Srácok, ez a Strange New Worlds milyen? Érdemes belekezdeni?
Most fejeztem be a Picard második évadát... már félek bármi új Star Trekbe belekezdeni... pedig komolyan igyekeztem az elvárásaimat alacsonyan tartani és megpróbálni szeretni... de... na mindegy...
Ez meg egyaltalan nem biztos; a szineszeknek mar lejart a szerzodesuk, amikor azt nyilatkoztak az alkotok, hogy a 3. evad fogadtatasan mulik, hogy lesz-e folyattas. (Es a 3. eved egyertelmu siker.) Sot, legutobb Seth MacFarlane mondta, hogy szeretne 4. avadot.
Igen Az Orville egyre jobb (egeszeben is, es a 3. evadon belul is). Plusz Seth MacFarlane zsenialisan lavirozik a kenyes temak kozott is (igy sokszor - kis kepzavarral elve - a sorok kozott kell olvasni, ill. hatrebb kell lepni, hogy a tortenetre ralatasunk legyen... es akkor kiderul, hogy tobb/mas van benne, mint aminek elsore/feluletes szemleletre tunik. Ilyen pl. a ket Topa meseje.)
11 resz lett volna (az sem sok), de az egyik epizodot nem tudtan leforgatni a jarvany miatt (ugyanis kulfoldre kellett volna a stabnak utazni, ami nem jott ossze). Ez az epizod letoltheto [angolul] digitalisan [szoveg es hang formajaban].
Errol [marmint a korlatozott szamu orvilles epizodokrol] Aiszoposz meseje jut eszembe:
Dicsekszik a roka az oroszlannak, hogy neki nyolc kolyke van, mig az oroszlannak csak egy.
- De az oroszlan! - feleli ra az allatok kiralya.
Tanulsag: a kivalosag nem a sokasagban rejlik.
Amugy a Hulo-tol a Disney+-ra valo atteres nem egeszen pontos (marmint MacFarlane sem fogalmazott teljesen erthetoen, amikor ezt beharangozta), ugyanis abban az orszagban, ahol nincsen Hulu, ott mar eddig is a Disney+-on volt a sorozat elerheto, megpedig a korabbi evadokkal egyutt.
Egyébként az Orville 3. évada olyan félelmetesen jó, hogy alig hiszem el. A legutóbbi epizód a sorozat talán eddig legjobb része, ami egyszerre magasan veri akcióban, történetben bármelyik modern "valódi" Trek sorozat szintjét, de közben egy morális kérdéssel foglalkozó éle is van. Kíváncsi voltam, hogy egyedül voltam-e a véleményemmel és nagyon nem, pl. az IMDB pontozásán 9,4-et kapott az epizód, magasan verve még a 2. évad népszerű Identity dupla részének értékelését is.
Arról nem is beszélve, hogy olyat én még nem láttam, hogy egy sorozat vígjátéknak, szinte paródiának indul, néha komoly elemeket használva, majd fokozatosan, lassan átalakul komoly drámává, amiben van pár poén (kb. amennyi amúgy a valódi St-ben is volt). Érdekes megközelítés, de gondolom Seth MacFarlane biztonságosabbnak tartotta, hogy olyannal indít, amiben van tapasztalata és onnan lesz belőle az a sci-fi, amit mindig is el akart készíteni nagy Star Trek rajongóként.
Talán az egyetlen probléma vele, ami nem az írók vagy a színészek hibája, hogy a mai költségek mellett, míg a régi Star Trek évadonként 20-22-24 vagy még több részt kapott, addig az Orville harmadik évada 10 részből kell, hogy gazdálkodjon. Pedig annyi lehetőség lenne még új történetekre. És - most spoiler következik - ha mondjuk meghal az egyik főszereplő, vagy egy nagy ellenségből szövetséges lesz, - az nagyobbat tudna ütni, ha lett volna több időnk felvezetésre, több helyzetben és régebb óta ismertük volna az illetőt vagy a helyzetet (lásd. DS9). Így is jó volt, csak na... majd erről írok részletesebben, hogy mi miért voltak fenntartásaim. De ezen kívül a rész hibátlan, az évad csodás volt.
Már csak az utolsó rész van hátra, az előzetesből ítélve úgy lett megírva, hogy ha nem kapják meg a 4. évadot, akkor lezárásnak is el lehessen fogadni, azaz az egész évados sok dráma után úgy néz ki, hogy egy kellemes, humoros szezonzáró rész lesz, de persze majd kiderül.
