Tegnap irtam egy hosszu es reszletes hsz-t, clicked "Mehet" es minden amit irtam egyszeruen eltunt. Nem vagyok kepes most megismetelni. Talan nehany nap mulva, vagy reszleteiben. Ne haragudj.
Szentgyörgyi Albert professzor mondta egy 1978-as televíziós beszélgetésben, hogy aki a lexikális tudásra összpontosít, annak nem marad hely az agyában a gondolkodásra. A könyveknek a polcokon és a könyvtárban a helyük, ha valamire szükség van belőle csak le kell venni és megnézni. (Persze konnyen mondhatta ezt Szentgyorgyi, o elobb megszerezte a lexikalis tudast!) Ehhez en csak annyit teszek hozza, hogy tudni kell melyik konyvet kell felutni es ertelmesen valogatni, kulonosen a mai kor informacio tultengeseben. Az amerikai iskolak jok abban, hogy megtanitsak hogyan kell megtalalni a keresett infot, sok sajat projectet keszittetnek a gyerekekkel.
A rossz modszerekrol, en szerencsere nem talalkoztam vele de tanarno baratnom Tennesseeben sokat panaszkodik kollegai elavult modszereire. Azt mondja a southern belle-k meg mindig azt hiszok hogy az otvenes evek bajos leanykait es fiucskait tanitjak es fogalmuk sincs mit kezdjenek a bevandorlo gyerekekkel, white trash-el, vagy egyeb hatranyos helyzetu gyerekkel. Ugyanazzal a modszerrel probalkoznak ami persze rendre kudarcot vall. Sokfele reform jott persze az evek soran, nalunk most eppen az van, hogy ha a gyerek nem javit az ev soran, a tanart marasztaljak el erte. Ami tenyleg sarkallja arra a tanrt, hogy folyamatosan igyekezzen a modszerein valtoztatni. Altalaban hasznal, de nem mindig. Megis, legalabb nem lehet a 25 eves semakba belemerevedni.
Fiadrol irtal mar demost nem tudom mire gondolsz pontosan, ird le.
A zene a muveszet es a sport teszi egessze az embert. Ezek nelkul jon letre a sixpack joe. Egy zombi aki lehet szakbarbar vagy meg az sem, mindenesetre nem teljes ember.
Elbeszelunk egymas mellett. Igazad van, de nem abban amirol most szo van. Persze hogy szukseges az altalanos alapmuveltseg, es tenyleg az teszi egessze az embert. Csakhogy azok az idok vegetertek, amikor az altalanos es kozepiskolak kepesek lehettek majdnem "mindent" amit az emberiseg tudott, tanitani. Atugrom a reszleteket, vagy megerted, vagy nem (amugy hallottal a nehany evvel ezelotti majdnem botrannya fajult Paul Allen [Bill Gates tarsa]) hirhedt college zarobeszederol?])
Ismetlem, az amerikai iskolakban nem is ez a fo problema, hanem az, hogy maguk a tanarok es a tanitasi metodusok nem ernek egy vasat sem. Hallottal olyasmirol, hogy Kentucky allamban peldaul van egy olyan, hogy vizsgan a tanarok nem kerdezhetnek, hanem a diakok mondhatjak amit tudnak? Nem tudom, hogy mindig ervenyben van-e, de nehany evvel ezelott ebbol is volt valami botrany.
Tul hosszu lenne ezt analizalni. Az amerikai educational system is in trouble. Meseltem a sajat fiam tortenetet?
Harry Reid angolul a Senate Majority Leader, vagyis aki a szenatusban jelenleg tobbsegben levo demokratak vezetoje. Idonkent nem lehet tudni, hogy ki kinek a fonoke, O az Obamae vagy Obama az ove. Eddig nem volt olyan lepese ami szimpatikus lett volna eppen ezert csodalkozom, hogy most eloszor kifejezetten ertelmes dolgot csinalt. Az sem egyszeru, hogy nyiltan elojott a farbaval. A kerdes Obamanak koszonhetoen oriasi vitat kavart, demokratak es republikanusok egyarant elleneztek. Az amerikai torvenyek szerint ott epitesz templomot ahol engedelyt kapsz ra, hogy pontosan azon a teruleten kitol fugg az engedelyezes nem tudom de mivel a new yorki polgarmester a terv mellett van ez nem hiszem hogy problema lenne. mar ha szembe akarnak szallni Amerika 70 szazalekaval.
Mi a helyzet a korrupcioval megvadolt gyogyszeripari cegekkel ?
