Keresés

Részletes keresés

Kontroll-R Creative Commons License 2014.03.16 0 0 419

Ha fólia megy a PVC csőre. akkor az első és utolsó bordára próbálj meg valamit rátekerni, hogy ne érintkezzen a cső a fóliával.

Előzmény: Törölt nick (418)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.15 0 0 418

Egyenlőre úgy néz ki  fólia lesz rajta....Pvc hullámt meg nem merek rá rakninem tudom mennyit bír a gyártó 0.5 év garit ad rá :(  És 1300ft ra jön ki /2m   m2 kell nekem ........ 

Kontroll-R Creative Commons License 2014.03.13 0 0 417

Szia !

Nem vettem észre, hogy ez műanyag cső.

A műanyag csővel van egy komoly probléma a gyenge mechanikai szilárdság mellett.

Ha fólia borítást teszel rá, a PVC cső a legjobb fóliát is megeszi egy szezon alatt.

Láttam ilyen fóliát. A fény felé tartva sok kis pókhálószerű repedés keletkezett rajta.

Az érintkezési helyeken - különösen a végső bordákon, mert ott jóval nagyobb felületen érintkezik a fólia a csővel - rideggé, törékennyé válik.

Azt nem tudom, hogy a hullámlemez anyagával (ha jól emlékszem poliészter) reakcióba lép-e a PVC, de jobb óvatosnak lenni.

Nem vagyok a műanyag cső híve, de ha nincs másod, akkor nyilván ebből kell megoldani valahogy. A műanyag csőbe a popszegecs szerintem nem biztos, hogy elég tartós kötést ad.

Előzmény: Törölt nick (416)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.13 0 0 416

Szia!

Köszi:)

A csövekből még le akarok vágni mert szerintem túl magas!

Halottam,hogy érdemes beletenni betonvasat 12-est erősebb lessz merevebb a pvc cső-

A  beton alap 3mX6m igy  kényelmesen elérem majd a növényeket nem nagy, de igazándiból nyárára csak  paprikát akarok bele meg tavasszal retket,salátát. Pari megterem szabad földön is.

A hullám lemezből láttam víztiszta hullámot tekercsbe kólenn 3 méteres és akkor 2 toldásból megoldnám:)

A hullám lemezt rácsavaroznám a pvc csőre vagy pop szegecselném toldásoknál is jó sürűn-

a végein még gondolkodom:)

Előzmény: Kontroll-R (415)
Kontroll-R Creative Commons License 2014.03.12 0 0 415

Ejha !

Látom nem unatkoztál.

Azért a hosszanti merevítéseket (futócső) ne felejtsd el.

Ezekre akarok feltenni a hullámlemezeket ?

Először arra gondoltam, hogy sátortető szerű borításhoz akarod használni a hullámlemezt úgy mint az OBI-s sufnik tetején lévő onduline bitumen lemez.

Elég kicsinek tűnik a rádiusz a kép alapján, de nem kizárt, hogy hosszában rá tudod hajtani a bordákra a táblákat. Vagy inkább keresztbe gondoltad ?

Úgy biztos menni fog, de szerintem jobb lenne, ha a hullámok a borda ívekkel párhuzamosan lennének.

Még egy dolog a legutóbbi írásomhoz.

A szóban forgó hullámlemezek esetében 2 púp átfedést kell alkalmazni.

Kereszt irányban, egy kicsit érdemes megspanolni a lemezt. Az átfedésbe mindenképpen kell csavar, utána pedig minden harmadik hullámvölgybe szintén.

Csak így tovább, jó lesz ez !

Előzmény: Törölt nick (414)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.12 0 0 414

Köszi a tanácsokat!

egy pár kép:

Előzmény: Vanett user1 (413)
Vanett user1 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 413

Szia !

Ilyen hullámlemezeket főleg végfalak borítására érdemes használni.

Tető palást fedése is megoldható lenne ezzel, csak van pár nehézség.

Főleg az élek találkozásánál macerás a nyílások lezárása.

Ezek az anyagok (pl. Ondex) 10 évet minden további nélkül kibírnak.

