Egy ilyen kurzuson a tanulóval fizettetik meg a filmgyártás költségeit, ami tudjuk nem kevés. Cserébe lehetőséget kap arra, hogy professzionális technikát kipróbálhassa.
Az is igaz, hogy 4 hét alatt nem lehet megtanulni a filmkészítést, csak az ízére lehet rákapni. Én évekig jártam a filmművészetire és még mindig azt érzem, hogy rengeteget kell még tanulnom. De talán ez a szép az egészben, hogy mindig van mit felfedezni és nem unja el az ember.
Szóval,aki megteheti az menjen nyugodtan, mert biztos hogy nagy élményben lesz része...és kitudja, talán megismerkedik valakivel...:) Mert a kapcsolatok, az is fontos!!!
Ami meg a legnagyobb filmeseket illet, nem tudom mit tanultak és hol tanulták, de hogy nem egy négy hétes gyorstalpalón sajátították el mindazt, amit tudnak, azt nagyon valószínűnek tartom. :)
A négy hét nyilván annak lehet hasznos, aki már bizonyos szintű képzettséggel bír + rendelkezik olyan ösztöndíjjal, szponzorral vagy saját anyagi háttérrel, ami/aki ezt az utazást és tanfolyamot lehetővé teszi. Szerintem egyébként egy négyhetes workshop is hasznos lehet.
Másrészt a legnagyobb filmesek jelentős része nem rendelkezik Filmművészeti egyetemi végzettséggel. Vagy bármilyen egyetemi végzettséggel. :))
Kérlek benneteket küldjétek tovább az alábbi felhívást:
VII. Nemzetközi Super 8 mm Fesztivál
Szeged
2008. szeptember 11-14.
Nevezze be super 8mm-es technikával készített filmjeit a fesztiválunk versenyprogramjába!
A nevezés díjtalan, csak e-mail-en küldje el az alkotás adatait címünkre: super8mmfest@mail.com
Az alkotó neve,
nemzetisége,
a film címe,
a film hossza,
kategóriája (kisjátékfilm, fikciós, kísérleti, dokumentum, animációs, elbeszélés, film noir, „videó” clip, thriller),
maximum 3 mondat a film történetéről,
a film elkészítésének éve.
A VII. Nemzetközi Super 8 mm Fesztivál, a hagyományokhoz híven, idén is csak olyan alkotásokat fogad, melyeket 8 mm-es technikával forgattak. Az utómunkáknál már engedélyezett a digitális technika alkalmazása.
A nem magyarnyelvű filmeknél magyar feliratozást kérünk.
Nevezési határidő: 2008. augusztus 20.
Kérjük, hogy DVD-re kiírt filmjét a fenti dátumig juttassa el címünkre!
Bővebb információ: http://www.myspace.com/s8mm, http://www.super8mm.hu
Kapcsolat: super8mmfest@gmail.com
Cím: RÓZSA Péter, 6721 Szeged, Római krt. 40., Magyarország
Egy közkincs felmutatása
A filmkultúra evolúciója egy olyan szakaszba érkezett, amikor a régi technikák reneszánsza köszönt be. A professzionális filmkészítők soha nem fordultak el az egyszerűbb technológiáktól, a költségkímélőbb rendszerek néha még alkalmasabb eszköznek bizonyulnak a művészi mondanivaló kifejtésére.
A Super8as Akrobatacsoport és az Emlékmentők
A Szegedi Super 8 mm Fesztivál megálmodói és egyben szervezői ma már nem csak a filmek gyűjtésével és bemutatásával foglalkoznak – csaknem 170 órányi archív anyaggal rendelkeznek-, hanem aktív, analóg multimédia performanszokat is tartanak, ahol a főszerep a 8 mm-es filmeké, a zenéé, az élő szövegé és a mindezt összefogó varázslaté. Ezek a performanszok nem öncélú akciók, hanem audiovizuális ingerek egy utazás megkezdésére a múltba, egy kalandra saját lelkünk legmélyebb bugyraiba.
Nemzetközi kapcsolatok
2007 óta szoros együttműködés fejlődött ki a Cambridgei Super 8 Fesztivállal. Az angol kollégák segítségével, a szervezők számára szélesebbre tárult a keskenyfilmes világba nyíló ablak, így ma már a hazai filmek mellett, Angliából, Németországból, Kanadából, az Egyesült Államokból, Ausztráliából és Svédországból érkezik az alkotások java.
Szeptemberben, Szegeden időkapu nyílik a múltba.
------------------------------------------------------------------------------------------------
7th International Super 8mm Festival
Szeged, Hungary
11-14 September, 2008
Call for entries
Entries for the 7th International Super 8mm Festival, Szeged (Hungary) are now accepted.
Please enter your films by sending an e-mail to super8mmfest@gmail.com with
the name of the director,
nationality,
the title of the film,
length of the film,
category (fiction, experimental, documentary, animation, narrative, comedy, film noir, music video, thriller),
maximum 3 sentences about the story,
the year of producing.