Legalbb ket oylan tnar/foorvos barat/ismerosom van akik heteket eeszesen 2-3 honapot toltenek kulonbozo kongresusokon es szymphozeumkon a vilag masik oldalan..Egy aki benen vana a magyar gyogyszer autorizalasi bizottsagba (nem tudom mi a hivatalos neve) az ma egy dusgazdag ember..
Sajnos,a felvilagosodott politikat eszmek es magatartasok tehat ertekek utan cselekvok szama az USA-ban igen alacsony..nem lehet iylen oszehasonlitasoka ttenni de meglehet alacsonyabb,szazalekban mint MO-n.. Ugy hogy nem Ti vagytok a szamottevok.. ha igazam lenne es Obamaval egy eleg iskolazatlan,egyoldalu polgart lett szavazo es ha abban is igaazm lenne hogy ezek legnagyobb resze Obamaval szavazott akkor ez a tomeg ,ennek a valaszto korba kerulo ifjai szavazni fognak ezezntiul is megpedig a klegtobbje,borszin utan,es nagyon egyszeru vezermondatok alapjan
A zene a muveszet es a sport teszi egessze az embert. Ezek nelkul jon letre a sixpack joe. Egy zombi aki lehet szakbarbar vagy meg az sem, mindenesetre nem teljes ember. Talalsz belole boven itt. Amirol te beszelsz, a fotantargyak az termeszetes hogy tudni kell. En speciel soha nem szorzok, osztok fejben semmit megis megvagyok, nem hianyzott effajta tudas sosem. Anno dazumal az iskolaban kotelezo volt, megtanultam, elfelejtettem. Soha nem felejtettem el viszont a felev muveszettortenettet, tovabb is adtam gyerekimnek. pont nemreg mondta kislanyom, hogy szajtatva hallgattak egy tarsasagban mikor Gauidrol meselt pedig sosem jart Spanyolorszagban.
Ugy nez ki veget er a mecset vita. Miutan a new yorki polgarmester Bloomberg, Obama es a terrorista Hamasz vezetoje egyetertettek abban, hogy mecsetet a Ground Zero melle, megszolalt Harry Reid is es nyiltan szembeszallt Obamaval.
Hoppa.
(Off, ugyanez Fidesz viszonylatban, ha OVI lenne Harry Reid fonoke mar menne a guillotine ala.)
Mara megvaltozott a helyzet, a 12 dollaros munkakat egyre inkabb a bevandorlokkal lattatjak el, Joska meg vagy tanul vagy hoppon marad.
Ha zenet tanul, meg spanyolt, de nem tud fejben osszeszorozni egy egy es egy ketjegyu szamot, valamint olvasni sem tud rendesen a kozepiskola befejezesekor, hoppon fog maradni.
En megtanultam gitarozni, keyboard-ot jatszani, termeszetesen angolul amikor kijottem USA-ba, mindezt anelkul, hogy az iskolaban erre pazaroltak volna az idot. Ja igen, szinten megtanultam computert programmozni, fenykepeszetet még Magyarorszagon, 15 eves koromban magam hivtam elo es nagyitottam a fenykepeket az akkori Allami Biztosito laborjaban (neveloapam dolgozott ott).
Mindezek kozul a masodik nyelv tanitasat ismerem el, mint talan tenyleg szuksegest a mai vilagban. A tobbit meg tanuljak meg az emberek vagy az iskolan kivul, onkepzo modon, vagy privat tanarral, ha a szulok meg tudjak maguknak ezt engedni.
De tudod mit? Egeszen mas okok miatt igazad van, mert nem ez az igazi problema az amerikai oktatassal.
Please, most egy propaganda fenykeppel jossz? Persze, hogy igyekszik fellenditeni a turistaforgalmat. Okologusok arra figyelmeztetnek, hogy az olaj bekerult a taplaleklancba.
En csak azt kerdeztem, hogy a ketto kozul melyik volt eltorzitva. Mert az egyik a ketto kozul el kellett hogy legyen torzitva. A fenykepet amugy minden news website hozta.
Meglassuk Mumu. A jelenlegi tendencia a republikanusoktol jobbra allo TEA party-nak kedvez. A legnagyobb dickhead-eket inditjak es no a nepszeruseguk. Teccik a nepnek, hogy egyszeru, populista politikat folytatnak, ami abban merul ki, hogy le az adokkal es megprobaljak ellopni a republikanus szavazatokat.
