Kedvet kaptam ahozz hogy szájharmonikázzak! hol tudnám szerintetek elsajátitani az alapokat? Fejér megyei vagyok szóval a környéken kéne való tanár! Köszönöm elöre is a segitséget!
sziasztok. Én szeretnék kérni magyar kottákat, ismert előadóktól szájharmónikára. Jöhet bármi mulatos, népdal, bármi! Ha valaki tudna nekem segíteni annak nagyon örülnék. De ha van akkor külfüldi is lehet. Én most kezdtem a szájharmónikázást úgyhogy ahhoz mérve valami egyszerübb dalokat ha lehet. Itt az E-mail címem: baglyos89@freemail.hu Ha bárki tud nekem valamit küldeni az jó lenne. Nagyon örülnék neki, előre is köszi!
Szeretnék egy szájharmónikát venni. Milyen különbségek lehetnek köztük? Ha mondjuk blues-t szeretnék játszani, akkor milyen kell? Mennyitől kezdődik egy jobb minőségü, kezdő darab? Tudnátok pár típust mondani, ami jó kezdetnek?
Sziasztok! Akinek kell Madaras Árpád Szájharmonikás könyve (szkennelve, képekben, ingyen és bérmentve) dobjon meg egy maillal. Ezt megtekintve meggyőződhettek, hogy erre van-e szükségetek és ha igen, akkor vegyétek meg, mert az úgy tiszta... =) vicc vót...
Nemrég kezdtem harmónikázni tanulni...SEGÍTSETEK!!! Alanis Morissette tabokat keresek de egyszerűen nem találok...lehet hogy annyira egyszerűek hogy nem érdemes feltenni a netre??? Próbálkoztam hallás után de nem ment...ha tudtok vmi használhatót akkor légyszi osszátok meg!
Úgy látom az Indexnek lehetetlen megküzdeni 10kb os képekkel is. Lehet hogy rossz hejen akarok beszélgetni. Talán az Origó nem ilyen. Na megnézzük. Csá INDEX.
Elöször is ismételten kellemes ünnepeket minden herflys-nek.
Valamikor 1981 és úgy emlékszem 1987 között szájharmónikáztam,minimális zeneelméleti tudásommal és botladozó kottaolvasással inkább hallás útján sajátitottam el a hangszer használatát.Névnapkor szülinapkor karácsonykor szilveszterkor játszottam nagyapámmal együtt vagy barátoknak rokonoknak. Miután jött a középiskola abbahagytam.Legalábbis nagyon ritkán vettem elő.Közben nagyapa is "elment". Ezután eltelt 20 esztendő és kezembe akadt a padláson egy Kínai gyártmányú Golden Cup Harmonica ennek külső megjelenése haonlít a Humming Tremolo SU-21H- hoz de a belbecs három évtizedes lemaradásban van. Namost. Meglepve tapasztaltam nem felejtettem anyit hogy ne tudjam kicsit "G.C." harmónikát megszólaltatni. Némi kezdeti bátortalanság után gyermekeimnek nagy örömet okoztam itt-ott kissé elhangolódott hangszer alapos megkínzásával, ami gyerekek által is ismert gyermekdalok, népdalrészletek és régi popzenei dallamok felelevenitésében testesűlt meg. Örömünket az vette ell hogy szép fokozatosan több rezgőnyelv is beragat legalább is elöszőr úgy tünt. Következett egy tisztitás úgy ahogy valamikor nagyapámtól láttam (szétszerelés-portalanitás-rezgőnyelvek alkoholos tisztitása finom rövidrevágott sörtélyű ecsettel és végűl szárítás). Sajnos ez nem hozott megfelelő eredményt úgyhogy majdnem használhatatlan a hangszer rezgőnyelvek kifáradása miatt.(szerintem) Ezekután arra gondoltam beszerzek egy megfelelő herfly-t családom és magam szorakoztatására. Elkezdtem keresgélni. Sok jó márkával találkoztam és igazából olyan hangszerre gondoltam ami populáris zenei előadásmódra van inkább megszerkesztve. Vagyis nem kifejezetten egy stílusirányzat képviselője a hangzását illetően. Ahogy nézelődtem láttam sok-sok szinte ékszerszámba menő kivitellel rendelkező hangszert. De láttam azt is hogy pl. kifogásolják sokan egyes tipusok életartamát"Hering" vagy olcsósága ellenére dicsérik a "Hohner XB-40 es hangzásminőségét kezelhetőségének könnyedségét. Olyan oldalakat kerestem ahol a lehető legtöbb információt tudták nyúlytani a herflyk-ről. Így akadtam egy igen érdekes oldalra ahol egy előadóművészel videóra vagy mp3-ra vették a nevesebb vagy új bevezetésre