Jó a topik, lesz mit bepótolnom a témában asszem :)
Ami most így hirtelen eszembe jutott, asszem még nem volt: Rókalyuk, meg van ennek vmi folytatása is, az írót most hirtelen nem vágom, de majd utána nézek. Régen olvastam, de túl mély nyomokat nem hagyott bennem...
Meg ott van még Michael Moorcocktól a Hawkmoon,még nem olvastam, úgyhogy nem biztos, hogy idevágó, bár van az elején egy térkép, Európát ábrázolja, van pl egy Magyaria nevű ország, fővárosa Istanbul :))
Egyáltalán semmi köze a nukleáris katasztrófához, de a Föld távoli jövőjében játszódik Jack Vance Haldokló Föld-sorozata: a Haldokló Föld, ez egy novellásgyűjtemény, inkább fantasy, mint scifi, akár a köv kettő könyv: A Túlvilág Szeme és a Démonpikkelyek, melyek a világ legszerencsétlenebb kisstílű csalója, Ravasz Cugel kalandjait meséli el. Mondom, ezek már tisztán fantasy könyvek, de érdemes elolvasni őket, az utóbbi kettőn nagyon jókat lehet röhögni, Vance stílusa hihetetlen, és a fordítások is jól sikerültek...
Valószínû hogy csak a grándzíróhoz nagyon közeli, legszennyezettebb falvakat nem lakják (6-10(?)km-es sugár (a zónaõröket kellene megkérdezni :). Itt-ott szétszórva pár hajléktalan (a nagy terület miatt ellenõrizhetetlenül), öregek akik visszavánszorogtak otthonaikba. A Nikolaus Geyrhalter (kopipaszt :) féle 'Pripyat' (doku portré- film) is errõl szól.
Filmekben sokkal rosszabbakat lehet látni. De ez azért nyomasztóbb, mert lehetnénk akár mi is egy nukleáris parti után, lásd Utolsó part. Apropó hamár világvége : Láttam a Emmerich új filmjének trélerét. Jóó :) Jó nézni a befagyott usa nagyváros :) Egyébként a címe The Day After Tomorrow, és arról szól hogy benéz a jégkorszak :)
Hmm. Talán még nyomasztóbb az óriáskerék. Közelebbről kellene hogy lehessen látni rendesen hogy rohad és nem csak üres. Mondjuk a lakótelep lesz érdekes úgy egy 10es múlva. De ami mindent elmond az a radarállomás. Leborulva oszt annyi, a kutyának nem köll. Mekkora az a kör ahonnan teljesen kitelepítették a lakosságot? (mármint ahol ma sem lakik senki )
Most néztem át teljesen, szövegekkel együtt. Szinte végig rázott a hideg. Egy teljesen groteszk valami az egész. A szoba amiben fa kezdett nõlni, vagy a szobákba benyúló faág, a szétrohadó bölcsõk, a kórház, az iskola/óvoda. Döbbenet. És itt van a szomszédban.
Fizikai fájdalmat érzek hogy nem fotózhatok most azonnal abban a városban. (Ez a jó kis flektogon 2.8/20-as obi a zsebemben Pripyat-ért kiált :)
Érdekes hogy sima "pripyat/pripiat/pripjat" -tal képtelenség rátalálni az oldalra. Egy véletlen fojtán a 'pripyat +piano' -val sikerült. Ha!
Wreckage! Megnéztem. Szépek. Tizen egynehány évvel a baleset után a természet átvette a hatalmat. A legelgondolkodtatóbb talán a csúszda. STALKERt akarok :)
Francia (Chris Colorado) poszt-apok rajzfilmsorozat indul szombaton (13:00) a cartoon networkön . %)
"Chris Colorado is a French production. It focuses on a secret agent in a post-apocalyptic world who is trying to find out the truth about his long lost father. The main villains are some weird religious cult who follow a Darth Vader look-alike."