Egyenlőre úgy néz ki fólia lesz rajta....Pvc hullámt meg nem merek rá rakninem tudom mennyit bír a gyártó 0.5 év garit ad rá :( És 1300ft ra jön ki /2m m2 kell nekem ........
A műanyag csővel van egy komoly probléma a gyenge mechanikai szilárdság mellett.
Ha fólia borítást teszel rá, a PVC cső a legjobb fóliát is megeszi egy szezon alatt.
Láttam ilyen fóliát. A fény felé tartva sok kis pókhálószerű repedés keletkezett rajta.
Az érintkezési helyeken - különösen a végső bordákon, mert ott jóval nagyobb felületen érintkezik a fólia a csővel - rideggé, törékennyé válik.
Azt nem tudom, hogy a hullámlemez anyagával (ha jól emlékszem poliészter) reakcióba lép-e a PVC, de jobb óvatosnak lenni.
Nem vagyok a műanyag cső híve, de ha nincs másod, akkor nyilván ebből kell megoldani valahogy. A műanyag csőbe a popszegecs szerintem nem biztos, hogy elég tartós kötést ad.
A csövekből még le akarok vágni mert szerintem túl magas!
Halottam,hogy érdemes beletenni betonvasat 12-est erősebb lessz merevebb a pvc cső-
A beton alap 3mX6m igy kényelmesen elérem majd a növényeket nem nagy, de igazándiból nyárára csak paprikát akarok bele meg tavasszal retket,salátát. Pari megterem szabad földön is.
A hullám lemezből láttam víztiszta hullámot tekercsbe kólenn 3 méteres és akkor 2 toldásból megoldnám:)
A hullám lemezt rácsavaroznám a pvc csőre vagy pop szegecselném toldásoknál is jó sürűn-
Ilyen hullámlemezeket főleg végfalak borítására érdemes használni.
Tető palást fedése is megoldható lenne ezzel, csak van pár nehézség.
Főleg az élek találkozásánál macerás a nyílások lezárása.
Ezek az anyagok (pl. Ondex) 10 évet minden további nélkül kibírnak.
Új korában rendkívül rugalmas. Behorpasztom majd visszanyomom és nem marad semmi nyom. Arra kell vigyázni vele, hogy amikor dolgozol 2-3 rétegnél többet ne rakj egymásra, ha süt a nap, mert csúnyán el tud deformálódni, illetve képes a víztiszta panel opálos fehérre változni az intenzív napsütéstől.
A rögzítéshez a legjobb és leggyorsabb a fúróhegyű csavar (4,8x19-es) gumírozott alu alátéttel.
A táblák vágásához legjobb a vékony (1mm-es) flex vágókorong.
Vágáskor ajánlatos a vágási felülethez közel alátámasztani, nehogy hosszirányban berepedhessen.
Az András-kereszt fontos a hosszirányú stabilitás miatt. Ha úgy érzed, hogy hosszirányban nem elég stabil a szerkezet, utólag bármikor be lehet tenni még plusz merevítéseket. Hegeszteni nem kell, bilincseket és csavarokat érdemesebb használni.
A dupla fóliás borítás csak akkor az igazi, ha a két réteg eltávolodik egymástól.
Ilyenkor az az előny, hogy jobban hőszigetel, mint a szimpla réteg.
Ezt többféle módon is el lehet érni. Pl. fel lehet fújni a két réteg közötti teret.
De azt is szokták csinálni, a bordával párhuzamosan (a hossztengelyre merőlegesen) a két réteg közé minden bordaközbe betesznek egy-egy zsinórt. Amikor a zsinórokat megfeszítik a föld felé, akkor az alsó fólia réteg eltávolodik a felsőtől és szigetelő légréteg alakul ki. A dupla felfújt réteg sokkal jobb hőszigetelő, mint a szimpla.