Obama sajat maga legnagyobb ellensege. Ha kevesebbet beszelne es nem allna oda minden piszlicsare ugy melle, egesz veletlenul mindig szemben a jozan esszel akkor tobb szavazatot tudna megtartani. Nekem pl. nem tecc mikor egy velejeig korrupt demokrata kongresszusi kepviselo, (csuszopenzek, adocsalas) az elnok tamogatasat elvezi. Obama azt nyilatkozta remeli, hogy Rangel meltosaggal vonulhat majd nyugdijba mikozben meltosaggal a bortonbe kellene vonulnia.
Nem allitom, hogy a republikanusok jobbak lennenek, lettek volna, torkig voltam mar a tudatlan, muveletlen Bush-al es ugyanezen okokbol sikitofraszt kaptam Palintol. Nem kivanom en, hogy 22 evig uljon iskolapadban egy elnok mielott megvalasztjak de azt igen, hogy legalabb nalam beszelje helyesebben az angol nyelvet, mutasson minimalis peldat az ifjusagnak. Ezt sem az alkoholista Bush sem a 15 eves lanyat szulesbe hajszolo Palin nem tudta megtenni.
Dehogy állitom azt hogy cak a szinesek es msuzlimok valsztottak meg Obamat..en csak azt állitom hogy az o jelolesvelemgmozdult egy addig nem valszto reteg amely indiferens hoyg ki a jelolt mar nem megy visza a nemvalsztok kozze..es ennek a leganygbb resze demokratat szavaz meg.
Szakadj mar el attol, hogy mi volt ezelott 40 evvel. Most ez van. Az iskolat meg nem lehet matekoktatasra leszukiteni mert attol meg nem fog emelkedni az oktatas atlagszinvonala. Az amerikai gyerekek nem voltak rakenyszeritve a tanulasra, ezert maradtak butak, nem azert mert tul nagy oraszamban tanultak zenet vagy idegen nyelveket. Tanulni az fog aki(nek a szulei) felmerik, hogy csak ez viszi oket elobbre az eletben. A kisebbsegek, zsidok, azsiaiak nem veletlenul tunnek ki. Atlagamerikai Joska meg volt elegedve a 8-12 dollaros oraberevel amibol futotta berelt lakasra, sorre, meccsre.
Mara megvaltozott a helyzet, a 12 dollaros munkakat egyre inkabb a bevandorlokkal lattatjak el, Joska meg vagy tanul vagy hoppon marad. Ettol jon a pofaraeses.
Please, most egy propaganda fenykeppel jossz? Persze, hogy igyekszik fellenditeni a turistaforgalmat. Okologusok arra figyelmeztetnek, hogy az olaj bekerult a taplaleklancba.
Ugyan dehogy Mumu. Hatalmas tamogatottsaga volt minden retegbol. Csak nem gondolod, hogy van annyi szines es mohamedan Amerikaban amennyi a megvalasztashoz kellett? Nem. O volt a demokrata part jeloltje es aki a demokratakat akarta hatalomra az ra szavazott. Ne felejtsd el, hogy kritikan aluli ellenfelei voltak, a Mccain-Palin parosra csak a hard core republikanusok adtak le szavazataikat.
1. BP olajtarsasag "bunos hanyagsaga" es az altaluk okozott "talan evtizedekre terjedo" olaj-szennyezes. Ugye mindenki emlekszik még a kb 2 hettel ezelott is mutogatott olaj-szennyezett pelikanokra?
2. Vagy ez a kep ami most lett fenykepezve 2-3 nappal ezelott.
El is van ismerve nyiltan a mediaban, hogy Obama azert ment uszni egyet a gyerekevel, hogy ezzel is jelezze, hogy a turizmus megint megindulhat, a viz az tiszta.
Mindez azok utan, hogy Obama betiltotta az olaj-furast es minden odavonatkozo aktivitast.
Ot a szinesek es a muszlimok,uj szavazok valasztottak meg.. Nahy osszeutkozesre szamit Irannal..valamilyen iszlambarat jellt is kell adjon hogy erelyes legyen Irannal szembe de ne veszitse el a szavazoit
Remelm abban egyettertunk hogy Amerikaba Obama megvalsztasa ota egy uj strukturajaba megvaltozott valsztokozonseggel allunk szemben
Tomegkozlekedes nem leven Amerika nagy reszen ennek semmi koze a gyermekek borszinehez,
Nezz utana, az egesz buszozas amiatt lett megalapitva.
