Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2004.10.22 0 0 86
Koszonom - meg mindig nyafogok. . .

A mult hetvegen atultettem egy bokrot (Viburnum) es akkor vettem eszre, hogy vannak kicsinyei. . .nem allt szandekomban szaporitani, de magatol megtette. Nagyon remelem, hogy a bokor megmarad az uj helyen. . . A piciket nem bantottam, csak elvagtam a "koldokzsinort" - remelem ok is megmaradnak.

Az orgonaimert meg imadkozok, hogy viragozzanak.
Előzmény: kiwancsi (81)
st.judit Creative Commons License 2004.10.22 0 0 85
Az nem az én orgonám,az enyémnek teljesen mattak lettek a levelei,aztán később lebarnult,de még egy kertész is azt mondta rá,hogy ő még nem látott ilyet!Mostmár nem is fog,mert mindent leszedtem róla:-))).Tiszta erőből szoritok ,hogy helyrejöjjön!!!
Előzmény: krampuszka1 (82)
st.judit Creative Commons License 2004.10.22 0 0 84

Köszi szépen!Azt hiszem hagyom már igy akkor!

Van Rhododendronos topic,csak már régen jártunk benne,az enyém is ott van feltéve,pedig mit könyörögtem mindenkinek,hogy akinek van képe tegye fel,mert én teljesen odáig vagyok tőle,még beszélni is szoktam hozzá,mert annyira különleges növénynek tartom!Sajnos nekem is csak dupla fehérem van,ugyhogy nem tudok benne segiteni,ráadásul nem valami jó állapotban vannak az orgonáim idén!:-((

Előzmény: kiwancsi (80)
krampuszka1 Creative Commons License 2004.10.21 0 0 83

A levélleszedegetésnek elsősorban  májusban van értelme először, aztán juliustól szeptemberig.

Vegyi védekezést is ebben az időszakban ajánlanak , leginkább a Bi58-al, amikor az első ilyen foltok megjelennek az orgonán.

Előzmény: GURIGA (76)
krampuszka1 Creative Commons License 2004.10.21 0 0 82

Van az orgonának kártevője, az orgonamoly ( gracillaria syringella), ami más növényeken is előfordulhat.

Pont igy néz ki, mint amilyen képeket itt látok.

Előzmény: st.judit (75)
kiwancsi Creative Commons License 2004.10.21 0 0 81

Zsur!!

Már megint kihagytam valamit.

A virágokat gyógyszernek szántam. Bár remélem azóta jobban vagy!

kiw

Előzmény: ZsuR (74)
kiwancsi Creative Commons License 2004.10.21 0 0 80

Tudod mit mondok Neked Zsur!

Letörtem a rhodo-ból egy hajtást. Az egyik angol cikkedben, amit annak idején találtál azt olvastam hogy friss hajtást tőből. Hát ez persze nem friss, csak idei. Szóval cserépbe dugtam, (bimbója van) és hetek óta úgy van, még egy levél sem esett le róla.

Az a tervem, hogy rá sem nézek, hanem mikor a mamát beássuk télire a zöldségeskertbe, akkor melléteszem- vigyázzon rá. Tavasszal visszatérünk ....!!!:-)))

Ilyen az én kis rhododendronom. Remélem törpe fajta, mert itt legfeljebb a fenyő alatt lenne jó neki, de ott meg nedvesség nem volna elég. Szóval marad a cserép egyenlőre. És beásás kiásás.

ps. miért nincs nekünk rhodo-s topic-unk ? Vagy van?

A Te liládra fáj a fogam. Ha sikerül majd a gyökereztetés, elmegyek érte a világ végére is. :-))))

Előzmény: ZsuR (74)
kiwancsi Creative Commons License 2004.10.21 0 0 79

Kicsit lassú a kezem. Mire elkeztem volna ezt keresgélni illusztrációnak, addigra elküldtem a levelet.

Jut eszembe! Volna-e valakinek szimpla fehér orgonája?

Adnék helyette leándert, vagy ilyen fehéret.

kiwancsi Creative Commons License 2004.10.21 0 0 78

Vághatod.

Nem fog viszont virágozni, mert a virágkezdemények már kialakultak, a szép duci rügyekben vannak.

Az lesz amire számítottál, jól megerősödik.

De ráérsz tavasszal vágni. Sőt ha vele laksz és tudod locsolni, azt javasolnám hogy akkor vágd mikor virágzik.

Ezután kapjon jó sok vizet(tartósan,néhány hétig) és egy kis tápot. Az enyémek szerették a rózsatápot. Az volt ugyanis kéznél tavasszal.:-)))

Előzmény: st.judit (77)
st.judit Creative Commons License 2004.10.21 0 0 77

Hahooooo!!!

Jár erre még Valaki????