Új korában rendkívül rugalmas. Behorpasztom majd visszanyomom és nem marad semmi nyom. Arra kell vigyázni vele, hogy amikor dolgozol 2-3 rétegnél többet ne rakj egymásra, ha süt a nap, mert csúnyán el tud deformálódni, illetve képes a víztiszta panel opálos fehérre változni az intenzív napsütéstől.

A rögzítéshez a legjobb és leggyorsabb a fúróhegyű csavar (4,8x19-es)  gumírozott alu alátéttel.

A táblák vágásához legjobb a vékony (1mm-es) flex vágókorong.

Vágáskor ajánlatos a vágási felülethez közel alátámasztani, nehogy hosszirányban berepedhessen.

Előzmény: Törölt nick (411)
Vanett user1 Creative Commons License 2014.03.11 0 1 412

Halihó !

Örülök, hogy halad a fólia házad.

A méretek, amit kiszámoltál rendben vannak.

Az András-kereszt fontos a hosszirányú stabilitás miatt. Ha úgy érzed, hogy hosszirányban nem elég stabil a szerkezet, utólag bármikor be lehet tenni még plusz merevítéseket. Hegeszteni nem kell, bilincseket és csavarokat érdemesebb használni.

A dupla fóliás borítás csak akkor az igazi, ha a két réteg eltávolodik egymástól.

Ilyenkor az az előny, hogy jobban hőszigetel, mint a szimpla réteg.

Ezt többféle módon is el lehet érni. Pl. fel lehet fújni a két réteg közötti teret.

De azt is szokták csinálni, a bordával párhuzamosan (a hossztengelyre merőlegesen) a két réteg közé minden bordaközbe betesznek egy-egy zsinórt. Amikor a zsinórokat megfeszítik a föld felé, akkor az alsó fólia réteg eltávolodik a felsőtől és szigetelő légréteg alakul ki. A dupla felfújt réteg sokkal jobb hőszigetelő, mint a szimpla.

Kísérleti tesztek igazolták, hogy több mint 30 % megtakarítás érhető el a fűtés költségben. Hátránya, hogy dupla rétegben kell megvenned a fóliát, kell egy felfúvó berendezés, ami folyamatosan nyomás alatt tartja a két fólia réteg közötti teret, légmentesen záró rögzítő síneket kell felszerelni a vázra (főleg az ívekre), ami nem olcsó. További hátrány, hogy a két réteg fényáteresztése nyilvánvalóan rosszabb mint a szimpla rétegé, bár ez az erős nyári napsugárzás esetén, még akár előny is lehet.

Gondolom, hogy Te nem tervezed fűteni a növényházadat, illetve ha mégis, nem a teljes fűtési szezon alatt, mivel ez túl költséges lenne. Így a dupla rétegre nem beszélnélek rá.

A fólia nem a dupla réteg miatt tartós, hanem azoktól a stabilizátor adalékoktól, amit a gyártó vagy beletesz, vagy kispórol.

Tapasztalataim szerint magának a fóliának a vastagsága is (nem a rétegek száma) befolyásolja azok élettartamát. A 150 mikronos fóliák többnyire 1-3 évig bírják.

A négyéves fóliák 170-180 körüli vastagságúak. Ezek is kibírnak 4-6 évet. Az eddigi legjobb tapasztalataim a 200 mikronos fóliákkal voltak, amik akár 8-10 éven át derekasan helytálltak.

A fólia élettartamát befolyásolja a vázszerkezet is. Ha a váz felülete durva, érdes, rozsdás, akkor a fóliát előbb kikezdi. Legjobb a horganyzott, vagy a gondosan lefestett sima felület. A fólia feszessége is fontos dolog. Ha laza a fólia, a szél folyamatosan lobogtatni fogja a fóliát a vázszerkezeten és így ez mechanikai kopást fog okozni. Horganyzott, vagy alu vázszerkezeteknél a bordáknál még meg is feketedik a fólia, ami azután jobban szívja magába a roncsoló napsugarakat amennyiben nincs meg a megfelelő feszesség. Ilyen esetekben legelőször ott fog szétszakadni a fólia, ahol a bordákkal érintkezett.