....gyereknek napi 6 merfoldet kellene oda-vissza gyalogolnia esoben-hoban, amivel visszajutunk a szaz evvel ezelotti magyar iskolarendszerhez amikor a tanyasi gyerekek gyalogoltak ennyit az iskolaba. Gyereknek nem mondom, hogy rosszat tesz a gyaloglas de engem kiraz a hidag a gondolatatol is, hogy osztol tavaszig toksotetben menjen reggel-este.
Igen, Amerikaban a nagy tavolsagok miatt ez mindig problema volt. Csak persze azert az nem volt, hogy 6 merfoldre kellett gyalogolni, amikor 1 merfoldre is volt egy iskola.
A fotantargyakrol, igazad van abban, hogy a fotantargyak oktatoit meg nem bocsatottak el, azonban bizonyitott teny, hogy az edukaciohoz eppugy hozzatartozik a sport, a zene, a muveszet es mindan ami ugynevezett altalanos muveltseget erint mint a matek es a tortenelem.
Nem egyenlo szuksegszeruseggel. USA viccek celtablaja lett miota nemzetkozi tanulmanyi versenyeken sok eve az utolso helyek egyiket foglaljak el a fontos dolgobol.
En hive vagyok a vallasszabadsagnak es az idegen kulturak befogadasanak is hiszen ez amerika talpkove, azonban ellenzem egy vallasi intoleranciat hirdeto vallas templomepiteset egy olyan foldon amelyet az o vallasuk neveben tettek temetove. Meg akkor is ha tudom, hogy ennek a vallashoz semmi, ezt csak az ongyilkos terroristakkal hitettek el, hanem kizarolag a penzhez van koze.
Ebben nem vagyok biztos. Elnokunk sajnos sokat tesz azert, hogy egykori tamogatoit szant szandekkal elidegenitse magatol. Ugy gomndolom jelenlegi, mecsetet tamogato kirohanasa is sokak szemeben lesz szalka a szavazaskor.
Nezd a valaszod tobbi resze a welfare-rol szolt amit mar tobbszor megbeszeltunk, nem tudok hozzatenni semmi ujat. Az iskola kerdesben otthon vagyok leven iskolas gyermekem es a busz problema kozvetlen kozelrol erint mivel egy het sincs hatra az iskolakezdesig es meg nem tudom hogy fogom megoldani minden nap, hogy a gyerek elkeruljon az iskolaba. Tomegkozlekedes nem leven Amerika nagy reszen ennek semmi koze a gyermekek borszinehez, gyereknek napi 6 merfoldet kellene oda-vissza gyalogolnia esoben-hoban, amivel visszajutunk a szaz evvel ezelotti magyar iskolarendszerhez amikor a tanyasi gyerekek gyalogoltak ennyit az iskolaba. Gyereknek nem mondom, hogy rosszat tesz a gyaloglas de engem kiraz a hidag a gondolatatol is, hogy osztol tavaszig toksotetben menjen reggel-este. A fotantargyakrol, igazad van abban, hogy a fotantargyak oktatoit meg nem bocsatottak el, azonban bizonyitott teny, hogy az edukaciohoz eppugy hozzatartozik a sport, a zene, a muveszet es mindan ami ugynevezett altalanos muveltseget erint mint a matek es a tortenelem.
en azt hiszem most -ex catedra-hogy sok evre berendezkedhetsz demokrata adminisztraciora.. nem Obama bája miatt.. hanem Obvamaval felebredt egy nagy szanu szines boru szavazo akik most mar mindig szavaznak..es a legtobben persze demokratan
Az egykor nagy garral bevezetett iskolabusz rendszert most fejlesztik vissza budzse miatt, attolva a felelosseget a szulokre, plusz mivel eddig 25 gyerek egy busszal jart kevesebb volt a kornyezetszennyezes mint mikor 25 gyerek 25 autoval jar.
Eloszor is meglep, hogy kizarolag erre az egy tetelre leszukitetted a valaszodat egy amugy sokkal melyebb problemarol szoro hozzaszolasomra. Na mindegy, erre valaszolok:
"Tanarok elbocsatasa, sport, zenetanitas "...... Van eleg tanar ahhoz, hogy szamtant, olvasast, irast, stb. tanitsanak.USA-ban ez most sokkal nagyobb problemanak tunik, mint minden mas tantargy.
A buszozasrol meg mindenki tudja, hogy semmi koze nincs kornyezetvedelemhez, sporolashoz, szennyezeshez. Az azert jott letre, hogy a fekete gyerekeket elvigyek feher iskolakba. Azt hittek hogy az a problema. Evtizedek utan kiderult hogy megsem.