Ha nem lesz 4. évad, akkor ezek nem normálisak. Elegem van már a modern sorozatok üzletágából, hogy szinte semennyi nem számít a minősége és még a nézettsége sem feltétlenül, hanem egyszerűen marketing döntéseket hoznak. Az a gyenge "Discovery" újabb és újabb évadokat kap, a Covid-Ukrán háború kettősnél károsabb "Picard" pedig már a harmadik agyrohasztásra készül. Az Orville-nak meg kész csoda, hogy lett egy harmadik évada, át kellett vinni a Hulu-ra, de most már a Disney+-nak adták el és megint mindenki attól fél, hogy vége lesz a sorozatnak, a legjobb évada után is...
Mivel Beregszászban születtem így benne vagyok egy ottani facebook csoportban. Onnan való ez az írás:
"A Star Trek-sorozathős és a rejtélyes Beregszászi szimbólum kapcsolata.Vajon milyen kapcsolat lehet a világ leghosszabb fantasztikus sorozata, az amerikai Star Trek Mr. Spockja és Beregszász városa között? A történet ott kezdődik hogy a háború előtti Beregszászban az izraelita közösség meglehetősen nagy létszámú volt. Az 1880-as évben a városban 1795 izraelita lakott, 1921-ben már 4592, azaz az akkori lakosság egyharmada izraelita vallású volt. Kezdetben főldműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoztak, illetve kisvállalkozásokból éltek. Idővel az ipar fejlődésével elkezdték az első nagyvállalatok kiépítését – fafeldolgozó üzemeket, téglagyárakat, különböző céheket létesítettek.Nem meglepő, hogy Beregszász izraelita gyökerekkel rendelkező lakói, az egykori izraeliták leszármazottai közül sokan ma is látogatják a régi temetőt, amelyet mecénások segítségével restauráltak. A sírkövek rendezettek, némelyiken a XIX. század derekáról származó keltezés olvasható. Ezek a legtöbb esetben a beregszászi, jiddis nyelven beszélő askenázi izraeliták függőleges sírkövei.Érdekes a izraelita síremlékek díszítése és szimbolikája – s itt el is érkeztünk Beregszász és a Star Trek Mr. Spockja, pontosabban Mr. Spock jellegzetes mozdulata közötti különös kapcsolathoz.Az 1990-es évek közepén Kárpátaljára látogatott Yale Strom, amerikai rendező. Egy dokumentumfilmet forgattak itt, amely később a Carpati: 50 Miles, 50 Years (Kárpátok: 50 mérföld, 50 év) címen látott napvilágot. A film a kárpátaljai izraeliták sorsáról szól, többek között a beregszászi Zev Godingeréről.A Kárpátok: 50 mérföld, 50 év című film szinkronizálására az ismert színészt, Leonard Nimoy-t kérték fel. A művész szülei a Hmelnyick környéki Izjaszlávból származnak, bár őmaga már az egyesült államokbeli Bostonban nőtt fel, izraelita emigráns családban.Strom visszaemlékszik egy mulatságos esetre a szinkronizálás idejéről. A forgatott anyag áttekintésekor Leonard Nimoy hirtelen azt kérte, álljanak meg egy filmkockánál, amelyen két tenyeret ábrázoló sírkő volt látható a beregszászi temetőből. A művész akkor megjegyezte, hogy ez egy kohanita sírja. Amikor gyermekként Boston zsinagógájába járt, akkor látta először ezt a szimbolikus mozdulatot: így áldotta meg az egyébként Kárpátaljai,Beregszászi gyökerekkel rendelkező pap a gyülekezetet – mesélte Nimoy. – És aztán hősöm elválaszthatatlan, jellegzetes mozdulatává, immár védjegyévé vált a Star Trek sorozatban… – tette hozzá a rendező.A kohaniták az Izrelita papok családjához tartozó személyek Áron törzséből, akik még a jeruzsálemi templom idején szolgáltak; státuszuk csak atyai ágon öröklődött. A kohaniták áldást osztó mozdulatát a sírköveiken is ábrázolták. A léviták sírkövén (Lévi törzséből származó személyek, akik leginkább zenés szolgálatot végeztek az istentiszteleteken, vagy templomi kántorok voltak) hangszerek vagy kancsók láthatók. Hát ez lenne a történet."
Az biztos, hogy magasan veri a másik két társát, sajnálom is, hogy vége van. Végre egy Pike központú részt kaptunk, egy klasszikus TOS rész "mi lett volna, ha..." újragondolásával, és még Scotty is megjelent (részben).