A megfelelő feszesség még egy dolog miatt fontos. Kevésbé áll meg a tetején a csapadék. A nem kellően feszes borításon megáll az esővíz, ami a súlyánál fogva még jobban megnyújtja a fóliát, amiben legközelebb még több esővíz gyűlik össze (víz-zsák)  és így tovább....

A feszes fólia felületet legegyszerűbben úgy lehet elérni, hogy meleg időben rakjuk fel a borítást. Egy ilyen méretű ház esetében egy 25-30cm-es árok elegendő a fólia elföldeléséhez.

Ezt úgy célszerű csinálni, hogy belelógatod a fóliát a gödörbe és dobsz rá 1-2 lapát földet folyamatosan végig haladva. Közben a külső szabad végét megfogva meghúzogatod kifelé a fóliát, hogy a bedobált föld súlya megfeszítse. Majd ha ez megvan, visszahajtod a túllógó részt és ismét dobálsz rá földet. Legvégül tömörítés céljából érdemes egy kicsit megtaposni a visszatöltött földet. A tetőről az esővíz mind a fólia tövébe fog folyni és így jó alaposan megtömöríti majd a visszatöltött földet.

Ha hideg időben kerül fel a fólia, a nyári hőségben elkerülhetetlen a meglazulása.

A fólia árak fajtától függően 150-250 Ft+áfa/m2 ár között mozognak.

Egy kérdés: Ha jól láttam a fotón trükkösen csak minden második bordaív találkozik a talajjal. Tudom, hogy fontos szempont a takarékosság, ennek ellenére a helyedben  én kipótolnák azokat a lábakat. Úgy látom, hogy 10-12 méternyi cső megoldaná a problémát.

Itt viszont a hegesztés praktikusabb lenne.

A szellőztetéssel kapcsolatban van valami elképzelésed ?

Arról is írhatnál, hogy mi a terv, mi lenne a növényházban.

Üdv: Kontroll-R

Előzmény: tinnyei1 (408)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.10 0 0 411

Sziasztok!

Elkészült a sűlyesztett melegház alapja:) majd holnap rakok fel képet!

Szerintetek a pet hullám vagy sinuslemez milyen a borítására?

elösször műanyag nyílászáróra gondoltam,de iszonyat nehéz lett volna ezért inkább valami műanyag borítást szeretnék,olyat ami a fóliától tartósabb!

CBNora Creative Commons License 2014.03.10 0 0 410

Ne kétrétegű legyen, hanem UV álló. Van többféle, 1, 2, 3 éves. Szerintem megéri a legjobbat venni, nagy meló kicserélni és nem olcsóbb többször megvenni.

tinnyei1 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 409

Sajnos a képeket elfelejtettem beilleszteni... :-(

tinnyei1 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 408

Szia Kontroll-R!

Sajnos egyéb elfoglaltságaim miatt elakadt a fóliasátor megépítése.

Pedig fényképet készítettem a vázról, és lemértem néhány újabb adatot. O-ó! A papírom nem találom...

Akkor egyenlőre a képek. Látszik, hogy van valamilyen András-kereszt.

Szerinted sokba lehet a fólia rá?

Mennyi kerül a földbe belőle? Ha a bordák hosszúsága 7,3 méter, akkor elegendő 10 méter széles fólia? Kétoldalt 1,35 méter kerülne a földbe akkor.

A váz hosszúsága 15,8 méter. Ehhez adom a magasság kétszeresét, ami 15,8 méter +(2,5 méter×2)= 20,8 méter. Kétoldalt a földbe, ha 1,1 métert beások, akkor 23 méter hosszú fólia kellene ebből a 10 méter szélességűből. Így jó a méretezés szerinted?

Egy kertész nénike azt mondta nekem, hogy feltétlenül kétrétegű fóliát tegyek rá, mert az tartós.

Ez a fóliaméretezés és kiválasztás azért lenne fontos, mert az anyagiak szűkössége, meg az idő előrehaladottsága nem szab-e gátat az idei fóliázásnak.

