alpha: Mintha mondtad volna, hogy van egy fűzfa a kertetekben. Esetleg tudnál róla vágni pár nagyobb s pár kisebb ágat? Levél is lehet rajta. A pici a kalitkába kellene, a nagyobbakból meg mászókát szeretnék csinálni a leguánnak és a papagájnak a szobámban..:)
Oké, Jucus maradjon addig amíg jónak látod! A leguval meg asszem holnap rohanhatok a dokihoz, mert nemakar enni, argh!!!Viszont kitünően jó erőben van, ami látszik a kezemen,karjaimon és az egész hátamon is..karmolás képében..:)
A kis pictustól találtam magaslati kakikat is..de tényleg lehet hogy van valami rejtett WC-jük is a szégyellősebbeknek fenntartva..:)
Hálóval könyűűűű:) Én peca közben próbálkoztam egy szöcsi befogásával, de kevesebb sikerrel:) Jah és fogtam pecabottal egy szitakötőt..:D..lengettem a levegőben az meg ráakadt..kb 1perc után repült le róla..:)
Maradhat még Jucus, mert az etetésének előkészítésével kiadhatom magamból a munkahelyi stresszeimet. :-) Meg most lazább időszakunk van és tudok rá jobban figyelni. Igazából annak örülnék, ha úgy adhatnám vissza, hogy már magától evett 2-3 elő valamit.
Szerintem a nagy terkóban olyan helyre is pottyantottak, ahol nem találtad meg és az "illatosítja" be az egészet. Néha egész magasra is tudnak "kakálni". :-)
A szöcskéket kézzel fogjuk, de már ügyesek vagyunk és nem tudnak bennünket megharapni. ?:-> Igaz mostanában a gyorsabb begyűjtés érdekében hálót is használunk.
Több betegség tünete is lehet. Egyszerűbb esetben vitaminok hiánya, rosszabb esetben a szájban vagy az orr belső felében lévő gyulladásos folyamatok, amit baktériumos fertőzés okozhat. Feltétlen állatorvoshoz kellene vinned, főleg ha az evéssel is gondjai vannak a gekinek.
De lehet idegen anyag a szemben ami iritációt és gyulladást okoz.
Más tünete nincs? Csak az egyik szeme, vagy mind a kettő? Alul ödémás vagy felül, esetleg teljesen be van dagadva?
Alpha:Végeztem egy kis kutatást a szöcskékről(étkezésükről)..nah azt nemtudtam meg, hogy milyen fajta szöcskéket fogtatok..Viszont azt megtudtam, hogy a szöcskékből van ragadozó s van növényevő. De sokuk úgy ragadozó, hogy igazából mindenevők csak a táplálékuk nagy részét más egyéb rovarok alkotják, de nem vetik meg a növények lédúsabb részeit és a rovarlárvákat sem. Hogy az általatok fogottak, melyik táborba tartoznak azt nemtudom, de valószinü h ragadozók lehettek, mert inkább a sáskák a vegák(persze ebből az ismert Imátkozó sáska kivétel). -Azt viszont megtudtam, hogy a Fűrészeslábú szöcske(saga pedo) egyrészt partenogenezis-el/szűznemzés/szaporodik, sz'al h megtermékenyítés nélkül rakja le a petéit, másrészt a ragadozó szöcskék világában a perdátorok predátora..nameg hogy Mo. legnagyobb szöcskéje. Sz'al valósznü h nem ezt fogtátok:) -A Zöld lombszöcske(Tettigonia viridissima) meg valószinü h megharapott volna ha kézbeveszitek, bár nemtudom h hogyan szedtétek őket. -A szemölcsevő szöcsi(Decticus verrucivorus) szintén ragadozó, de inkább lombszöcske formájú..s sztem ő is megharap..mert a néphit szerint a harapása gyógyítja a szemölcsöt.
Azért néztem még utána a szöcsiknek, mert érdekesnek találtam, hogy simán cirkáltak a terkó üvegén, mint a nappali gekkók. Nah ez azért van, mert az első lábfejízeik elülső oldalán talppárnákat viselnek, ezek parányi csövecskékből épülnek fel. Miközben a szöcsi áthúzza a lábait a szájszervén, nemcsak megtisztítja őket, hanem feltölti nyállal ezeket a hajszálcsöveket. Ezzel biztosítja a talppárna ragadását. Még olvastam vmi olyat is, hogy az utolsó lábízük két karma illetve a köztük levő tapadólebenyek segítik a növényen való járásukat.