Érdekes, hogy a Lower decks utolsó részében is letartóztattak egy szereplőt, és itt is. Elég furcsa véletlennek tűnik, vagy nem is az? Ilyen hamar kiírnák a karaktert?
A 7. rész nem volt az igazi, és egy kicsit a 6.-at is gyengének éreztem, de a többi tetszett. Remélem a továbbiakban is tartani tudják ezt a színvonalat. Kár hogy 2023-ig kell várni a 2. évadra.
(Nézd végig mielőtt ítélkezel.) 3. szezon 5. rész nagyon is komolyan boncolgatja a témát. Ennek van előzménye mindkét előző évadban. Seth MacFarlane nagyon is, kertelés nélkül képünkbe nyomja a morális kérdéseket és válaszokat.
A hülye főzőcskézése kifejezetten idegesítő szerintem.
A legbizarrabb volt, amikor a kalóztörténetben a 7. epizódban, miután elfoglalják az Enterprise-t, őket foglyul ejtik és el akarják adni rabszolgának, azzal próbál hatni a kalózvezérekre, hogy "hát főzök nektek egy jó vacsorát, eszünk nagyokat, és közben majd jobban megértjük egymást" stb.
Hol vagyunk, egy gügye óvodában? Mondjuk az se Star Trekesebb fordulat, hogy Spock elkezdi teátrálisan lesmárolni Chapelt, hogy meggyőze valamiről a kalózfőnököt.
Ezek az írók valamiféle "kreatív írást" tanulhattak különböző woke-collegekben. És azt hiszik, hogy ami eszükbe jut két joint között vagy abortusztüntetés után, az már sci fi-cselekmény, az jó lesz Star Treknek.
Az új Orville évad szerintem a legjobb Star Trek-szerű dolog, ami az Enterprise utolsó évada óta kijött. Nagyon jót tett a sorozatnak a változás. Visszavettek a humorból szinte teljesen és a legtöbb epizód komoly dráma. Azokat a kérdéseket teszi fel, amiket a régi ST sorozatok, szerethető és jól megírt karakterekkel, akik végre több dimenziósak lettek. És Gordon is, aki eleinte csak poénkodott, ebben az évadban, a legutóbbi részben egy komoly drámai szerepet kapott, ami meglepően jól működött. Az epizódok sokkal hosszabbak mint a régebbiek és ezt nem arra használják, hogy annyira sok minden történjen az epizódokban, hanem karakterépítésre meg hogy levegőzni hagyják a történetet. Az eddigi 6 részből 2 átlagosan jó rész volt, 4 pedig fantasztikusan jó. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogyan folytatják.
jó volt ez a sorozat. Pike nagy arc, nálam Archer magasságokba ért. kifejezetten birom, jó ahogy főz a többieknek, kicsit Scot Bakula jön nekem a NCIS New Orleans Pride-ja kicsit, még nyomhatna néha egy kis blues-t : )) de tényleg, Anson Mount elviszi a hátán az egész szériát
Nem cél nélkül zabálják fel, hanem azért, hogy a legerősebb maradjon életben. Nagyobb mennyiségű utód esetén ez hosszú távon evolúciós előny. Ezt csinálja egy csomó pókfaj is egyébként, szóval az ötlet nem sci-fi.
Tenyleg, de ezek buta alien-ek, mert felzabaljak egymast, csak ugy, cél nelkul (nem ugy, mint a Resurrection-ben! - a legjobb Alien resz az 1. utan persze)
Úgy látom ilyen hőségben még fórumozni sincs kedve az embereknek. Nem is nézik az új sorozatot, a ST Alien-t?
Elég durva váltás volt a limonádé 8. rész után egy horror sztori. A rész elején nevet kapott két mellékszereplő, le is mentek a felderítőcsapattal, és pont olyan végük lett, mint amire számíthattunk. :)
De sajnos nem csak nekik. Ezt a fordulatot elspoilereztem magamnak, így tudtam hogy ez lesz, de így is nehéz volt végignézni.
Rendhagyó volt a 8. rész, de nekem tetszett. A TNG Robin Hood-os részére emlékeztetett, azt is szerettem.
Ahogy a mesék szoktak, ez is happy enddel végződött. Ha jól emlékszem, eddig nem is volt sírás az SNW-ben, de ide most illett. A Discovery írói is tanulhatnának belőle, hogy nem kell minden második mondat után sírni.