Köszönöm előre is a segítséged!

Előzmény: Kontroll-R (389)
Kontroll-R Creative Commons License 2014.03.01 0 0 407

Szerintem nagyon ne sajnáld !

Amikor olyan hirdetést látsz, hogy "férfi cipő 3000 Ft" akkor Te nem gyanakszol, hogy ott valami nem gömbölyű ? Vagy esetleg  valami nem stimmel, hogy ennyire olcsó ?

Megnézted a műszaki adatokat is ?

"Metallrohre 24mm x 0,5mm" -  a cső váz vékonyabb mint egy 3/4-es vízvezeték cső és fél milliméter a falvastagsága.

Mire lenne ez olyan klassz ?

Az ilyesmikről mindig a hypermarketekben kapható felmosó nyelek jutnak eszembe, amiből egy szorgos háziasszony évente eltör vagy 3-4 darabot, mert annyira vékony "bilibádogból" készül, hogy egy női kéz is eltöri, amikor a felmosó rongyot próbálja kicsavarni. Persze ehhez még hozzájárul, az is, hogy csak kívül van szép piros bevonat rajta, belülről meg rohasztja a felmosóvíz.

Ilyenkor én azért némi cinizmussal meg szoktam kérdezni, hogy kinek akar jót az illető a szupermarketeknek, vagy saját magának ?

Érdekes, hogy vehetnének az emberek egy normális alumínium felmosó nyelet, ami könnyű, nem korrodál és gyakorlatilag örökös (mint a szegénység), de az "nem jó mert 3-4-szer annyiba kerül mint a csodás tömegtermék, amire egy év alatt ráfizeti azt amibe a tuti minőség kerülne.

De sorolhatnám a gagyi ruhaszárító állványokat, a csicsás, de használhatatlan hipermarketes barkácsgépeket és még párezer dolgot.

Ja, és akkor még nem beszéltünk a tényleges környezettudatos vásárlásról, amikor nemcsak a saját pénzünkkel bánunk takarékosabban, hanem a szemét helyek is kisebbek lesznek ennek hatására.

Tegyük már fel néha a kérdést, hogy biztos jó  nekünk ez a fajta fogyasztói hozzáállás amire manapság a forgalmazók próbálnak buzdítani, hogy "jaj de jó mer' milyen olcsó"?

Bocs, csak nem tudtam megállni szó nélkül......

Előzmény: sjohn (406)
sjohn Creative Commons License 2014.03.01 0 0 406

Klassz!

A dolog szépséghibája pusztán annyi, hogy nem szállít ide.

Előzmény: Geza+4 (405)
Geza+4 Creative Commons License 2014.03.01 0 0 405
Kontroll-R Creative Commons License 2014.02.28 0 0 404

Fólia lett volna a másik javaslatom, de akkor ez nem nyerő.

Léteznek azért olyan fóliák, amik nem egy-két évet bírnak, hanem sokkal többet, csak azok nem olcsók.

Bontott vázszerkezetek beszerezhetők már a hulladék vas árszintje fölött egy kicsivel.

Fólia házat is meg lehet esztétikusan csinálni és abban is van olyan, aminek egyenes oldala van (függőleges az oldalfala).

Én most olyat készülök csinálni, ami mobil lesz és.

Nekem ez tárolás céljára kell és fontos szempont, hogy szükség esetén gyorsan szét tudjam kapni ill. újra össze tudjam rakni, akár egyedül is.

Már megvan a bejáratott technológia. Nagyon jó, csak nem olcsó.

Előzmény: zlota (403)
zlota Creative Commons License 2014.02.28 0 0 403

Igazából mindegy, ha tudsz javasolni valamit akkor azt megköszönném!

Fóliát nem nagyon akarok, mert pár évente cserélni kell a fóliát is...

Valami üvegház kellene...

Előzmény: Kontroll-R (402)
Kontroll-R Creative Commons License 2014.02.28 0 0 402

Bocs, nem akartalak elbizonytalanítani.

Csak gondoltam, hogy jobb az óvatosság, mint a melléfogás.

