(1.) - (2.) honnan törlöm vagy nem törlöm ? Menü -> Rendszer -> Beállítás -> A számítógép beállítása -> Hálózat és Internet -> Kapcsolat eltávolítása majd Új kapcsolat
(3) ezt hol lehet ? Menü -> Rendszer -> Beállítás -> A számítógép beállítása -> Hálózat és Internet -> Kapcsolatok kezelése: eth0 választ, protokoll DHCP helyett static és oda írod a nem nyilvános IP címet.
6K-ért csak reklámban hallottam de most 2 éves szerződéssel 7.8K itt és 3 évessel valahol 7.1K-ért is láttam, természetesen ez netto.
- Hűségesküt nem kellet kötni.
- Ebben a legalacsonyabb a fix havi díj ( 5E HUF/hó). A 20 óra túllépése esetén 2 Ft +áfa percenként (150 HUF/óra).
Várhatóan nem lesz túllépésem, de ha lesz is, még plusz 20 óra is olcsóbb mint máshol. Legalábbis egyelőre nem találtam jobbat. Mondjuk most már a weblapjukon se van kinnt. Változnak az idők?!?!?!?
"...egy 6K-s korlátlan másik." Ez melyik cégnél van?
Ja áruljátok már el, hogy hogy működik ez az EnterNet-es korlátozott ADSL, az egyik barátom most szerzett ilyet magának, és nem tudtam felfogni, hogy miért jobb ez mint egy 6K-s korlátlan másik.
csak su-ként tudok adsl-start - adsl-stop -ozni,... Nézd meg, hogy van-e valami csoport amit, ha hozzáadsz a felhasználóhoz akkor tud ilyeneket csinálni. ( adsl, pppoe, internet, stb., nemtudom, mert nem így csatlakozok a netre )
Viszont ami nem igazán tetszik: a gép indításakor perceken keresztül molyol at eth0 csatlakoztaási felületnél.
Erre három megoldás is van, Neked (1.) a legegyszerűbb, ha törlöd az eth0-t és csak a pppoe-t installálod eth0-ra, tudom, hogy zavarosan hangzik, de műx. (2.) Hozzáadod az eth0-t is de nem engeded felhúzni induláskor. (3) Statikus címet adsz az eth0-nak, akkor nem keres dhcp szervert amit úgysem talál.
Arra vigyázz, hogy a network szolgáltatás elinduljon, mert különben nincsen loopback sem ami elég hátrányos a rendszer működésének a szempontjából.
a többit nem tudom hogy számít-e ? Az internet szolgáltatás még számíthat.
Na ez az induláskori eth0 - failed szindróma nálam szintén előfordult (azért múltidő, mert most egy kölcsönvincseszteren egy XP-t tűrök). Ennek ellenére az ADSL kapcsolat gond nélkül megy. A nagyon zavaró az benne, hogy mire feladja, azaz kiírja, hogy failed, addig elviselhetetlenül sokáig próbálkozik (~30-60 mp?).
Egy további ADSL anomália volt, hogy a mandrake controll centerben azt írta, hogy nem sikerült a kapcsolat felépítése, de ezzel párhuzamosan vígan szaladt a net.
Hátha valamelyik hibajavító nemtudommiben megoldják. Egyébként a 3CDs verziónál írják, hogy bizonyos ADSL modemekkel és Radeon(?) kártyákkal liszensz ügyek miatt gond lehet.
Hamarosan nekem is lesz élménybeszámolóm (mdk 10.0), de egyelőre:
------------------
- csak su-ként tudok adsl-start - adsl-stop -ozni, az Enternet Limit csomagja miatt ez alapjaiban egy egészséges tevékenység, csak macerás másoknak, viszont:
- a tkpppoe se rootként se userként nem megy, csak villog pirosan a két ledje és nem csinál semmit, illetve kb fél perc leteltével kiírja: "Error starting connetction, Timed out" ; ilyenkor su, adsl-start ... oszt megy a net. Bontáshoz adsl-stop.
Gondolom ez nem normális, Hogy lehet tiszta lappal indulni? rp-pppoe-gui-3.5-4.1.101mdk.i586.rpm leszed, /etc/ppp/-ből mindent kitörölni ? Vagy mit nem kell törölni?
