Keresés

Részletes keresés

Tenebres Creative Commons License 2024.11.12 -1 2 221077

AOTD-k On

Rengeteg mindennel lemaradtam az elmúlt hetekben, de ezt a két utóbbit viszont pont a napokban hallgattam, szóval tessék:

All Out War – Condemned to Suffer

Slayercore a javából – mondhatnánk, de igazából a kettes „For Those…” után nekem ez csalódás volt elsőre. Néhány év alatt azért valamennyire megbarátkoztunk, intenzív vagdalkozás a köbön, néhány izgalmasabb gitárszólóval, házfelújításhoz, gyúráshoz tökéletes muzsika. Hosszú távon persze nem ez lesz a kedvenc, a tavalyi lemezük meg simán el is ment mellettem… azért ha összejönne egy hazai koncert, bizony bevállalnám a hátbarugdosásokat is. 10/7

Cannibal Corpse – A Skeletal Domain

Mai napig úgy vagyok vele, hogy a High Velocity Impact Spatter nyitánya simán elijesztene, ha nem ismerném az egész lemezt, ugyanis az évek során semmit sem változott a véleményem: meglehetősen ötlettelen CC zúzda, amit csak kiköpött a gépezet. Na de aztán: Kill or Become, Funeral Cremation, Icepick Lobotomy… összességében fasza ez mégis, a szűkre szabott keretek között is akadnak emlékezetes pillanatok. A Torture és a Red Before Black mellett (között) egyértelműen az ezredforduló utáni időszak egyik kedvenc CC lemeze nálam. 10/8,5

AOTD-k Off

Alternative Thor Creative Commons License 2024.11.12 0 0 221076

Egyébként tényleg tök ilyen, amilyennek leírtad, aztán hogy ez tetszik-e nekem, vagy nem tetszik, azt még nem tudtam eldönteni ennyire rövid idő alatt.

Előzmény: divaoni01 (221073)
Alternative Thor Creative Commons License 2024.11.12 0 0 221075

(Ez most meglepett, több mint harminc éve - a Povlsen-Chapuisat-korszak óta - nézem kisebb-nagyobb érdeklődéssel a Dortmund meccseit, de nem emlékszem, hogy valaha is láttam volna őket piros mezben játszani.)

Előzmény: agymosott09 (221071)
Magic Horse Creative Commons License 2024.11.12 0 0 221074

divaoni01 Creative Commons License 2024.11.12 0 3 221073

EFB - on

Iotunn - Kinship

A debut emlékezetes revelációja után kifejezetten magas elvárásaim voltak a sokszor vízválasztó második albummal kapcsolatban. A nagyívűen terjengős, epikus megközelítés megmaradt. Nyilván lehetne sokkal változatosabb is ez a zene ebből a körkörös szerkezetű pátoszos dallamvilágból kiindulva. Valszeg sokaknak red flag-ként lengedezik az uncsi faktor, ugyanakkor nálam fekszik ez a ráérősen kibontakozó, organikusan épitkező hozzáállás. A kikevert koktél ízét nem feltétlenül az határozza meg, hogy ismert panelekből épül-e fel vagy hogy milyen tehetséges mondjuk a vokalista, netán mennyire virtóz a gitáros. Valami eszement kreatívizmussal zseniális ötleteket is lehet oly módon összerakni, hogy a végeredmény erősen kérdéses lesz. Az Iotunn nem talált fel semmi különöset, az általuk előadott flow viszont számomra mégis kellemes, relaxációs feelinget áraszt és kifejezetten jólesik hallgatni. Egyértelműen lista várományos a második albumuk is.

8/10

EFB - off 

Előzmény: Alternative Thor (221067)
agymosott09 Creative Commons License 2024.11.12 0 0 221072

(fun fact: Dortmund város színei a piros és a fehér, ezért a tartalék (harmadik) mez gyakran ebben a színben készül. fun fact 2: München város színeit kitalálhatjátok...)

Előzmény: agymosott09 (221071)
agymosott09 Creative Commons License 2024.11.12 0 1 221071

Előzmény: Alternative Thor (221069)
agymosott09 Creative Commons License 2024.11.12 0 2 221070

