Szerintem nem kell szerszám, cipelhetünk egész nap homokzsákot is, nem??
Erre a kérdésre egyébként holnap biztosan válaszolok, mert megkérdezem az illetékeseket.
a járat nem rossz, Vác környékén v. akár Bp.-n fel tudnánk szálni, azonban a szerszám dolog ami aggaszt, mi most rohangálunk gyalogsági ásók után...nem biztos hogy ott kapsz eszközt, ahogy a topick-ot néztem
Járat indul. Nagymaros-Bp.->cél valahol a Tisza mentén.
Egy darab személygépkocsi. Eddig egy sofőr (trebb) valamint egy feltételes hely (trebb haver). Namost akkor marad max 3 hely. Szolnokig ki lehet bírni hárman a hátsó ülésen. Egy gond van csak ekkor: csak a csomagtartóba lehet pakolni ami kicsi, tehát kesztyű, csizma, holmikat tudunk vinni, szerszámot meg kérünk.
Tehát: a mai nap folyamán jelzem, hogy jön-e a srác. Ha nem jön, mind a 2 párost el tudom fuvarozni. Ha jön, akkor valahogy kiegyszeregyezzük a dolgot. Egyeztetünk például Ramboval. Az úticél pedig majd kiderül csütörtök éjjel, mert felhívom a Védelmi Bizottságot Szolnokon, hogy irányítsanak. Végül is akkor Rambóékkal együtt mennénk 12-13 fővel, amivel már lehet kezdeni valamit, nem??
A miniszter elmondta: jelenleg 23 480-an dolgoznak a gátakon, köztük 9000 önkéntes, illetve
8600 honvéd, határőr, rendőr és tűzoltó.
Népszabadság 2000.04.19.ű
A miniszter elmondta: jelenleg 23 480-an dolgoznak a gátakon, köztük 9000 önkéntes, illetve
8600 honvéd, határőr, rendőr és tűzoltó.
Népszabadság 2000.04.19.ű
A. Leszünk 4-en velem együtt a kocsiban. akkor megyünk saját kocsival. természetesen ez úgy is elképzelhető, hogy Te hozol még embereket Rambo, akkor én szívesen letaxizom őket a terepre. Én Nagymarosról jövök, autóval elég flexibilis vagyok találkozási pontok szempontjából, ha vonattal jövök a legjobb nekem a Nyugati, de bárhova elmegyek a BKV-vel is, ha kell.
B. Sajnos csak egyedül megyek. Ekkor ha lehet, még betömörülnék egy kocsitokba.
Az utak jó része járható a 4-es végig, néhány helyen vízes, de nem jelentős. A gátakig nem lehet elmenni ott csak a mentésben résztvevő járművek közlekedhetnek. De ahol a többiek autói parkolnak ott a tiéd is elfér nem lesz baja, csak a homok fogja belepni az autódat de az hazafelé menet lefújja a menetszél.
Nagyon rendesek vagytok, hogy ennyire aggódtok a Tiszamentiekért.
Megpróbálok válaszolni néhány kérdésre, bár abszolut nem vagyok illetékes, csak a tapasztalataimat mondom el: szerintem lapátot és kesztyűt érdemes vinni.
Mindenképpen érdemes Szolnokra telefonálni az indulás előtt, mert a védelmi központ meg tudja mondani hová kell ember.
Az autókat nem kell félteni, mert ha pl. zsákolni mész, akkor az biztonságos távolságban szokott lenni a gáttól.
Szállást a helyi polgármesteri hivataltól kell megkérdezni. Szerintem ha odaszóltok előre, akkor simán biztosítanak valami fekhelyet.
Gátszakadásról még én sem hallottam, "csak" szivárgásról, repedésről, csúszásról. Nem tudom miért mondták azt, hogy Szolnoktól lentebb érdemes menni, mert én úgy láttam, hogy mindenütt egyformán veszélyes. Bár ők biztosan jobban tudják. Tegnap nyilatkozott a szolnoki polgármester, és állítása szerint most jön a neheze, mert a levonuló víz is nagy károkat képes okozni. Szakértők szerint kb. 3 hét kell a teljes levonuláshoz, vagyis addig biztosan jól jön a segítség nekik.
Ezt körbe lehet kérdezni a védelmi bizottságoknál. A telefonszámaikat megtalálod a topicban lentebb (én is onnan hívtam tegnap éjjel Szolnokot), készséggel segítenek irányítanak. Ha kis faluba mész, az az előnye is megvan a dolognak, hogy a Mari néni udvarára parkolsz, az meg kisasolja a szemét, mert szívből örül neki, hogy elmentél segíteni. Én nem féltem a kocsit, ha leérünk.
Az utakról: a VBiz. adott infót is a megközelíthetőségről, hogy hogyan lehet a gátra nagyjából merőlegesen odamenni harmadrangú útvonalakon. MÁr csak térkép kell.
Ha gépesítünk, vagy visz engem is valaki, konvolyban kellene lemenni, és szólni előre, hogy megyünk X. fő, Z. településra, kb Y órakkor, mert így tudnak számolni is velünk.
Azt meg még megtudom, hogy mit kell és érdemes vinni.
Valaki írta lejjebb, hogy az utakon is összevissza hömpölyg a víz, ami az autózást erősen megnehezíti. Tud erről valaki valami infóval szolgálni? No meg hol lehet leparkolni, ahol azért a körülményekhez képest biztonságban van az autó?
Valóban igazi gátszakadás még nem volt, de a védművek nagyon sok helyen átengedik a vízet és több helyen sérült a gát Nagykörűnél gát repedés, Tiszasülynél gát csúszás és a Szolnok kertvárosi részen is gát csúszás, és Tiszajenőnél a nyárigátszakadás volt. Ezeken a helyeken csak a védők áldozatos fáradságot nem ismerő munkája mentete meg a környéken. Ahol nem volt szakadás ott is súlyos a helyzet, Tiszaroffon a templom és környéke víz alatt, Tiszavárkonyba óránként dölnek össze a víz alatt lévő házak, Szolnokon sok minden van víz alatt.
Újszásznál nincsenek problémák erős a gát, Zagyvarékasnál vannak de megoldhatóak, sokan dolgoznak oda is lehet menni segíteni
Egyenlőre ketten mennénk. De közben szerveztem én is embereket, mint pl. a nővérem és a sógorom, még nem jeleztek vissza. Ha jönnek, akkor biztosan velük megyünk kocsival. Remélem a nap folyamán ez kiderül, de mindenképpen visszajelzek, hogy mi az ábra.