismerem, a kertészetben ahol vettük, nem volt erről info. Magával a tőkével nincs bajom, a hajtások jól fejlődnek, nem érzékeny, csak a termés eddig nem muatta magát.
Most voltam a szőlőben, déli fekvés, iszonyat napsütés reggeltől estig,locsolás nincs,2 hónapja nem esett( talán kétszer volt szemergős semmitérő) leszámítva hogy a fürtöket megkapta, tőke kiszáradva nincsen.
"a Palatina megállt bors-borsó között". Ó, köszi! Nálam új fajta, most lenne az első teljes termése és épp nézegettem, hogy megtartsam-e, mert pont ekkora bogyói vannak. Így viszont betudom az idei aszálynak (bár nálam egyszer kapott öntözést).
a locsolás már a szőlőnek is kell ilyen rohadt időben
most majd lehet cabernet savignont termelni az is befog érni
a felmelegedés oka az hogy a zsidók folyamatosan elakarnak adni valamit mert ha nem adnak el akkor nincs profit..ezért tartós termékek helyett előre megfontolt szándékkal hulladékokat gyártanak ami 10ed annyi idő alatt tönkremegy..az autótól a hűtőig a tv től a ruhákig minden ilyen ma már hogy nem a tartósság jellemzi hanem hogy sokkal sűrűbben megkell venni...számítógépek 1-2 év alatt elavulnak telefonok szintén kocsihoz 5 évesen már folyamatosan alkatrészeket kell vásárolni..stbstb..ez az üzletpolitika biztosítja hogy az ipari termelés így a kibocsájtás és energiafelhasználás a 10 szerese legyen mint amennyi lehetne...az elhasznált energia 30 % a lakossági a többit az ipar emészti fel ..ha ez tartóscikk gyártással a 10 edére csökkenne akkor kapásból a ma felhasznált energia 40% ára csökkenne a világ energiaigénye
a hibridautó meg egy rohadt kamu hogy rákényszerítsék az emberekre jogszabályokkal hogy vegyenek elektromos autót tehát vegyenek fel hitelt!mekkora óriási profit lesz ha a világon mindenkinek új kocsit kell venni??nem a gyárnak!! a banknak!!
ennyit arról hogy az elektromos milyen keveset bocsájt ki:
Nálam most a Ruggeri alany van kipróbálás alatt, elvben ennek jó a szárazságtűrése, mélyre hatol a gyökere. Remélem tényleg így lesz. A másik tapasztalat idénről, hogy a fajták erősen szórnak aszályérzékenység szempontjából. Néróm elvagyogat, de vicces méretű a bogyója, a Palatina megállt bors-borsó között, nem csinál semmit, de levélzete még egész tűrhető. És sorolhatnám, melyik mit csinál éppen.
Szóval nem csak az alany, de a nemes megválasztása is elég fontos tényező lesz az aszályra nézve.
Ha szőlőben gondolkozol, mindenképp oltványt keress, azon belül is olyan alanyt, aminek mélyre mennek a gyökerei, feltéve, hogy nem meszes/köves a talajod, mert oda megint más-más alany az ideális. Egy korrekt oltványossal előre le lehet beyzélni az igényeidet alanyt és a nemes fajtákat is. Lehet, hogy drágább, mint a sima vessző gyökereztetése vagy a bármilyen alany próba szerencse alapon való ültetése, de sztem megéri az utánjárás, ha a spanyoloknál lehet szőlőt termeszteni, akkor nálunk is.
Hello.Szeretnék véleményt kérni.A jövőre nézve kinek mi a véleménye a szölöről?Szerintetek jobban fogja birni a nagy aszályt és a forróságot mint a gyümölcsfák?Van még kihasználatlan helyem a kertben,nem tudom eldönteni,hogy mit ültessek.
Ha erről van szó, ez szerintem mindenfelé fog fröcsögni.Alul, felül. Ránézésre igazi buhera lehet az egész.
Szerintem jobban megéri valami használtat nézni. Nem most szezonban, hanem figyelni folyamatosan az apróhirdetéseket és ha megérkezik a hirdetés, azonnal rástartolni. Nekem a kezi bogyozom újszerű állapotú volt, nem emlékszem már rá, talán20ezer ft korul vettem, de kínlódás volt. A villanyos bogyozoert Sopronba kellett elmennem, de egy álom. Szőlő beönt és onnantól csövön megy a hordóba vagy a présbe. Lehet hogy nagy, lehet hogy kínlódás az elmosása, de mindenkit lebeszélek a kézi szenvedésről.
Nem láttam élőben, de amit látok: festett, tehát előbb-utóbb ledobja a festéket, ahogy annó a Bakony Művek darálója is ledobta. Nem látom, hogy a bogyózó résznél lenne felül takarólemez, tehátfröcsögni fog. Az olcsóságnak ára van.
Jobb híján itt érdeklődöm, hogy van e valakinek tapasztalata Micul Fermier kézi, hobbikategóriás szőlő bogyózóról, amit egyébként "szőlőhámozóként" hirdetnek.
Hosszasan kerestem a neten olyan céget vagy üzletet, ahol legalább megnézhetném, de nem találtam. Mindenhol csak rendelni lehet.
100 000 Ft alatt más típust nem is találtam, a többi pedig nekem túl nagy és túl drága.
Hát, akik itt tudnának válaszolni, azok tudnának a csemegeszölösben is.
A kocsánybénuláshoz én általában csak annyit tudnék hozzátenni, hogy nálam rendszeresen jelentkezett addig, amíg fahamut juttattam ki, ill. amíg nem kezdtem el permetezni 5%-os keserüsóval közvetlen virágzás utántól 3X egymás után. Hogy ez a néró problémáit megoldja-e nem tudom, az olaszrizlingét/pátriáét megoldotta. Elöfordulhat, hogy az a kocsánybénulás nem is kocsánybénulás, hanem virágzás idején fellépö botritisz. Az ellen védhetnek a virágzáskor kijuttatható botricidek, ill. a strobilurinok is.
Én a helyedben felvenném a kapcsolatot Maci_P-vel (mások által el- és kimondottan néró-bor-guru) vagy szervezkedö olvtárson keresztül a szomszédjával.
A tavaszi fagyok ellen általánosságban: a függöny (egyes/kettes etc) ellenjavallt, a túlterhelés ellenjavallt, ugyanis ügyelni kell a jól beérett kellöen, de nem túlságosan vastag (ideálisan 7-12 mm közötti) vesszökre.
Ha a már kihajtott hajtások elfagyására gondolsz, akkor szálvesszöben gondolkozz, mert így legalább a jövö évi termésed biztosított lesz, persze, csak akkor, ha hajlandó vagy a szölö számára nem ideális fekvésben szölöt termeszteni.
Csemegés topikban már kérdeztem, de itt is megkérdezem hátha még több információt kapok!
Na szóval fejembe vettem hogy telepítek Néró szőlőfajtát kettőshasznosítású, jó lombozattal rendelkezik, kevés permetezés. De egy a bökkenő a kocsánybénulás, keserűsó megfelelő adagolásával kiküszöbölhető.
Kérdés tehát kinek van, mennyi, növekedési habitusa nálatok? Jól bírja e tavaszi fagyokat és kocsánybénulással mennyire találkoztatok?
400-500 tövet raknék el belőle, borként és csemegeként hasznosítanám.