Nah, kb ennyit jegyeztem meg, meg gegített a kis jegyzetem:) Sorry h ilyenekel untatlak titeket!:)
Hát..én egész tücsit trancsíroztam..nah az undi volt mikor egy darab fej a csápjainál fogva lógott a gekkó szájából és nemakarta benyalni..:((
Jucusra gondoltam, hogy visszaveszem ha gondolod mert van már némi időm..a leguán talán felgyógyult..bár tegnap megint nemnagyon evett..:( De a hólyag a szájából eltűnt. Szombaton azthiszem délelőtt tudok menni ha jó, mert délután sz'tem Laci elrángat pecázni szokás szerint..Este meg egy b.nőm szülinapját ünnepeljük. Szami kereste a kosárkát..de utána talált másik bújóhelyet. Igaz, hogy az egy kerámia medence féle..s így nemtudom tölteni vízzel, de ha neki az tetszik..:)
Az nagy előre lépés ha már nézi a tücsit!
A nagy terráriummal meg van egy olyan gondom, hogy 1-2naponta szedem belőle a kakszit, mégis büdös van benne..nincs vkinek ötlete h ez miért van..?
Igen nagyélmény, :-( de egyelőre ez a célravezető módszer.
A cseppentőt nem kell visszahoznod, van másik 36 db-om. Viszont szombaton a szöcskés doboz jöhet és adok helyette másikat megpakolva. Szami hogy viseli a kosárka nélkül? Remélem azért talált magának másik házikót!
Jucus ma délelőtt már a tücsi mozgására felkapta a fejét és kitágult szemekkel bámulta, de meg nem mozdult volna utána. Még gyenge az igazi vadászathoz.
Az már valami, ha ránézett a tücsire! Mikor nálam volt és csipesszel nyújtottam elé a tücsit, elfordult és becsukta a szemét. Te is trancsírozod most a tücsiket, mint ahogy anno énis a nagy hímemnek?:) Az egy élmény....:P:) A 2cseppentőnyi az jó!:) Amúgy ha gondolod akkor visszavehetem ám. Valamennyi időm esténként már van nekem is.
Egy kis OFF: Tegnap a kis papagájom úgy aludt el a kalitkában, hogy közben simogattam a fejét:) Olyan aranyos volt, ahogy egyre laposabbakat pislogott:) Meg már egész jól hagyja h megfogjam..sőtt evett a kezemből is!:) Szombat óta van velem, talán úgytűnik h kezd megszelidülni;) Mondjuk magától még nem megy az ujjamra..de ha a lába alá nyomom az ujjam akkor végül rááll kétlábbal:)
Ennek nagyon örülök! Szombaton megint gyűjtünk 2 dobozzal, ha nem fog esni az eső. Képzeld Jucus tegnap meg ránézett egy tücsökre, mintha vadászni akart volna, de a tücsi gyorsan elrohant. Ezért megint kefír volt a vacsorája egy kis vitaminnal és trancsírozott szöcske belsőséggel. :-) Viszont most egész szépen benyalogatott 2 cseppentőnyi anyagot! Remélem ez már a gyógyulásának első apró lépcsőfoka!
Alpha: Fuh, ez a szöcske is nagyon bejött a gekkóknak!:)) Még Szaminak is visszajött az életkedve és a vadászösztöne!!:) Az első szöcske után már nem finomkodott!!:)))) Nagyon szépen köszönöm a szöcsiket!:)
Oké! Megkaptam sms-ben is!:) Most 5ig az Y-ban búcsúztatjuk egyik b.nőm mert megy ki dolizni Németbe egy évre, olyan 6-7körül tudok menni a szöcsikért ha úgy jó!
Juuuuj!!! Gratu a tojáskához!!!!!!!:)) Akkor Garfield leányzó.??:)) Óvatosan a tojással, remélem nektek sikerül kikeltetni!;) Milyen keltető közegbe raktátok? Nálam azóta Szamitól nemvolt tojás..a hasa sem olyan nagy meg nem is áskálódik. A hímem sem kergeti már.
Sajnos azért csak egy, mert a másik behorpadt és többször is megfordult. Nem a kókuszban, a borostyán alatt találtam ahol a nagy áskálódás folyt, hanem egy másik növény alatt ami kiszáradt és át akartam ültetni. Teljesen be voltak temetve kb 2cm réteg földdel, a növény pedig a helyén volt. És ami még nagyobb meglepetés ez Garfieldünk terméke lehet, mert csak Ő ásott ezerrel. Viszont akkor az apuka a fele akkora 11 hónapos újoncunk.