Csak a polikarbonátos ház lenne jó, vagy esetleg más megoldás is szóba jöhet ?

Előzmény: zlota (401)
zlota Creative Commons License 2014.02.28 0 0 401

Szia!

Ezek után nehezebb szívvel merek rendelni!

Még átgondolom...

Előzmény: Kontroll-R (400)
Kontroll-R Creative Commons License 2014.02.27 0 0 400

Szia !

Az eddigi tél mindet megkímélte a hóterheléstől, max a szél jelenthetett problémát.

Lehet, hogy jobban jársz a külföldről rendeléssel még úgy is , hogy vámot fizetsz.

Akik az árverési oldalakon hirdetik ugyanezt kínálják, csak sokkal drágábban.

Az is megoldás, hogy megveszed és megerősíted a szükséges pontokon.

Természetesen ez némi felkészültséget igényel (szerszámok), meg egy kis anyagi ráfordítást (plusz anyagok), de legalább nyugodt lehetsz, hogy bírni fogja amit kell.

Előzmény: zlota (399)
zlota Creative Commons License 2014.02.27 0 0 399

Lehet... hm...

De akkor melyik vegyem, mert mindent biztos nem töri össze, egy csomó helyen láttam már ilyeneket.

Akkor rendeljek kintről?

Előzmény: Kontroll-R (398)
Kontroll-R Creative Commons License 2014.02.26 0 0 398

Véletlenül nem ugyanaz a ház  ez, mint amire a 344-es hsz-ban panaszkodtak, hogy összetörte a hó meg a szél ?

Előzmény: zlota (397)
zlota Creative Commons License 2014.02.26 0 0 397
zlota Creative Commons License 2014.02.26 0 0 396

Valami ilyesmin gondolkodom:

http://epitkezes-kert.vatera.hu/kert_mezogazdasag/kerti_haz_autobeallo/polikarbonat_meleghaz_uveghaz_palantazo_haz_1865358653.html

Érdemes ilyenre pénzt költeni?Tartósak ezek?Saját készítésben olcsóbban megoldható?Szerintem nem...

Ali-bá Creative Commons License 2014.02.16 0 0 395

Ha jót akaarsz vagy megmagasítod, vagy középen, ahol jársz kiszedsz a földből 30 cm-t, és két oldalra felrakod.

/A süllyesztett útról elérheted kétoldalt az összes növényedet, persze lugas paradicsomot nemigen termeszthetsz bent./

Előzmény: true75 (393)
Kontroll-R Creative Commons License 2014.02.16 0 0 394

Nem vagyok egy kosárlabdázó alkat, de én azért csak megmagasítanám azt a másfél métert.

Előzmény: true75 (393)
true75 Creative Commons License 2014.02.15 0 0 393

1,5m magas, igazából ez csak próbálkozás lenne, ha tetszik és beválik akkor jövőre készítünk egy nagyobbat

Előzmény: Ali-bá (391)
Kontroll-R Creative Commons License 2014.02.14 0 0 392

Kedvcsinálónak nem rossz, aztán ha bejön lehet a bővítésen gondolkodni.

Ha raknál fel képet, vagy valami skiccet, akkor biztosan jönne pár jó ötlet, hogy mit hogyan lehetne megoldani.

Persze az sem lényegtelen, hogy mennyiért adnák oda.

Előzmény: true75 (390)
Ali-bá Creative Commons License 2014.02.13 0 0 391

Jó ötlet, milyen magas? A szellőztetésre gondolj.

Előzmény: true75 (390)
true75 Creative Commons License 2014.02.13 0 0 390

Idén én is fóliázok egy kicsit

Szomszédomnak van egy teherautóra való ponyvatartó szerkezete, olyasmi mint amiből régen kocsigarázst csináltak

Pár éve csak áll az udvarán, már az autót is eladta alóla

Arra gondoltam elkérem tőle némi kp-ért

Galvanizált szerkezet, óne rozsda

Arra feszítenék fóliát és kipróbálnék alatta pár zöldséget

Valakinek ellenvetése, ötlete?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!