Szerintetek ilyenkor szabad visszavágni nagyon erősen az orgonámat?A leveleket begyüjtöttem ahogy Guriga tanácsolta,de arra gondoltam,hogy nagyon ritka az egész jol visszavágnám.De tele van rügyekkel nem merem.....

GURIGA Creative Commons License 2004.10.07 0 0 76
Judit!
Az egyik kis orgonámnak már nagyon csúnyák voltak a levelei.
Nemtom mi ez, de a mellette levöre is kezdett átterjedni.
Fogtam magam, és ollóval levágtam az összes levelét. Bele egy
nylon zacskóba, hogy ne potyogjon le a földre. Sose lehet tudni.
A leveleknek már úgysincs sok szerepük ilyenkor...

Előzmény: st.judit (75)
st.judit Creative Commons License 2004.09.18 0 0 75
Sziasztok!

Megnéztem ma a szomszéd orgonáját(gondolván,hogy a szomszéd kertje mindig zöldebb)és arra jutottam,hogy neki is ugyan ugy néz ki mint az enyém!Persze ettől nem lettem boldogabb!Azon gondolkoztam,hogy ez nem lehet esetleg monilia?vagy az orgonán nincs?Mert a cseresznyém,és az aranyesőm is részben moniliás lett.Sajnos nem tudok feltenni róla képet,mert még mindig nem megy semmi,de megprobálom az Anyukámnak átküldeni valamikor,és megkérem hogy rakja fel,(tőle persze elsőre fel lehet rakni képet stb,ma kiprobáltam)hátha így Valaki tényleg rájön,hogy mi a baja,csak nagyon kiváncsi vagyok,hogy mi ez a betegség amit még egy kertész sem tudott megmondani.Na mindegy probálkozom a képpel!

ZsuR Creative Commons License 2004.09.15 0 0 74
Nem, nem tettem semmit sem ra - pedig kellene. Elfelejtettem hozni amikor a boltban voltam. . .de fogok.

Az igazsag, hogy csak egy agat fenykepeztem le - nem ennyire csupasz az egesz bokor. Azert vagtam le itt, mert a rugy mar ott volt - remelem nem allitottam le a novesben.
Előzmény: GURIGA (72)
st.judit Creative Commons License 2004.09.14 0 0 73

Háááát ezek fantasztikusak!!!!!!!!!!!!!!!!!!A legjobban a sötét lila tetszik!!!Egyszer láttam még nagyon régen egészen sötétbordót,de azóta sem találok sehol!Talán bemegyek a Silvanusba probálkozni...De irigyellek!!!Tényleg gyönyörüek!!!
Előzmény: GURIGA (72)
GURIGA Creative Commons License 2004.09.14 0 0 72

Remélhetöleg még megerösödik a zidén.
A végére (innen nem látni) tettél valamit?
Az a kátrány-szerü "pruning paint" jó dolog.
Minden vágásra használom.
Előzmény: ZsuR (69)
GURIGA Creative Commons License 2004.09.14 0 0 71
Judit és Zsu !

Tudjátok mi a legjobb védekezés?
Ültessetek sok orgonát, és akkor ha idönként egy-kettö valami miatt bedobná a törölközöt, nem olyan vészes.
Én a zidén kettöt azért vágtam ki teljesen, mert a szürke penész minden évben
nagyon ellepte. A többiek ellenállóbbak, de ez a kettö akkor is nagyon terjesztette volna.
Mondjuk ez a lisztaharmat(?) -POWDWERY MILDEW - nemigen okoz kárt, de nagyon
csúnya látvány.
Tehát ha ilyenkor (még éppen van idö megkötésre) vesztek orgonát, a kertészetekben
nagy részük már csúnya szürke. Most lehet kiválasztani az igazán ellenálló fajtát.
Most viszont nem látni a virágját, ami megint fontos szempont.
Judit, a Te problémád remélhetöleg nem visszatérö jelenség.
Ha már felizgattam magam, izguljatok Ti is:
Előzmény: st.judit (70)
st.judit Creative Commons License 2004.09.14 0 0 70

Te jo ég!!!Akkor az enyém nem is olyan szörnyű!!Nem baj majd csoportban megyünk hozzÁ!!!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
Előzmény: ZsuR (69)
ZsuR Creative Commons License 2004.09.14 0 0 69
En is szavan fogom fogni a Gurigat, mert alaposan visszavagtam az orgonamat - eddig jol nez ki. . .
Előzmény: st.judit (68)
st.judit Creative Commons License 2004.09.14 0 0 68

Szia Guriga!

Köszi a megnyugtato szavakat!!!Nagyon remélem nem megy ki az orgonám,mert imádom az egész kertben érezni az illatát!!A Tieid gyönyörüek,és a háttérben a tulipánjaid sem semmik!!!!!Akkor egyenlőre megszivlelem a tanácsod,és hagyom ahogy van,de tavasszal jövök és beszámolok,vagy kérek a tiedböl!!!!