Szóval ez a tkpppoe userként a mozilla könyvjelzősített füleivel nagggyyon jóóó és hassszzznosss lenne! :-))
------------------
Párszáz hozzászólással ezelőtt valaki írta, hogy userként semmilféle böngészővel nem bírt kimenni a netre, pedig volt kapcsolat az adsl-start után.
No nekem is lezajlott ez a sztori ma hajnalban, és én sem tudom mitől sikerült a dolog. A ma reggeli bekapcsolás után kimegy a gép a netre, jönnek a weblapok ezerrel, és most már a guarddog-gal a grc.com szerint is teljesen láthatatlan a gép (szóló mdk10.0 otthon)
A guarddog-ban ftp, http, https, pop3, smtp, dns, icmp source qench, ping van csak engedélyezve. Sem LAN se más. Az advanced fülön sehol nincs pipa.
------------------
Viszont ami nem igazán tetszik: a gép indításakor perceken keresztül molyol at eth0 csatlakoztaási felületnél.
Eleinte ezt mondta:
.......
Dec 20 13:35:56 localhost harddrake: succeeded
Dec 20 13:35:56 localhost network: A hálózati paraméterek beállítása: succeeded
Dec 20 13:35:56 localhost network: A loopback felület bekapcsolása: succeeded
Dec 20 13:36:56 localhost network: A(z) eth0 csatlakozási felület bekapcsolása: failed
újabban meg (nem tudom már mi lett változtatva) ezt:
.....
Dec 21 13:50:25 localhost mandrake_everytime: netprofile indítása: succeeded
Dec 21 13:50:25 localhost rc: iptables indítása: succeeded
Dec 21 13:50:26 localhost network: A hálózati paraméterek beállítása: succeeded
Dec 21 13:50:26 localhost network: A loopback felület bekapcsolása: succeeded
Dec 21 13:50:27 localhost ifup: ./ifup: line 3: IP-cím: command not found
Dec 21 13:50:27 localhost ifup: ./ifup: line 4: maszk: command not found
Dec 21 13:50:27 localhost ifup: Determining IP information for eth0...
Dec 21 13:50:28 localhost ifup: /sbin/dhclient-script: line 3: IP-cím: command not found
Dec 21 13:50:28 localhost ifup: /sbin/dhclient-script: line 4: maszk: command not found
Dec 21 13:51:33 localhost ifup: failed.
Dec 21 13:51:33 localhost network: A(z) eth0 csatlakozási felület bekapcsolása: failed
Szóval az ifup-nál molyol egy percig. Aztán megy tovább a boot és csinálja a dolgát.
Muszály ez neki vagy valami nem oké? Mi a baja a bootoláskor az eth0-val?
Vezérlőközpont / Szolgáltatások :
network fut rendszerindításkor pipa VAN
adsl leállítva rendszerindításkor pipa NINCS
Hali!
Nos most ismét itt ülök a gép előtt.
Szomorú, de azt tapasztalom, hogy ahhoz, hogy fel tudjak lépni a netre minden újra indítás alkalmával elkell távolítani majd ismét hozzáadni a hálókártyát. mert különben nincs kapcsolat. Olyan mintha elfelejtené a beállításokat.
Én csináltam valamit rosszul?
Szép napot!
Nah csak felraktam végre a Mandraket , ami elsőre feltünt gyorsabb mint a suse.:)
Viszont lenne egy olyan gondom hogy van egy külső usb rackes winyóm, amit az istennek se tudok "láthatóvá" tenni. Próbáltam csatolásokkal variálni , adtam olvasási jogokat mindet és még is semmi . A mappája a mnt könytárba megvan de ha rámegyek tök üres. Ha ki-be kapcsolom a winyót akkor megjelenik az asztalon mint maxtor nevű eszköz , de amikor bele mennék , kiírja hogy nem jó .