Kísérleti tesztek igazolták, hogy több mint 30 % megtakarítás érhető el a fűtés költségben. Hátránya, hogy dupla rétegben kell megvenned a fóliát, kell egy felfúvó berendezés, ami folyamatosan nyomás alatt tartja a két fólia réteg közötti teret, légmentesen záró rögzítő síneket kell felszerelni a vázra (főleg az ívekre), ami nem olcsó. További hátrány, hogy a két réteg fényáteresztése nyilvánvalóan rosszabb mint a szimpla rétegé, bár ez az erős nyári napsugárzás esetén, még akár előny is lehet.
Gondolom, hogy Te nem tervezed fűteni a növényházadat, illetve ha mégis, nem a teljes fűtési szezon alatt, mivel ez túl költséges lenne. Így a dupla rétegre nem beszélnélek rá.
A fólia nem a dupla réteg miatt tartós, hanem azoktól a stabilizátor adalékoktól, amit a gyártó vagy beletesz, vagy kispórol.
Tapasztalataim szerint magának a fóliának a vastagsága is (nem a rétegek száma) befolyásolja azok élettartamát. A 150 mikronos fóliák többnyire 1-3 évig bírják.
A négyéves fóliák 170-180 körüli vastagságúak. Ezek is kibírnak 4-6 évet. Az eddigi legjobb tapasztalataim a 200 mikronos fóliákkal voltak, amik akár 8-10 éven át derekasan helytálltak.
A fólia élettartamát befolyásolja a vázszerkezet is. Ha a váz felülete durva, érdes, rozsdás, akkor a fóliát előbb kikezdi. Legjobb a horganyzott, vagy a gondosan lefestett sima felület. A fólia feszessége is fontos dolog. Ha laza a fólia, a szél folyamatosan lobogtatni fogja a fóliát a vázszerkezeten és így ez mechanikai kopást fog okozni. Horganyzott, vagy alu vázszerkezeteknél a bordáknál még meg is feketedik a fólia, ami azután jobban szívja magába a roncsoló napsugarakat amennyiben nincs meg a megfelelő feszesség. Ilyen esetekben legelőször ott fog szétszakadni a fólia, ahol a bordákkal érintkezett.
A megfelelő feszesség még egy dolog miatt fontos. Kevésbé áll meg a tetején a csapadék. A nem kellően feszes borításon megáll az esővíz, ami a súlyánál fogva még jobban megnyújtja a fóliát, amiben legközelebb még több esővíz gyűlik össze (víz-zsák) és így tovább....
A feszes fólia felületet legegyszerűbben úgy lehet elérni, hogy meleg időben rakjuk fel a borítást. Egy ilyen méretű ház esetében egy 25-30cm-es árok elegendő a fólia elföldeléséhez.
Ezt úgy célszerű csinálni, hogy belelógatod a fóliát a gödörbe és dobsz rá 1-2 lapát földet folyamatosan végig haladva. Közben a külső szabad végét megfogva meghúzogatod kifelé a fóliát, hogy a bedobált föld súlya megfeszítse. Majd ha ez megvan, visszahajtod a túllógó részt és ismét dobálsz rá földet. Legvégül tömörítés céljából érdemes egy kicsit megtaposni a visszatöltött földet. A tetőről az esővíz mind a fólia tövébe fog folyni és így jó alaposan megtömöríti majd a visszatöltött földet.
Ha hideg időben kerül fel a fólia, a nyári hőségben elkerülhetetlen a meglazulása.
A fólia árak fajtától függően 150-250 Ft+áfa/m2 ár között mozognak.
Egy kérdés: Ha jól láttam a fotón trükkösen csak minden második bordaív találkozik a talajjal. Tudom, hogy fontos szempont a takarékosság, ennek ellenére a helyedben én kipótolnák azokat a lábakat. Úgy látom, hogy 10-12 méternyi cső megoldaná a problémát.
Itt viszont a hegesztés praktikusabb lenne.
A szellőztetéssel kapcsolatban van valami elképzelésed ?
Arról is írhatnál, hogy mi a terv, mi lenne a növényházban.
Ne kétrétegű legyen, hanem UV álló. Van többféle, 1, 2, 3 éves. Szerintem megéri a legjobbat venni, nagy meló kicserélni és nem olcsóbb többször megvenni.