The 7th International Super 8mm Festival aims to be a networking festival for the Super 8 community and film lovers. It accepts only films originally shot on the Super 8 film format.
Films made in languages other than English should have English subtitles.
Deadline for application: 20th of August 2008.
Please send your film (on DVD) to us till this date!
For information visit http://www.myspace.com/s8mm, http://www.super8mm.hu
or contact super8mmfest@gmail.com
Address: RÓZSA Péter, 6721 Szeged, Római krt. 40., Hungary
The Super 8 Movement and Festival in Szeged, Hungary
The evolution of film culture has reached a stage which can be characterized by the renaissance of old techniques. Professional filmmakers never gave up using simple technologies, and low-budget systems sometimes prove to be a more suitable device of artistic expression.
The techniques and technologies Super 8 filmmaking uses make it a special category within filmmaking. It is little known today that the basis of home filmmaking was Super 8. Super 8 culture has spread through Western Europe in the past decades, several film clubs and festivals are a proof of its popularity.
Both in Hungary and abroad, mainly film workshops in university clubs and smaller film festivals popularize Super 8 film culture. Luckily, owing to the post-modern nature of modern visual culture, lovers of film are open to everything, and the base of Super 8 is becoming wider.
Over the last 8 years Szeged has become the capital of Super 8 film culture in Hungary. The Szeged Super 8 group has been collecting films in Hungary since 2000. Today films are arriving even from abroad to be saved and archived. More than 170 hours of film material, from 1941 to 2007; from cartoons through to documentary are to be digitalized and categorized.
Future plans include setting up an open archive on the Internet in which film collections will be available in different categories. It will be a filmmaker’s catalogue (of ads, of art films, etc.) from which interested parties will have the opportunity to apply for a license to use the films or part of them. This virtual archive will also be a kind of Noah’s ark for memories recorded on 8mm wide celluloid. In order to preserve such memories, it is the films which must be rescued. And the guys with this mission are the Memory Rescue Team.
A különbség nem egész 10%, márpedig még ha a konstrukció érzékeny is a telepfeszültségre, 10%-os alul vagy túlexpozíciót nem hiszem, hogy bárki észrevesz vetítéskor. De ha nagyon preciz akarsz lenni, akkor az elemekkel sorba kapcsolhatsz egy darab germánium diódát (pl. OA1160 típusút), azon nyitóirányban pont 0,3V esik, így aztán 3V-0,3V=2,7V precizen. De ez valószínűleg már nem fog a teleptartóba elférni, szét kell szedni a kamerát, és abba kell valahova beforrasztani. (Mondjuk szerintem nyugodtan, eredeti mercury elem úgysem lesz már többé.)
Tényleg, most emlékszem, lehet, hogy a hallókészülék-elemeket is megnézem és az ártól függően vásárolok belőle, de így sem érzem vészesnek a különbséget, szépen kilendül a fénymérő és talán még pontos is.
Kitárgyaltuk. Ez. Vagy ha nagyon preciz akarsz lenni, akkor hallókészülék szaküzletben lehet vásárolni 1,3V feszültségű zinc-air elemeket is. Méretben persze nem stimmel egyik sem, hogy az elemek körött maradó helyet mivel töltöd ki, egyéni kreativitás kérdése. Lehet gumicső, föltekercselt papír, méretre esztergált plexi rúd, pur-hab...
A Mercury 2.7 voltos elem pótlásának mi a legegyszerűbb módja? Én most elsőre az egyik filmfelvevőmbe összeraktam két LR44-es elemet ami 1.5 V + 1.5 V, ami 3 V és ezzel talán közelítek. Így is kicsik, a fennmaradó helyet fémypapírral hidaltam át: talán egy kicsit levesz belőle és közelítek a 2.7 v-hoz.
Mit gondoltok jó ez így? Van hasonló tapasztalat, mintha már kitárgyaltuk volna, bocs az ismétlésért, de hasznos ha újra leírja nekem valaki!
Jó állapotú meonet S8 montázsasztalom van. Ajándékba kaptam, de belátható időn belül nem fogom használni, úgyhogy szívesen tovább ajándékoznám olyan személynek, aki pont ilyenre vágyik. Érte kell jönni Bp XX kerbe, vagy a melóhelyemre csillebércre.
Film újra van, valami 1800 Ft/tekercs, de idehaza csak ff kapható. Éppen ezért egyre inkább eladhatók a kamerák is. De még mindig jóval több eladó kamera van, mint ahányan filmeznek, úgyhogy az árak nagyon nyomottak (0..5e Ft között típustól és állapottól függôen), szóval ha nincs nagyon útban, én azt javaslom, inkább tartsd meg!