Valszin csatolással van gond , megpróbáltam kiszedni az fstaból (ez suseban bevállt , utána már látta mint usb eszközt ) de itt nem , mert újra indításnál vissza rakta az fstba. Így nézz ki az fstabom :
/dev/hda2 / reiserfs notail 1 1
/dev/hdc /mnt/cdrom auto umask=0,user,iocharset=iso8859-2,codepage=852,noauto,ro,exec,users 0 0
/dev/hdd /mnt/cdrom2 auto umask=0,user,iocharset=iso8859-2,codepage=852,noauto,ro,exec,users 0 0
none /mnt/floppy supermount dev=/dev/fd0,fs=ext2:vfat,--,umask=0,iocharset=iso8859-2,sync,codepage=852 0 0
/dev/hda1 /mnt/win_c ntfs umask=0,nls=iso8859-2,ro 0 0
/dev/hdb1 /mnt/win_c2 ntfs umask=0,nls=iso8859-2,ro 0 0
/dev/hdb5 /mnt/win_d vfat umask=0,iocharset=iso8859-2,codepage=852 0 0
none /proc proc defaults 0 0
/dev/hda3 swap swap defaults 0 0
/dev/sda1 /mnt/removable auto umask=0,user,iocharset=iso8859-2,sync,kudzu,codepage=852,noauto,exec,users 0 0
Az sda1 es vonatkozik a usb winyóra , ha van valakinek mentő 5lete hogy mit csináljak az ossza meg velem plz .
Tegnap próbáltam beleírni abba a fájlba de nem engedte. Valamit rosszul csináltam?
Abba a fájlba csak root-ként tudsz beírni. Amikor kiadod a su - parancsot konzolon és megadod a rendszergazda jelszavát akkor rendszergazdaként macerálod a rendszert. Van erre másik megoldás is és lényegében ez a tartósabb, mert sajnos a mandrake is eljutott arra a szintre, hogy nem mindíg a szabványos megoldásokat alkalmazza a beállításoknál, viszont azokat használja, így ha felülírsz valamit kézzel, azt a következő bekapcsoláskor megváltoztatja :( De ez más kérdés. Szóval. Ha már van egy jófajta eth0 a rendszeren, akkor visszaballaghatsz a mandrake vezérlőpultba ( menü -> Rendszer -> Beállítás -> A számítógép beállítása ) és ott válaszd a Hálózat és internet menüpontot, majd az Internet hozzáférés ikont. Itt kérdezi meg az ominózus DNS-eket amiket a másik rendszer alatt is kérdezni szokott. Ha ezt elmented akkor tartós marad tehát érdemes ide beírni. Ezután próbálj böngészni, reményeim szerint akkor már menni fog.
Ja, meg láttam, hogy a fájlban az Ip címből hiányzik az első két szám, pedig jól írtam be. Ez normális? Kijavítsam?
Nem tudom melyik fájlról van szó, de ha az adat nem jó akkor ki kell javítani általában.
Nos, már többször beállítottam a Win-t, hogy menjen a net. Csak ezeket az adatokat kérte.:IP cím; Átjáró; Maszk; Dns; itt meg van még nekem adva a MAC is. ezt ne tudom, hogy be kell-e írni valahova vagy sem.
Egyenlőre ennyi.
Sajnos csak most jutottam ide.
Holnap talán kicsit több időm lesz. Kösz az eddigi segítséget!!
Ezt a címet írta fel a szolgáltatód, IP címnek? 80.95.79.90
Ha mást nem mondott akkor fel kellene hívni őket és megkérdezni a névszervereik címét. Azt pedig beírni az /etc/resolv.conf fájlba, mint ahogy tegnep leírtam.
Amig dj megjön:
Amikor az intenetet használod a szolgáltatód, ad Neked egy IP cimet, ez a Te(illetve a pc-d IP-je), ez általában az úgynevezett DHCP nevü server(kiszolgáló, aminek persze szintén van IP cime) osztja, ami számodra ebből fontos, hogy legyen, mert enélkül éred el az internetet.
(Lévén, hogy nem találnak vissza hozzád az elküldött csomagok.
A DNS, (vagy nameserver, vagy névkiszolgáló) azért kell, hogy amikor beirod egy weblapnak, hogy pl.: www.index.hu akkor a géped elküldi a DNS-nek aki megmodja számára, hogy ez a név milyen IP cimet jelent, amivel majd fel kell vennie a kapcsolatot a gépednek, hogy ténylegesen elérd az indexet...ezt hivják névfeloldásnak...)
Tehát amit kéne -általában- tudni:
1, a saját IP cim...(amit a DHCP ad)..
2, a DHCP IP cime...(mert ha nincs megszólitva nem kapsz tőle IP-t...
3, a DNS IP cime...(hogy müködjön a névfeloldás..., ebből általában 2-3 szokott lenni...)
Esetleg:
4, egy úgynevezett átjáró számítógépnév(IP)(Gateway) ami biztositja a tényleges forgalmat, közted és az internet közt...