Sajnos egyéb elfoglaltságaim miatt elakadt a fóliasátor megépítése.
Pedig fényképet készítettem a vázról, és lemértem néhány újabb adatot. O-ó! A papírom nem találom...
Akkor egyenlőre a képek. Látszik, hogy van valamilyen András-kereszt.
Szerinted sokba lehet a fólia rá?
Mennyi kerül a földbe belőle? Ha a bordák hosszúsága 7,3 méter, akkor elegendő 10 méter széles fólia? Kétoldalt 1,35 méter kerülne a földbe akkor.
A váz hosszúsága 15,8 méter. Ehhez adom a magasság kétszeresét, ami 15,8 méter +(2,5 méter×2)= 20,8 méter. Kétoldalt a földbe, ha 1,1 métert beások, akkor 23 méter hosszú fólia kellene ebből a 10 méter szélességűből. Így jó a méretezés szerinted?
Egy kertész nénike azt mondta nekem, hogy feltétlenül kétrétegű fóliát tegyek rá, mert az tartós.
Ez a fóliaméretezés és kiválasztás azért lenne fontos, mert az anyagiak szűkössége, meg az idő előrehaladottsága nem szab-e gátat az idei fóliázásnak.
Amikor olyan hirdetést látsz, hogy "férfi cipő 3000 Ft" akkor Te nem gyanakszol, hogy ott valami nem gömbölyű ? Vagy esetleg valami nem stimmel, hogy ennyire olcsó ?
Megnézted a műszaki adatokat is ?
"Metallrohre 24mm x 0,5mm" - a cső váz vékonyabb mint egy 3/4-es vízvezeték cső és fél milliméter a falvastagsága.
Mire lenne ez olyan klassz ?
Az ilyesmikről mindig a hypermarketekben kapható felmosó nyelek jutnak eszembe, amiből egy szorgos háziasszony évente eltör vagy 3-4 darabot, mert annyira vékony "bilibádogból" készül, hogy egy női kéz is eltöri, amikor a felmosó rongyot próbálja kicsavarni. Persze ehhez még hozzájárul, az is, hogy csak kívül van szép piros bevonat rajta, belülről meg rohasztja a felmosóvíz.
Ilyenkor én azért némi cinizmussal meg szoktam kérdezni, hogy kinek akar jót az illető a szupermarketeknek, vagy saját magának ?
Érdekes, hogy vehetnének az emberek egy normális alumínium felmosó nyelet, ami könnyű, nem korrodál és gyakorlatilag örökös (mint a szegénység), de az "nem jó mert 3-4-szer annyiba kerül mint a csodás tömegtermék, amire egy év alatt ráfizeti azt amibe a tuti minőség kerülne.
De sorolhatnám a gagyi ruhaszárító állványokat, a csicsás, de használhatatlan hipermarketes barkácsgépeket és még párezer dolgot.
Ja, és akkor még nem beszéltünk a tényleges környezettudatos vásárlásról, amikor nemcsak a saját pénzünkkel bánunk takarékosabban, hanem a szemét helyek is kisebbek lesznek ennek hatására.
Tegyük már fel néha a kérdést, hogy biztos jó nekünk ez a fajta fogyasztói hozzáállás amire manapság a forgalmazók próbálnak buzdítani, hogy "jaj de jó mer' milyen olcsó"?
Az eddigi tél mindet megkímélte a hóterheléstől, max a szél jelenthetett problémát.
Lehet, hogy jobban jársz a külföldről rendeléssel még úgy is , hogy vámot fizetsz.
Akik az árverési oldalakon hirdetik ugyanezt kínálják, csak sokkal drágábban.
Az is megoldás, hogy megveszed és megerősíted a szükséges pontokon.
Természetesen ez némi felkészültséget igényel (szerszámok), meg egy kis anyagi ráfordítást (plusz anyagok), de legalább nyugodt lehetsz, hogy bírni fogja amit kell.