A quarznál nem annyira a méret az ellenfél, mint inkább a súly. Válltáskában halálos a dolog, övtáskában még talán-talán el lehet vinni, de az igazi hátizsákban. Csak hát onnan elôkotorászni kissé kényelmetlen... hurcolni valami gagyi műanyag a legjobb... talán valami ilyesmi: http://super8wiki.com/index.php/Agfa_Microflex_100_Sensor
Figyelj, lehet hogy a lencsét érdemes egy fényképezőgépekkel foglalkozó szakemberrel megjavíttatni: mivel szinte jelképes áron vetted, ha valamennyit még ráköltesz, lesz egy újszerű, profi filmes kamerád!
Ha viszont a szétszedős, bütykölős típus vagy, akkor érdemes nekikezdeni, sokat nem veszítesz... ;)
Könnyen meglehet, hogy megunta a zaklatást és a következő ostromlónak egyből beadta a derekát :) A helyszínen egy montázsgépet is akart adni ajándékba a filmekhez, de az van és nem is gyűjtöm.
Más: Már 6 gépem van, vettem a hétvégén egy Canon 814 Electronic típust. Tud valaki leírást adni hozzá? Kérem magánban jelentkezzen, a címem publikus.
Ha gombás a lencséje, akkor azzal lehet valamit kezdeni? Mindenképp szét kellene szednem, mert a zoomja is szorul, gondolom az egész objektívje kicsit rohadásnak indult, de talán még megmenthető.
De tényleg nem is hallottam, hogy Magyarországon valakinek ilyen szép s8-as gyűjteménye lenne, ráadásul te használod is, ami a nézők szempontjából megint szép dolog, hiszen látják mit tud ez a technika!
Szóval, ha csak egy kamerát vihetnél egy szigetre, akkor melyiket vinnéd?
Nekem meg erről így szabad asszociációval az jutott eszembe, hogy vajon amikor kicsi filmkamerát visz az ember, akkor melyik a nyerő. Nálam éppen egy kis chinon meg kb. ugyanakkora nizo az esélyes, a chinonhoz még bőrtok is van, legalább nem olvadt bele a gumiszemvédője, ami chinonoknál gyakori. Egyébként a chinon optikailag mind fényképezőgépben minf filmfelvevőben eléggé alulértékelt cucc, pedig...
Az oroszoknak pedig volt egy ekran nevű mini-filmfelvevője, ami ugyancsak nagyon érdekes. Majdnem elvittem egyet a vaterán, de a másik licitálónak első kamerája lett volna (az is lett) így hagytam hadd vigye: talán eggyel több az őrültek táborában. Tulajdonképpen a normál 8-as quarz se túl nagy a nyele nélkül, bár még próba alatt van.
Nekem is volt zenitem, a Balaton fenekét is megjárta. Levettem az objektívjét, kitettem a napra száradni, és utána még évekig használtam. :) Csak egy idô után meguntam cepelni. A zorkij már egy fokkal jobb volt ilyen szempontból, de még az is nagyon húzta a vállamat. Akkor kezdtem el újra a központi záras gépek felé kacsingatni. Kicsinyek, könnyűek, és ami a legszebb: 1/15-ös záridô simán kiexponálható bemozdulás nélkül, mert nem ugrálnak a kezedben, mint a bakkecske! Elôször volt egy Altixem, imádtam, úgy éreztem, új dimenzió nyílott elôttem vele, és vittem magammal a Glockner gleccserétôl az afrikai sivatagig. De az 50-es lencse még mindig nagyon hosszú volt, sokszor nem fértek bele képbe az ojjektumok. Akkor értettem meg, hogy milyen zseniális kis gép a smena! Annak a lencséje 40-es fókuszú, már nem torzít be annyira, mint a 35-ös, de nem is olyan csôlátású, mint az 50-es. Kicsi, könny, olcsó, megbízható, és ami zseniális: az expozíciós táblázat is fel van festve az objektívre! Egyes egyedül a mélységélességi skálát hiányolom róla, de meglehet, hogy azért nincs, mert 4/40-es ragasztott triplethez ilyesmi nem is nagyon kell... Egyszerűen imádom a smenát! Szar kis műanyag semminek látszik, de az igazság az, hogy a maga korlátai között és -kategóriájában nagyon eltalált kis masina! Nyilván a virágra leszálló méhecskét nem ezzel fogod lefotózni, de ez nem is arra való, hanem hogy túristautakon, családi ünnepeken fájdalommentesen (hosszas elôkészületek nélkü) fotózgathass vele, és erre kitűnô! További elônye, hogy tolvaj nem kívánja meg, és ha netán véletlenül átmegy rajta egy 10t-s kamion, az sem egy nagy veszteség, kimész a bolhapiacra, és veszel 500Ft-ért egy másikat. :)
És egy egész jó forrás mostanában a német ebay, persze ki kell fogni olyat, aki nem DHL csomagként küld 1 dobozt 20€-ért, hanem hajlandó földi postával tizedéért. Bár ezeknek azért sokszor elmegy az ára 8-10€/tek-ig, de ha egyszer K40 kell a parasztnak...