AOTD on

All Out War - Condemned to Suffer

Slayercore. Nem semmi, nem is tudok másik zenekarról, amiről műfajt neveztek volna el, még ha az igazán hivatalos kánonba nem is került bele a fogalom. (Már nem is fog, mert mára kihalt a műfaj. De létezett, tényleg!) Az All Out Warról a Hammerben olvastam először, a For Those Who Were Crucified című második album kapcsán. Egyrészt a kedvező kritika, másrészt a hangulatos borító keltette fel a figyelmemet, de mire normális netem lett, addigra pont megjelent a folytatás, és ezt hallottam először. Nyilván emiatt van az, hogy bár a RYM szerint az első kettő jobb, nekem ez maradt a kedvencem. Abban mindenesetre egyetértünk - én és a közvélemény - hogy ez az utolsó jó lemezük. Aki szereti a '90-es évek Slayerjét, annak hiba lenne kihagyni. A vokál hiperagresszív fröcsögés, kicsit idegesítő és monoton, de a zenébe eléggé nehéz belekötni. Hogy sok a hc-s breakdown? Ja, egy kicsit, viszont valószínűleg pont emiatt a kontraszthatás miatt képesek a valódi és valóban súlyos thrash riffek olyan frissességgel érvényesülni, ahogy ebben a korszakban és később már csak nagyon kevés helyen. Gitárszóló is akad pár, vannak egyrészt ilyen slayeres káoszvinnyogások és gerjedések, de egy-két dallamosabb téma is előfordul. Nem biztos, hogy ha most hallom először, akkor is ennyit kapna, de nekem így elfogultan most is megér ez egy 80/100-at.

AOTD off

Alternative Thor Creative Commons License 2024.11.11 0 2 221069

AOTD on

All Out War - Condemned To Suffer

Agymosi és a metalcore? Nálam ez annyira jön össze, mint a kép, ahogy ugyanő piros-fehér mezben szurkol egy Dortmund-Bayernen a vendégeknek. Gyanús is volt, hogy ez nem lesz „igazi” metalcore, és valóban, inkább amolyan thrashcore az At The Gates-, Slayer-vonalon, értelmezhető riffekkel, tikatikával, váltásokkal, hitéből kitért ember üvöltözésével, még a sivítós szólók is stimmelnek, amikor nem épp dallamosak, ami szintén stimmel. Nem különösebben hatott volna meg, de ennek a nehéz napnak az éjszakáján elmondhatatlanul jólesett legyalulni a maradék agysejtjeimet, komolyan, terápiás hatása volt, szóval legyen 10/7.

AOTD off

Előzmény: Alternative Thor (221068)
Alternative Thor Creative Commons License 2024.11.11 0 0 221068

Apropó:

Alternative Thor Creative Commons License 2024.11.11 0 0 221067

Ja, az utolsó dalt emelte ki külön MP is a hammerworld.hu-n. Valóban jó kis Twin Peaks-es hangulatú az első fele.

Iotunn?

Előzmény: divaoni01 (221066)
divaoni01 Creative Commons License 2024.11.11 0 0 221066

És amúgy is a Blakkrakival bezárólag, az első három klippes nóta után, az album további része már teljesen rendben van. Különösen a záró tétel. 

Előzmény: Alternative Thor (221064)
divaoni01 Creative Commons License 2024.11.11 0 0 221065

Lehet csak kellett egy ellenpont az azt követő méltóságteljesen hömpölygő Sálumessa fenséges futamai elé.

Előzmény: Alternative Thor (221064)
Alternative Thor Creative Commons License 2024.11.10 0 0 221064

A Sólstafiron a Blakkrakki, az mi? :/ Mondjuk már a címe sem bizalomgerjesztő.

Előzmény: K.K. (221063)
K.K. Creative Commons License 2024.11.08 -1 1 221063

Egy meghallgatás után mindkettő rendben van (azért nem Ótta) 

Előzmény: Alternative Thor (221059)
nyuzga1 Creative Commons License 2024.11.08 -3 2 221062

Van gitárom és szeretek szórakozni. Íme ilyenekkel. Ez Egy filléres strat és egy filléres multi effekt egy 200 ezres számológéppel felvéve. :)

https://drive.google.com/file/d/1VYfabJWIFD8WWCb2sDdCDpyi_f76aQme/view

Lassan mondom: Szórakozás és nem világmegváltás. :)

nyuzga1 Creative Commons License 2024.11.08 -3 1 221061

És a fasz még csak a kispadon üldögél. :)

Előzmény: Alternative Thor (221055)
divaoni01 Creative Commons License 2024.11.08 -1 1 221060

Legalább ilyet szeretnék utóbbiaktól.

Előzmény: Alternative Thor (221059)
Alternative Thor Creative Commons License 2024.11.08 -1 2 221059

Van új Crippled Black Phoenix (igaz, régi dalok átdolgozása) és Sólstafir.

Előzmény: divaoni01 (221058)
divaoni01 Creative Commons License 2024.11.08 0 1 221058

Hát, spec nekem annyira nem csábítóak.

Ezzel szemben (bár nem gondolnám, hogy mást különösebben értékelne innen) tegnap este megtaláltam magamnak a harmadik tuti év végi listás psych space varázslatomat. 

https://open.spotify.com/album/4nEwxOcJEK1T9tdZPEhCmT

Előzmény: Alternative Thor (221057)
Alternative Thor Creative Commons License 2024.11.08 -1 0 221057

Nagyon elmismásoltuk ezt a hetet.

Mindenki a világon Creative Commons License 2024.11.07 -2 1 221056

Maradt bizony!

Előzmény: Alternative Thor (221055)
Alternative Thor Creative Commons License 2024.11.07 -1 2 221055

Elkiabáltad, segg átvette a játék irányítását, és meg is fordította az állást. Nagy izgalmak várhatók a folytatásban, kérdés, hogy pinában maradt-e még elég erő.