Egyébként ha win alatt megy, -ha jól értem- akkor ezeket le tudod kérdezni egy úgynevezet dos ablak(konzol)ban, az "ipconfig /all" paranccsal, és ha már ezeket tudod, akkor ki lehet próbálni mindegyik cimre, hogy beirod:
"ping xxx.xxx.xxx.xxx" ahol értelemszeröen az xxx-re a megfelelő ip-t kell beirni...
Ugyanezek az értékek (DHCP, DNS, stb)kellenek hogy megjelenjenek Linux alatt is...
Off
Ha nem voltam érthető irj...
On
A mostani másolás szerint mégiscsak van hálózati eszköz ( eth0 ) és még címet is kapott a dhcp-től, legalábbis úgy tűnik. Ha ezr írja ki az ifconfig akkor meg kellene próbálni a számodra ismeretlen web böngészővel mondjuk megnézni ezt a fórumot. Ha nem megy akkor valószinüleg névfeloldási problémája lesz, de ezt hagyjuk a próba utánra. Az a vírusdolog nem igazán érthető, hacsak nem valami mbr-be fészkelő vírust kaptál be win alatt.
Reméllem segít valamit és reméllem jól másoltam ki illetve be. :)
Amikor elindul a boot-olás akkor bejön valami vírusírtó és kiabál, hog vírus van a boot rendszerben de nemtudom mivel tudnám kiirtani. Ír valami flopirol de nem értem mert nem beszélni angulul :)
De ezt írja ki:
Trend ChipAwoyVirus has detected a boot virus on your hard disk!
Itt vagy entert kell nyomni vagy C-t
Hát ennyi egyenlőre.
Nus ismét megcsináltam azt amit tegnap kértél és most ezt találtam az ifconfig.txt-ben:
Mandrake-Mozilla összeférhetetlen?
Vagy csak nem tudom beállítani?
Szóval arról van szó, hogy hiába van fent a mozilla -és a frefox is- sajna egyszerüen olyan lassú, hogy kibirhatatlan...
Valamikor, szó volt róla, hogy lehetne gyorsabra birni?
Ha valaki tudja a titkot, ne legyen rest...
MDK 10.1 official
Mozilla 1.7.3
Firefox 1.0
Mindkettő rpm csomagból normál telepitéssel, (szoftver hozzáadással ment fel...)
pl.: az Opera, de a Konqueror is szinte száguld, tehát biztos nem a linux, a net kapcsolat vagy hasonló lehet a sáros, hanem nyilván valami beállitássi trükk...
Szerbusz, szintén zenész(chello)!
Chello esetén meg lehet prószálni, mindent leállitasz, csinálsz egy modem reset (kikapcs, kb 2-3 perc nyugi, viszakapcs modem, megvárod amig modem felcsatlakozik, pc csak utána indit...) azt megprószálod újra, ha jól emlékszem onnan folytatja ahol abba hagytad...
Egyébként van chello topik, érdemes nézni, mert elég gyorsan kiderül, ha valahol valami gond van a zene körül:-)))
Meg okosságok is vannak...
Ez azt mondja, hogy nem látja a hálózati kártyát a rencered. Így a route fájlnak már nincs is jelentősége. Baromi nehéz lesz így haladni, ha mindíg win alól tudsz kimeneteket másolni :) Na de próba szekerce. Próbáld konzolban ( előző hozzászólás ) beírni: su - jelszó modprobe ne2k-pci
ha hibák jönnek akkor:
modprobe ne
ha hibák jönnek akkor nem "ne" kompatibilis a hálókártya. Le kellene olvasni a kártyán lévő chipről a tipusát, hátha okosabb leszel.
Ha valamelyik modulbetöltésnél nem adott hibát akkor annak a nevét írd be ( ne2k-pci vagy ne )
Persze megint nem gondolkoztam:) régi jó öreg windowsos beidegződés :), most jutott eszembe a hogy ez elvileg ingyenes :
http://www.mandrakelinux.com/en/ftp.php3
Itt találtam is egy ilyen cuccot:Mandrakelinux 10.1 Official CD & DVD ISO images for i586 and higher Magyar servert is , ez elvileg jó lenne nekem nem? Azt tudom hogy nem tartalmazza azokat a csomagokat mint amit annó a 4gigás verzó, de ha jól értem ez telepítő . Vagy hogy is van ez? Világosítsátok fel újra láma fejemet plz:))