Judit

GURIGA Creative Commons License 2004.09.14 0 0 67
Judit, ne aggódj!
Nagyon ritka, hogy egy orgona kipusztul.
Ha tavasszal majd valami nem stimmel, akkor visszavághatod drasztikusan.
Most ne, mert már nem lesz ideje az új hajtásoknak megerösödni a fagy elött.
Adok néhány szálat a kertemböl:
Előzmény: st.judit (65)
st.judit Creative Commons License 2004.09.14 0 0 66

• ezt nem tudom,hogy,hogy csináltam...bocs,de a lényeget leirtam
st.judit Creative Commons License 2004.09.14 0 0 65

Sziasztok!

Reménykedem benne,h benéz ide Valaki,és segit!!!!Az orgonáimat még Apukám ültette nagyon régen egymás mellett dupla fehér,és szimpla lila.A lilának a levelei meg-mattultak,és összepöndörödtek,a hátulján a leveleknek vmi barnás van(gondolom gomba)a fehéreknek semmi baja!Hivtam egy kertészt soha nem látott ilyet azt mondta!!!Ha Valaki mégis hallott,látott ilyet kérlek irjatok,h mit tegyek!Köszi

Sziasztok!

Reménykedem benne,hogy benéz ide Valaki,mert tanácsra lenne szükségem.Az orgonám sövény gyanánt nagyon régen lett ültetve(még az Apukám ültette)dupla fehér,és sima halvány lila,egymás mellett össze-vissza.A lilának a levelei idén meg mattultak,és összepöndörödtek.A hátulján a levélnek vmi barna gombát gondolok,de nem értem,hogy mi történt velük!A fehérnek semmi baja!!!(közvetlenül mellette)Egy kertészetből kijött egy ember aki azt mondta,hogy fogalma sincs mi lehet vele!!!Ha véletlenül hallottatok ilyenről légyszi segitsetek!Köszi

GURIGA Creative Commons License 2004.05.25 0 0 64
Nálunk is, ez az utolsó.
A neve : Miss Canada.

Én nem tartanám igazán orgonának.
Az illata a fagyaléhoz hasonlít. Ezt szótárból vettem a "privet" fordítására.

Előzmény: cac424 (63)
cac424 Creative Commons License 2004.05.24 0 0 63
Jelentem,nálunk elvirágzott az orgona.
Előzmény: GURIGA (61)
kiwancsi Creative Commons License 2004.05.19 0 0 62

Már akartam mondani hogy hozd ide. :-)))
Előzmény: GURIGA (61)
GURIGA Creative Commons License 2004.05.19 0 0 61

Van, aki szereti akkor is, ha már kinyílt.
Ez a cimbora úgy berúgott töle, hogy egész közelröl le tudtam kapni...

Előzmény: kiwancsi (58)
macmester Creative Commons License 2004.05.18 0 0 60
Akkor fogom a gyalogsági ásot és idei sarjhajtásra fogok vadászni a környéken...
(ezt terveztem, de gondoltam van valami kertészet ahol szépet jót olcsón...)
Előzmény: kiwancsi (57)
GURIGA Creative Commons License 2004.05.17 0 0 59

Az a rózsaszín...addig szép csak, sajnos, amíg ki nem nyílnak a bimbók. Mire a zegész kinyílik (3-4 nap), már nem is lesz benne semmi pláne.
Tavaly vettem, amikor éppen kezdett nyíladozni.
Nembaj, kb.egy hétig szép. Addigra kezd a "Miss Canada". Ugyanaz, kicsit más formában.

Két féle?
Tizenkét féle, vagy több. Föleg manapság, amikor annyit micsurinoznak mindent. Szerintem a fehér eleve nem létezett azelött, csak megalbínózták.
De ha valaki tud részleteket, szívesen olvasnánk.

Sajnos, ez a topik nem lett olyan forgalmas, mint amit az orgonavirágok megérdemelnének!

Előzmény: kiwancsi (58)
kiwancsi Creative Commons License 2004.05.16 0 0 58

Az a rózsaszín...mint egy álom. Én is azt hittem van nekem rózsaszín, de az csak valami halvány izé...

Kedves Szakértők!

Azt tapasztaltam a fehér orgonáimon, hogy némelyiknek tömör, kicsi fürtje van, Mellette a másiknak nagy, laza fürtje, ennek a virágai is nagyobbak, és az utóbbi nem rozsdásodik, míg a kis tömör fürt nagyon hamar.
Lehet hogy létezik kétféle fehér orgona?

köszönöm, ha valaki válaszol.
üdv.
kiw

Előzmény: GURIGA (56)
kiwancsi Creative Commons License 2004.05.16 0 0 57

1. Az ismerőseidnél
2. Maszek kertésznél, én eddig amit vettem nem volt olyan amilyennek mondták. A weigela sem. :-(
3. "Szerzel"

Előzmény: macmester (55)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!