Előzmény: Magic Horse (221050)
adamskij Creative Commons License 2024.11.07 0 0 221054

ahogy mondod, nagyon megkapó. meg is lepődtem, mennyire meghatott.

Előzmény: divaoni01 (221053)
divaoni01 Creative Commons License 2024.11.07 0 3 221053

Ez a Jane's Addiction dal csodálatos.

Előzmény: adamskij (221052)
adamskij Creative Commons License 2024.11.07 0 3 221052

EFB news

Phelios - At the Mountains of Madness
'19es dark ambient anyag; a mögötte álló német srác szinte hetente vasárnap tart live ambient otthoni "koncerteket" yt-n: Martin Stürtzer
ezen név alatt kifejezetten sötét hangulatzenét készít; ráadásul a Cthulhu mítosz hívei biztos kapcsoltak már a címnél; igen, nem tévedés, itt a Nagy Öregeket is megidézik az anyag végére. aki bírja a sötét filmzenéket, tegyen vele próbát.

Iotunn - Kinship
klasszik doom Candlemass módra vagy talán még epikusabban; ugyan nem vagyok oda a dallamos pacsirtákért, de van annyira jó a zene és maga az énekes is, hogy ne zavarjon. még ismerkedünk, egész korrekt anyag.

The Crown - Crown of Thorns

nyilván nem egy Deathrace King, de roppant üdítő érzés hallgatni. mintha el sem telt volna 20 év, nincs semmilyen megfelelési kényszer mint a népszerűbb pályatársaknál (lásd In Flames, Dark Tranq), csak horzsoló riffek és kalapáló dobok végig. soha rosszabbat!

Jerry Cantrell - I Want Blood

úgy fest az AiC őrlángon pislákol, viszont Jerry megint összegyűjtött egy albumra való nótát. nem annyira epikus, sem terjengős, tobzódó mint a legutóbbi Chains anyag (Rainier Fog), egészen sallangmentes amerikai rock/metal. jól is áll a direktebb megközelítés Jerrynek is, rohadt jól játszik továbbra is, na meg legalább ennyire jól énekel. bármeddig el tudom hallgatni, ahogy a Chainst is.

Seigmen - Resonans

nem tudom, hányótoknak ugrik be ez az eredetileg '90es évekbeli norvég indusztriál banda (van közük a későbbi Zeromancerhez is). tök véletlen akadtam rá megint, aztán meglepett, mennyire kellemes hallgatnivaló. lehet, hogy nem ismert banda, de kifejezetten van saját arculatuk és egész remek dalokat írnak.

Allt - From the New World

djent erősen megnyomott d-vel; de azon bőven túlmutat. svédek, áttételesen van közük a néhai(? vagy ismét mozgolódó?) Vildhjärtához illetve a manapság menő pop/modern Imminence-hez is. viszont ez se nem pop, se nem céltalan djentelés; ellenben roppant kemény megszólalású modern metal (bármit is jelentsen itt a modern jelző). szerintem a maga műfajában kifejezetten ötletes, kreatív; valamint a hangzás és a production 10/10, ennél ma nincs feljebb, nincs súlyosabb, nincs keményebb.

Sinistro - Vértice

kedvenc luzitán doomstereim új némberrel a fronton tértek vissza; szerencsére nagyon hasonló mélyebb, alt tónust használ (roppantul nem Nightwish, szerencsére); még a manapság ismertebb holland Dool fronthölgyéhez képest is picit mélyebb a hangja. a zene továbbra is a belassított klasszik Sabbath doom, hangulatos és nem túltolt billentyű kísérettel. tulajdonképp a fado és a doom metal tökéletes elegyét játsszák, számomra egyáltalán nem unalmasan.

»» akit pedig érdekelne több muzsika, összeraktam és majd időnként frissítem az alább yt playlistet:

https://youtube.com/playlist?list=PL1hVq26HdbuptsldxK-_oTOR5s6epRmK5&si=q6daXiVIhooD6Ovg

adamskij Creative Commons License 2024.11.07 0 1 221051

könnyeimet törölgetem: nine, Alhazred hozzászólások egymás után; micsoda emlékek, micsoda idők! ha-ha!

Magic Horse Creative Commons License 2024.11.07 0 1 221050

pina:segg 3:1

divaoni01 Creative Commons License 2024.11.07 0 0 221049
Előzmény: divaoni01 (221048)
divaoni01 Creative Commons License 2024.11.07 0 2 221048

Film of the Month 10

The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover (1989)  by Peter Greeneway

https://www.imdb.com/title/tt0059812/

A nyolcvanas, kilencvenes évek volt porondon. 26 pont is elegendő volt ezúttal a fenti tételnek a győzelemhez, amit spec én még nem láttam, de majd most!  

A további négy erősorrendben:

La Professional (20)

Bacheha-ya aseman (6) 

Blood Simple  (4)

Dolores Clairborne (4)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!