szánt tipusok hangzását ill. látni lehetet kezelhetőségének lehetőségeit is némileg. Az oldal címe bizonnyára ismeritek(http://www.harpshop.de/shop). Itt akadtam egy olyan márkára amire nem is gondoltam hogy gyárt herflyket. Szinte megdöbbentem mikor megláttam, kirázott a hideg attól a hangzásvilágtól amit a honlapon letölthető tipusonkénti előadói bemutatókból halottam. Továbbá a gyártó oldalán is további gyönyörű előadói részleteket halottam ezeket a Blackbird-el adta elő Frédérik Yonnet cím:(http://weltmeisteronline.com/samples.shtml) Tulajdonképpen ezért írtam ide hogy ti is halgassátok meg mit szóltok ill. mi a véleményetek erről a gyártoról? Mit halotatok a Weltmeister herflykről mert énnekem csak édesanyám tangóharmónikája jut eszembe erről a márkáról és sok-sok szép emlék amikor esténként játszot nekünk? Nagyon szép volt.De azt soha nem tudtam hogy herflyket is gyárt ez a cég. Mondjuk kézenfekvő lett volna feltételezni más harmónikakonstrukciókból adódóan de itt Magyarországon nem találkoztam és nem is halottam Weltmeister herflykről. Egy korábbi használt herfly-ről igen de régi 60 as 70-es évekbeli kiadás lehetet és majdnem 20e ft kértek érte.(igen itt lejebb) Ez év augusztusában árúlták ha jól emlékszem. Használtan rizikós szájharmónikát venni, lehet hogy zsákbamacska, javítattni meg nehézkes lehet. A legnagyobb problémám hogy beleszerettem a márkába és ithon úgy néz ki nincsen sem képviselete sem forgalmazója.Ez elég szomorú. Pedig milyen jó lenne hozzájutni egy Blackbird-hez vagy netán egy Chromatic 48 -hoz. Ha netán ti máskép tudjátok kérlek segitsetek abban hogy hol lehet Magyarországon Weltmeister herflyket vásárolni. Segitségeteket előre is köszönöm.
Itt vagyunk: http://forum.origo.hu/topik.jsp?id=67952
Ezeken népdalokat meg ilyesmit tanulhatsz meg. Vegyél egy blues herflit, ha mást is akarsz. Hangszerboltokban van Hohner és Hering, néhol Lee Oscar, Accord-nál Weltmeister. Vannak olcsóbb modeljeik tanulóknak.
Sziasztok, lelkes kezdő vagyok. Ahol csak néztem a neten, mindenütt azt irják, hogy csak tizlyukú, komoly hangszeren érdemes elkezdeni. Nekem egy hosszú kinaim és egy olympia tipusú régi német harmonikám van. Szerezzek egy újat (hol?) vagy van még reményem, hogy ezeken megtanulok?
Hali mindenkinek! Szeretnék egy akusztikus blues zenekart csinálni SZEGEDEN. Egy dobost és egy gitárost keresek(stb.). Én szájharmonikázok. Akit érdekel írjon erre a címre szekereszoltan@c2.hu! Nem vagyok profi csak tehetséges kezdő.
amúgy ének a kedvencem, csak hiába van a fejemben 1000 dallam, mutálás elrontotta a hangom, azóta vegetálok, pedig imádom a zenét. Van egy akkusztikus gitárom, amit valamiért idegennek érzek. De ez a harmónika király, lehet egy csomó mindent csinálni vele, mint az emberi hanggal. vagyis na.. jobban érzem magam vele. :)
Sziasztok! Ma vettem egy A hangolású Heringet ! Eredetileg nagyapámnak vettem karácsonyra, de hazavittem, és ahogy belefújtam, visszarohantam a boltba, és vettem magamnak is egyet. :-) Annyira tetszik a hangja, hogy húú :) Bár még dallamot nem tudok rajta játszani, de kitaláltam, hogy lehet olyat csinálni vele, mint amikor Axl Rose a Nightrain c. számban énekli hogy "ready to crash and bu-u-u-u-u-u-rn" szóval rezegteti a hangot. Ezt valahogy gyomorból csinálom, és a torkom remegtetésével. Meg olyat is tudok, hogy a szám formálásával változtatom a harmónika hangját. Szóval tök jó... egy hangot már egy rakásképp meg tudok formálni, de még mindig nem játszottam egy dallamot sem. :D:D na jó, Pachelbel: Canon in D-t játszottam, mert ott szimplán hangonként emelkedik/ereszkedik a dallam, és semmi ugrás nincs benne (az ugrálós rész helyett is az alapot játszom-(hegedü)) Na... kb 2 óra alatt ennyit tudtam meg a harmónikáról. :D Hogyan tovább?