Ennyit a szakértők-tenyésztők általi nemek megállapításának- kivétel Klenex. :-)
Én pedig már teljesen össze vagyok zavarodva, de talán már nem is érdekel, csak a kicsi fiam annyira vágyik arra, hogy testközelből láthassa hogyan bújik ki a kis geki a tojásból.
Jelenleg itt található a tojgli 30 fokon:
Ha eseleg lesz még több is előre szólók mindenkinek a kis gekiket el fogjuk majd ajándékozni. De ez még nagyon távoli jövő.
Van a háttérben az is..a purhab inkább csak a nikecell rögzítésére van fent..meg, hogy bordázott legyen az egész fal..Mivel nagy kiugrókat, teraszokat szerettem volna és nemcsak egy sima barázdás, kisebb kiugrókkal ellátott falat, így a purhabra esett a választás, de a csemperagasztóval nem komálják egymást:P Mindenesetre formailag sz'tem nagyon jó lett..van árnyékos hely. van fényesebb, van "napozó", van hidegebb és melegebb oldal is stb..
Tegnap este meglett Benő, az elveszett leopárdgekkóm.:))) Testvérem este kiabálva jött be a szobámba,hogy ott van az ágya előtt.:D És szépen megvárta,míg elcsíptem.:)
Nemsemmi kiscsaj akkor!:) Mondjuk ő életerősebbnek is tűnt mint Szamika!:) Szaminak oldalt is kiáll vmije aminek nemkellene kiállnia sztem..viszont örülök annak h legalább eszik, még ha ilyen óvakodva is:) Szöcsi, az klassz!:) Bokrosoról ahol pecázunk én is próbáltam szöcskét hazahozni, csak rájöttem h ha ritkán is de arra is járnak autók:( A cserében benne vagyok!:)
A nősti amit hoztál, nálunk mára már szépen kerekedik, vastagszik a farka is. Tegnap 10 db szöcskét vadászott magának és nem finomkodott velük egy cseppet sem. :-) Tök jó helyet találtunk a srácokkal, 2-3 cm-es szöcskéket tudtunk fogni. Legközelebb félreteszünk Neked is egy dobozzal. (Ez kb. kedden vagy szerdán lesz.)
Hát áttettem őket egy befőttes üvegbe, mert nagyon pici helyen voltak. Alíg bírtam őket kiműteni abból a hálós bábból vagy miből..Hülye kérdés, de ezek ha bebábozódnak, utána lepke lesz belőlük..?Csak mert voltam már lepke házban, de ott a bábok nem ilyen pókháló szerűek voltak..:)
:( Pedig azthittem, hogy neki is tetszeni fog. Végülis azért lenyelte? A Ca az nagyon jó! Szegény Jucus, azért elék sokat szenved szegénykém:( S vszinü h mindez az a tapló szemétláda miatt:((
A másik Pesti nősti nálad eszik rendesen? Mert Szami mikor ottvolt nálad, nemtom h észrevetted-e de általában nagyon finoman, óvatosan nyúl a kajáért, van h egy darabig tartja is a szájában mozdulatlanul s csak utána falatozza be, mintha félne az eleségállatoktól, gondolom neki is volt valami hasonló incidense velük mint a Nagy hímemnek. Viszont a viaszmoly lárva az csúszik neki:) Ma még a kosárkából is előjött a 2. falatért:) Erről jut eszembe, h a kis kosárkát mikor adjam vissza? Viszont durván néz ki a két hátsó lába közti rész..csak csont és bőr..a farka sem akaródzik hízni, bár pár napja volt nekik egy pár napos diéátjuk, mert nemakarództak többen enni, mióta a diétának vége, esznek szépen.:)
Sajna annyira nem jött be Jucusnak a viaszmoly lárvája. :-(
Ezért összetrutymoltam egy kicsi kefírrel és úgy adtam neki, akkor meg fuldoklott szegényke. Annyi nyál képződött a szájában, hogy azt sem bírta lenyelni. Olyan mintha torokgyulladása lenne, vagy nyelőcső szűkülete. Most visszont nem prüszkölt, mint amikor folyadékot nyel. Kapott egy cseppentőnyi kálcium pezsgőtablettát is vízben feloldva, azt viszonz szépen bekortyolgatta. Mára ennyi a helyzetjelentés. :-)
Abban a dobozban jó amiben vetted. én nem szoktam nekik kaját adni, fogalmam sincs mit esznek... de mindíg kibírják, szerintem azt eszik amiben vannak az a viasz de ez nem biztos.
Fuh, köszike a segítséget! Akkor már viszem is őket a hűtőbe..:) Remélem anyum nemvágja ki onnan őket.. Miben kell őket tartani? Mármint mi legyen nekik az aljzat? S Mit esznek ezek?:)